🤰Февруарчета 2025 г. -Темa 4

• 29 129
  • 766
  •   1
Отговори
# 510
За мен пък едно естествено раждане е много по рисково за бебето, отколкото секцио. Имам и пример в семейството с усложнения за бебето след естествено раждане, та всеки си има някакви страхове. Ако си минал и през ада за да имаш това бебе няма как да рискуваш с естественото раждане. Така че нека всеки си гледа него без излишни коментари как виждаш ли не трябва да се прави секцио без медицински причини
Аз предпочитам да съм максимално информирана, най-зле ми влияе, когато не съм.
Може ли да споделиш конкретно какви са тези рискове и наистина ли при секциото преките рискове са по-малки за бебето специално? Аз също направих големи жертви със здравето си и 4 години се мъча и пак по чудо забременях, но ми е трудно да повярвам, че секциото е по-безопасно за бебето, за майката е ясно. Така и не намерих еднозначна информация по този въпрос, а  наистина ми е важно.

Има доста информация в интернет за рисковете при секцио и рисковете при естествено раждане. Именно защото съм информирана и не само за раждането, а като цяло и за бременността успях да запазя това бебе. Всеки който иска може да намери информация за рисковете. Да,
Разбира се, че може и да не се случи на нас, но аз лично не мога да поема този риск нещо да стане с бебето по време на естественото раждане. Имам четири инсеминации и четири опита инвитро, че да рискувам. При секциото вадят бебето за няма и 10 минути, но там пък рисковете са повече за майката. И при двете раждания има рискове. Всеки сам за себе си преценява кой риск иска да поеме.

# 511
Лили,

Скрит текст:
Някои лекари считат (защото тука няма еднозначно мнение и трудно може да има), че при секцио рисковете са по-малко, защото липсва периода на чакане на разкритие и напъване при естественото раждане, през който могат да се случат различни неща - например, може да се оплете в пъпна връв (макар че природата си има механизми, които пречат това да се случи), може да застане в неоптимална позиция и да се "заклещи", може да преживее фетално страдание - тогава падат тонове, може да тръгнат зелени води и тн. Всяка от тези ситуации си има решение - едно от тези решения е раждането да премине в секцио нищо, че е започнало като естествено и това е страх на много родилки. Разбира се, хубаво е да се знае, че това все пак не е масовия случай. В повечето случаи жените си раждат съвсем нормално.

При секциото, обаче, ситуацията не е абсолютно перфектна, защото от една страна, без естествения порив на бебето да излиза вече, е възможно организма му да не е напълно подготвен и за него да бъде по-голям стрес рязкото излизане във външна среда. Понякога бебета, родени със секцио, дишат по-трудно в началото, защото липсва изтласкването на водата в дробовете, което става при естественото раждане, и имат малко по-ниски оценки по Апгар (което не е фатално, разбира се). При секцио бебето не минава през родовия канал и не обира полезните бактерии от майка си, което потенциално може да го направи по-болнаво в началото (отново, не е задължително). Друг минус, според мен, е това, че при секцио поне 24 ч сте разделени с бебето, което може да е голям стрес за някои дами.

И двете си имат плюсове и минуси, но в никакъв случай една родилка не трябва да се чувства наплашена или да смята, че нещата не са ОК, ако се наложи, който и да е от двата варианта. Днешната медицина е дръпнала много напред - днес се израждат деца от 25 гс нататък и оцеляват без последствия. Аз имам позната, родила в 7ми месец естествено. Гадни истории и за двата типа раждане може да прочетеш къде ли не, хората обикновено пишат като има проблем, но в действителност с днешните възможности на апаратура, медикаменти и техники за възстановяване, и двата начина на раждане са безопасни, често вече протичат леко и без проблеми нито за бебето, нито за майката.

Ако търсиш еднозначен отговор, обаче, такъв няма. В една ситуация за бебето ще е по-добре да се роди естествено, в друга - със секцио. За майката също. Има жени с много много леко протекло възстановяване след секцио, както и такива, за които е предизвикателство. Има дами, които обикалят коридорите на болницата от скука 2 часа след естествено (мама е била така) и други, които седмица-2 имат дискомфорт при сядане, пишкане и тн. При всички положения, обаче, е въпрос на късмет, може би мъничко на подготовка.

