Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 38

• 27 723
  • 743
  •   1
Отговори
# 495
  • Бургас
aunt Ogg, по-добре работете с доверен и читав брокер, ако нямате опит като наемодател. Ще си спестите доста негативни емоции, време и пари.

Няма как при това повишение на цените на жилищата наемите да си стоят на предишните нива - примерно 350-500 лв. (лева, не евро) за гарсониера, 650-750 лв. за 2-стаен (с една спалня).

Ох, още имам едно студио в София на 500 лв.  Допреди година беше 450, но го вдигнах. Направо се чудя какво да правя, ако вдигна на 650-700, може и да се изнесе... А я харесвам наемателката.

Последна редакция: нд, 29 дек 2024, 21:20 от Tintina

# 496
Аз не ползвам тези групи точно защото има безмислен хейт. Има си един сайт за имоти - който търси активно, дали сам или с брокер, ще стигне до обявата. Пробвала съм преди години да пускам в група паралелно, нямаше хейт, защото цената е ниска, но и резултат нямаше.
Иначе самата аз съм писала на потенциални кандидати, като съм виждала, че търсенето и предлагането ни съвпада. Имах успех само веднъж и то пишейки на момиче, под чието търсене имаше стотици хейт коментари, че търсенето е нереалистично. Е, паснахме си взаимно и го нае. Не ми беше на дневен ред да пускам обява и явно беше късмет. Но няма да си пусна жилището да го хейтят за спорта.
Tintina, и аз имам такова, устройва ме засега.

# 497
Вдигай смело.
И аз искам строителите да продават на цени от 2020, и мен ме харесват и си казват "ейй, харесвам го тоя купувач", ама цените са им от 2024.
И на кафе като ида ми се усмихват сервитьорките, ама ... знаете.
Всеки си преценява.
Ако искат, да се местят.
Идват и нови добри наематели.

Във фейсбук групите бях гледал обяви "търся студио до 700, до 750".
За да се пишат такива неща, това е теоретичен минимум.
На мен най-ниското ми е 650. Мога и повече, ама и аз не искам да вдигам с много. Но нещата трябва да са пазарни.  Само един е толкова, другите са повече, 700 (чакам да мине година за да го вдигна), след това 750, 800, 850.

# 498
  • Варна
Ох, още имам едно студио в София на 500 лв.  Допреди година беше 450, но го вдигнах. Направо се чудя какво да правя, ако вдигна на 650-700, може и да се изнесе... А я харесвам наемателката.

Толкова ли я харесваш, че да ѝ подаряваш едни 2400 лева на година? То и аз съм в същото положение де 😂, но да си кажа…

# 499
А по малко да вдигате...сега със 100..следващата с още 100..или не е вариант?

# 500
Търсят хората за някакъв минимум, що да не търсят. Септември като отворих в имот.бг да "да сверя часовника" на колко  да отдавам и имаше две обяви за квартала с доста по-нисък наем от останалите. И сега стоят. Другите отдавна ги няма. Явно тези са набирателни.Ама който не знае си мисли що да не търси за тез пари. Но съм сигурна, че тези хейтъри похейтят, похейтят и като видят реалността свиват бързо байрака.

Последна редакция: нд, 29 дек 2024, 23:24 от kriakla

# 501
aunt Ogg, по-добре работете с доверен и читав брокер, ако нямате опит като наемодател. Ще си спестите доста негативни емоции, време и пари.

Няма как при това повишение на цените на жилищата наемите да си стоят на предишните нива - примерно 350-500 лв. (лева, не евро) за гарсониера, 650-750 лв. за 2-стаен (с една спалня).

Аз бях писала за мое студио /постовете с "италианецът"/ което е около 50 кв. м. , НС но от 2005 г. Мисля, че по НА се води 54 кв.м., и ИЧ не са големи, така че реално е 48-50 кв.м. Тъй като е малко, всичко е правено по поръчка, но не е нещо специално. В дневната+кухненският бокс само вратичките са МДФ, диванче/канапе и умалени фотьойли от Юск, ел.уредите са работещи, но са вече морално остарели /котлон, фурна, малък хладилник, абсорбатор, климатик, пералня/. Като цяло жилището не е използвано много, но поне има 10-ина години /3 г. наемателка, след това синът ми, който в общи линии само преспиваше там, аз го перях и готвех, след това с гадже, без да се промени много "кухненското"  използване/. Брокерката му обяви цена 1000 лв., аз не бях убедена, че ще могат да се вземе такъв наем, но се появи възрастната жена /писала съм за нея/, дали на друго място при огледи хората не са искали да отдават /изглежда много възрастна, повече за 70-те си години/, каква е причината, но за 10 минути го е наеха за искания наем. За последните 4 мес. всичко се плаща навреме, тя е като една "мушичка", нищо не се чува /в едната част на нашия апартамент имаме обща стена/, любезна, притеснителна, синът й движи всички въпроси.

