Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 38

• 27 842
  • 743
  •   1
Отговори
# 300
Да, идеята е хем да докарва доходност с която да плаща таксите и кредита, хем и ние да си я ползваме 3-4 пъти годишно. Много ги харесвам, но може би наистина питомното в случая е по-добре. Искаше ми се да чуя мнения и да видя някой запознат ли е повече с условията им 😀

# 301
  • Бургас
Прибирай си наема в София и пак ходи, нищо не ти пречи Simple Smile

# 302
  • In the land of Never Never
Красимило, ако е в Герман, ставаме две. 😂

И ние имаме един парцел в Синеморец, на 300 метра от Бутамята. Изобщо не ми се занимава. Хората са си направили около нас бунгала, вили, но на мен на сърце ми е Ахтопол и парцелът в Синеморец джунглее вече от неподдържане. 😒
И аз съм с ваканционен имот в Ахтопол, от 2010 година, още нямаше много строителство. Пътят от Царево беше много разбит, и нямаше интерес за по-нататък. Хареса ми, защото е спокойно, и все още ненаселено. Вече не е така. Доколкото разбирам, Синеморец е в Натура 2000 и за това не могат да се развихрят с голямо строителство, а в Ахтопол никнат като гъби след дъжд. Скоро и там ще си ходим по главите на плажа. У нас нямат мярка, като решат да застрояват, до дупка.

# 303

Ако продавате апартамент НС, който има УВЕ изкарано преди по-малко то 5 г трябва да се регистрирате по ДДС 1 седмица преди продажбата и да начислите ДДС, което после да внесете в хазната. В нашия случай ще трябва да минат 5.5 г, за да продадем без ДДС... Не знам как ще се променят цените, но доста по-недостъпно ще стане НС.

П.П. както всеки път, ако го приемат това, цените на всички имоти и старите вкл.ще отидат нагоре, че да не се минат продавачите с цената, без да отчитат , че това ДДС не отива в джоба на продавача на НС... Така ги виждам нещата.

Това съм го пропуснала, но пък ми попадна в радара планирано увеличение на туристическия данък на ербиенби-тата в София.
https://www.mediapool.bg/sofiya-vdigna-turisticheskiya-danak-sas … 0-news366359.html

И да се похваля - наемателката ми освободи жилището днес, слава Богу!

Скрит текст:
Предисторията, бях писала - не ме беше предупредила, че има теч от жилището към общия коридор.
Писа ми по Вайбър почти в 23 ч. вечерта преди да замине за чужбина за няколко месеца, че тече от предния ден  и да се погрижа. Веднага отидох, обясних й, доста ядосано, че по договор е длъжна да ми съобщава тези неща веднага. Тя се обърна и ме сиктирдоса.

Щом се върна през ноември, й дадох 1-месечно предизвестие за напускане.
При издаването  й някаква дребна сума за ток, водата я начислих по показания на водомер.  Върнах й целия депозит, тя май не очакваше, мислеше, че с него ще плати последния наем, забравила е, че наемът се предплаща в началото на месеца и вече го е платила.
Течът може да не е от проблем с инсталацията, а нещо да е разливала и разплисквала вода. Ще видя и дали не е някакъв теч от покрива от шахтата с тръбите, при голям дъжд или сняг.
ВиК инсталацията в цялата кооперация е сменена, а всичко ВиК в помещението е добре направено и изолирано.
Помещението има нужда от освежаване, евентуално смяна на мебели - легло, гардероб. Засега ще стои така, да видя какво се случва.
Само пералня няма.

Последна редакция: нд, 22 дек 2024, 10:21 от man_darin_ka

# 304
Ами честито тогава Simple Smile, мандаринка !

Catherine13, ами сметнете за колко дни ще са посещенията и струва ли си. И много правилно Tintina написа,че с приоритет се отдават собствените имоти и после менажираните. Освен това и колко ще са коректни в сметките е друг въпрос, а и да не почнат да си измислят поправки и подобни разходи и съвсем нищо да не покривате от приходите, а да станете длъжник.

# 305
Благодаря ви, Тинтина направо ме приземи. Пак ще си ходим, но инвестицията за апартаментите тук е много по-малка. И зависят после нещата изцяло от нас, наистина едва ли са много коректни от подобни комплекси.

# 306
Обща собственост в голям комплекс в един момент може да е огромен проблем. Имам бегъл поглед над такава, и в какво приключение се вкараха собствениците да го поддържат някак, след като фирмата се оттегли/фалира. Става дума за огромни суми и бумащина ежегодно. Освен всичко друго, нито достатъчно доходност има там вече, нито е продаваемо със съпътстващите проблеми и неуредици.

Лично аз бих си държала двата в София.

# 307
  • Бургас
При приземяването пропуснах и задължителната такса поддръжка. Има-няма заетост, таксата си върви.

Мандаринка, честито отърваване. Ама защо не отиде да видиш имота при издаване, не разбрах?
Сега ще го стегнеш и ще го пуснеш на пазарен наем.
Пералня предвиждаш ли?

# 308
  • София
Мандаринка, браво, че си се разделила с проблемен наемател.
Тъкмо ще си актуализираш наема. Малко е кофти периодът за отдаване, но ще го оползотвориш с освежаването.

Glikoza, нашият имот не е в Натура, но пък там падна целия ОУП.
Много се застрои и в Ахтопол, но ние ходим през юни и е почти празно. И не е жега, и е спокойно. Направо нямам търпение сега като се сетих.

# 309
Пирин Голф не бих купила
Бих си държала апартаментите в Сф

# 310
Честито, krasimilo! Със здраве да си го ползвате и ако решиш да пуснеш снимки като го приключите, ще се радвам да видим резултата! Румка, и за нивата честито! Земята си е земя!
Като сме тръгнали да споделя и аз, че миналата седмица подписах пред.договор за двустаен пред акт 14+ паркомясто в София, в Дружба до езерото. Вече почнах мислено да го обзавеждам Simple Smile

Здравейте, кой е комплекса?

# 311
.

Последна редакция: нд, 22 дек 2024, 09:26 от tanitkata

# 312
А, сега нямам намерение да го пускам веднага. Ще наблюдавам за евентуален теч от покрива.
Не отидох, защото сме имали преди проблем при напускане на наемател, а бях сама...То и няма какво толкова да му се изнесе...Печка тип Раховец (не е Раховец, просто е с такава големина) и малък хладилник.
Малко трябва да се постегне - тези стиропорните корнизи са се разлепили тук-там, почистване, пребоядисване, сигурно ще сменя гардеробчето и леглото с нещо новичко и бюджетно.
Пералня, дори малка, няма къде да се сложи. Знам, че е неудобство и минус, но това е положението.

# 313
Catherine13, и аз съм на мнение, че е много по-разумнo да си държиш на софийските имоти. Това с ваканционните е супер несигурно. Аз вече донякъде съжалявам, че изпуснах софийски апартамент, докато се бях концентрирала върху ваканционния. Готова ли си за цялата хамалогия по посрещане и изпращане на гости на всеки няколко дни? Ако сама си намериш кой да чисти апартамента след гости и сама се наемеш с намирането на гости, комплексът предлага ли настаняване?

# 314
  • Бургас
Пералня, дори малка, няма къде да се сложи. Знам, че е неудобство и минус, но това е положението.

Сигурна ли си, дай снимки, може да измислим нещо ...
Напоследък съм фен на разни канали с видеа за обзавеждане на миниатюрни пространства, редовен трик е да се слага пералня например под мивка...

Общи условия

Активация на акаунт