Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 38

• 27 843
  • 743
  •   1
Отговори
# 315
  • София
И от мен глас за софийските с още три аргумента
1. Те явно са относително близо до момента, в който ще започнат да носят приходи, докато къщата там явно не е
2. Два са - значи два отделни прихода, дори и да тръгне един наемател, вероятно друг ще остане. Т.е. по-малко вероятно е да има периоди с нулев приход
3. Ако се налага продажба по някаква причина - продаваш единия, но другият остава.
Въобще, много по-гъвкаво е така.

Това с ДДС и продажбите съм го изпуснала, ще трябва да се пообразовам по темата.

# 316
Честито, krasimilo! Със здраве да си го ползвате и ако решиш да пуснеш снимки като го приключите, ще се радвам да видим резултата! Румка, и за нивата честито! Земята си е земя!
Като сме тръгнали да споделя и аз, че миналата седмица подписах пред.договор за двустаен пред акт 14+ паркомясто в София, в Дружба до езерото. Вече почнах мислено да го обзавеждам Simple Smile

Здравейте, кой е комплекса?
Малка, бутикова сграда е, рекламира се в пространството от инвеститорите, но тъй като са останали много малко апартаменти, а няколко човека от близкото ми обкръжение в момента се интересуват, ще се въздържа да споделя името на сградата. Hug с най-добри чувства Hug
И аз да си дам моите 5 стотинки по темата с ваканционния имот, въпреки че съм сигурна, че вече сте си взели своите изводи. Напълно подкрепям доводите на съфорумците.
Друга опция е, ако можете да финансирате покупката, без да се налага да продавате софийските имоти. Консултирайте се и претеглете рисковете, ако закупите имота с ипотека, дали може да си позволите с евентуален наем да покривате вноските по ипотеката.

# 317
Следя ви от доста време и темата е много полезна. Отдавам няколко апартамента в София. Предстои ми да се сдобия скоро с още два и ми хвърлиха една муха. Дали според вас тези апартаменти биха изкарвали повече от една вила в Пирин голф? Мога да продам апартаментите, да вляза със самоучастие и останалото от банка. Смело казано апартаментите мога да отдам срещу 1600 тристайния и около 1000 двустайния. Инвестицията ще ми е само за довършване, жилищата са от обезщетение и не съм плащала стойността им. С вилата имам много по-голяма инвестиция и кредит, но месечната доходност би следвала да е доста по-висока, дори с приспаднати разходи. Някой проучвал ли е какви са условията им? Виждам в сайта някакви такси, но ми се струва прекалено хубаво всичко и търся дребния шрифт 😄.
Има плюсове и минуси, но не знам дали ми се поема този риск.. Ако е голяма месечната доходност обаче, защо не?
Всички яйца в една кошница не е препоръчително. Фидел  го каза от горчив опит.

# 318
В случая, с тая хипер скъпа вила на майна си, не мисля, че важи приниципа, защото това е все едно да сложиш щраусово яйце на двора у съседите.
Може да го счупи някое животно, съседа, котка, а може и никога да не се излюпи.
По-добре покритото, да си е в кошницата с яйцата, пък нека са няколко.

Ще ми е любопитна разбивка, не съм виждал такава, толкова и толкова разход за почистване, толкова и толкова за настаняване, толкова и толкова за реклама, толкова и толкова за непредвидено менажиране, инциденти, течове, наводнения, паднали бушони.

Също и ми е любопитно как намирате хора, дето да работят ненормирано, 2часа тук, 2 часа там, как им плащате, и тн
Също и колко ви струва общуването с тия хора, щото това си е време за месец.
Моето лаишко мнение (давал съм навремето за краткосрочно) е, че дори и да делегираш всичката дейност, пак ще ти идат един 1/4 надник в менажиране. Което, ако си пенсионер, как да е. Ако си програмист, това си е 2500лв (1/4 от 10к).
Това време иначе мога да го изям, изпия, изтренирам, изРазходя, дори и измързелувам.

# 319
  • Варна
Особено път в началото докато натрупаш висок рейтинг трябва да ги глезиш гостите, супер много да се стараеш за най-малки, неочаквани и странни подробности.
 Близка приятелка замина за известно време в чужбина и си пусна апартамента за нощувки (във Варна, зад Спортна зала - на две крачки от морето - локацията е перфектна за туристи).  Казва, че цяло лято е било пълно, но цялото ѝ семейство е ангажирано с това упражнение. Тя си менажира сама дистанционно каквото може - резервации, съобщения, обяви, реклама. Баба ѝ почиства и пере (пенсионерка, но времето пак трябва да се остойности в сметките). Въпреки самостоятелното настаняване с кутия с код за ключовете, пак има ситуации, в които родителите ѝ трябва да ходят на място.
Като сложиш високите комисиони към най-популярните платформи за нощувки, данъците, стълбищните такси, месечният доход излиза горе долу колкото да работиш на средна варненска заплата. Ако нямаш безплатен труд от роднини и имаш празни дни, направо си на минус.
Ваканционен имот за мен е глезотия, не инвестиция, освен ако не е купен на някаква схема за жълти стотинки.

