Отговори
# 60
Зависи от сферата на работа. Аз съм се сблъсквала с много случаи на майки, принудени да напуснат, заради прекалено много болнични или оставане у дома втората година. Вратички винаги има и работодатели си ги ползват доста добре. Освен ако не си в някаква фирма с истински социална политика или в държавна институция, не мисля че си много добре защитен. Да, по принцип го има, но то и да излизаш от работа да си кърмиш детето го има заложено в разни закони и разпоредби.

# 61
Аз по принцип ценя възможността да си гледам детето и втората година, но не ми е приемливо майчинството да е под минималната работна заплата. Така държавата определя труда на майката като най-незначителния. Все пак и да го приемат, с тази поредица от избори всяко решение е предпоследно.

# 62
Дух, малко офтопик, ама…
Яслите в Швейцария са безумно  скъпи. И се чака, и се записват преди дори да се родят децата, и боледуват, и имат проблеми с адаптацията…
Въобще не са такива цветя и рози както повечето хора си мислят.

Иначе за яслите и градините в България дори не искам да говоря. Абсолютен потрес е работата….
Аз разбрах, че съм бременна втори път няколко дена преди крайния срок за кандидатстване за ясла през м. Май. Съвсем умишлено не подадох.
Живот и здраве ще стискам всички пръсти догодина, защото както живеем на 40 км в посока от работата ми, ако трябва да плащаме и две частни градини, със сигурност няма да ми излезе сметката да работя…

# 63
Да, със сигурност на всякъде има трънливи моменти, но просто ми св струва, че тук са доста повече.

Ние имахме изключително неприятен опит първата година от тръгването на сина ми на ясла - частна. След доста тежки моменти намерихме своето място. Изключителен персонал и собственичка. Аз ги усещам, като семейство тези хора и най-важното, те обичат и децата у това, което правят. Понякога ми става тъжно, че малкото дете вероятно няма да ходи там, освен ако баткото не тръгне на предучилищна някъде. Но избягвам да го мисля.
Мисълта ми беше, че е хубаво да има право на избор. Разбира се, оценявам всяка секунда и всяка възможност. Но това, което сега ни се дава не е съвсем право на избор, а про форма. Като цяло в нашия свят (почти навсякъде) имането на дете е доста сложна история.

# 64
Много далечно ми се струва, но то и раждането ми се струваше далечно, а дойде 😂
Аз ще се връщам след първата година. Не знам какви врътки ще правим и кой/как ще го гледа, но това е положението. Поне ММ работи 100% хоум, аз съм 3 на 2 дни. Ще се търси частна ясла или някакъв дневен център, според мен нямаме шанс за държавна. А и в нашия случай за детето ще е по- добре да посещава ясла и да чува български език от други хора, за да проговори първо него, защото вкъщи ползваме английски като общ и не знам как ще му се отрази на мозъчето и колко ще го объркаме.

При нас място ти се пази, но отиваш в друг проект, защото на твое място вече има друг човек, който не е по заместване и могат така да те набутат в шестата глуха да се чудиш как да го работиш и къде да се скриеш да се наревеш 😀😀😀
Пс: Моят мъж е тунизиец - майчинството там е 6 месеца и после се връщаш на работа, но на по-кратък работен ден, имаш опция да кърмиш, детето отива в близка ясла до работното ти място. Записано е в семейния им кодекс това за кърменето + в яслите работят лекари/ медицински персонал( не по един на 100 деца) , които съблюдават дали детето се развива нормално. То там и не всички жени работят, нали това е важен фактор, но имат приятни условия.

# 65
То това колко ще боли нищо не е. Ако знаете от време на време какви други глупости ми говорят ще паднете, едни страшни истории, някакви тежки случаи....после защо съм била раздразнителна. Всеки път казвам, че  боли или не нямам избор, все ще родя...и аз искам вече да си гушкам бебето. Ще изтърпя някак си болката.

