Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 38

• 27 722
  • 743
  •   1
Отговори
# 540
И аз не сменям, ако някой иска да си смени - позволявам. Имах едни наематели, които и  сот искаха и си сложиха, при напускането си го махнаха.

# 541
Не сменям всеки път, само след съмнителни наематели.
Имам една голяма кутия с резервни патрони, хващам един и подменям. Все едно е нов.

И аз съм любопитен за ключалките с карти, колко са надеждни.
А има и с кодове.

Гледам в алиекспрес има и патрони с йерархия. Примерно 10 патрона с различни ключове и един, който отключва всички.
Това е удобно, ако ти се наложи бърз достъп, да не мъкнеш много ключове. Но се отказах, наистина много рядко се влиза в апартамент, и обикновено знаеш предварително.
А най-вече не знам колко са качествени. Трябва металът да е як и тн.

Има и други удобни варианти. Примерно 2-3 патрона с еднакъв ключ.
Хитро е, ако имаш 2-3 гаража и си ги ползваш само ти.
Или изба или нещо друго.
Тъпото е, че китаецът не се е сетил да комбинира различни видове патрони с еднакъв ключ. Например за гаражите се ползват половинки.
Бях пратил запитване и май бяха казали, че няма проблем.
Ама така и не си поръчах. Исках поне за моя апартамент и гаражи да съм с 1 ключ и да не мъкна връзки.
Купих си и програматор за чипове, но не съм открил подходящ размер чип, който да носи в себе си 3-4-5-6 чипа. А ще е удобно да си нося за всяка сграда/вход чип, но без да заема място.
По принцип има, ама са обемни. Купих си едни супер плоски чипове, по-тънки от лист хартия. Но май не са много практични ако са много бройки. Иначе, 1-2 може да ги носиш в калъфчето за телефона.

# 542
Електронната си има както app, така и Мастър ключ. точно модела не мога да покажа, защото не го намирам онлайн в момента, но приложението е ttlock. Има опция да се задава код за достъп с валидност или постоянен, да се отваря с фингърпринт, с магнинтна карта или директно с доближаване на телефона с активирано приложение. Въобще допуска много различни варианти за осигуряване на достъпа. От вътрешната страна в самата брава има две обикновени батерии за самия тъчскрийн с цифрите за въвеждане на код;  за да може да се ползва с телефона, трябва да има активна възможност за връзване с wifi в апартамента.

# 543
Надеждни са, ама не винаги. Нашият наемател 2-3 пъти звъня посред нощ ДС пита неща. Накрая му дадохме и обикновения ключ. А един път проблем беше че тези от аирбнб, гостите, бяха отваряли и спирали батерията му. Мислели че така ще се заключат отвътре.

# 544
  • София
Ние сложихме патрон с карта, точно с идеята да не сменяме след наемателите. Не знам още, колко са надежни, сменихме ги през лятото.

# 545
Да повдигна пак въпроса за малките перални. Днес попаднах на обява с приложената снимка. Не знам доколко си личи, но подобни пералничета са с размери прибл. 60/50/50. Та, когато мястото е ограничено, и това е вариант.

Последна редакция: пт, 03 яну 2025, 22:52 от krasimilo

# 546
  • Варна
Пералните за вграждане винаги са със странни размери. Иначе свободностояща пералня от малките (по-плитките) сме ползвали лично няколко години. После пуснахме жилището под наем и се смениха няколко наематели. Работи си нормално. За сам човек или двойка без деца е напълно достатъчно.

