Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 38

• 27 834
  • 743
  •   1
Отговори
# 330
За 1 човек, който ходи на работа, не се събират кой знае колко дрехи. Може да му е по-удобно да ги занесе на пералня веднъж седмично и да ги получи сгънати и изсушени, вместо да му се мотаят по 2-3 дни и да заемат от и без това малкото място за живеене. 12-15 кв.м.?

# 331
  • Варна
Тук не говорим какво трябва да има в едно жилище, а какво е длъжен наемодателят да осигури. Нищо не е длъжен. Отдават се и полуобзаведени, и необзаведени. Ако няма пералня и наемът е съобразен, пак ще се отдаде.
Не тръгна от там разговора, а от липсата на физическо място да се сложи….

Напротив. Точно от там тръгна:
Апартамент под наем без пералня? Сериозно ли?

# 332
  • София
.... Напротив. Точно от там тръгна: ..
Е, не. Тръгна от тук :

# 333
  • Варна
А, това съм го пропуснала. Сори.

# 334
Пак съм аз, оставете ваканционния имот, друго ще питам 😀 Обзавеждал ли е скоро някой имот тип студентски? Става дума за едностаен, близо до нса. Колко според вас излиза базово довършване? Казвам базово, защото човекът не разполага с голям бюджет, но се наех да съдействам с довършването и отдаването под наем, защото ми е много близък и искам да помогна. Последно правихме апартамент зимата 2022/2023 и вероятно цените не са същите. 45кв(даже е, пускам схема на апартамента. Ще съм благодарна на някакъв ориентир ако някой има скорошен опит.

Скрит текст:

# 335
  • София
Много широк отговор има такъв въпрос.
За базовото ясно, но на шпакловка / замазка ли е? Банята в какъв вид е? Сам / сами ли ще довършвате или с майстори?

# 336
Апартаментът е на шпакловка и замазка. Банята е на замазка и измазани стени. Ние ще организираме майстори. Евентуално латекс можем да сложим, но за повече няма да имаме време.

# 337
  • София
Колкото кажат майсторите, а и когато имат време.
Няма как да фиксираме колко ще излезе, но над предния ви ремонт.

# 338
  • Варна
За цени не се наемам да говоря, но на схемата ми прави впечатление, че са предложили безумно голяма кухня като за еднопространствено жилище.

# 339
  • София
Точно 45 квадрата ремонтирах, основно сам, но е минало време и с цените ще е тото.
Предполагам ще влезеш в 10 000, но с уговорката, че много зависи от цената на труда.
Ще дам някои насоки от опит : ламинат избягваш най-евтините китайски защото са с боя отгоре и де факто дори не е ламинат - но имаше такива когато сменях. Базов продукт на утвърдена марка. Неутрален като десен за да може после да се върже с каквито мебели намерите. Аз сложих светло сиво, а обзавеждането ми е изцяло в топлата гама. Да не е ярък, да не изпъква защото после задължава.
Мебели - Виденов. Матрак - твърд! Твърд матрак може да се омекоти при нужда с топ матрак, но мек да втвърдиш е сложно.
За кухните им гледай готовите - принципно излизат по-евтино от модулните, дори и вторите да са също на промо. Аз съм с модулна заради размери, но при теб ще влезе от малките готови.
Мивката за кухнята - ако ще е от Виденов, недей най-базовата, не става.
Смесители - базовите модели на Видима, недей китайски. Лидлските също са с добри отзиви, но трябва да ги хванеш в първия ден сутринта защото се разграбват. Санитария баня - Видима, Фаянс, Рока.
Много ще спестиш ако стените в банята са с водоустойчива боя.
Шкаф за обувки - виж дължината на обувките които събира. Аз съм с два шкафа, единият е поръчков, другият по случайност хванах в Практикер ( май беше на Ирим ).  Странно звучи, но в много от наличните големи мъжки обувки просто не влизат.
За пердета обикалях много - доволен съм от един магазин на Петте кьошета - Бибтекс. Но исках нещо много конкретно и специфично - иначе за бюджета - готови от строителните или мебелните магазини. Разликата е в пъти.

# 340
  • Бургас
RebelHeart, добри съвети, но в 10 000 лв. не можеш да влезеш.
Точно 45 кв. м ще ремонтирам сега, офертата от майсторите само е 15 000 лв. за труд с материали без плочки и санитария. И това са бюджетни майстори, човекът, с който принципно ремонтирам в София, иска 20 000 лв. без материали. Но хората ще мъкнат, ще носят, ще купуват, аз само поръчвам дистанционно.
Сложила съм си бюджет 30 000 лв. с мебелите, като имам наличен бойлер и диван.
Ламинат не бих сложила, защото ако не е скъп, се лющи по краищата и после изглежда мърляво. И за да се смени преди следващи наематели, трябва да се разглобява кухнята, което отново е труд.
Заложила съм на гранитогрес дървесен вид, дългите тесни плочки.

И да се похваля в края на годината - пуснах обява за двете паркоместа в Бургас, които купих на зелено преди година и нещо. Едното се нае днес. Малко подпазарна цена пуснах, да опипам почвата, защото достъпът е с товарен асансьор за автомобили и предположих, че това ще смути кандидат-наемателите - по нашите географски ширини не сме свикнали на такива чудеса на техниката.
Наеха го украинци.

Вече 60% от всичките ми наематели са рускоговорящи...

# 341
Съгласна съм с Ребел за смесителите...аз също заложих на Видима, защото не ми се занимава с ремонти, гумички, теч и прочее от китайските.
Всъщност съм съгласна и с останалите му препоръки.
А..мек матрак моге да се втвърди..също с топ матрак. Аз сложих топматраци за да пазят матрака..но се промени и усещането.

# 342
  • София
Tintina, ще ремонтираш. Тя ще финализира и обзавежда. Много процеси ги няма - къртене, извозване, шпакловка, дограма и т.н.
Мисля, че ще се справи с тези пари, особено ако отпаднат плочките по стените.

# 343
  • Бургас
Апартаментът е на шпакловка и замазка. Банята е на замазка и измазани стени. Ние ще организираме майстори. Евентуално латекс можем да сложим, но за повече няма да имаме време.

Имат задължително да правят баня и да сложат подова настилка.
Минимум 5000 лв. е една баня в София - само за труд. Той трудът е скъп, не толкова плочките.
Оттам-нататък смятай кухня - поне 2000 лв. без уреди, при това най-евтини варианти от типа на "Ирим".
Отопление? Един читав климатик също е поне 2000 лв.

И аз нямам къртене, извозване и дограми, при това съм много стисната, но ако успея да се впиша в моя бюджет, чудо ще е.

# 344
Доколкото следя темата...климатици повечето колеги слагат бюджетни. Не за по 2000 лв.

За кухнята той Ребел си написа - готови модули тип Ирим точно.

Неотдавна спорехте за 1000 лв ли беше..обзавеждане...че можело. И драма стана...

Сега пък в обратна посока - напъвате се да докажете че 100 000 ще са малко.
Grinning

Малко двоен стандарт наблюдавам.

Общи условия

Активация на акаунт