Относно втората година майчинство, и аз съм възмутена как майка и детето й се предполага, че трябва да се справят със сумата от 780 лв., което нали е под прага на бедността, имайки предвид, че минималната заплата е по-голяма. Тогава наистина се губи ефекта на това, че имаме право на 2 години като втората си принуден да се върнеш на работа. И все пак и аз мисля да си остана вкъщи, надявам се да имаме тази възможност. От малък град съм, нямаме проблеми с ясли и класирания, но изобщо не мога да си представя да пусна детето на ясла още докато навърши годинка.

# 66
Не се предполага, че ще се справят. Идеята е да не се справят и майката да се върне на работа. Презумпцията е, че така бизнесът и бюджетът печелят повече и това е за доброто на страната. Което ми е изключително цинично на фона на цялата реалност.

# 67
  • Пловдив
Никакво намерение нямам да се връщам втората година. Живи и здрави, чукам си на дърво, но таткото може да си ни гледа. Не съм от жените кариеристки, даже едва си налягах парцалите на работа, заради осигуровките на цяла заплата. Дори ако имаме възможност, и след втората година бих мислила за работа на половин работен ден. Затова и записах втора магистратура. На сегашната ми работа нямам желание да се връщам, стига всичко да си върви както досега, а се надявам и към по-добро.

# 68
Аз ще се връщам на работа след 1 година. Аз имам страхотна работа, екип, шеф , заплатата ми е добра, няма как. А и с две деца разходите не са като с 1, от сега ми е търсене и с това майчинство първата година, но знам,че вече се лигавя.
Живи и здрави бабата ще гледа бебечо втората година, а аз ще работя главно от вкъщи, така че не е зле...
Ако съм искрена ми е гузно, с големия си седях 2 години у дома, но сега всичко е различно...
Живи и здрави само, другото ще го нагласим.

# 69
Бях на тонове… Всичко окей, околоплодните води са окей.. Никакви индикации няма да тръгва тая мацка… Лекарката каза като усетя контракции да ставам да се разхождам или да танцувам по време на контракциите 😂😂😂😂…. Шашава швейцарска работа Simple Smile Те като ме стегнат, аз такъв танц ще изтанцувам, че няма кой да види Simple Smile

# 70
  • Пловдив
На колко градуса ги перете дрешките чист памук? Пуснах на 40 и забелязвам умаляване на … май всичко 😂

# 71
На колко градуса ги перете дрешките чист памук? Пуснах на 40 и забелязвам умаляване на … май всичко 😂
Аз си ги прах на 30…

# 72
Аз на 40. На 40 нищо не ми се стори умалено, но пък на баш бебешката програма, която май беше 60 грасуса като изпрах ми се сториха бая свитички.

# 73
Всичко пера на 30 градуса и слагам в сушилня после. Тапицерия на количка, тапицерия за стол..

Относно връщането на работа, аз също не съм в графата кариеристки. На сегашната бих се върнала, само ако ми предложат някакъв хибриден вариант с опция за хоум офис и ми вдигнат заплатата. Което ми се струва почти невъзможно.
Оставането вкъщи и гледането на дете доста взима от социалния и всякакъв друг вид живот, особено ако живееш далече от всичко, но пък децата са един път малки. По-натам ще има предостатъчно време за всичко, което в повечето случаи няма да ти трябва и ще се чудиш каква глупост да направиш.
Поне така разсъждавам аз в момента.,

# 74
Всичко пера на 30 градуса и слагам в сушилня после. Тапицерия на количка, тапицерия за стол..

Относно връщането на работа, аз също не съм в графата кариеристки. На сегашната бих се върнала, само ако ми предложат някакъв хибриден вариант с опция за хоум офис и ми вдигнат заплатата. Което ми се струва почти невъзможно.
Оставането вкъщи и гледането на дете доста взима от социалния и всякакъв друг вид живот, особено ако живееш далече от всичко, но пък децата са един път малки. По-натам ще има предостатъчно време за всичко, което в повечето случаи няма да ти трябва и ще се чудиш каква глупост да направиш.
Поне така разсъждавам аз в момента.,

Особено ако знаеш, че ти е за последно, много ав променя перспективата.

Аз пера на 40-60 градуса. На баткото на 60-90 даже перях защото такава е бебешката програма на пералнята.

Нещо се омотах аз...сякаш ще ми е за първи път

Общи условия

Активация на акаунт