Отговори
# 15
Анонимни жалби, сигнали и др.,не се приемат никъде.

# 16
Ами добре, авторката е млада, няма опит, възможно е да има пропуски.
Ми не е млада, от скоро е учител.. Не знам какво е работила досега, ама всеки не става за учител. И понякога това си личи.
На 40+ да си смениш професията не е лесно. Но може и да е неподходящо и директорът да е прав.

# 17
Не може да се подаде анонимна жалба. Като ще се оплаквате, поне имайте достойнството да го направите с името си. Иначе хем сърби, хем боли.

# 18
Анонимни жалби, сигнали и др.,не се приемат никъде.
Зависи как са написани и до кого и за какво предупреждават.
Не може да се подаде анонимна жалба. Като ще се оплаквате, поне имайте достойнството да го направите с името си. Иначе хем сърби, хем боли.
Точно така. А още по-добре всички нежелани вкупом да си вземат шапките и да оставят идеалните да се оправят.
Тъкмо ще си пожалят нервите.

# 19
Rumi11111 и bella-ciao сякаш са най-наясно със ситуацията в образованието в момента.
Много е лесно да се говори за чест и достойнство при наличие на местни феодали, които не са назначени за директори на училища, а на едни точки, през които минават и се усвояват много пари.
Колкото повече пари минават, толкова по-голяма е вероятността да се сблъскате с неособено интелигентен, но арогантен и добре подпрян аналог на Алековия герой или негов женски еквивалент.
За радост има и свестни хора сред директорите.

В конкретната ситуация вариантите са много.
Може да приемем, че авторката е неособено кадърна, хленчеща и нямаща достойнство и да спим спокойно.
Може директорът да е авторитарен, дълбоко комплексиран и да има нужда да доминира над всички. Типично поведение на хора, които подсъзнателно усещат, че не са достойни за мястото си.
Може за тези позиции да има готови хора и да се опитва да принуди тормозените да напуснат.
Може да се стреми точно към индивидуален "разговор", в който да "успокои" подчинената. Легенди се носят за някои петли и кокошкарниците им. (Има го вариантът и с разменени полови роли.)
В този случай шансовете за успех срещу такъв граничат с нула, защото от харема първи ще скочат да защитават петела.

Има обаче и хора, които са много груби като изказ, по-зле са от каруцар, но извън този им недостатък не са лоши и това просто им е стил на управление. Най-малкото зло ще е случаят на авторката да е такъв.

Само за сведение  - анонимни жалби понякога се вземат предвид. Знам, че не трябва, но се вземат.
Това обаче няма да помогне на авторката. Тя и сега не е достатъчно анонимна. Ако човек в системата от нейния град чете темата, няма да му е трудно да я открие.
Грубото отношение също е доста разтегливо понятие. Привилигероването на хора без конкретни факти също. А вероятно половината привилегировани са протежета на адресатите на жалбата.

Така... много изписах, но конкретен съвет не дадох. При липсата на детайли толкова.

# 20
  • София
Жалбите се входират, записвайки данните за обратна връзка на подателя. Т.е. вътре може да не си напише името. Wink

Пък при наличие на такива "феодали" - служителите им не са роби, че да траят и да не смеят да си отворят устата.
Надали само това е единственото работно място, на което могат да ги вземат, за да си заслужава да търпят кофти отношение.

# 21
За какво живеем живота си, ако нищо не зависи от нас?
Дали един е феодал или не, дали има спуснати с парашут служители, това не е от съществено значение. Имало го е, има го и пак ще го има.

Ако си вършиш добре работата, по-малка е вероятността един феодал или неадекватен ръководител да те вземе на мушка. Ако стане, използвай силата на фактите, защити се и усмири звяра по единствения възможен начин - този, да си вършиш добре работата и с достойнство. Ако нямаш уважението и подкрепата на директор и колеги, как ще учиш и възпитаваш подрастващите? На обратното?

Ако и това е недостатъчно, нали казват, че в Бг има глад за учители? Друго училище, и сбогом "приятели" .

# 22
В БГ има такъв глад за учители, че за някои позиции кандидатстват по 30-40 човека.
Да не вярваме на всичко, което се говори в публичното пространство.
Дефицит има само за учители по информатика, математика, физика... трудните за завършване дисциплини.

По характер съм борец за справедливост,  но в трудни моменти всеки си наляга парцалите, а онеправданият среща неразбиране и насмешка.
Жената е с ТЕЛК. По средата на учебната година как ли пък някой няма да я назначи в друго училище.
Като няма хляб, ще трябва да яде пасти.

