Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 38

• 27 723
  • 743
  •   1
Отговори
# 510
Ето сега проблемът с вдигането на наема - тази на 300 лв ако търси сега, ще наеме минимум за 900, така че и да й се вдигне на 600, логично е да остане. А ако не остане, имотът ще носи тройна доходност.
Обаче, двустаен за 800, при положение че допреди 4 месеца чисто новите такива са вървяли по 1000 (според брокер, писах по-горе), и да го вдигнеш в 50 лв, пак има реален шанс да се издразни и да си тръгне. Krasimilo,  ти си знаеш колко е луксозно жилището, ама сигурна ли си, че в слабия сезон ще намериш друг читав наемател без допълнителни разходи?
Потребителката, включваща се сегиз-тогиз с препоръка за брокер само на мен ли ми се струва, че печели от това? Подходът е доста категоричен, характерен за гилдията.
Аналогични на моя още през лятото (преди  масово за двустайните да се взимат 4-цифрени суми) се даваха по 1000, районът е търсен. Дори 1100 виждам като реалистичен наем към момента, нищо, че жилището е е чак толкова пипнато. Винаги съм му взимала надпазарен наем спрямо подобни. Като съотношение вложени пари - доходност съм много доволна.  По-скоро отчитам като грешка, че не започнах плавно увеличение след първата година и за следващи наематели ще поправя тая грешка.

# 511
Вдигането всяка година (ако има възможност) е задължително именно заради такива проблеми, после няма да може да се вдига, колкото е актуално.
При мен пандемията доста повлия, някои свалени тогава наеми имаха нужда от технологично време да се вдигнат. А не всеки сезон е подходящ.
Затова и не съм за "закръглянето надолу" при наеми.
Имало е наематели, пазарим се, и се спираме на 520. (това отдавна). Ама дай да го закръглим на 500.
Ще закръглим, ама догодина от 520 ще стане 540 или 550. Иначе от 500 колко ще е? Вечно 500, защото не можеш да го направиш 550, че е с много, не може и 520, че не е кръгло.

1000 е малко за двустаен, освен ако не е с квадратурата на едностаен, примерно ги има с по 9-10квм спални и 20квм хол. Но има и някои конкретни апартаменти или райони, дето не се харесват. Трябва и проба/грешка.
"леко надпазарен" за мен е наем 1200лв в момента.
А 800лв за студио.

Покачването при стари наематели винаги е неприятно и за мен. Напоследък често им пиша в мейла със сметките, а после на живо може да им кажа "видя ли, че писах ще увеличавам наема".
Зимата избягвам да го правя, май не се е случвало. Също гледам да е на 1 година от последното увеличение, освен ако е силно подпазарно.

Боя, от която съм доволен. Ако напишете в гугъл "боя Захарна Фабрика" излиза фирма Artecolor.
100% за проекти нея съм позлвал, освен по изключение ако ще освежавам някакъв малък участък и взимам кофа бяла боя от близката железария.
Дали е на нивото на dulux не знам, пробвайте си на ваша отговорност. Не съм експерт по боите, особено лукс нива. От 1я майстор в София я знам и карам все с нея. На място я произвеждат и продават. Само от място се купува. Цените са доста ниски (сравнително).

# 512
  • Бургас
Ох, още имам едно студио в София на 500 лв.  Допреди година беше 450, но го вдигнах. Направо се чудя какво да правя, ако вдигна на 650-700, може и да се изнесе... А я харесвам наемателката.

Толкова ли я харесваш, че да ѝ подаряваш едни 2400 лева на година? То и аз съм в същото положение де 😂, но да си кажа…

Не. Но това значи - оглед преди изнасяне, евентуално поправяне на разни неща, което за мен е идване и престой в София, а това са разходи.
Вероятно ще вдигна с 50 лв. от новия период на договора, а може и със 70.

# 513
За пребоядисване на студио, т.е. една голяма стая, колко ще излезе с този латекс от Захарна фабрика?

Аз съм писала няколко пъти и преди - с изключение на 1 помещение (което боядисах с Дулукс), от десетилетия боядисвам с Краун пейнтс. Фабрични цветове. Но може и да се тонира в магазините. С уточнението, че 1 кофичка от 2,5 л. стига за средно голяма стая (12-14 кв.м) на 2 ръце. Гъста боя като палачинково тесто, не се разрежда да стане на вода, само минимално количество вода може да се добави, 50-100 мл. макс., ако е много гъста. Сегашните цени са вече в диапазона 55-75  лв. за такава кофичка за 1 стая. Има(ше) и 4 (или 4,5 л.) кофички, които са за хол, пак покриват 2 ръце и остава малко за корекции (евентуални) в бъдеще.  Имат и суперпочистващи се Easyclean,  там вече са около 85-100 лв. за 2,5 л.
Мила съм обикновения латекс (мат) с гъба с малко доместос и някакво веро, включително с грапавото на гъба за чинии - държи си, не се отмива.

# 514
В друг град е по-трудно.
И на мен ми е доста по-трудно в Бургас, макар да имам близки там.
Вдигай поне със 100.
Кажи ѝ, че пазарно са 800 и нагоре.

# 515
  • Варна
Наемателката на Тинтина май не е от 10 години, че да е наложително пребоядисване. Ако едно жилище се ползва съвестно, не е нужно да му се прави ремонт на 2 - 3 - 5 години. Нали затова повечето наемодатели не купуваме възможно най-евтиното, именно с идеята да издържи повече. Апък за нисък клас квартири с минимално струващи неща, и наемът ще е минимален, и на наемателите не би им било проблем, че на някоя стена има петно, че 2 панти са разхлабени или че някой кант на вратичка се е раздул. Не може евтино жилище с топ поддръжка.

