Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 38

• 27 756
  • 743
  •   1
Отговори
# 450
Мандаринка, не помня кое от двете е, защото тогава говорихме и за тръбно ПДЧ и за пита. Знам, че пълнежът отвсякъде е затворен с широка дървена рамка, която е плътна и няма как да разбера.

# 451
Dany1, 1200 лв х 12 месеца залагаш за нелуксозен нов двустаен под наем, така ли? Питам, понеже аз отдавам тристаен за по-малко, отдаде се лятото и според брокерката новите двустайни за първи наематели вървяха по 1000 лв.
Което всъщност прави твоята сметка още по-изгодна в полза на луксозното завършване, въпреки че според мен не е така, защото разликата се стопява от празни месеци.
Драго, с една агенция ли работихте и на какъв етап бяха огледите? Кандидатите смутиха ли се от прашната обстановка по етажите?

# 452
1200лв за 2ст с виденов, да. Но е прилично направен, има и къде по-лоши предложения.

Зависи коя част на лятото, края на лятото допълнително се смениха цените.
Юни имам дадено студио за 700, края на лятото само да пуснеш за 850 и се отдава за минути.
Преди 2 месеца дори на най-старите наематели на студиа, дето са при мен от 5г им казах, сори ама вдигам на 750, наемите вървят сега 850+. Всички се съгласиха.
Отделно мотивацията ми беше, че продавам, а купувачите искат непременно да знаят колко конкретният имот има доход, не колко можело да се изкара. Увещанията, че могат и за 900лв да го отдадат не ги вярват много. А и се плашат да търсят сами наематели.

1000лв за 3ст. То такова нещо беше преди 10г. Много отдавна няма такива цени. Освен ако изрично не искаш да ти правят евала.

Аз празни дни нямам, не месеци.
(в това не включвам 3ст в Бургас) там е катастрофа.
Но ми е любопитно с луксозното дали има, и колко месеца се хабят в ремонт.
Ако ще е 10% фира, то май ще си карам по сарому с обзавеждането.

Последна редакция: сб, 28 дек 2024, 15:48 от dany1

# 453
Dany1, освен да ти пиша като тръгна да отдавам, понеже до преди година и нещо беше даже на 850, но подбудена от коментарите тук, реших да вдигна и се изнесоха. За съжаление се пада все в средата на лятото и хем аз бързам за почивка, хем и хора в София няма.

# 454
  • Варна
Вдигането трябва да е съобразено с нивото на настоящия наем спрямо пазара, ниво на обзавеждане, сходни квартири в района… не да се вдига само защото сте чули, че някой друг наемодател е вдигнал…
Аз смея да твърдя, че добре познавам варненския пазар и имам изключително реална оценка на жилищата ни. Вдигам и не си тръгват. Даже леко се дразня и искам да си тръгнат, особено на едното място, защо мога да вдигна с много повече. Цената за нови наематели със сигурност ще е различна, но за настоящите съм взела предвид и факта, че са вече познати и коректни.

Едните почти се изучиха в апартамента в Победа. Студент да не си смени квартирата вито веднъж по време на цялото следване си е рядкост. Това лято завършват и ще видим какво ще правят. Ако останат, ще има нова актуализация. Ако ли не, ще се намерят нови наематели на доста по-висока цена след някои дребни подобрения, които съм си намислила.

# 455
Dany1, освен да ти пиша като тръгна да отдавам, понеже до преди година и нещо беше даже на 850, но подбудена от коментарите тук, реших да вдигна и се изнесоха. За съжаление се пада все в средата на лятото и хем аз бързам за почивка, хем и хора в София няма.
Студентски си е студентски Simple Smile
Наемателите са амбициозни, оптимисти, учещи, работещи, надеждни.

Освен това, при 3стайни може и да е друго положението.

Моите са все пак нови апартаменти, отлично запазени, шпакловката, боята им стоят, маркови уреди (макар купувани 2ра ръка), но отлично състояние. Районите са търсени. Има хубави климатици (до 1000лв бяха) Дайкини най-много. Общите части са нови, асансьорите си работят.

Последно към 20ти септември писах в 1 фейсбук група, студио за 850. Това в 18ч вечерта четвъртък. За 15 мин 4 човека се молеха да ги взема. На първия писал го обещах, една майка от ВТ. Сина ѝ дойде 30мин по-късно с капаро и го взе веднага. На другите желаещи трябваше да откажа.
Това по изключение без брокер, иначе до сега масово ползвам брокери за отдаването. Постига се по-добра цена, скорост и по-добри и надеждни клиенти. Но пък ако продължава тоя наплив от тая есен, и без брокери ще има достатъчно кандидати.