# 547
Аз имам доста перални с 40см дълбочина. Почти половината.
До сега никой наемател не е казал копче. Нито пък са направили проблем.
На всичкото отгоре, наскоро правих равносметка, любимата ми марка бош. За 9г имам обслужвания почти колкото са бройките на пералните, т.е. по 1. Много често дребни, например паднали стотинки, запушли филтър, засмукани презрамки от бански, които запушили водната помпа, но имам и счупена кръстачка, което си е на цена на 2ра ръка пералня. И още няколко средно дребни ремонта, някакви вътрешни маркучи, платка и тн.
А не-бош марките до тук са 100% необслужваеми. Като една солидна част са купувани 2ра ръка (над 50%)

От 40 сантиметровите имам сложени напреко на мини кухня, с 60см плот. Имаше едни самсунгчета, бяха към 370лв нови. Красиви, имат си електронен панел, всякакви функции, центрофугират прецизно и без много шум и хубав дизайн. А и въпреки малкия размер, носят до 6кг. Купих няколко.
После купих и 2ра ръка същите за към 200-250лв. Всички си работят.
Имам и едни финлукс (турски) за по около  330лв нови. И те си работят. Те са още по-плитки. Към 38см.

всички на височина и ширина, обаче, са били стандартни.

# 548
  • Варна
Пълноразмерното Индезитче, купувано преди около 10 години за 299 лева, както и плиткото Беко, купувано преди 5 години за същите пари,  никога не са се разваляли. Не сме купували възможно най-евтиното за квартиранти, а за нас си, защото жилищата се ползваха лично, но нямахме пари тогава. Така се случи, че и двете вече се ползват от наематели и нямаше смисъл да ги сменяме при положение, че работят перфектно. Някой ден като се развалят, ще ги сменим с нови и по-хубави. Тези отдавна са си избили парите. В сегашния ни дом заложихме на скъпо АЕГ. Ще видим колко ще издържи.

# 549
  • Бургас
dany, за перални за вграждане ли говориш и откъде ги купуваш?
Засега съм взимала предимно евтини, в студиото е Канди комбинирана със сушилня, в другия апартамент - не помня каква марка. Работят си, не се е налагало обслужване, да чукна на дърво.

# 550
Не за вграждане, обикновени.
Принципно мога да вградя и обикновена пералня, просто отделно се отваря вратата на шкафчето, и самата вратичка на пералнята, но стават по-обемни и стърчат малко.
Имам под плот, с вдигната леко кухня (стандартните пластмасови крачета на винт), които изглеждат доста прибрано.
Имам и вградени в гипсокартонен куфар, от външната страна на банята.
Имам и такива, дето са просто долепени до кухнята и плота, но съответно е най-неестетично.

Моделите, които купувах вече не съществуват. Спряха ги от продажба. Иначе съм купувал от вериги (зора, например) или пък ОЛХ

Това беше моделът на самсунга, или нещо много близко
https://www.emag.bg/peralnja-slim-samsung-1200-ob-min-6-kg-klas- … n2w/pd/E2JBNBBBM/
А това на финлукса
https://azo.bg/peralnja-finlux-fx5-800ssn-super-slim-4-00-kg-800-ob-min-a-bjal

Бтв, за едната преди няколко години един наемател спомена за странен шум, лагер според него.
Смениха се няколко наематела след него и години, никой не е казал нищо след това.

# 551
Очевидно се дават за пример слим модели на перални, става дума за дълбочината им. Вместо 60 см. дълбочина (стандартна), е 40-45-50 см. Но все са си с 60 см. ширина.
Преди години бях гледала в немския амазон едни умалени версии на стандартна пералня, като съдомиялните-кубчета. Вече ги няма, обаче.

# 552
  • Варна
Излезе ми тази обява и се потресох.

Скрит текст:

Цената е нормална за боксониера в този квартал, НО обзаведена. А този собственик се опитва да получава същия наем с "обзавеждане" на обща стойност по-малко от един наем... За трапезна маса и столове сложил градинско комплектче от Икеа за 100 лева. "Кухнята" е стейшънче също от там за 280 лева и половинка хладилниче, по всяка вероятност старо и домъкнато от някъде другаде, както соц дървения стол и етажерката, нямащи нищо общо помежду си. Домъкнал и картина в рамка, но го е домързяло да забие един пирон в стената и  я е оставил на масичката...

# 553
Легло има ли?
Доста базово...
Можеше Виденов кухня от модулите...да има и горни шкафове за посуда поне.

# 554
  • Бургас
Ми ето, можело и за под 2000 лв. значи Joy

Общи условия

Активация на акаунт