HappyHeartbeat, как по-точно мислиш, че Azzy печели от обща препоръка да се ползва брокер. Нима си представяш, че взема процент от абсолютно всички брокери в София? Ако следеше темата от отдавна, щеше да знаеш каква роля играе потребителката на пазара и колко много пъти ни е помагала със съвети и идеи напълно доброволно и безвъзмездно. Не забравяй, че никой не пише тук на заплата, а отделя от собственото си време да помага на напълно непознати на добра воля. Обвинения че някой си печелил, са обидни, особено за стари и доказали се с полезността си, съфорумци.

# 516
За пребоядисване на студио, т.е. една голяма стая, колко ще излезе с този латекс от Захарна фабрика?

Аз съм писала няколко пъти и преди - с изключение на 1 помещение (което боядисах с Дулукс), от десетилетия боядисвам с Краун пейнтс. Фабрични цветове. Но може и да се тонира в магазините. С уточнението, че 1 кофичка от 2,5 л. стига за средно голяма стая (12-14 кв.м) на 2 ръце. Гъста боя като палачинково тесто, не се разрежда да стане на вода, само минимално количество вода може да се добави, 50-100 мл. макс., ако е много гъста. Сегашните цени са вече в диапазона 55-75  лв. за такава кофичка за 1 стая. Има(ше) и 4 (или 4,5 л.) кофички, които са за хол, пак покриват 2 ръце и остава малко за корекции (евентуални) в бъдеще.  Имат и суперпочистващи се Easyclean,  там вече са около 85-100 лв. за 2,5 л.
Мила съм обикновения латекс (мат) с гъба с малко доместос и някакво веро, включително с грапавото на гъба за чинии - държи си, не се отмива.
Нямам никаква представа, нито колко излиза като цена, нито знам в момента цените какви са, нито колко отива за стая или стена. Не помня и колко е било гъсто.
Твърдо по-евтино е от цитраното от теб, може би поне 2-3 пъти.
Предварително казах, пак повтарям, не знам точно колко е по-добро или по-лошо от марковите бои. Няма как да измисля и да кажа, 20% по-зле или по-добре. Ползвате на свой риск.
Да, покрива много, да мие се, да имат всякакви тонирания, които са точни, да изглежда добре и е супер издържливо. Никога не съм боядисвал 1 стая само. Последно взимах за 4 едностайни апартамента, взех по 1 бака цветно и бяло (по 20ина л, не съм сигурен) и доста остана.
След година пак ще взимам, ако се сетя може да пиша, ама пак ще е хаос, количествата ще са груби, няма да може да се сметне разхода.

# 517
Потребителката, включваща се сегиз-тогиз с препоръка за брокер само на мен ли ми се струва, че печели от това? Подходът е доста категоричен, характерен за гилдията.
Само Вие си мислите така.
Потребителката дава такъв категоричен съвет защото работи само с брокери, доволна е, разчита на тях.
Смешна е предствата Ви, че печеля от съвета си.

# 518
За Артеколор - предварително ли се свързваш с тях или може да се отиде на място, може би имат някакъв магазин в З. Фабрика? Намерих адрес и телефон в гугъл, но не ми е ясно как работят с дребни клиенти.

# 519
Че има скрити брокери между потребителите, има.
Че се рекламират, рекламират се.
Но и че читавите кандидати масово идват с брокер, и това е факт.
Който си мисли, че не е вярно, да дава на 2/3 от нивата на наемите и да си мисли, че печели много.

Артеколор, аз не съм чак толкова голям клиент. Пазарил съм 3-4 пъти общо.

Мисля, че на място я произвеждат и продават. Има и коментари в гугъл, които казват същото.
И мисля, че отиваш на място, поръчваш, и отиваш и взимаш.
Това е неудобството, за по-ниската цена.
Предполагам имат предостатъчно поръчки и им дреме, че ще има на 10 клиента един недоволен. И то такъв, дето не знае какво иска и няма да пазари количества.
И на мен не ми е удобна локацията, от студентски, а и събота и неделя не работят.

# 520
Благодаря.

# 521
Ние също ползваме латекс на Artecolor. Последно взимахме бял преди месец. Беше 120 лв с ДДС мисля, за разфасовка от 10 килограма.

# 522
Аз не схванах коя е потребителската, която се включва и за която иде реч, но понеже съм изключително благодарна за времето, което ми е отделила Azzy няма как да не я спомена, случвало ми се е. Въобще не става въпрос за брокерски услуги конкретно, защото това не й е занят, а за съвети, срещи и идеи, за които е отделила от свободното си време безвъзмездно. Аз сама я питах и исках да и заплатя конкретно за помощта при отдаването на "черния" апартамент, при все че тя ми каза, че мога и сама. Много неща мога да направя лично и разбирам, но когато имам нужда от помощ, за да се улеснява е редно да платя и го правя. По-изгодно ми излиза да направя този разход и разбира се, добре съм преценила на кого да се доверя.

# 523
Отивате на място, избирате, поръчвате и после втори път отивате за да вземете каквото сте поръчали, точни са и аз съм купувала от там, проблем не е имало с латекса, тонирането и обслужването. От Сливница завивате надясно по Кукуш, само направо подминавате един ресторант вдясно и не завивате както продължава улицата, а продължавате направо към Ролпласт.

# 524
  • София
Дами, благодаря, аз даже не разбрах, че съм станала обект на такива подозрения.

Освен това съм демократ и съм оставила на всеки, който е генерирал някакъв интерес към мен да си ме представя както си иска.

Брокер, който си търси клиенти в бг мама, обаче, още не съм била.

Общи условия

Активация на акаунт