Предстои ми инсеминация - тема 36

• 19 713
  • 620
  •   0
Отговори
# 300
На момичетата, коит отговориха на излиянията ми няколко страници по-рано - Stefaniya, Rouina91, Margarita89 - сърдечно благодаря.

Много майтапи отнася този форум по принцип, но аз, честно казано, не съм виждала по-подкрепяща и разбираща група от непознати - колкото пъти вляза, толкова пъти ми става топло на душата. Чудесни сте!

Та, по същество, идвам да се похваля, че нещата придобиха някаква перспектива, успокоих се и ... кот' такова, в играта съм.

Правих цветна снимка миналия петък. Отказах упойката, защото реших един път да съм толкова оптимистична, колкото им се иска на приятелките ми, които разчитат на позитивно мислене за успех в живота. Еми, не сработи - умопомрачителна болка беше, не съм предполагала, че е възможно нещо да боли така зверски. Накрая даже изпсувах на глас. Grinning Урок: никога нищо повече без упойка. На тоя етап важи и за секса - да не чуя. Grinning

Резултат - отдясно съм запушена плътно откъм матката. Доки каза, че лявата тръба е супер-дупер, но пък в листа пише: 'леко нагъната, пропуска под високо налягане'. Това за мен са две противоречиви неща - кое й се супер като е дори леко нагъната и пропуска под натиск?

Така или иначе, ще дебнем овулация от лявата страна и ще правим инсета на спонтанен цикъл сега. Не знам дали при това положение да се напъвам за стимулции и реинсеминации.

Имам час за консултация и с д-р Ставрев в петък, за да чуя и неговото мнение за цялата работа, както и как е най-добре да подходим с таймирането, при положение, че преживяемостта на опашатите ни е 10% след 24 ч.

# 301
  • Бургас
Здравей, Lubanik,

Да, предполагам, че може и да е грешка, но обобщението от посещението ни беше, че не получихме насоки за това какво да правим, а в крайна сметка няма голям смисъл да обикаляме по специалисти ако не ни се дават някакви дори и минимални насоки, нали така. Напоследък оставам с чувството, че аз трябва да чета и да се образовам по темата, за да имам някакъв шанс изобщо да намеря улики и оттам да побутна съответния лекар и ако е в настроение днес да ме насочи към следващи стъпки. Ако не е - остават издразнени, че се правя, че "много знам".  Предполагам в момента съм малко афектирана, но коментарите ми в никакъв случай не са с цел хейт на лекарите (имам и в семейството си медицински лица), а са по-скоро продиктувани от отчаяние и усещане, че някак си сме сами в опитите си. Sad

Относно витамин Д, напълно случайно го забелязах днес и осъзнавам, че е доста под това, което трябва да е. Е, явно е убягнало и на всички лекари, които ми погледнаха изследванията през последните няколко месеца... Можеш ли да споделиш дали успя да го отрегулираш със суплементи? Аз ще изчакам 3ти ден от цикъла и ще си пусна едни хормони, и ще проверя витамин Д пак, защото виждам, че го има, като съставка в Пикозитола, който проследяващата от миналия месец ме кара да пия заедно с С Фем прахчетата всеки ден.

Да, опитвам се да не давам големи надежди на инсеминациите, макар че първоначално много обнадеждаващо ми се каза, че ние не сме за инвитро и ще се случат нещата при нас. Днес като съобщих неуспеха на докторката ми тя ми каза ако искам да правя втора инсеминация да съм отидела на втори ден, и ще повторим процедурата. Някак си очаквах да чуя нещо повече, защото мен не ме интересува какво аз искам, а какво в нашия случай би имало ефект. Та ще си пусна изследвания на своя глава нищо, че никой нищо не ми иска и ще се надявам или да видя улика, или някой от следващите пъти да стане.

Някоя от вас чувства ли се така сякаш не знае какви следващи стъпки да предприеме? Да си пробваме ли 4-5 инсеминации и тогава да се насочваме към тежката артилерия? Да ходим ли при друг ендокринолог, да ровим ли изобщо изследвания, които не ни се искат на този етап? Питам защото мнението на ММ е, че нещо много съм се взела в ролята на докторка и според него трябва да оставим нашата репродуктивна да ни насочва, а тя няколко пъти била казала, че при нас нещата не са сериозни и трябва да се случат даже естествено. А в същото време нейното насочване се състои в думите "ако искаш пробвайте пак" Sad ...