# 512
Информация за рисковете при естествено раждане има, за рисковете при секцио не намирам много (говорим само за рисковете за бебето), но в същото време навсякъде генералното, статистическо заключение е, че естественото е по-безопасно (и за майката, и за бебето). И все си мислех, че просто не се пише толкова какво може да се обърка с бебето при секцио, заради жените, които го избират, защото мислят, че ще е по-безболезнено, от страх и т. н.

# 513
Информация за рисковете при естествено раждане има, за рисковете при секцио не намирам много (говорим само за рисковете за бебето), но в същото време навсякъде генералното, статистическо заключение е, че естественото е по-безопасно (и за майката, и за бебето). И все си мислех, че просто не се пише толкова какво може да се обърка с бебето при секцио, заради жените, които го избират, защото мислят, че ще е по-безболезнено, от страх и т. н.

При секциото рисковете Google76 ги е обяснила доста добре.

# 514
Здравейте! Аз минавам да се оплача. Утре влизам в 32 г.с. Вчера отидох на преглед заради малко по-остри болки ниско долу, дори по-силни от лявата страна. Всичко с бебето беше ок, каза ми да пия но шпа и днес да отида на тонове. Днес тоновете бяха ок, но на преглед за разкритие установи, че шийката ми е скъсена и главата на бебето е ниско долу. Прегледа беше ръчен, а не с ехограф. След нова година иска да направим профилактика с кортикостериоди за разгръщане на белите дробове, ако случайно тръгне по-рано. И да лежа, за да устискаме поне до 36 седмица. Доста се притесних. Имаше едно момиче тук, което щеше да слага тези инжекции, ако може да сподели дали е имало някакви странични ефекти.

# 515
Здравейте! Аз минавам да се оплача. Утре влизам в 32 г.с. Вчера отидох на преглед заради малко по-остри болки ниско долу, дори по-силни от лявата страна. Всичко с бебето беше ок, каза ми да пия но шпа и днес да отида на тонове. Днес тоновете бяха ок, но на преглед за разкритие установи, че шийката ми е скъсена и главата на бебето е ниско долу. Прегледа беше ръчен, а не с ехограф. След нова година иска да направим профилактика с кортикостериоди за разгръщане на белите дробове, ако случайно тръгне по-рано. И да лежа, за да устискаме поне до 36 седмица. Доста се притесних. Имаше едно момиче тук, което щеше да слага тези инжекции, ако може да сподели дали е имало някакви странични ефекти.

Не се притеснявай. Странични ефекти почти няма, единствено бебето може да стане по лениво, но не е задължително. Колко см ти е шийката? Защо не помислят за слагане на песар?

# 516
Вдигна ми се КЗ ,казват че до седмица се регулира, но аз съм и с ГД, и все още е ми е гранична, това са две седмици вече. Ситуацията предполагам е различна, ако нямате ГД. Другото е, че бебчо стана по-ленив, т.е вечер спинкаше повече и не го усещах да ритка. Лекарите казват, че до седмица отново отшумява този ефект. Има и лекари, които казват, че няма общо с флостерона, а просто си е спинкал. Нищо фрапантно, но най-добре си обсъдете с АГ да знаете какво да очаквате и да не се шашкате излишно.

# 517
Моето бебе също е слязло много долу с главата. В интерес на истината и аз имах болки в ляво, слизащи по целия крак. След преглед с ръка също го потвърди. АГ 31+4 съм. Шийка 37 мм, без разкритие и от няколко дни съм на легло по препоръка на АГ,иначе искаше да ме вкарва сега в болница за всеки случай, но по празниците нямало старши лекари. Почнах да сънувам ужасни сънища с преждевременно раждане, кръв и т.н. Всеки ден се моля да си стои вътре. На мен само утрогестан 300 х1 ми каза до секцио в 38ма. Дано да стигна до там! 🥹 Не сме говорили за кортикостероиди. Колко ви е шийката?
Толкова ми е сдухано... Успех! 🍀 Пазете се и само в леглото.

# 518
Моето бебе също е слязло много долу с главата. След преглед с ръка също го потвърди. АГ 31+4 съм. Шийка 37 мм, без разкритие и от няколко дни съм на легло по препоръка на АГ. Почнах да сънувам ужасни сънища с преждевременно раждане, кръв и т.н. Всеки ден се моля да си стои вътре. На мен само утрогестан 300 х1 ми каза до секцио в 38ма. Дано да стигна до там! 🥹 Не сме говорили за кортикостероиди. Колко ви е шийката?

