Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 85 (м. декември)

• 28 700
  • 1 337
  •   1
Отговори
# 165
Ама как накрая? Нали като сложиш капака и на котлона, не се отваря докато не се сготви? Нещо не схващам Flushed
Грахът в консервата си е сготвен, може и направо да се яде. Като беше всичко готово и като видях че мяза на супа, тогава го добавих и само разбърках. Колкото са се омешали докато изстина достатъчно че да ям - толкова Grinning Не ми е основна съставка и без това.
Иначе не че нещо пречи като вече съм разхерметизирала тенджерата да сложа още нещо и да включа само като на котлон, без да е под налягане - това ако държа да поври заедно с добавеното. Хич не държах в случая, исках минимум занимавка.
Но бульончето много вкусно беше станало, те все пак са си немалки кокали, просто не съм съобразила да сложа по-малко течност освен ако наистина не планирам супа Grinning
Ще се прави пак супа топчета тия дни, нея поне видях че я докарах в тая тенджера и бързо става. Там пък хич даже и не сложих капака ами си я варих като на котлон, на програмата за сотиране.

# 166
Ааахаа, чатнах най-после Smile Мерси

# 167
Невър, поне зеленият боб от буркани не става на каша под налягане, въпреки че и той е сготвен. Бутчета или свинско със зелен боб правя за 20 мин. и след това не изпускам клапана. То като не го бъркам и ровя, от какво да стане на каша?! Грах съм готвил на нережимните, но замразен. И той си става екстра под налягане.

# 168
Другия път при ендокринолог с множество добри препоръки. Хашимото вярно, че вече всяка 3-4 жена има, но възлите трябва да се определи има или няма. Сестра ми също така я мота една едно през фонда й две години. Май имала възъел, но не била сигурна. Премести се друга да я следи. Два са и я проследява на 6 мес. Без може би има.
Изабела Уелц много добре е синтезирала информацията в книгите си. Само не помня след протоколите, които продължават няколко месеца дали палео беше храненето при нея или нисковъглехидратно.
Въпроса с или без въглехидрати явно е до организъм и здр.състояние.
На мен въглехидратите от зелени зеленчуци ми се отразяват добре.  Но, след над две години на моя режим, който не е като вашите, започнах да получавам към 11ч. паник атаки или тревожност /не ги разграничавам добре/, които минаваха като хапна нещо сладко, което пък ми прецаква режима.
Направих желатиновата баница в двойна доза. Отгоре стана тъмно кафява на цвят, докато се опече вътре. Вкъщи без да знаят, какво е това я изядоха...
Тотема и др.железа с рецепта оправят бързо нещата. Някои чувам, че стигали до вливане на желязо венозно, за по-бързо вдигане.
Желязото на др.нау може да го има в аптека Медеа и в магазини за хранителни добавки в моловете и др.
Забравям взе да кажа за запека, че прочетох съветите за масаж и др. Пробвала съм ги, не помагат. Готвих втори път свинско и използвах маста от Лидл. Не знам от свинското или не, но нещата станаха по-зле. Иначе  маста не се усеща в манджата, но ми става тежко и нямам енергия. Като затлачена се чувствам.

# 169
Дирони, ензими пия. Бая съм сменила и си намерих моите си.
https://vitamag.bg/magazin/source-of-life/probiotici-i-enzimi/gi … bro-hranosmilane/
За съжаление чак онзи ден стопли мозъка ми, че тия и витамини имат, особено цинк и селен, а аз пуснах изследване.
Карай да върви.
Заради гастрита ги включих, от хеликото дето го получих.
От биотина нищо не ми расте. Освен грамадански пъпки. Сега не са толкова, ама има и се нервя.
Иначе имах големи драми с косопад и оредяване отпред.
Бях бая плешивичка преди време, после се оправих, но иска още работа. Правя домашни маски.
Денис от темата за ихерб ми каза какво да пия и ще поръчам другия път.
С много ниски въглехидрати, аз също не се чувствам добре.
Но въглехидратите са ми от салати предимно. Плодове си хапвам, чат пат развратнича около мц, но слабо.
Някоя солета на седмица две ще чопна на работа от келешлък.

Гущер, очарователно си изглежда, споко Grinning

# 170
За железния бисглицинат, аз не намерих тук. Поръчах от I herb този:
https://bg.iherb.com/pr/thorne-iron-bisglycinate-60-capsules/52838
Заслужава си пазаруването от I herb. В някой случаи цените са на половина от същия продукт купен от България.