# 320
Ние си купихме на морето АП. И всяко лято си почиваме по два месеца. За мен е оправдано, но и аз обичам морето. Но не го даваме под наем, а само си ги ползваме за себе си. За заети хора е добре, защото, иначе - буквално - в колата на път за морето съм търсила място за отсядане. Много сме заети. А и когато си с деца, вече имаш повече изисквания, спрямо когато си без деца.

# 321
Апартамент под наем без пералня? Сериозно ли?

# 322
  • Варна
Без каквото си искат и съвсем сериозно могат да отдават всички собственици. Аз като студентка съм разнасяла своя пералня в 3 квартири.

Румка, именно - глезотия, лукс, лично удобство. Ако трябва обаче да му се избиват парите на такова жилище, че и да се печели прилично, (щото нали това е смисълът на всяка инвестиция) не виждам как ще стане.

# 323
  • Бургас
В СГ е пълно с апартаменти под наем без перални и множество обществени перални.
А и наемът вероятно е съобразен.

В "Сексът и градът" също нямаха пералня. А живеят в Манхатън и носят "Маноло Бланик"Simple Smile В събота ходеха на пране, а после на обяд - да обсъждат мъжете Simple Smile

# 324
Без каквото си искат и съвсем сериозно могат да отдават всички собственици. Аз като студентка съм разнасяла своя пералня в 3 квартири.
Никакъв проблем не е това вече, с тези обществени перални навсякъде. Обитавала съм такова преди 10 години в студентски град.

И аз съм с голямо "НЕ" за ваканционния имот
Миналата година позната закупи апартамент, на 1ва линия, с удивителна глетка море. На място, което редовно посещават за уикенд плащайки по 200-240 лв. за нощувка. Правейки си планове и да отдава така. Ремонти, мебели и като дойде момента за отдаване - има само една местна фирма която се занимава с това, и като направи сметка за всичкото такси и данъци реши че не си заслужава.
Сега .. знам, за планина е друго - там целогодишно може да се отдава. Но въпреки това с краткосрочно отдаване бих се занимавала само ако имам няколко обекта, на място съм и аз си ги менажирам.

# 325
  • София
В Щатите е доста уредено по отношение на перални/сушилни, не само има обществени такива, но и в самите блокове /живяла съм в затворен комплекс с малки блокчета/ имат долу в мазето огромно помещение с такива. Не съм сигурна, че в София има такива удобства, освен в Спудентски град, затова и на мен ми се струва странно квартира без пералня. Абсолютна необходимост са ми печка, хладилник и пералня, всичко друго като миялни, тв, климатици са пожелателни. Най-вече тв за мен, макар че за друг може да е жизнена необходимост.

# 326
  • София
Съгласен с горното.
Че някъде има различни ситуации, не означава че автоматично се прилагат навсякъде.
Обществените перални в България не са толкова разпространени въобще и у нас традиционно този процес е в дома.
От първостепенно значение е да има пералня или да се намери някакво, дори компромисно,  решение за евентуалното ѝ място.

# 327
  • Варна
Тук не говорим какво трябва да има в едно жилище, а какво е длъжен наемодателят да осигури. Нищо не е длъжен. Отдават се и полуобзаведени, и необзаведени. Ако няма пералня и наемът е съобразен, пак ще се отдаде.

# 328
На който му е от първостепенно значение квартирата да има определен уред, наема квартира с този уред. Отива на оглед в таванското помещение, вижда, че няма това, което търси, и казва не, благодаря. След него идва друг, който е ок с наличното. При положение, че през последните 10 години наемателят е бил все един и същ, и дори не е напуснал с особено желание, мисля, че няма особен смисъл да размишляваме дали за този вид квартири е кой знае колко наложителен точно липсващият уред.

# 329
  • София
Тук не говорим какво трябва да има в едно жилище, а какво е длъжен наемодателят да осигури. Нищо не е длъжен. Отдават се и полуобзаведени, и необзаведени. Ако няма пералня и наемът е съобразен, пак ще се отдаде.
Не тръгна от там разговора, а от липсата на физическо място да се сложи.
Съвсем различни хипотези са тази и длъжен / полуобзаведени / необзаведени.
В тази хипотеза бих търсил начин, дори не лесен, да осигуря място. И да струва пари, ще се върнат.
От много неща, както каза Олив по-горе, човек може да се лиши и въпреки лишението, да си живее нормално.
Но през ден, два, три да мъкнеш дрехи, завивки, чаршафи, маратонки, да чакаш по два часа всеки път щото там и без сушилня не може, просто не си е работа.
Никога и при никакви обстоятелства не бих си причинил тая досада, колкото и съобразен да е наема.
* Ако е таван тип легло + душ и до там, също е друга хипотеза.

Общи условия

Активация на акаунт