🤰Февруарчета 2025 г. -Темa 4

• 29 145
  • 766
  •   1
Отговори
# 495
  • Варна
Аз предлагам да не отваряме темата за-против секцио по избор. В крайна сметка телата са си наши , всеки си носи отговорността за личният избор и никой няма право да го съди за това .
Аз днес бях на консултация, бебето продължава да е 2 седмици напред (отговаря на 36 г.с, а по цикъл съм 34 г.с), като кг го измерват 2700 гр. Има ли и други момичета, при които така от самото начало бебето да върви напред ? Принципно не се притеснявам, но ... Ще се радвам да споделите.

# 496
Ще ходим в Cota1110, в Бели Искър, на един час от София е. Ходили сме там и преди, ресторантът е добър и има много места за разходки. Другото хубаво е, че не е на най-голямата лудница на Банско и Боровец, но пак е в планината. Другите места, които харесвам, са твърде далеч, иначе бих отишла в Гела, ако имах избор.

Страхотна идея ми даде за уикенда след празниците. Аз имам и рд втората седмица на януари. Утре ще обсъдя с мъжа ми къде да отидем. Хем да е за моя рд, хем символично - последна почивка, когато ще сме just us two Blush

Вие къде ще ходите, приемам препоръки. Трябва наистина да е доста близо до София, че аз вече ще съм в 36 към 37 г.с.

# 497

Аз пък не виждам какво лошо има в товя да избереш секцио. Аз избрах секцио по мое желание и това няма да ме направи по лоша майка от някоя дето ще роди естествено, така че коментара ти не е на място

Написах просто, че за себе си не виждам смисъл от секцио, ако не е по медицински причини. И започнаха да се припознават хора, не разбирам защо. Иначе всеки е свободен да прави с тялото си, каквото прецени. Не ми приписвай думи за "лоша майка" и подобни, които не съм казала.

# 498
АГ каза, като цяло към 37г.с. спираме всичко и чакаме, тъй като съм решила да е нормално раждане, секцио само ако се наложи по медицинска причина. Ще видим как е, чак малко се плаша от спирането на магнезий, защото и сега с прием по два пъти на ден имам втвърдяване на корема, а датата като термин 01.02 ми се вижда доста далеч. 😏

45 дневния болничен ми започна от 18.12 иначе от 01.12. до 18.12 имах друг. Прецених, че имам нужда да си остана вкъщи, да си почина и оправя малко нещата свързани с бебето, подредбата и т.н.

Излишно е да се спори за темата секцио/нормално раждане, всеки си е притеглил везната-плюсове, минуси. Изобщо не харесвам бързите изводи и лепването на етикети.

А за магнезия до кога казаха ли ви?
Иначе все още пия Неофолик Мета 1х2, Биозин мама 1х1, Магнерот 3х2.

Само вит. Д ми казаха да разредя, защото съм натрупала и не било добре да минава горна граница. Той подпомагал усвояването на калция, но прекомерното количество може да доведе до хиперкалциемия (високи нива на калций в кръвта), което е риск за нарушен баланс на минералите в организма и калциране на плацентата, което може да затрудни притока на хранителни вещества и кислород към бебето.

Аз съм на магнезий диаспорал 300 2х1и желязо 1х1, което е капсула- някаква комбинация с витамн С, B6,B12,за бързо усвояване и утрогестан вагинално 1х2. АГ мисля че каза, че ще ги приемам поне до 37г.с.  
Анонимна* да хубаво е да се спре прием на елемент 10-тина дни преди изследването, защото няма да може да се види дали се е натрупало, предполагам знаеш, но трябва да е и на гладно.

Повечето ми дни са като твоите, Анонимна*, все още, затова и мисля, че успях да не кача много кг. Генетично съм предразположена, но може би само това ме спаси. И на мен ми казаха да се движа докато мога, защото ще помогне за след секциото.

Не знам дали коментара за секциото беше за мен, но в моя случай конкретно е заради диабета. Израждането по-рано е обичайно за жени диабетички също, за да се избегнат усложнения с бебчо. За това и избрах Майчин дом - освен като лежах в спешното във Враца, всички други лекари, с които съм говорила, ги препоръчват, заради опита и неонатологията им. Ако стане нещо не дай си боже, пак там ще ме транспортират. За Враца, ако си с нормална бременност, си е ок, но с моите предпоставки, не.

А пиете ли още една шепа хапчета? Докторът ми каза, че Сорбиферът със сигурност трябва да го пия до края на бременноста.

