Хронично безсъние

• 928
  • 9
  •   1
Отговори
Здравейте, бях писал преди половин година за моето безсъние, но не мога да пиша в статията нещо, та безсънието продължава, вече една година. Заспивам кум 22:00/22:30 и в 03:00/04:00 се събуждам и няма заспиване, някой път и по-рано пия магнезий глуцинат с 5-ХТП всяка вечер, но няма ефект. Лошото е че ми минават някакви мисли за това събуждане и после за заспиването и може би, от там идва целият проблем. Нещо като натрапчива мисъл ми е. Ппц си падам малко хипохондрик, но такова нещо вече година е тежко. Тренирам редовно, работя физическа работа, тоест измарям се, пия по едно кафе на ден. Някой със сходни проблеми, да ми даде съвет как да се справя с това безсъние, ще съм много благодарен! Благодаря!

# 1
  • над кукувичето гнездо
Пробвайте да заспивате по-късно.
Аз, ако легна в 22, ще се събудя в 5.
Заспивам след 23-23:30ч и много рядко се будя преди алармата.

# 2
На колко години си? От една възраст нататък човек спокойно може да кара с по 5-6 часа сън и да се чувства добре.
А ти не виждам да се оплакваш, че през деня си като парцал, просто наистина си обзет от натрапчивата мисъл, че трябва да спиш повече, а не че имаш реално нужда от толкова сън.
Хората са различни. Някои са по-сънливи и спят повече, други са обратното. Не се подлъгвай по усреднените стойности.
Когато приемеш за нормално, че можеш спокойно да караш с толкова сън, и намериш с какво да се занимаваш в часовете на будуване, вместо да се въртиш и да се ядосваш, че не можеш отново да заспиш, ще видиш, че ще се почувстваш много по-добре.
Аз например чета книги. Други си ровят в телефоните или гледат филми. Превърни дефекта в ефект – и без това животът е прекалено кратък, за да си губиш времето във въртене в леглото, когато може да го използваш за нещо по-смислено от това.

# 3
Благодаря ви за отговора! На 25 години съм и наистина, като се събудя посред нощите и почвам да се насилвам и да се изнервям, а и заспивам с мисълта, че пак ще се събудя.

[/quote]

# 4
Аз съм на 42 и в сравнение с Вас, може би е ок да карам с 5-6 часа сън на нощ, но някак не ми стигат.
Имам сходния проблем- будя се в 2.30-3 часа и после няма заспиване.
Снощи все пак заспах може би към 5-6 часа отново.
Веднъж пих половинка Атаракс- на мен той ми помога за повторно заспиване, но сега не подейства особено. Спах на пресекулки.
Аз пия магнезиев бисглицинат и мелатонин, но не всяка нощ и сякаш има ефект.
Но най- добър ефект има един хубав секс.
Преди ми помагаха овесени ядки с тиквени семки ( серотонин) и банан. Преди лягане пиех чай от маточина или ашваганда, но тези неща не помагат за повторно заспиване при събуждане.
Вижте си хормоните и кортизола.
На мен не ми действа 5-htp при нощни събуждания, пила съм го 1-2 месеца.]

# 5
И аз съм пробвала с всякакви добавки – не помагат. Аз нямам никакъв проблем със заспиването, а те са точно за това. Проблемът ми е, че се наспивам бързо и се събуждам посред нощите. Ами, откакто се примирих с това и реших, че не ми пречи на качеството на живота, се оказа, че действително не ми пречи. Нито се отразява на тонуса ми през деня, нито на самочувствието. Даже в известен смисъл съм благодарна, че имам това време за себе си. Лежа си, чета си, на никого не преча и на мен никой не ми пречи... – и съм хепи. Simple Smile

# 6
Има различни причини, които могат да са причина и има лесни начини за тяхното намаляване:
Обикновено събуждането в 3 се преписва на спад в инсулина или скок на кортизола в този часови диапазон.
- При спад на инсулина то трябва непосредствено преди лягане да приемете храна, като кисело мляко с малко ядки - бадеми, или друг бавен въглехидрат, балансиран с протеин. Може да намерите много идеи в зоновото хранене така нареченото вечерно блокче.
- При скок на кортизола нещата са по-трудни за контрол - трябва да се подходи малко по-всеобхватно - може да пробвате едно по едно, но не и наведнтж Ашваганда, Кортизол съпорт, Магнезий таурат /въобще трябва да сменяте агнезия, а не да карате на един/, ГАБА, мелатонин - винаги в един и същи час - например в 10 ако лягате след 11.30. сок от портокали сутрин или като се събудите /пресен сок/ - почетете за кортизола и за умората на надбъбречните желези.

Има клипове в youtube, които са водени медитации за да заспите при безсъние.
Има превръзки за уши със собствени слушалки, за да не будите другите.
Научете се да медитирате - това е равносилна почивка на тялото, като съня. Може и наистина да заспите по време на медитацията.
Вместо да се натискате, вътрите и нервирате е по-добре да станете - да гледате нещо или да поровите в нета и след 40 минути да легнете пак. Така ритъма може да започне отново.

# 7
Doris, много ви е полезен коментара, благодаря Ви! Как действа този Кортизол съпорт?
Медитацията е чудесно средство , стига да не ме мързи. Аз правя понякога релаксация, но най- лесно ми е дишането.
От малка знам един индийски метод за концентрация - гледане в носа или в определена точка. Много добре действа, отпуска тялото и се отморяват очите. Подобрява и концентрацията.

# 8
Аз знам едно сигурно средство, но не знам дали действа на всяка възраст. Който иска, може да пробва.
Хващате един учебник, по възможност с по-суха и трудна материя, и започвате да четете в леглото. Ама сериозно четене – с опит за разбиране и научаване на материала.
По спомени от студентските години – действа безотказно. Laughing

# 9
Напоследък от безсъние се оплакват много хора.При мен се появи за първи път преди около две години,живота ми се превърна в ад,опитах всякакви добавки от бабини илачи до антидепресанти,но не мога да се излекувам.Проявява се поне 3-4 пъти седмично,като в повечето случай не заспивам цялата нощ изобщо.Бях при невролог ,изписа ми ремирта и каза,че без лекарства няма да се оправя.Проблема е че изпитвам вълчи глад и качвам килограми,пия само когато не спя,въпреки че ми е изписана всяка вечер ,но не ми помага особено! Някой от вас приема ли тези лекарства или някакви други,ще съм благодарна да сподели мнение! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт