Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 38

• 27 736
  • 743
  •   1
Отговори
# 600
Може ли да се пребоядисат всички, или да се залепи стикер нещо? 9 вратички са .. сигурно 600-700 лв.
Давам на висок наем, няма как да лепя стикери... Пребоядисване професионално е по-скъпо от готов продукт. Цената на всичките е 350-360 лв. За трите само - 100-ина лева.

Също така са счупили седалката на тоалетната чиния и мивката в банята. Пак чисто нови! Лепили с лепила и сега нито гаранционно мога да пробвам да ги заменя, нито нищо и те за боклука.
Мивката е лепена за шкафа фабрично, т.е. трябва да им таксувам цял шкаф, защото при разлепяне ще се строши шкафчето. Тоалетната чиния и капака не се внасят повече в България, т.е. трябва да купя капак+чиния.... Самият стар капак струва колкото половината на новата чиния  с капак.

Кухненската мивка и смесителя омазали с Капчица, защото се е разхлабил. Само че, сега вместо да го стегнем, трябва да ги подменям и двете!

Dany1, това ми е най-евтино обзаведения имот! Ако сложа ваза за 20к ще им търся 20 к Wink . Чукнато на стената няма да им таксувам има поне на 1,5х1,5 м няколко дупки като сиренце начукано. Лепили са с тиксо неща и има следи по боята, а в договора им пише, че не се лепи. Има от къде да ги натоваря ако реша.

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 09:16 от drago_2008

# 601
  • Бургас
Аз също смятам, че повредата е на три врати и следва да се удържи за тях, друг е въпросът как точно се изчислява тази повреда, на какъв пазарен принцип?

На мен наемател ми беше строшил интериорна врата, удържах цената на новата, но имах касов бон за покупката, да няма възражения.
Тук как ще им докажеш стойността на повредата?
Не е редно да се удържа за 9. По-скоро удръж за три, но на пазарен принцип, а не както сега го смяташ на себестойност като за строителна фирма. И пак ще излезе 300 лв. примерно.

Има добри декорации, които няма да придадат евтин вид и даже биха добавили екзотика в интериора. Аз не бих сменяла врати след всеки наемател. Едва ли ще се отрази кой знае колко на наема.

За другите неща - удръж също на пазарен принцип.
Вероятно депозитът е висок и ще покрие щетите.
Но остава въпросът как наемателите ще приемат тези удръжки, защото ако съм аз, бих възразила за деветте врати и за шкафа под мивката, както и за тоалетната чиния. Капаци на пазара огромно разнообразие, чинията не е счупена, нали?

# 602
На мен ми идва прекалено таксуване за 9 врати вместо 3 повредени.
Също ми е прекалено изцяло нова баня едва ли не заради пукната мивка.
Ако ще е така...е трябвало да е упоменато изрично в договора, че при пукната мивка, тъй като тя не се отделя от шкафа, ще бъде таксувано като за шкафа плюс мивката .
Няма начин да няма начин да се отдели мивката от шкафа.

# 603
  • Варна
Малее какво е това самоинициативно мазане с лепила? Умът ми не го побира. Нямаш ли клауза в договора да те уведомяват своевременно за всяка повреда? Да се позовеш на нея, че са в нарушение, и смело да им удържиш всичко?
Да, рискът си е за наемодателя, но е обезпечен до размера на депозита, който е именно за това.
Бих им предложила да си платят и вземат целия шкаф ако искат, ако кажат, че само вратичките ще са им безполезни, а на шкафа според тях нищо му няма.

Като краен вариант - да се пребоядисат само трите вратички, но не в близък цвят до оригиналния и да си личи, че е поправят, а в контрастен, все едно нарочно така си е произведен. Но пак зависи. Ако искаш, пусни снимка да го видим.

Дописвам - тоалетните дъски на пазара са евтини и универсални, а наемателите са счупили специфична скъпа дъска. Няма как да я заменят с такава за 20 лева от Практикер. Напълно разбирам Драго. Вкъщи сме с тоалетна чиния на Грое, която е с квадратна форма и дъската е специален модел точно за нея, на стойност 160 лева. И да искам, няма как да я заменя с нова универсална. Кофти, че моделът на Драго вече не се предлага, но това не е по нейна вина. Наемателите като са наели квартира с висок клас обзавеждане, следва да са били наясно, че поддръжката също ще е “висока”.

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 09:36 от Didi168

# 604
Съчувствам, неприятно е. Не са пазили.

Относно вазата, това си заслужава отделна тема.
Ще има най-различни мнения. Не мисля, обаче, че при влизането наемателите изобщо са наясно кое колко струва, че да знаят, че поемат отговорност. Още повече вносни батерии, гърнета и тн, на които цените варират в пъти.
Някои потенциални наематели може да се откажат, ако има цени за всяко нещо, примерно в описа.

А чисто на теория, освен самата цена на гърнето трябва да се включи и времето ви за разправия (заплата за мениджър), пропускът от наем.

За другите неща - удръж също на пазарен принцип.
Вероятно депозитът е висок и ще покрие щетите.

Удръжките винаги трябва да са на пазарни цени. Счетоводен принцип.