# 171
Гущер, добре си изглежда манджата.🙂
Тези 25 мг железен бисглицинат не видях да пише на колко мг елементарно желязо се равняват?🤔

# 172
Повечето тук не сме на изключително ниски въглехидрати така или иначе. Нито настояваме някой друг да е.
Невър дето май си е направо карнивор, Долче не знам последно на колко строго е че по едно време май наистина се вписваше в баш си кето като е споделяла, останалите май предимно сме на малко по-хлабаво. Не сме се оставили без въглехидрати де, дето толкова страшно явно звучи на някого. То само някакви по-нормални салати и гарнитура от зеленчуци и/или малко млечни като сложиш и вече не можеш се вписа в лимита за кето. И така сме си добре.
Дори и в моята манджа дето не знам и аз какво да я нарека имаше голям морков, голяма глава лук, че и малка консерва грах - това е в общо 4 порции, че 4 ми бяха пуешките кълки които сложих. Не е по 1-2 хапки зеленчук, освен че има значение и какви са. Звучи малко но наистина големи бяха зеленчуците, имаше си материал че обичам да има какво да дъвча.
Донякъде и затова ги считам за леко пресготвени като за мен - те не се разпадат като не ги бъркаш насам-натам, ама няма и много какво да им дъвчеш. Вкусно е, но стомахът ми пълен пък аз се озъртам - ядох ли? Joy Абе носеше и малко повече мръвка да има спрямо останалото.
А тия дето пият смутита и шейкове хептен не ги разбирам, аз ако съм ще търся да ям веднага след такова.

За фастове обаче из всякакви групи и канали масово предупреждават да не се прекалява и да няма системно недохранване, че от това първо "кляка" щитовидната. Та за това си е сигурно че вреди, не само на нея. Храна трябва да има. Нали тя правела борбата Grinning

Долче, това от линка пише че има 25мг желязо във вид на бисглицинат, а не че толкова е всичкото.

Последна редакция: вт, 03 дек 2024, 21:43 от natka

# 173
Нати, и ти си на фрикасе като мен 😀
Нали писах, че и аз набухах всичко в мултикукъра, вкусно е, но похрупвам кокалчета, пфу и кашата. Вкусна, но само малките морковчета не са си дали формата. Мм яде веднъж, и толкоз. Ама той яде с очите, аз като съм гладна, и знам вътре какво има, не го гоня с погледа, а си го слагам в устата. Е, обещавам тържествено никога повече да не правя така, но мързелът ми беше водещ.
Гущер, и аз имам зелка от пазара. Утре отивам за джоланче и ще правя същата класика. Супер ти е 😍

# 174
Аз не настоявам нищо, само посочвам неточности в някои изказвания когато ги видя. Много заблуди се разпространяват, а темата ми е актуална и активно се интересувам и практикувам от над 5 години и повечето съм ги чувала както и аргументирано обяснение защо не са верни или вероятно неверни.

Преди няколко години само активно се обясняваше как кетото е вредно, модерна измишльотина и как ще се натръшкат всики с бъбречна недостатъчност и инфаркти.

Иначе всеки да прави каквото си реши и да яде каквото иска.

# 175
Това за кетото и бъбреците още го срещам тук-там. И що така? Аа, то много протеини... Ами мерси, нямаме повече какво да си кажем, не и по повод на кето хранене.
А като се сетя и че Джейсън Фънг поначало е нефролог по специалност, дето е баш от нашите. И че е почнал да препоръчва да се набляга на фастове след като установил че по-трудно ще кандърдиса хората да ядат кето, че да се оправят. Него поне вярвам че всички го знаят кой е и какъв е и неговите приказки не са баш ЕЖК.
Това за инфарктите... най-добрата ми приятелка получи такъв преди няколко години. Не от ядене като нас, а от метаболитния синдром, тя всъщност вече си беше направо диабетичка. Взе се в ръце като я сложиха на диета след стент и байпаси на 4 големи съда, като прасе в кланица я бяха нарязали цялата. Здрава е като кон сега, остана й последно едно хапче метформин на ден и по едно аспиринче от тия малките дози, плюс по малко витамини. Преди беше на максимална доза метформин, емпаглифлозин, още някакви сърдечносъдови и де да знам какво още. Официално са я обявили че вече не е диабетичка, още в началото на тая година, обмислят дали да не махнат съвсем метформина но пък тя се поотпусна с храненето и са преценили да остане за сега още някое време.