Dove, ако прегледът при ендокринолога е минал по фонд(допълнително здравно), е разбираемо да са писали фалшиви оплаквания, тъй като профилактични прегледи не се изплащат. Ако не е заради това, на мен неведнъж ми се е случило да е copy/paste грешка от предходен пациент.

Витамин Д даже трябва да е около 180nmol. Аз имам проблем с усвояването и с много ходения по мъките чак не вярвам, че го вдигнах и вече е трицифрено.

Мен винаги са ме гледали на ехограф преди инсеминациите, а даже сегашният ми док гледаше и след поставяне на материала дали всичко си е на мястото.

Инсеминациите много се доближават до естествения начин за забременяване. Ако не се е случвало дълго време вкъщи, значи и с инсе вероятността не е супер голяма. Чела съм, че е 10-15%. И аз съм забелязала, че лекарите не ги взимат инсетата много насериозно, но не мисля, че е за да те “прецакат” като не я направят в правилния момент, ами просто знаят, че вероятността е малка, стимулациите не са супер тежки и си влагат повечето енергия в инвитро процедурите.

# 302
Tinky, имай предвид, че в добрите репродуктивни клиника задължават жените да правят проверката на тръбите с венозна анестезия. Мисля, че когато си будна и ти самата с движения можеш да повлияеш на резултата. Аз не съм си правила, мойте ги провериха при лапароскопия, но така съм чувала.
Dove, относно ендокринолога, аз дълго време ходих при уж приятелка на майката на приятеля ми, и редовно си пусках витамин Д и бях в латентен дефицит. Сега я смених и съм доволна от сегашната докторка. Д-р Христозова от Вита в София. Смени ми лтироксина от хапчета на течен, понеже съм с Хашимото. И ми пусна витамин Д и понеже отново ми беше ниско, ми изписа терапия. Просто лекарите са много различни и много често нямат индивидуален подход , което е проблем и това налага смяната на лекаря. Така че ако чувстваш, че не ти обръща нужното внимание , е добре да се смени. Това чисто психологически може да ти помогне.

# 303
  • Sofia
dove_92, задължително направете и 4те инсеминации. От 5та няма смисъл, ако не стане до 4тата, на 5тата на дали ще стане. Най-добре си следвайте по стъпките, направете 4те, които се изискват от фонда за финансиране, защото няма смисъл да си плащате сами инвитрото. Ако проблема не е сериозен няма как да кандидатствате по фактор. Това, че на 1вата не е станало не значи, че на някоя от следващите 3 няма да стане.
Относно следващите стъпки в момента съм в абсолютно неведение какво следва при нас. Още чакаме отговор от фонда за финансиране и след това нямам представа, не сме коментирали нищо с наща лекарка на какъв протокол ще правим инвитро с какви стимулации и въобще на кой ден да отива, какви изследвания да правя - тотална неяснота, но като си получим заповедта мисля да се обадя в болницата да питам какво да правим.
Нещо, което забелязвам е, че репродуктивните сякаш не обръщат много внимание на всичките хормонални изследвания, които съм правила, така че няма смисъл да търсиш съвет, информация или насока от тях. Най-добре наистина да намериш добър ендокринолог, ако смяташ, че имате нужда от такъв лекар.
ПС: Аз миналата пролет имах много ниски нива на витамин Д (под долна граница), та се качва с добавки, но трябва висока доза и продължителен прием, но най-добре да ви насочи лекар.
Преди да отидеш да го изследваш имай на предвид, че около седмица - 10 дена не трябва да приемаш никакви добавки с витамин Д за да отчете реални резултати.

# 304
Tinky, имай предвид, че в добрите репродуктивни клиника задължават жените да правят проверката на тръбите с венозна анестезия. Мисля, че когато си будна и ти самата с движения можеш да повлияеш на резултата. Аз не съм си правила, мойте ги провериха при лапароскопия, но така съм чувала.

Единствено при д-р Минев ми казаха, че е задължително с упойка. Бях звъняла и при Борислав Иванов - сестрата, Роси, каза, че не използват упойки, защото болката не била нищо особено - жените я оценяли около 4-5, при максимум от 10. В Ню Лайф не се и опитах да проверя, заради една ужасна жена, която ми вдигна от гинекологията на хирургиите в Пловдив и ме пренасочи към частната си практика там.