(А при липси, дори и в завода за производство на дадената стока пак се удържа на пазарен принцип)

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 09:36 от dany1

# 605
На мен ми идва прекалено таксуване за 9 врати вместо 3 повредени.
Също ми е прекалено изцяло нова баня едва ли не заради пукната мивка.
Ако ще е така...е трябвало да е упоменато изрично в договора, че при пукната мивка, тъй като тя не се отделя от шкафа, ще бъде таксувано като за шкафа плюс мивката . - Описано е, че имат шкаф-мивка, който е едно цяло!
Няма начин да няма начин да се отдели мивката от шкафа.  - Ако има начин дали няма да го знаем, нали с това се занимаваме?
Didi168, Описано е и че до 48 часа трябва да ме предупредят за всяка една повреда.

Teta, никой няма да прави нова баня! Това откъде ти хрумна? Смяна на шкаф-мивка и тоалетна чиния за теб ако е нова баня не знам ние с какво се занимаваме... Шкафче за баня с мивка и тоалетна чиния с капак ми излизат 356 лв.

Dany1, труд няма да им начислявам ако са коректни. Депозитът им покрива материалните щети. Ще имат да доплащат малко...

Tintina, не, няма какпак, който да пасне на тази тоалетна чиния. Тя е широка само 27 см в задния си край и захватът е специфичен, т.е. няма как да се закачи нов различен капак.

Всичко е омазано с лепила из целия апартамент  с цел ремонт, въпреки ясните клаузи в договора. Има много други повреди, които няма смисъл да дискутирам дори, защото ще ги таксувам.
Бележки за всичко закупено ще представя, а ако желаят, накрая и фактура ще издам с начислен труд.

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 09:50 от drago_2008

# 606
Образно се изказах.

Все пак ти ще си решиш.

# 607
  • Варна
А, как реагират наемателите в такъв момент. Не проявяват ли злоба, ако са още в апартамента не започват ли да рушат още или да правят други мръсотии. Да ги подведеш под отговорност лесно обаче въпроса е как да се ограничат евентуални бъдещи щети.

# 608
А, как реагират наемателите в такъв момент. Не проявяват ли злоба, ако са още в апартамента не започват ли да рушат още или да правят други мръсотии. Да ги подведеш под отговорност лесно обаче въпроса е как да се ограничат евентуални бъдещи щети.
Моите поне са наясно, че са предизвикали щети, даже подметнаха, че при нужда ще доплатят още миналия месец. Не са в апартамента. Приемно-предавателен протокол се съставя, когато напускат и връщат ключовете. Там се описват щетите, кога ще правят зулуми? После се прави калкулация, представят се бележки, връща се депозита или се доплаща. Тук много важно е и колко голям е депозитът, затова се пише да се искат по 2...
Чудех се как да им калкулирам вратите конкретно на един шкаф, затова и питах. Ще си спра пари за 3-те повредени, а останалите ще сменя ако има голяма разлика. Останалите неща ще подменя с аналогични артикули при липса на същите , пък те ако искат да си ги взимат, аз ще ги изхвърля...

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 16:27 от drago_2008

# 609
Казва се когато се срещнете за предаване на ключовете и връщане на депозита, тоест най най-накрая.

# 610
  • София
drago_2008,  аз нищо не бих върнала от депозита точно защото са омазали с лепило. Защо не са ви извикали да поправите своевременно.
Нагледала съм се на богати, плащащи квартиранти. Те са със самочувствие, смятат се за винаги прави и всеки им е длъжен като плащат, не пазят. Мои колеги/висш офисен планктон/ така демонстрираха как освинват всичко и за догодина търсят нова квартира. То нали фирмата плаща и загуба на депозит  нямат.
Дано след ремонта следващите да са по-пазещи.

# 611
  • софия
Здравейте, предстои ми обзавеждане на апартамент след основен ремонт и отдаване под наем (София).
Никога не съм живяла под наем, нито съм отдавала, така че вашите мнения/идеи/съвети са много полезни.
Аз съм на принципа, че евтиното в повечето случаи излиза скъпо и няма да търся най, най-изгодните оферти за уреди и мебели. За среден клас по-скоро си мисля.
Също така ще съм благодарна, ако предложите магазини или фирми за кухни, с които имате опит.

# 612
  • Бургас
Аз също съм "за" да се удържи всяка щета от депозита. Нали затова са големите депозити.

И понеже разправиите са наистина сериозни при правени по поръчка бутикови неща, също предпочитам евтино и лесно поправимо обзавеждане за апартамент под наем.

Фирма за кухни - https://soyorafurniture.com/.
Имат готови модулни кухни добро качество.
Работят добре и ми я направиха и сглобиха изцяло дистанционно, без да съм стъпила в София. Комуникирахме изцяло по мейла.
Сега ще поръчвам втора.
Ето такъв типаж е, не знам защо се бях заблудила, че е на "Ирим", оказа се, че била на друга българска фирма.
https://soyorafurniture.com/product/%d0%bc%d0%be%d0%b4%d1%83%d0% … %8f-vintige-snow/

# 613
Прилича доста на Платан тази, модел Бианка. Не знам още дали ги има.

# 614

Общи условия

Активация на акаунт