И не е приложимо в случая, но анонимни жалби ПОНЯКОГА се вземат предвид. Мисля, че се изразих ясно. Много добре знам какви са правилата и как се завеждат. Но има и електронни канали. Ако жалбата съдържа информация, че учител кара учениците да сглобяват бомби, едва ли някой ще я подмине.
Не се хващайте за буквата. Умишлено хиперболизирам.

# 23
В София може и да има глад за учители, ама в провинцията няма, рушвета за назначение е прилична сума и затова случайни почти не назначават, освен в циганското училище. Бабата не излиза в пенсия, докато внучката не завърши, пази и мястото.

# 24
Bashtatko по принцип е прав.

Аз обаче не прочетох в тази тема, че жената е с ТЕЛК.
Авторката не изясни въпроса и за учителските синдикати. По принцип, ако ги има и вършат работата си, са първото звено, което съветва оплакващия се. Ако той има основание, му помагат. Ако няма, дават му съвети как да разреши положението.

Другият момент е, че е млад учител. Доколкото разбирам от първия пост, не е имало диалог с директора между авторката на темата и другите учители, които са в същата ситуация, от една страна, и директора, от друга. А това е първото, което е трябвало да направят с директора - отиват при него и питат директно какво не одобрява в работата им, какво предлага като директор относно този въпрос и после го прилагат. Тогава директорът би трябвало да не ги третира повече като некадърни учители.

А не да си мълчат от страх, че... еди-какво си.

# 25
Баштатко, оцелявала съм в продължение на години с директор феодал. И с напрежението, което предизивква такова поведение съм напълно наясно. Колко пъти съм била с кръвно и с безсъние, аз си знам. Гадно е да нямаш подкрепа от ръководството и все да те карат да се чувстваш виновен за нещо. А професията  и без това е трудна.  За щастие тези времена отминаха. Затова не приемам твърдението, че не съм наясно със системата. Просто не одобрявам такъв начин на действие.

# 26
  • София
В предишното училище имаше такава ситуация. Една млада колежка пусна жалба, при това имаше принципни нарушения срещу целия колектив, да поправиха ги, но директорката разбра коя е и накрая я принуди да напусне. Мен също се опитваше, но понеже аз съм перде не ѝ се връзвах и го приемах с насмешка и дори имаше реални ситуации, в които уж да ме захапе, пък накрая сама се поставяше в ситуации. Само не разбрах дали го осъзна? Накрая напуснах аз (тя не можеше да ме пипне), а аз не ѝ се връзвах на глупостите, но ми писна и то не от хапливи забележки толкова, колкото, че вече не ми се ходеше на работа с кеф. А тази професия е особена, ако ходиш на работа само, за да ти мине денят, а не с удоволствие няма смисъл.
Та, сега съм много по-добре да новото място, ценят ме, уважават ме и т.н.

Последна редакция: вт, 10 дек 2024, 13:03 от Светулчица

# 27
Познавам няколко учителки, които казват едно също, отвратителна атмосфера, при това говорим за София и топ училища, е напуснаха водят си частните уроци и никога няма да се върнат. За съжаление това е реалността, в такава атмосфера, какви да са и децата? Авонимната жалба не е решение, то е ясно кой е авторката и още един, двама. По-скоро ясна преценка как се държат спрямо нея, какво тя допуска и ако директорът си позволява да се държи грубо, обижда пред всички е редно ясно да му покаже, че така не става, говорят си на четири очи, ако заяждането е за идеята, нейната реакция също е важна, никакъв обяснително - оправдателен режим, а отблъскване и ясно показване, къде е границата и, не анонимно, а директно пред всички заявяване, че такова поведение е недопустимо и, че ще пусне жалба. За съжаление целта не е обединение и вървене в посока просперитет, градация и позитивна атмосфера, по-скоро да има стрес, напрежение  интриги.

Последна редакция: вт, 10 дек 2024, 20:48 от Sephora ❤

# 28
Питам се, може ли учител дори заглавието на темата си до напише с грешка ....

# 29
Питам се, може ли учител дори заглавието на темата си до напише с грешка ....

Ей това е удар в десятката. Браво!
Никой не го забеляза.

В колкото теми съм отбелязвала под форма на шега липсата на препинателни знаци, са ми изтривали постовете.

Време е Бг-мамма да стимулира грамотно писане във форума.

Общи условия

Активация на акаунт