Митническо оформяне

• 377
  • 9
  •   1
Отговори
Миналата година ми беше изпратен подарък от Швейцария. Трябваше да изпращам двете декларации от които едната е за стойност. Тази година пак ще приемам пратка, но този път не знам какво има в нея. Няма ли опция “подарък” или трябва да знам какво има вътре? Другото, миналата година трябваше да им се обадя и да им дам зор, защото в продължение на дни след като бях изпратила документите пратката ми не помръдна. След като звъннах вече я освободиха и всичко беше наред. Винаги ли е така?

# 1
Поискай във фактурата да пишат "подарък" и "value for customs purposes only 10 EUR". И няма да има формалности.

# 2
Поискай във фактурата да пишат "подарък" и "value for customs purposes only 10 EUR". И няма да има формалности.
Какво е това "value for customs purposes only 10 EUR". и между другото пратката е на стойност около 120 евро.

# 3
Това е формално изискване за да не се минава митническа проверка. Използва се за мостри, подаръци, сувенири и други такива, които не са продажба. Не помня колко беше максималната стойност, може и 20 евро да беше. Но ако е някаква поръчка и изпращачът не иска да издаде фактура  с фиктивна цена ще се наложи да си плащаш.

# 4
За пратка на стойност 120 евро няма митническо оформяне. Ще си получите пакета, без да попълвате митническата документация. Не, не трябва да им се обаждате и да ги притеснявате, хората си работят максимално бързо. Когато се налага да подадете необходимите документи, които се изискват от митницата, си ги подавате и чакате. Понякога за няколко дни всичко е готово, друг път отиват и над десет, зависи от обема на работа в този момент, предполагам.

# 5
Малко ми е поостаряла информацията, вдигнати са стойностите, но тук си е написано. Има го и това за подаръците. За 120 евро няма мито, има ДДС. Освен ако Швейцария няма специален статут като членките на ЕС.

https://customs.bg/wps/portal/agency/home/info-citizens/receivin … axation_shipments

# 6
За пратка на стойност 120 евро няма митническо оформяне. Ще си получите пакета, без да попълвате митническата документация. Не, не трябва да им се обаждате и да ги притеснявате, хората си работят максимално бързо. Когато се налага да подадете необходимите документи, които се изискват от митницата, си ги подавате и чакате. Понякога за няколко дни всичко е готово, друг път отиват и над десет, зависи от обема на работа в този момент, предполагам.

Миналата година пратката беше горе долу същата цена и ме караха да изпращам декларация. В продължение на седмици пратката не помръдваше и когато звъннах жената каза че е била забравена и каза че веднага я освобождава! Wink

# 7
Здравейте,трябва да предоставя документите на една фирма чуждестранна за освобождаване на една пратка като ми иска company status
Цитирам
“ If the owner is a company, they also need actual company status (in most cases, it should be issued from the registry office in local country.”
Всичко е точно,само не съм наясно какъв е този документ за company status.
Фирмата не е моя,може би затова нямам представа какъв е този документ пр бих искала да му помогна,но не знам какъв трябва да е той.
Надявам се някой да е наясно и да помогне

# 8
Здравейте,трябва да предоставя документите на една фирма чуждестранна за освобождаване на една пратка като ми иска company status
Цитирам
“ If the owner is a company, they also need actual company status (in most cases, it should be issued from the registry office in local country.”
Фирмата не е моя,може би затова нямам представа какъв е този документ пр бих искала да му помогна,но не знам какъв трябва да е той.

Сещам се само за това:
https://portal.registryagency.bg/help/index.html?context=3780
https://portal.registryagency.bg/CR/en/services/237

# 9
Цитирам

Актуално състояние.

Общи условия

Активация на акаунт