Майски бебета 2024г. - Тема 5

• 18 438
  • 738
  •   1
Отговори
# 510
Много благодаря!

# 511
Аз давам кисело мляко от седмия месец, много го обича.

# 512
  • Варна
Бяхме на консултация в петък. И на нас ни дадоха зелена светлина за киселото мляко, котъдж чийз. Само без прясно мляко.

# 513
  • София
Момичета, здравейте! Започнах да въвеждам глутен и пак имам въпроси. За колко време го въведохте и по коя схема? Говоря за 100% от една култура поне, а не за всички.

За 5-6 дни много ли е бързо да се стигне го 100% овесена каша? Видях схемата на др Владимирова, но ми се струва много бавна. Търся още мнения.

Също така, как се въвежда нова култура и кога и какво количество?

Извинявам се, че пак ви разпитвам по тази тема, ама грам не схващам Sad

# 514
Момичета, здравейте! Започнах да въвеждам глутен и пак имам въпроси. За колко време го въведохте и по коя схема? Говоря за 100% от една култура поне, а не за всички.

За 5-6 дни много ли е бързо да се стигне го 100% овесена каша? Видях схемата на др Владимирова, но ми се струва много бавна. Търся още мнения.

Аз го вкарах директно с цяла порция каша овес и ябълка за вкус.
Педиатърката каза, че щом няма реакция от първия ден, действам смело и не го бавя.
Не съм редувала глутенови, безглутенови, проценти и тн. Мирно и ударно.
Но го има и момента, че в семейството няма нетолерантност към глутен и като цяло не сме очаквали детето да има. Simple Smile

# 515

Аз точно мисля, че 5 дена вкарвах овес, като накрая беше цяла порция и после г/д по същия начин и от другите глутенови. Не съм спирала даването му откатко съм започнала, но не е имало и реакция.

# 516
  • София
И аз някъде четох, че се дава всеки ден, обаче при това положение кога се дават безглутеновите? Знам, че след като се въведе закуска, ако тя е с глутен, следобедната каша трябва да е безглутенова. Въпросът ми е сега преди да има закуска още дали да редувам глутен и без глутен или да си действам само с глутен

# 517
Доколкото си спомням, че беше преди 2-3 месеца до едно време правих микс от глутеновите и безглутеновите (за да не ги изхвърлям), но в един момент направо с глутеновите само си продължих само и повече не съм давала. То в един момент трябва да се мине на по-едра храна.

# 518
И аз някъде четох, че се дава всеки ден, обаче при това положение кога се дават безглутеновите? Знам, че след като се въведе закуска, ако тя е с глутен, следобедната каша трябва да е безглутенова. Въпросът ми е сега преди да има закуска още дали да редувам глутен и без глутен или да си действам само с глутен

Точно бях питала педиатърката как да процедирам, за да не я предобря от глутен и каза да не се тормозя. Аз гледам ако 3-4 дни съм давала каша с глутен, 5-ия да е безглутенова и то защото имам отворени такива каши и да не ги хвърлям. Свършат ли, няма да взимам безглутенови. Като хапва глутен и месото на обяд, почва да маха нощните хапвания лека-полека.
Иначе преди навършването на 8-ия месец ме посъветва да има такъв режим:
- попара сутрин, кус кус, каша с бисквити
- обяд с месо е препоръчително
- следобедна закуска - млечно-плодова каша
- едно бързо мляко към 19:30
- вечерно мляко с бисквити за ситост (което не съм сигурна, че ще го вкарвам)

Но идеята ми беше, че това е режим само с глутен, няма ограничения кое да е с глутен или не по нейн съвет.

Ако не те притеснява, давай смело, детето щеше да си покаже, ако нещо му е тежичко. Simple Smile

# 519
Йогурт съм давала и аз в пюре и сирене в пюре готово беше,не съм го добавяла аз сиренето.
За кисело мляко още малко поне на 9м+мисля...помня каката беше й се изпъчило дупето не много сериозно де и аз си навих на пръста че е от к.мляко нз защо.Вс е ок няма алергии даже много обича всякакви млека.🙂

# 520
Аз също се чудя как да въвеждам глутена. Тъй като давам готови пюрета, обмислям просто да му дам няколко дни някое, в което има глутен и да следя за реакции.

Не са ли твърде много заместените хранения преди осми месец? Цели три заместени ми изглеждат много за бебе, което още няма осем месеца…
Ние сме на осем, но реално съм заместила само обяда и евентуално му давам следобед някаква част безглутенова каша + част АМ.

Някоя от вас ползва ли оградка за игра и каква по-точно?

# 521
  • София
Ние сме все още на две заместени хранения - обяд и следобедна закуска. Сутрин и вечер мляко. Иска ми се да заместя и закуската, но нали до годинка трябва да имат поне две млечни хранения на ден.
Вашите бебета по колко пъти на ден пият мляко?

# 522
Ние сме с не по-малко от три млечни хранения (има още половин или едно, зависи дали реша да пропусна кашата конкретния ден). Но моето дете си хапва често, защото е голям и на тегло (над 10кг е вече), просто се роди твърде тежък.

# 523
Честно казано не разбирам защо е толкова страшен глутена, та толкова сметки и изчисления в % кога колко да се дава. Истината е, че ако сте дали нещо с глутен в продължение на 2-3 дни и бебето не направи реакция, а също и някой от вас с таткото няма нетолерантност, изобщо не е нужно такова напрежения. Бройте го въведен и просто продължавате да го давате, ако трябва с култура с високо съдържание, в случай, че сте почнали от по-ниско.

Не виждам смисъл от редуване на глутенова и безглутенова каша, освен ако не е да си изхабите вече купените.

Не мисля, че е рано за 3 заместени хранения, особено ако детето си показва. Моето бързо увеличи порциите и отказва АМ. Имаме две млечни, сутрин към 5-6 и вечер преди лягане към 20. Закуска към 9, обяд към 13, следобедна към 16:30.

Става на 9 месеца на 02.02.

# 524
Аз лично коментирах трите заместени хранения на бебе под 8 месеца.
Моето дете също ще предпочете заместени хранения, но не бързам да ги замествам с оглед препоръките млечните да са водещи до първата годинка и да се случва плавен преход. И че идеята е да се запознава с нови вкусове и храни, а не максимално бързо да започне да се храни с различна от млякото храна. Тъй като основната храна за деца в кърмаческа възраст си е млякото.

Иначе ако се водех по съветите на нашата педиатърка, в момента щях да давам вода със захар, попара със захар и общо взето да си  се храни като голям човек, не като кърмаче. Убедена съм, че и на него щеше да му харесва, но няма как да е най-доброто за него.

Общи условия

Активация на акаунт