Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 38

• 27 815
  • 743
  •   1
Отговори
# 375
По-скоро с асансьор в центъра е изключение. Който търси там - дали за живеене, дали за офис, - е наясно, че асансьорът ще вдигне цената.

# 376
  • София
Колко под пазарната цена би те устройвало? 10%, 20%?
20
Примерно един двустаен пазарно да е 1300лв, без асансьор колко? 1150?
1000-1050
И как би се съотнесло спрямо локация и състояние на обзавеждането?
Плюсове и минуси. Едното в едната ръка, другото - в другата. Ще усетя кое натежава. Обзавеждане не сме коментирали. Фактор е, разбира се.

Примерно център без асансьор бие с асансьор в Дианабад?
Много! При равни други условия ( обзавеждане, особености на конкретния вход или микро локация и т.н

Чудя се и покупната цена колко трябва да е по-ниска, че да избие по-ниския наем, и евентуално повечко ремонти, ако се налагат.

Аз едва ли ще се хвана да наемам апартамент без асансьор, а съм активен.
Ако се връщаш от фитнес и не можеш да си вдигнеш краката, как ще блъскаш 6 етажа?
Не съм по фитнеса, но мисля че тренировката е неправилна ако те оставя без сили да качиш 6 етажа. Не би трябвало това да е идеята ѝ.

# 377
Според мен 25% от наема е голяма отстъпка и не би била икономически обоснована. Като прибавим разходи за време, труд, обзавеждане, то излиза, че пазарната цена на такъв имот трябва да е с 40% разлика (най-грубо сметнато).

За 25% разлика и аз бих се навил. Хипотетично вече, защото едва ли ще наема някога, каквото и да е.

Да, център без асансьор с много бие дианабад, по-скоро идеята ми беше да дам пример, и се чудех с какво може да е сходно като стойност.

Ако за деня си тренирал клек с щанга, мускулите на краката така се уморяват, че дори слизане по стълби може да ти е невъзможно. И неконтролирано да се сгънеш надолу. Дори е по-опасно от качването по тази причина.

# 378
За фитнеса подкрепям. И аз се връщам в такова състояние след тренировка за крака. Но не мисля, че ако наемам това ще ми е проблем. Човек не наема с идеята цял живот да е там и не мисля, че асансьор ще ми липсва. Виж, за покупка е друго и човек го взема предвид. Не бих намалявала наема. Ако няма желаещи тогава. Мисля, че е пълно с млади хора, които имат други приоритети и не им тежи да качат 6 етажа 2-3 пъти дневно..

# 379
  • София
Преди години придружавах приятелка-брокерка на оглед в ЕПК в Слатина - 10 ет., над сладкарница Неделя.  Клиента - млад мъж търсеше да купи нещо.
Входа беше доста неугледен, 2та  отдавна не работели. Младежа тръгна енергично напред, брокерката след него, накрая моя милост оплезила език. Огледа той апартамента - южен с голяма тераса, и веднага даде стоп-капаро, ще купува, имал осигурени средства. После като слизахме обясни, че цял ден е на бюро и искал да се движи във всеки свободен момент. Според брокерката това била най-бързата и сделка.
След това и аз се замислих и когато не съм натоварена с покупки винаги се качвам пеша до 12 ет. Нищо, че в наше село има 2 работещи асансьора.
Не бих намаляла цена заради асансьор. Заради пералня може би бих. Макар, че единия ми квартирант нито пералнята, нито готварската печка ползва в имота.

# 380
  • Варна
Ние наскоро купихме и се преместихме на 4ти етаж без асансьор, на пъпа на Варна. Цената беше към 2 пъти по-ниска, съотнесено към същата квадратура в съседните блокове с асансьори. Обявата седеше няколко месеца в имот бг. Брокерката каза, че въпреки намалянето на цената, всички са се отказвали заради асансьора. На нас също ни смъкнаха още от последната обявена.

Съседите ни на етажа са наематели. Когато локацията е атрактивна, всичко би се отдало лесно въпреки липсата на асансьор, със 100-200 лева наем надолу.

# 381
Въобще не робувам на концепцията, че при липса на асансьор трябва да отдам по-евтино. Това при дългосрочно наемане, за Airbnb не става. Направете го хубав и ще си се отдаде. Млади хора, които могат да живеят без асансьор има достатъчно.

За ремонт и обзавеждане за 10000 лв не го виждам. Собственият труд също струва пари. Ние дори за нас си плащаме за къртене, сваляне, качване и т.н. на боклуци и материали. Това е тежък труд и не прощава. Дори и инцидентно НЕ се хващам.
В 15000 може и да влезете, но ламинатът, да речем , няма да е от най-хубавите, същото се отнася и за другите материали и обзавеждане, та по-скоро би му се наложило обновяване/ремонт за разлика от това ако е използвано нещо по-скъпо, но бюджетът е водещ в крайна сметка.