За това се чудя за такъв нисък наем от 500 лв. и затова описвам пак какво има и как изглежда моето студио, за да може да се прецени и евентуално да се търси друг наемател. При наем 500 лв. на същият наемател да се поиска 650-700 лв. звучи много. Аз също съм намалявала наеми /май не съм вдигала/, ако съм доволна от наемателите, но 500 лв. при сегашните пазарни цени.... Вярно, при дистанционно "управление" на имота не се знае какви биха могли да бъдат следващите наематели и донякъде е рисковано, но все пак си е голяма разлика за да се запази на сегашното ниво.

# 502
И аз съм в хипотезата - харесвам наемателката и тя си е там от 2017, и си плаща 300 лв за НС двустаен в люлин до метрото. Чудя се наистина, ако го вдигна, дали пък няма да избяга. Съвестен наемател е, поддържа, сменя си чат пат нещо сама като мебелировка.

# 503
  • София

Толкова ли я харесваш, че да ѝ подаряваш едни 2400 лева на година? То и аз съм в същото положение де 😂, но да си кажа…

Това е мнлго резонен въпрос!
Обаче идва и въпросът колко шемструва ремонтът между нея и следващия. Може би плавно вдигане ще е ок

# 504
  • Варна
Защо да трябва ремонт за следващия? Нали е пазила.

# 505
Съвета ми е да работите със свестен брокер.

# 506
Защо да трябва ремонт за следващия? Нали е пазила.
о
И аз мисля, че не трябва ремонт след тази наемателка ако собственичката я харесва - плащане и пазене на жилището. Това студио, за което писах, когато синът ми се премести в друг, по-голям апартамент заради бебето, беше в много добро състояние. Но, ние сме на последният етаж и при него преди да се преместят /и при мен също/ на много малка част от стената се появи мокро петно, уж нещо се направи по покрива, но все пак трябваше да направя нещо по стената и затова го пребоядисах и може би майсторът направи нещо+ заради бъдещи проблеми, но за мен е малко под въпрос. За всичко останало нямах допълнителни проблеми освен закупуването на канапето и фотьоли. Той имаше диван и отново нещо като фотьойли, които бяха използвани за 10 г. от приятели на гости. Т.е. изхвълихме старата гарнитура и купихме за 1000 лв. /май беше и малко по-ниска цената/ новите мебели. Преди беше боядисан с качествен латекс /Делукс/, сега отново го повторих, защото знам качеството му и лесното почистване на петна от него.

# 507
И моят двустаен все още е на 800. Наемателката ми е сама. Обмислям вдигане на наема, всеки месец работи в мой минус, но още не мога да се пречупя да проведат разговора с нея.

Дописвам: Dulux наистина е много издръжлив латекс. След 10 години почти нямаше следи по него. Ако някой знае латекс от подобен клас, но с по-ниска цена, моля да сподели.

# 508
Ето сега проблемът с вдигането на наема - тази на 300 лв ако търси сега, ще наеме минимум за 900, така че и да й се вдигне на 600, логично е да остане. А ако не остане, имотът ще носи тройна доходност.
Обаче, двустаен за 800, при положение че допреди 4 месеца чисто новите такива са вървяли по 1000 (според брокер, писах по-горе), и да го вдигнеш в 50 лв, пак има реален шанс да се издразни и да си тръгне. Krasimilo,  ти си знаеш колко е луксозно жилището, ама сигурна ли си, че в слабия сезон ще намериш друг читав наемател без допълнителни разходи?
Потребителката, включваща се сегиз-тогиз с препоръка за брокер само на мен ли ми се струва, че печели от това? Подходът е доста категоричен, характерен за гилдията.

# 509
И моят двустаен все още е на 800. Наемателката ми е сама. Обмислям вдигане на наема, всеки месец работи в мой минус, но още не мога да се пречупя да проведат разговора с нея.

Дописвам: Dulux наистина е много издръжлив латекс. След 10 години почти нямаше следи по него. Ако някой знае латекс от подобен клас, но с по-ниска цена, моля да сподели.
Не само след 10 г., в собственият ми апартамент, където живеем, пушим, рядко, но все пак ползваме и камина - за 12 г. цветът малко се променя, но ако им тук-там някакви петна - пръсти, пръски, нещо случайно - с леко забърсване всичко изчезва, особено ако се направи навреме, защото нормално е цветът да избледнява или потъмнява по-скоро. Разбира се в лично отношение, при такава експлоатация, след 12 г. би трябвало да се пребоядиса, но в случая проблемът е във възможността да се подготви населяван апартамент и в частност при нашата възраст.

Относно друга качествена боя, за единият от апартаментите за под наем използвах друга /шведска, финландска или нещо подобно, трябва да видя каква беше точно /препоръчаха ми я, още не съм видяла ефекта при експлоатация, т.е. петна, опушване/, но мисля че е добра /отзиви от сайтове.

За мен, качествената боя /латекс/, който позволява чистене на проблемни зони е за предпочитане като инвестиция.

Последна редакция: пн, 30 дек 2024, 01:51 от jfjallen

Общи условия

Активация на акаунт