Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 38

• 27 744
  • 743
  •   1
Отговори
# 585
Тоя запад, за който аз знам, не са отделени, ами са си в кухните или баните.. чудо е да има сушилня или миялна, най често няма
Напр. https://friendlyhousing.nl/woningaanbod/h105642227-stratumsedijk-eindhoven/

https://friendlyhousing.nl/woningaanbod/h105641471-dr-cuyperslaan-eindhoven/

# 586
Хахахах, в първата обява за 3-стайния апартамент, точно за кухнята изрично казват, че има само кухненски шкафове и мивка, всичко останало си го набавя наемателят. Един аспиратор се вижда, може би той е включен. Едната спалня е 6 кв.м., което по нашенските ларж стандарти би трябвало да се води максимум офис, но не и спалня. Колко подигравки са отнесли преустройствата на панелки, в които 8 кв.м. кухня я правят спалня, малка била. Плочките в банята са тип "соц", мивка-мида с елементарен смесител, само заради това, ако жилището беше в България, щеше да бъде описано като "коптор", "всичко за изриване", "неремонтирано от времето на баба ми".

Иначе за уредите - Ариели и Хайнер са точно китайски кучи марки, аз не бих рискувала да купя, въпреки ниската цена. Като ми се скапе в един момент, изведнъж, оставаш без хладилник и пералня, според форумните наематели, хазяинът трябвало да плаща за химическо чистене и пране на наемателя, докато не поправи/сложи нова пералня. Пък ако случайно се размразят месата и зеленчуците от село в хладилника - направо ужассссссс...Само като си представя викането на хамали за пренасяне на уреда или плащането за изнасяне/внасяне, и ме побиват тръпки, хич ме няма в пазаренето за подобни случаи...А пък като тръгнеш да искаш съвет за домакински уред, пък като се почне с едни съвети - ама тази известна марка се сглобява в Турция, не взимай, не са качествени (защото са сглобявани в Турция) и подобни.

Китайско не значи непременно нискокачествено, примерно Хайер купиха Горенье преди няколко години, словенците продължават да произвеждат хладилници със старата марка, имат и развоен център в Словения, най-вече за хладилниците. Та има си специфики, в много уреди е пълно с китайски части, айфоните нали и те в Китай се произвеждат. Китайците си имат образование, достатъчно инженери, способни да измислят и произведат почти всичко. Затова и "марките" ползват части, измислени и произведени в Китай.

# 587
Лек е хладилника и без хамали се внася и изнася спокойно.
Виж за пералнята е др.бира. но говорим за хладилник. Никакви тръпки нямам тоест за него...

ПС..горение не го препоръчват за хладилници. Категорично не в темата за уредите.

# 588
  • Варна
Първата обява има пералня. В банята е. Бош. Слим.

# 589
Видях пералнята. Може да остава, но може просто да не е изнесена от предишния наемател и да трябва да се договориш да ти я продаде. В кухнята няма печка, няма хладилник, съдомиялна вероятно няма. Сушилня също няма (освен ако Бош-ът не е комбиниран уред).
Сега само се сетете за въпроси в темата от рода "Вие оставяте ли на  наемателите прибори, спално бельо, възглавници, тостер, кафемашина и т.н.?"
Дори когато сме обсъждали необзаведени жилища, всички кухненски шкафове и бяла техника се предполагаше, че ги има. Без маса и столове.

# 590
По принцип е учудващо че изобщо има активни обяви, които да постна:-)

Дефакто тази втората- стаята е типична студентска стая - ок.10 квадрата - легло, бюро, стол, гардероб, етажерка. Нямаш право да си купуваш ел.уреди(в цената влиза тока), нямаш право да закачаш нищо по стените, прави се опис със снимки на състоянието на всичко при влизане. Депозита е ясен, но пък конкретно тази е за 6 мес. и всички те трябва да се платят авансово. В общия случай нямаш право да удължаваш договора за втори такъв период също. Всичко това се описва в един около 18 страничен договор..
обикновено къщите са за 5 и повече хора, има такива и за ДВАНАДЕСЕТ души с 2 бани.

Последна редакция: нд, 05 яну 2025, 15:09 от second

# 591
  • Варна
Никога не се е предполагало, че в необзаведени жилища има бяла техника!
Има единствено кухненски шкафове, защото са трайно монтирани, а и специфични като размер, плюс банята е оборудвана със санитария и бойлер, ако няма парно. Всичко отгоре отива към полуобзаведено.

