Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 38

• 27 845
  • 743
  •   1
Отговори
# 285
Жена, която търси квартира с котки и казва, че е трудно да се намери, получава следния съвет:

# 286
В договорите си пише "без домашни животни" и при установяване на такива, договорът се прекратява моментално и има неустойка.
Няма да е приятно, ама ако искат, да рискуват. В най-лошия случай може да се озоват януари на улицата, минус депозита и платения наем. (и комисионната).

# 287
  • София
Аз понякога пускам хора с куче, не ми се е случвало да имам наемател с котка, но аз съм била 1 година под наем в чужбина с котка - мисля, че наемодателят ни беше много щастлив с нас. След толкова много години в рошята на наемодател, пазех там повече от мое, защото знаех какво му е на него.
Котката ми остави само косми след себе си, които изчистихме с извънредни посещения на жената.
Мисля, че след нас е бил готов за огледи директно. Бях му го даже сетнала с някакви украси по масички.
От наемателите с кучета имах проблем само с едни млади момчета чужденци, които наеха апартамента и си взеха куче след това - гугангско, буйно. Беше ми даже мъчно, че ги изгоних, много обичам животни, но те просто не знаеха как да го гледат.
От тогава имам в договора клауза без животни, която сама си махам, ако реша зя конкретните наематели.

# 288
Честито на Красимило, Румката и Kölsches за новите имоти, да си ги ползват със здраве Grinning

# 289
тенкю. нашата ще си я ... косим Simple Smile
Румка, честито!!!
Значи така и така си в бранша, може да я отдаваш за трудова терапия, когато не косите вие Simple Smile .

Tintina, то аз както се колебаех за препродажбата на апартамента купен миналия месец, ще си го правим явно и ние за под наем с тези промени и ДДС-то.

# 290
Ако на някого му се коси, да заповяда на една  поляна близо до София - и за косене има, и за кастрене. Обмислях вариант да сложа малко пари в това място, да сложа един контейнер (нов, джиджан) и да го давам под наем като място за непретенциозна семейна почивка, но е във вилна зона, пътят е много лош и зесега и ще изчакам още 2-3 години да се продадат и съседните места, за да може с общи усилия и средства да се направи нещо, така че да си струва влагането на пари.

И, да споделя, че търся за приятелка апартамент в Люлин. Ако някой дава, може да ми драсне ЛС.

# 291
Щом се споменава контейнер, чудя се какви пари може да се искат на такова нещо, примерно в Созопол и какви удобства ще се искат, ток, вода, канал?
Аз купих няколко големи парцела и мога да вдигна някакво сериозно число контейнери. Но не мисля, че ще изкарва някакви пари, а и няма кой да се занимава. Отделно, че в момента нямам никакъв бюджет излишен. Единият парцел е на 5 мин от центъра, другите на около 15-20, като всички са на 5 мин от плажа Харманите.
Мислех си за паркинг (централния), ама пак трябва някой да се занимава, а и да се огради и подравни, бариера и тн.

По-скоро си мислех за 2-3 контейнера за лично ползване, докато се наканя да строя (10ина г)

# 292
  • София
Красимило, ако е в Герман, ставаме две. 😂

И ние имаме един парцел в Синеморец, на 300 метра от Бутамята. Изобщо не ми се занимава. Хората са си направили около нас бунгала, вили, но на мен на сърце ми е Ахтопол и парцелът в Синеморец джунглее вече от неподдържане. 😒

# 293
Красимило, ако е в Герман, ставаме две. 😂

И ние имаме един парцел в Синеморец, на 300 метра от Бутамята. Изобщо не ми се занимава. Хората са си направили около нас бунгала, вили, но на мен на сърце ми е Ахтопол и парцелът в Синеморец джунглее вече от неподдържане. 😒

В Желява е. Почти декар, купих го без пари преди години (мисля, че беше 7 хил. лв., наистина безумно евтино). Брокерката само гледаше да има сделка, за да си вземе комисиона, а не да гледа интересите на клиентката си.

# 294
  • София

Tintina, то аз както се колебаех за препродажбата на апартамента купен миналия месец, ще си го правим явно и ние за под наем с тези промени и ДДС-то.

А какви са промените и ДДС при продажба?
Нещо съм проспала какво са замислили депутатляците. А мисля евентуална продажба на 1 апарт. в Лозенец.
И честито за новите придобивки! Да си ги ползвате със здраве.

# 295

А какви са промените и ДДС при продажба?
Нещо съм проспала какво са замислили депутатляците. А мисля евентуална продажба на 1 апарт. в Лозенец.
И честито за новите придобивки! Да си ги ползвате със здраве.
Ако продавате апартамент НС, който има УВЕ изкарано преди по-малко то 5 г трябва да се регистрирате по ДДС 1 седмица преди продажбата и да начислите ДДС, което после да внесете в хазната. В нашия случай ще трябва да минат 5.5 г, за да продадем без ДДС... Не знам как ще се променят цените, но доста по-недостъпно ще стане НС.

П.П. както всеки път, ако го приемат това, цените на всички имоти и старите вкл.ще отидат нагоре, че да не се минат продавачите с цената, без да отчитат , че това ДДС не отива в джоба на продавача на НС... Така ги виждам нещата.

# 296
Следя ви от доста време и темата е много полезна. Отдавам няколко апартамента в София. Предстои ми да се сдобия скоро с още два и ми хвърлиха една муха. Дали според вас тези апартаменти биха изкарвали повече от една вила в Пирин голф? Мога да продам апартаментите, да вляза със самоучастие и останалото от банка. Смело казано апартаментите мога да отдам срещу 1600 тристайния и около 1000 двустайния. Инвестицията ще ми е само за довършване, жилищата са от обезщетение и не съм плащала стойността им. С вилата имам много по-голяма инвестиция и кредит, но месечната доходност би следвала да е доста по-висока, дори с приспаднати разходи. Някой проучвал ли е какви са условията им? Виждам в сайта някакви такси, но ми се струва прекалено хубаво всичко и търся дребния шрифт 😄.
Има плюсове и минуси, но не знам дали ми се поема този риск.. Ако е голяма месечната доходност обаче, защо не?

# 297
  • Бургас
Имай предвид, че при подобни комплекси мениджмънтът първо гледа да отдава своите собствени и чак тогава на други собственици. При това взима един лъвски пай за тази услуга.
Празни месеци също има.
Не бих изтървала питомното, за да гоня дивото.
София си е София.
Гони я тази муха Simple Smile

# 298
  • София
Много благодаря за отговора. Моя, предвиден за евентуално женене е наследствен, явно не ме засяга. Но и ако е за всички - да му мисли купувача.
Catherine13, аз не бих продала готови, почти безплатни за да участвам в евентуална голяма печалба. Ама я дойде, я не.
Първо бих помислила защо ми хвърлят мухичка....
Второ - колко ли посещения ще има вилата. А постоянния наем в София  колко ще бъде. Къде моите лични главоболия ще са в повече. Но това съм аз - не обичам друг да ме светва на далаверки/схеми/ и си мисля за най-лесното за мене.

# 299
Това ако вие не искате да разнообразите портфолиото и да ползвате в някакъв момент вилата, не бих си го причинила

Общи условия

Активация на акаунт