# 176
Елора, не бях виждала тези ензими. Вътре освен витамините има и калций май? Как ти се отразява приема на калции дългосрочно? Защо пъпки от биотина? И аз оплешивявам периодично отпред, т.е. разрежда се косата сериозно. Освен добавките използвам шампоан с чесън за косопад турски, на Avon loss control или здраве с водорасли или хинин. С последния като се мия по-дълго почти не ми пада коса. Че, е наполовина на предишната ми коса е друг въпрос, но с всичко се свиква в един момент.
Чудесно, значи в тази тема мога да си променя нагласите за пълното кето дългосрочно. Аз съм чела в групите за Хашито и книги за него и храненето и възгледите ми се базират на информация от там. Там се ядат въглехидрати от зеленчуци.
Като негатив за което съм чела в групи, че се оплакваха от жлъчни кризи по-скоро при строг режим.
За фастването преди да се появи като термин го правех интуитивно доста често. Сега не било добре... Ако, нямах нерешен проблем нямаше да търся разрешението му в тази тема и на други места. Щях да си щракам с пръсти и да си живея живота, колкото може да го прави човек на една торба хранителни добавки:)
Уважавам всеки, който е предприел стъпки за личното си здраве.

# 177
За ЩЖ спрягат някакво число "поне 100 грама вгх", за да функционира уж добре жлезата (не ми е ясно кой го е определил това число обаче). На мен ми е много трудно, да не кажа невъзможно, с режимно хранене да се доближа до такова число. Вярно е, с малко повече зеленчуци или млечни въглехидратите за деня много лесно могат да подминат 20 грама. За над 40-50 грама вгх обаче с режимна храна за мен вече пък става трудно да го докарам. Означава или големи обеми с храна, или включване на бобови, плодове и др., от които моята КЗ не е никак доволна.
Това че всички трябва да ядат над 100 грама вгх (или някакво там друго "определено" количество вгх), за да е добре жлезата, звучи също толкова абсурдно, колкото да заключим, че всички трябва да минат на строго кето. Най-логично е всеки да се храни така, както се чувства най-добре.🙂
Натка, да, точно системното недохранване (и в този смисъл гладуване) не е ок за щитовидната жлеза. А не както някои наричат фастовете "starving".😅 Особено смешно ми е, когато нарекат така период без храна от порядъка на 10-12 часа...😁
dironi, аз не съм имала жлъчни кризи, но от прочетеното май по-скоро жлъчни кризи при кето хранене има, когато жлъчката преди това е отвикнала да си върши работата и и' трябва известно време след включване на повече мазнини, за да "навакса".

Последна редакция: вт, 03 дек 2024, 22:36 от dolce miele

# 178
Това му е хубаво на нввм, че всеки може да си я нагоди както му пасва и да се следи. Аз например си следя много строго протеина. Имам по 4 силови на седмица (поне) , та минимумът ми е 100гр/ден и то от жУвотни Joy Разни грамчета дето уж ги има в броколите и зеления боб изобщо не ги зачислявам.
После Вх са ми до 30гр,макс 40гр ако съм изяла една глава целина на "пържени картофи"
И накрая мазнините ги оставям да се наместят сами. Някои дни са кето, някои дни са 50:50 с протеина.
Това работи при мен, чувствам се пълна с енергия, спя добре и съм сита.
За някой друг карнивор ще е идеален. За друг път по-либерално с плод всеки ден. Важното е да се следим. Кръвните тестове и dexa scan не лъжат. Blush

# 179
Дирони, ама нямам проблем с калций, то не е и много си мисля. Основните ми хранения са две и съм на две таблетки.
Е, като съм на работа закусвам, но тогава спестявам едното хапче.
Имат добри отзиви за стомаха. Плюс и Глутамин, който ми е важен за лигавица на стомах и черва.
Мисля още да го пия. Прочети подробното описание. Двуслойна таблетка. Чисти и стомах и черва.
Е, то няма да е лошо да сменя, но нататък.

Предишните бяха тези
https://vitamag.bg/magazin/source-of-life/probiotici-i-enzimi/ac … enzimen-kompleks/
И от тях съм доволна.
Ами ей така, имам пъпки от тоз биотин. Огромни, дебели, подкожни на бузата. Всеки път е това, всеки път.
Всъщност Денис от другата тема ми каза за В5 да взимам и да видим дали ще излизат пъпките, но в различно време от биотина.
Ама нямам сега В5, като поръчам от ихерб ще имам.
Ох, явно и ти си като мен с косата. Явно е от щитовидната.
Сега съм на маски. Жълтък, рициново масло, бадемово, един стимулант на Икаров, кайен пипер малко и цапотя. Не обичам маски, но нямам избор. Искам да опитам. Майка ми имаше такъв проблем и успя с маски да оправи това.
Може ли линк към шампоана с чесъна? Ама не мирише нали?
http://zakosata.com/turski-shampoan-s-chesan
Да не е това?

Общи условия

Активация на акаунт