Последна редакция: пн, 23 дек 2024, 20:35 от Mariq878

# 499
Аз днес бях на консултация, бебето продължава да е 2 седмици напред (отговаря на 36 г.с, а по цикъл съм 34 г.с), като кг го измерват 2700 гр. Има ли и други момичета, при които така от самото начало бебето да върви напред ? Принципно не се притеснявам, но ... Ще се радвам да споделите.

Моето също върви две седмици напред, от самото начало беше една, постепенно станаха около 2. Лекарят изобщо не е притеснен, особено предвид, че прави ме и обременяване с глюкоза, което беше съвсем ок, а и баткото се роди голям.  Не мисля , че има повод за тревога, особено щом расте сравнително равномерно бебето. Да не говорим, че и хората не сме еднакви - един е 1.70 см, друг 1.85 см, нормално е и бебета са не са съвсем по "калъп".  Доколкото си спомням с баткото (който се роди завидните 53 см при положение, че ние сме със среден ръст) се следеше после да не си изпада рязко от кривата на растежа - т.е. ако е роден в 90-тия персентил да не спадне до 50-ти за месец-два.

За активност - за съм като цяло доста активна, но то мисля с второто/трето няма как много. Ходех до миналата седмица на работа, с детето сега бяхме всеки ден по тържества, работилници и прочее, месихме онзи ден коледни сладки, организираме Коледа, въртим си и дежурните вирусчета.  Гледах си скоро крачките - докарвам си ги до 8-9 хиляди , просто с малко повече почивки и планиране.
На мен ми казаха да си пия магнезия до 2-3 дни преди секциото, което засега лекарят иска да е в 39-та седмица, което мен ме устройва перфектно. Колкото повече седи вътре, толкова по-добре, а и аз имам все пак една надежда да тръгне сам , за да си "избере" дата.  Реално лекарят можеше да каже много по-ранна дата (особено предвид, че и детето върви много голямо) и да си спести възможността да тръгне само бебето и да трябва да идва специално, така че само ми се издига в очите, че е склонен да чака до последно, защото е най-добре за нас с бебето така.

# 500

Аз пък не виждам какво лошо има в товя да избереш секцио. Аз избрах секцио по мое желание и това няма да ме направи по лоша майка от някоя дето ще роди естествено, така че коментара ти не е на място

Написах просто, че за себе си не виждам смисъл от секцио, ако не е по медицински причини. И започнаха да се припознават хора, не разбирам защо. Иначе всеки е свободен да прави с тялото си, каквото прецени. Не ми приписвай думи за "лоша майка" и подобни, които не съм казала.
Не си написала за себе си.

Цитирам коментара ти

“ Визирах жени, които нямат медицински индикации за секцио (твоят случай е друг). В България е някаква мода да се прави често без причина, даже съм чулава, че някои гинеколози така си правят графика за по-лесно с планово секцио. “

Не си човека който да прави такива коментари! Гледай си твоето раждане и си ги спестявай

# 501
  • България
Нека не се караме - всеки си решава и важното е да родим здрави бебчета. Аз говорех конкретно за моя случай - мисля, че тук сме доста цветни и няма еднакво протичане на бремеността.

# 502
Малко off topic. Не знам, ама напоследък все по-често ми се струва, че се държи тон в групата, който не е особено приятен (поне не за мен) и подходящ, съответно буквално през ден някой бива нападнат, независимо дали е прав или крив... не го разбирам.

Аз, гледайки си собствената бременност, бих искала да използвам предстоящите празници да се радвам на бременността си с любимите си хора. Чувала съм от експерти, че негативните емоции и караниците с непознати в интернет влияят зле и на нас, и на бебчетата.

Весело посрещане на празниците, момичета, бъдете здрави и спокойни!

# 503
  • Варна
Аз мисля, че е от хормоните и са по- докачливи някои. Малко бъдете над нещата, да не спамим с негативни постове.
Да имаме хубави празници и лека бременност, че не остана много.

# 504
Аз предлагам да не отваряме темата за-против секцио по избор. В крайна сметка телата са си наши , всеки си носи отговорността за личният избор и никой няма право да го съди за това .

И моят върви доста напред, главата и коремът са +2, крачетата +1 седмица, още от прегледа в 6та вървеше +5/6 дни напред.

Иначе за активността... сега свекърите дойдоха, парвахме рожден ден, утре е знаете (пак софри ще правя), други ден ние сме на гости, ама трябва да занеса, 26ти пак имаме гости. Излязох за мляко, заболя ме таза, към опашката. Голямо шетане е, дори и че помагат, пак си е разправия. Аз щях да съм парцал и без да съм бременна, а не знам как в началото на 8ми месец успях да свърша толкова работа. Слава на миялната и сушилнята!