А имате ли някакви усещания че е слезло надолу

# 519

При секциото рисковете Google76 ги е обяснила доста добре.
Не знам как не ми е излязло, че има нов пост, докато пиша моя, сега го видях.
Моя въпрос беше наистина за преките рискове за живота, като визирах подобни на тези, описани при естественото раждане - тъй като такива за секциото няма (описани). Да, има такива само за имунната, стреса и т. н., наясно съм с тях, но просто са различен тип рискове. Все пак тези за живота са по-важни, но в същото време и за тях пише, че при секциото са уж повече (при равни други условия), но без инфо какви са?!
Ако искаш ми пиши на лично, за да не пишем неща, които не всеки би искал да чете (и без това повечето тук са взели решение на база други критерии).

# 520
Jakito, тежи ми долу когато стоя повече от пол час права, постоянно ми се пишкаше . Но аз имах проблеми с бъбреците и пикочопрооводите, миналия месец бях за това в болница на системи. Както и да е. Отдавах тежестта на това ѝ си се разхождам из комплекса, разходки.. А то слизало надолу.

# 521
Момичета, не се стряскайте толкова от това, че бебето е слязло по-надолу.
Доколкото виждам - шийките са ви ок.
Ако това ви успокоява, с предната бременност бях с разкритие 2см, 2 седмици преди да родя (да не е и повече) и нищо не е станало. Родих 4 дни преди термин.
Отпуснете се, мързелувайте, гледайте Сам вкъщи и се наслаждавайте.

# 522
  • Варна
Аз стискам палци да устискаме до края всички.
Моята шийка е 2 см. Докторката каза до 1.4 е ок. Вчера бях на преглед АГ не ме шашка, добре, че е спокоен и уравновесен- 35 г стаж има, имам му доверие.
Вчера се снимах и моя приятелка уа- уууу много ми бил паднал корема надолу, ще раждам. Чакай викам бе, така ти се струва от снимката е. Та не давам аз да ме панират.
Днес обаче нещо ме наболява в ляво, обаче мисля да изляза имам задачи из района. Пък и вървенето ми се отразява добре на инак подутите крака.

# 523
Аз стискам палци да устискаме до края всички.
Моята шийка е 2 см. Докторката каза до 1.4 е ок. Вчера бях на преглед АГ не ме шашка, добре, че е спокоен и уравновесен- 35 г стаж има, имам му доверие.
Вчера се снимах и моя приятелка уа- уууу много ми бил паднал корема надолу, ще раждам. Чакай викам бе, така ти се струва от снимката е. Та не давам аз да ме панират.
Днес обаче нещо ме наболява в ляво, обаче мисля да изляза имам задачи из района. Пък и вървенето ми се отразява добре на инак подутите крака.

За сега единствено имам болки в гърдите тези дни,но повече и лежа, не излизам много на разходки, то и времето не позволява😕

Вас болят ли Ви гърдите? Понякога ги чувствам твърди, но през повечето време всичко е нормално.

# 524
Zuchero не се панирай на мен при последния преглед ми е 2,45см в 34г.с.+ при нормални 3,5см за седмицата. АГ каза по-добре така скъсена и да продължавам да я поддържам с утрогестан, отколкото да вземе да стане някое преждевременно раждане. Нищо друго не е предприемал, като мерки само препоръча малко повече почивка.
Аз също усещам, че бебето е слезнало надолу, дори е видимо по самия корем. На няколко пъти имах еднократно, пронизваща болка ниско долу обикновено при ходене. Стягане в кръста, като менструални болки също.
Моето бебе също е слязло много долу с главата. В интерес на истината и аз имах болки в ляво, слизащи по целия крак. След преглед с ръка също го потвърди. АГ 31+4 съм. Шийка 37 мм, без разкритие и от няколко дни съм на легло по препоръка на АГ,иначе искаше да ме вкарва сега в болница за всеки случай, но по празниците нямало старши лекари. Почнах да сънувам ужасни сънища с преждевременно раждане, кръв и т.н. Всеки ден се моля да си стои вътре. На мен само утрогестан 300 х1 ми каза до секцио в 38ма. Дано да стигна до там! 🥹 Не сме говорили за кортикостероиди. Колко ви е шийката?

Общи условия

Активация на акаунт