# 592
тези двете ако се публикуват под наем в някоя бг група, ще ги "изядат" в коментарите
LaughingLaughingLaughingLaughing

# 593
Диди, масово уредите вече са вградени. Не можеш да оставиш дупка за котлоните и за вградената фурна, наемателят да си сложи негови. Евентуално може да няма хладилник, защото той може да се сложи като свободностоящ. Пералня, ако е вградена, също трябва да я има. Така или иначе кухните, дори да са модулни, пак се планират с вградени уреди.
Разбира се, можеш да сложиш 2-3 модулни шкафа, нататък наемателят да се оправя. Но ще бъде като онази последната обява с градинските мебели от Икея.

# 594
В България дори и за "необзаведени" жилища искат да има уреди в кухнята. Не познавам и не съм срещала човек да е наел на голи шкафчета апартамент. Сигурно има, но са единици.

# 595
  • Варна
Диди, масово уредите вече са вградени...
Не съм съгласна с това. Може би само за фурната и котлоните е широко популярно да са вградени, но все още често се срещат свободностоящи готварски печки както в домовете, така и по магазините. Може би е 50 / 50 положението.

Хладилници, миялни, ширмове, перални... повечето са си свободностоящи.

Писала съм и преди - наемала съм квартира без пералня. Имах си своя и си я разнасях на 3 адреса. Наемала съм и без печка. Имах собствена от тези малките тип раховец. Имах и собствено единично индукционно котлонче от Кауфланд за 60 лева, с красив дизайн с цветенца. Все още го виждам често по брошурите намалено на 30. Имам и познати, които са наемали без уреди, включително и семейство с 2 деца, които си имаха абсолютно всички уреди и мебели и наемаха точно голи стени с кухненски шкафове само.
Но това като цяло са изключения. Предимно се търсят и предлагат напълно обзаведени жилища.

# 596
Здравейте!
Да ви питам ударено на врата на шкаф, вследствие на което е паднала боята, хлътнало е и се вижда материалът отдолу, не го премам за нормално износване. Пораженията са по 3 врати от общо 9, но ако ги подменя само тях ще стане кръпка. Шкафът беше чисто нов, както и цялото обзавеждане преди 4 години. Въпросът е, като приспадам от депозита, 3 врати ли да приспадна или 9 и да им кажа ако искат да си ги вземат, така или иначе аз няма да ги ползвам?

# 597
Може ли да се пребоядисат всички, или да се залепи стикер нещо? 9 вратички са .. сигурно 600-700 лв.

# 598
Никой ли не дава апартамент в "Люлин" ?!

# 599
Не бих си позволил да взимам за 9.
Все пак, рискът от скъпо обзвеждане е основно към наемодателя.

Ако му оставиш ваза за 20к си е била твоя идеята, ако я счупи случайно.
Това е и друга причина, заради която предпочитам да обзавеждам относително евтино.

Аналогичен случай, имаше ударена стена със стол, над човешки ръст и 2-3 драскотини с дълбочина около половин сантиметър.
Не му взех за шпакловка на цялата стена, а примерно едни 100лв (това преди 6-7г), тогава цялата шпакловка и боя за стена да е била 300лв (без моя труд за разправия и дали майстор ще се навие да прави на парче). Но на теория ги събирам в нещо като "фонд" (не си играя да ги събирам никъде, но като принцип) и след още няколко такива случая бих прешпакловал цялата стена.
Т.е. и в твоя случай, взимаш му за 3 вратички и чакаш евентуално някой да повреди още няколко и чак тогава ги сменяш.
А ако искаш всичко да е супер топ за всеки наемател ... нямам отговор. Лично мнение, не мисля, че е възможно.
Аз бих взел по-малко, а след това бих се опитал да ремонтирам.
И след това бих карал с резултата за някакъв период.

Но не е в графа "нормално износване".

Има и професионални фирми, които идват и ремонтират само участъка. След това не си личи. Ремонтират всякакви неща, дори фурнири, дървесни и тн. Май тук във форума ги бяха рекламирали като ремонт на интериорни врати (или бюра).

Дори и при поръчкови мебели бих ползвал готови плоскости, където мога да отида и да поръчам същата. А не боядисване. Лично мнение.

Общи условия

Активация на акаунт