# 505
Тук в тази тема още от началото всеки от нещо е засегнат и се припознава в някой коментар, чувствайки се лично нападнат по някаква причина. То не бяха засягания на тема килограми, кърмене, сега и секциото. В другите теми не е така, особено тази за януарчетата и темата за подготовка за бебето. В темите от предишни месеци също. Там има само позитивни тон и коментари, така че не е от хормоните. Само в тази нещо странно има. На мен малко ми писна, като вляза в темата, надявайки се да е споделено нещо полезно и позитивно, да видя, че за пореден път има 2-3 страници словоизлияния и оплаквания от някой как се е засегнал и от какво. В крайна сметка по този начин се вреди само та себе си и бебето, като цяло на останалите хора в темата хич не им е на дневен ред кой как се е почувствал.
Аз предлагам да се придържаме към съществени дискусии, а личните емоции да си пазим за себе си или да работим извън темата за справянето с тях.

И да - секцио по причини, различни от медицински, по принцип не е редно да се практикува, да не кажа, че лекарят носи наказателна отговорност, ако нещо някой докаже. Това е всеки едно да разрежеш здрав човек уж за операция и после просто пак да го зашиеш. Всички знаем, обаче че на хартия причини се измислят фиктивно и се практикува редовно. За мен не е ок, защото това си е нарушение на закона. И няма общо с това кой е повече майка. Всъщност, възстановяването след операция е доста по трудно и времеотнемащо от естественото раждане, така че не е геройство да родиш естествено, вместо с цезарово, защото с цезарово доста повече се мъчиш поне месец след това. Да не говорим първите 3 дни какъв ад е.

# 506
За мен пък едно естествено раждане е много по рисково за бебето, отколкото секцио. Имам и пример в семейството с усложнения за бебето след естествено раждане, та всеки си има някакви страхове. Ако си минал и през ада за да имаш това бебе няма как да рискуваш с естественото раждане. Така че нека всеки си гледа него без излишни коментари как виждаш ли не трябва да се прави секцио без медицински причини

# 507
Днес вече влизаме в едни много светли празници и мисля, че е излишно да се водят подобни дебати. Всички сме с различен начин на мислене, приоритети и разбирания за живота. Предлагам да прекратим дебата и да спрем да наливаме масло в огъня.
Пожелавам ви Светли празници момичета 🎄 без излишен стрес, почивайте и се пазете повече, не остана много. Следващата Коледа ще се радваме на едно сладко джудженце до елхата, някои и на две.🩷🩵

# 508
Мен ми е все тая коя ще ражда секцио, и коя естествено. За мен е, обаче, признак на минимум ниско възпитание, да се говори за фатализми и усложнения по време на раждане в тази тема. Пред жени, които ги чака да родят след има няма месец и половина - макс 2. Темата е за взаимопомощ, надъхване и да можем да видим косвено как вървят нещата при жени около нашия термин. Не виждам някои неща как са от помощ - както например преди няколко дни споровете колко е нисшо да си купиш по-евтини дрехи за бебето, а не само на топ марки от големите бебешки магазини. За някои от нас е все тая (отново), за някоя мама с по-ограничени възможности може да е гадно и да я накара да се почувства зле. Въобще не е до хормони, до възпитание е.

Mariq878 е напълно права, така че поне аз спирам дотук.

Аз за 2 седмици качих 2 килограма. Grinning При мен има пикове и подозирам, че е свързано с моменти, в които бебето рязко дръпва напред. После затишие и пак. Тази Коледа ще празнуваме тихичко и съвсем домашно. Други години все сме някъде на планина - било то на ски или хижа, или разходка. Мисля, че сме си отвзели и не се настройвам носталгично. Правих торта (за Коледа считам, че може Grinning ), украсихме вкъщи. Дооправихме бебешките неща.

# 509
За мен пък едно естествено раждане е много по рисково за бебето, отколкото секцио. Имам и пример в семейството с усложнения за бебето след естествено раждане, та всеки си има някакви страхове. Ако си минал и през ада за да имаш това бебе няма как да рискуваш с естественото раждане. Така че нека всеки си гледа него без излишни коментари как виждаш ли не трябва да се прави секцио без медицински причини
Аз предпочитам да съм максимално информирана, най-зле ми влияе, когато не съм.
Може ли да споделиш конкретно какви са тези рискове и наистина ли при секциото преките рискове са по-малки за бебето специално? Аз също направих големи жертви със здравето си и 4 години се мъча и пак по чудо забременях, но ми е трудно да повярвам, че секциото е по-безопасно за бебето, за майката е ясно. Така и не намерих еднозначна информация по този въпрос, а наистина ми е важно.

Общи условия

Активация на акаунт