Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 38

• 27 742
  • 743
  •   1
Отговори
# 615
Пак да си кажа за Люлин Joy
Оставете тия имоти в центъра, инвестирайте в люлински, това е нишата. Приятелка си търси вече почти месец в тоя район, вкл. чрез брокер (заради детската градина на детето) и ... нищо читаво ме се предлага.
Тук имаше потребителка с апартамент в Люлин, която се притесняваше, че наемателката й ще си тръгне, ако увеличи наема от 500 на 700.   Явно няма за какво да се притесняваш.

# 616
Прилича доста на Платан тази, модел Бианка. Не знам още дали ги има.
Има ги. По Коледа ми правиха проект за Бианка в Платан. В крайна сметка се отказах заради включването в комина, не го измислиха, ще търся друг вариант.

# 617
Поръчвал съм единствено от айко и еником кухни. Но не съм убеден дали си заслужават. Като цяло качеството е добро за парите си, но предполагам, че разни малки фирми ще доставят същото качество на по-добра цена. Най-добре пишете в тема за кухни. Аз лично не съм запознат с тези, които се споменават тук.
Люлин включва 10 квартала или 20-25% от София. Та изобщо не е ясно какво визираш.

# 618
Люлин 10 визирах. Може и 9 или 8. Иначе е ясно и че малко преигравам с темата, но чак пък толкова да липсват реални обяви в толкова голям жилищен комплекс, не ми се вярваше.

# 619
  • Бургас
Моят строител имаше сграда в Люлин, ама нещо се окумих тогава.
А сега вече нямам грам пари, дори и за Люлин Simple Smile

Три години живея в заблуда, че имам кухня "Ирим". А тя била на "Геномакс". Виждала съм я на живо веднъж Simple Smile
Смятай каква забляна хазайка съм Simple Smile

# 620
Защо я препоръчваш ако не си я ползвала

# 621
  • Бургас
За апартамент под наем препоръчвам здрава и бюджетна кухня. Не е нужно да съм я ползвала. Важното е наемателите да я ползват и да ми я върнат после като неползвана.
Видях я след монтажа, механизмите са ок, вратите са с по-дебели плоскости от стандартните, жената от фирмата, която черта проекта, беше перфектен консултант.
От тях купих също гардероб и легло.

Иначе можем да препоръчваме много кухни, които сме ползвали, ама цената ще е като за половин апартамент.

# 622
Геномакс бяха препоръчвани преди 15 години още, но по спомен хич не бяха бюджетни.
Относно Люлин 10, преди време имаше една жена с претенции търсеше там, хем признава, че е удобно, хем се смееше на маломерен тристаен чисто нов бюджетен за 1000 лв. Т.е. обективно районът има страхотни предимства и живущите го осъзнават, ама не искат да плащат за тях.
Напоследък има доста нови сгради и в други непопулярни квартали - Обеля, Надежда. Колкото по-малък е периметърът на търсене и колкото повече са допълнителните изисквания и ограничения в бюджета, толкова по-трудно е търсенето.

# 623
  • София
Люлин 10 визирах. Може и 9 или 8. Иначе е ясно и че малко преигравам с темата, но чак пък толкова да липсват реални обяви в толкова голям жилищен комплекс, не ми се вярваше.

Да пита и в кварталните фб групи на Люлин.

# 624
Аз лично съм си подредил всички апартаменти да са в квартала, който живея. И то да са на удобно за пътуване и достигане място.

Сега като купувам, пак плащам едни 10% отгоре, за да ми е удобна локацията. Разбира се, и на потенциалните наематели ще е по-удобно, но взимам под внимание и моето удобство.

Люлин не е моето.
Ако ти самия живееш в Люлин, вече става друго.

Кухня, последно купувах от Практикер една за около 600лв без монтажа. Монтирах я сам.
Хоризонтално отваряне на горен ред, меко затваряне на пантите.
И грубо още около 200лв за мивка. (на целия шкаф, 80см)
Директно платихме и отидохме на гърба на магазина и натоварихме на колата. Всичко на момента.
Следващия ден я сглобих и монтирах
И за 40 000лв да купиш, който не пази пак ще я повреди, а който пази ще запази и тая за 300лв.

# 625
Проблемът с кухните за 300 лв (само за нарицателно го ползвам!) и евтините серии във Виденов е качеството/здравината на материала, който се ползва. Държа да подчертая, че разликата ще става все по-осезаема, защото се пести от всичко, само че не всеки вижда и може да прецени, а и някои неща изскачат в последствие.

Давам за пример най-големия проблем при готовите евтини мебели и той е изкъртени панти/ножици и подобни механизми, материалът за корпусите е рехав и тънък и не трябва да отваряш шкафовете със седмици, за да издържат с години. Не коментирам пестенето от материал като ги правят по 52 см дълбоки вместо по 58 см, по-ниски и т.н.

П.П.
Вчера взех клечки за уши от Л-л за проект на детето и установихме, че веча са с по-малко памук.

# 626
Проблем на кухните е че хората не са запознати с разни фирми, които произвеждат качествени такива. За да са сигурни отиват в някой голям reseller, който им слага едни 30-40% от горе за същото и си мислят, че са купили нещо УАУ. Иначе параметрите за качество са ясни, просто човек трябва да знае какво да гледа.

# 627
Нямаме промишлено производство на модулни шкафчета, това трябва да е ясно. Фирмите, които произвеждат качествено (както и тези, които произвеждат НЕкачествено), са тип занаятчийски - нямат масово производство, изчисляват и изработват по индивидуален проект, т.е. само по поръчка.
Дори Ирим са вероятно от мащаба на средна фирма, имат голям каталог от стандартни модули, но произвеждат в по-голяма бройка само част от тях. И като отидеш при техен дистрибутор, може да се окаже, че (част от) желаните модули ги няма на склад (изчерпани са) и пак чакаш сигурно поне месец (и нещо).
А големите магазини поръчват и купуват от такива средни предприятия като Ирим най-търсените модули и цветове и държат определено количество на склад, като периодично зареждат допълнителни количества. В Практикер (може би не само там) има модели на Ирим, фирмата си има каталожни цени, така че печалбата за Практикер (reseller-а) е ТО за количество. Както и за останалите им дистрибутори.
Коментираните Диалог, а и други, са дизайнерски екип, пускат ти на програмка как да си подредиш стандартни модули, които поръчват на малки и средни производители. След това Диалог си има вероятно майстори за сглобяване и така, размери, различни от стандартните модули, не приемат за поръчка.

# 628
Дистрибуторите на Ирим не държат на склад, но самите Ирим доставят към тях някъде за около 2 седм. За мен те са доста над Виденов, Хоп ( и те имат подобен вид НО дълбочината на шкафовете е само 45,5 см!
https://hop-mebeli.com/kuhnya-valensia-2-m-s-shkaf-za-furna-byalo ) и подобни. Имат панти хетих, избор на дръжки, всеки дистрибутор предлага И други производители за плот/мивки/смесители, така че може да се получи доста прилична кухня на добра цена.
Освен това самите корпуси са само няколко цвята, те важат за всички кухни - варират само вратичките и страничните покривни модули.

# 629
  • Варна
Два административни въпроса днес.

- Малко повече подробности за вписването в домова книга на ЕС - кой, къде, как и има ли смисъл ако няма санкции

- Ако случайно наемател пострада в апартамента при експлоатация, примерно строителя е оставил остър ръб на винкела на балкона и наемателя си надере ръката, има ли наемателя основание за претенции?

Общи условия

Активация на акаунт