# 456
Dany1, 1200 лв х 12 месеца залагаш за нелуксозен нов двустаен под наем, така ли? Питам, понеже аз отдавам тристаен за по-малко, отдаде се лятото и според брокерката новите двустайни за първи наематели вървяха по 1000 лв.
Което всъщност прави твоята сметка още по-изгодна в полза на луксозното завършване, въпреки че според мен не е така, защото разликата се стопява от празни месеци.
Драго, с една агенция ли работихте и на какъв етап бяха огледите? Кандидатите смутиха ли се от прашната обстановка по етажите?
Положението по етажите не е ужасяващо прашно, но не е като във вход, където не се прави ремонт. На дневен ред и измиването на прозорците в сградата...

Azzy ми помогна с предния луксозен имот и още един брокер, който от години познавам, но като цяло, той пък не се занимава с луксозни имоти и няма толкова "връзки" в тези среди. И в двата случая наемателите, с които подписахме, сами си търсеха квартира и идваха от чужбина.

Последна редакция: сб, 28 дек 2024, 20:42 от drago_2008

# 457
  • Бургас

Аз празни дни нямам, не месеци.
(в това не включвам 3ст в Бургас) там е катастрофа.

Защо? В Бургас има глад за дългосрочни наеми, как така не можеш да отдадеш?

# 458
Моите апартаменти там са по 120кв. Малко хора търсят точно това. Освен това са в кв Възраждане, макар най-хубавата част. Хората не го искат, май заради липсата на паркоместа и близките отстояния, да ама аз при мен имам отстояние колкото искаш, срещу парк съм, паркоместа също колкото искаш на подпазарни цени. Ама като са си наумили, че искат Славейков, та Славейков. Искат и 2стайни най-често. 2ма души, в колко голямо жилище да живеят. А и ми е 1000% без домашни животни, а масово в Бургас са с цяла зоологическа градина, хеле украинците.
Слаб град е, няма пари отникъде. Няма силни университети, няма силни компании с добри заплати. Туризмът е нож с 2 остриета, защото един апартамент ми се отдаде май и се изнесоха октомври, хъкта мъкта, даже тока си не платиха, избягаха на 30то число.

Не са ми и лукс с обзавеждането, макар и прилично. А и е мега абсурд да го подредя по конец като драго, за едни 200лв отгоре, и после след година да ми го върнат осно и опкно и да сменям дивани.
Един диван сменяхме тая пролет, аз съм в София, съответно наемаме цигани за носене. По средата на носенето един се запъна и поиска 3но отгоре, иначе диванът остава на улицата. За пренасяне на 1 диван и сваляне на стар взеха 400лв 4 човека. Това за 2 часа работа.
Иди ги избивай с наеми после. В момента са ми на 750лв без паркоместата. Опитвах ги на 1000, ама не ги щат.
Аз от 3 пъти по-малко студио в студентски взимам по-голям наем. Освен това обзавеждането е наполовина, без мека мебел.
Сантимент са ми и ще ги пазя до живот. Но за наем си е греда отвсякъде.

# 459
  • София
Дани1, за този апартамент в Бургас не бих препоръчала наливане на луксове.
А продажба? Или е сантимент?
Диди и Тинтина да се споделят за Бургас.

# 460
В Бургас продавам само през трупа ми Simple Smile
До тук бих му утроил, дори упеторил парите, ако бях продал 2015-16та и купил до Джойстейшъна едностайни. Но просто няма как да го направя. Земята там на цялата кооперация и дворното място са мои. Продавали сме преди други, най-голямата грешка в живота ми.

# 461
  • Варна
Твърде емоционално мислиш май. Аз за Бургас не знам нищо. Във Варна съм. Но двата града, макар и морски, са доста различни.
Това с циганите не го разбирам. Почти всяка нормална мебелна фирма предлага и транспорт плюс качване и сглобяване срещу малко допълнително заплащане. Просто купуваш от такава и не се занимаваш с глупости.

# 462
Как не се сетих да ползвам мебелна фирма Simple Smile

Бтв, беше хол гарнитура, ама сега ми убягва 3ка с 2 фотьойла или 3ка и 2ка. Кожена, в идеално състояние, като нова. Сега сигурно ще ми обясните и, че и кожа е непрактично. Simple Smile

# 463
  • София
Явно стратегията не е продажба.
И аз имам такива.

Твърде емоционално мислиш май. Аз за Бургас не знам нищо. Във Варна съм. Но двата града, макар и морски, са доста различни.

Извини ме, моля Simple Smile

# 464
  • Варна
Що мебели съм поръчвала досега за няколко апартамента. Как не ми се е налагало никога да се занимавам с цигани…. 🙂

Общи условия

Активация на акаунт