Последна редакция: вт, 24 дек 2024, 17:18 от drago_2008

# 382
  • Бургас
Baltazara, тепърва ли ще купувате този без асансьор, или вече го имате?
Ако въпросът е дали ще се отдава - да, макар че таргетът наематели е стеснен. Например семейство с малко дете няма да наеме. Млада двойка - с известни условности. Детска количка да качваш по стълби всеки ден е приключение.
Възрастни хора също няма да наемат, а и активни на средна възраст. Прибирам се от пазар от LiDl с три торби. Как да ги влача до ет.6?
Млади, студенти, артистични - може би, ако е топ център. С паркомясто как стои въпросът?

Но имайте едно наум, че този имот ще се продаде доста трудно и поне с 15% подпазарна цена.

Мои роднини в момента продават в Бургас, център, прекрасен като разположение и поддръжка апартамент, на 4 ет. без асансьор.
Пуснали са го на пазарна цена, на сходни жилища с асансьор.
За три месеца - нито един оглед.

# 383
  • Варна
Въобще не робувам на концепцията, че при липса на асансьор трябва да отдам по-евтино. Това при дългосрочно наемане, за Airbnb не става….
Защо да не става? Били сме в разкошно Аirbnb за две седмици в сърцето на Антверпен. Спомням си, че беше изцяло икейски обзаведено, супер свежарско, минималистично, но с всичко необходимо. Излизаше доста по-евтино отколкото хотел и други апартаменти. В описанието беше коректно описано и беше маркирано, че не е подходящо за хора с двигателни нарушения.
Колко му е да качиш веднъж една раница или малко куфарче, с какъвто багаж пътуват повечето хора.

Tintina, някога ще го продадат по-евтино, но и сега ще го купят по-евтино, така че все тая. Аз по няколко пъти на ден се качвам с кучето на ръце (10 кг). Честно казано само докато се нанесем и си качим нашите вещи и някои мебели, така хубаво се натренирахме, че вече лидълските торби не ги усещам. 😀

# 384
  • Бургас
Права си, така е. Но аз бих се въздържала, за мен е сериозен минус липсата на асансьор.
Иначе и аз съм била в такива Airbnb - в Италия, Франция и в Ереван Simple Smile
В центъра бяха и не оставаха празни.

# 385
Дори е по-удачно за Airbnb. За краткосрочни нощувки човек ще е по-склонен да направи компромис и да катери стълби, отколкото за дългосрочен наем...

# 386
  • Варна
Е, минус е, да. Никой не казва, че е плюс. 😀 Но има достатъчно кандидати, за които този минус е преглъщаем.

# 387
Baltazara, тепърва ли ще купувате този без асансьор, или вече го имате?
Ако въпросът е дали ще се отдава - да, макар че таргетът наематели е стеснен. Например семейство с малко дете няма да наеме. Млада двойка - с известни условности. Детска количка да качваш по стълби всеки ден е приключение.
Възрастни хора също няма да наемат, а и активни на средна възраст. Прибирам се от пазар от LiDl с три торби. Как да ги влача до ет.6?
Млади, студенти, артистични - може би, ако е топ център. С паркомясто как стои въпросът?

Но имайте едно наум, че този имот ще се продаде доста трудно и поне с 15% подпазарна цена.

Мои роднини в момента продават в Бургас, център, прекрасен като разположение и поддръжка апартамент, на 4 ет. без асансьор.
Пуснали са го на пазарна цена, на сходни жилища с асансьор.
За три месеца - нито един оглед.

Нямам го, защото трябва да свърша с един друг кредит първо до няколко месеца (за черноморски имот) , няма паркомясто или гараж. Още съм в процес на избиране. На мен ми харесва и за нашия младеж като стане на 18 г след няколко години и е на 10 мин пеша от нас.
Има и едни много интересни без акт 16, напр. във Витоша, финално 115 000 евро, построена сграда от 2008, намалено няколко пъти и пише акт 16 със сигурност през 2025, сградата е напълно населена, след акт 16 цената ще стане 160 000 евро (но продавача предпочита сега Simple Smile ) Никаква гаранция няма в тези.

# 388
Ремонтът на жилища без асансьор също се оскъпява. Всяко внасяне и изнасяне на мебели и техника е приключение.

# 389
  • Варна
Мхм. От 16 години няма акт 16, обаче утре ще вземе, затова купете само днес…

Общи условия

Активация на акаунт