Лекарят, който ми направи в крайна сметка снимката, много се учуди от избора ми, на няколко пъти ме посъветва да викнем анестезиолога и ме пита дали съм сигурна, предупреди ме какво може да стане, изчезна за 5 минути, за да ми даде още време да си помисля. Ама нали позитивна бях, пък и в рентгена ми обясниха, че макс 20-30 секунди боли иииии да, приказката за 'каквото сам си направиш...'  Ще знам занапред. Доколкото разбирам, нямаме съмнения за резултата - предполагам, че е заради мястото на обструкцията.  Продължаваме напред, било то и под налягане. Airplane

# 305
Здравейте, при мен ситуацията е подобна , след 2 цветни снимки, резултата беше напълно непроходима само че лява тръба , а дясна със силно нагънат ход, но моят доктор (др Станулов) твърди, че той не е виждал до сега “прави тръби” и като се замисля анатомично , колко много структури има в корема и колко са близо тръбите до черва к пикочен мехур наистина има логика, че няма как постоянно да са с еднакъв ход.
Относно пропускливостта, чела съм че от самата контрастна материя може да направят тръбите спазъм и за това да минава под налягане контрастната материя . Колко пъти ви слагаха контраст знаете ли? На мен на всяка от процедурите 3 пъти по 10 мл общо около 30 мл.
На момичетата, коит отговориха на излиянията ми няколко страници по-рано - Stefaniya, Rouina91, Margarita89 - сърдечно благодаря.

Много майтапи отнася този форум по принцип, но аз, честно казано, не съм виждала по-подкрепяща и разбираща група от непознати - колкото пъти вляза, толкова пъти ми става топло на душата. Чудесни сте!

Та, по същество, идвам да се похваля, че нещата придобиха някаква перспектива, успокоих се и ... кот' такова, в играта съм.

Правих цветна снимка миналия петък. Отказах упойката, защото реших един път да съм толкова оптимистична, колкото им се иска на приятелките ми, които разчитат на позитивно мислене за успех в живота. Еми, не сработи - умопомрачителна болка беше, не съм предполагала, че е възможно нещо да боли така зверски. Накрая даже изпсувах на глас. Grinning Урок: никога нищо повече без упойка. На тоя етап важи и за секса - да не чуя. Grinning

Резултат - отдясно съм запушена плътно откъм матката. Доки каза, че лявата тръба е супер-дупер, но пък в листа пише: 'леко нагъната, пропуска под високо налягане'. Това за мен са две противоречиви неща - кое й се супер като е дори леко нагъната и пропуска под натиск?

Така или иначе, ще дебнем овулация от лявата страна и ще правим инсета на спонтанен цикъл сега. Не знам дали при това положение да се напъвам за стимулции и реинсеминации.

Имам час за консултация и с д-р Ставрев в петък, за да чуя и неговото мнение за цялата работа, както и как е най-добре да подходим с таймирането, при положение, че преживяемостта на опашатите ни е 10% след 24 ч.

# 306
  • Sofia
Tinky, ужас как си се съгласила да го правиш това нещо без упойка? Аз бях с пълна упойка, но и нямах избор. Моята лекарка директно ми беше заявила, че не го прави без упойка още на първия преглед, та трябваше да се подготвя психически, че с упойка ще се прави (не се разбирам много с тия упойки - винаги имам някакви странични ефекти от тях, пък съм и със сърдечни проблеми, но имахме и одобрение от кардиолога ми). При мен заключението беше, че и двете тръби са без дефекти и пропускат контраста без проблем (т.е няма запушвания, нагъвания и тнт поне така пише) и все още помня, че точно докато ме будеха от упойката се тресях на масата и докато се доизпразваше контраста изпитвах някакъв ужасен дискомфорт. Докато чакахме за резултатите бях сигурна, че ще кажат, че тръбите не функционират, точно заради това усещане, защото бях чела че то има болка и дискомфорт при запушване, иначе нямало....Глупости, то дори с пълната упойка докато те будят се усеща дискомфорта от изпразването на контраста. Та девойки ако ви се налага действайте си с пълна упойка, доста дискомфорт ще си спестите (тук вече не знам как е било при самото впръскване, но си представям, че е било много по-неприятно).
ПС: Също така аз не бих разчитала на валидността на тези изследвания при теб Tinky. Ако си изпитала силна болка и си се стегнала от самите спазми може да изглежда сякаш тръбите не пропускат или са нагънати. Имай го напредвид и това - не за малко случаи съм чела където уж запушени тръби докато са будни, но при повторно изследване с пълна упойка тръбите функционират.

# 307
Здравейте, някой беше питал за Д-р Сенкова, аз съм при нея. Не правят цветни снимки,но аз отидох с готова, иначе те насочват,ако нямаш къде да я направиш.
Аз съм с една запушена тръба и една нагъната,но пропусклива, поне така пише. На ниво инсеминации сме, вече имаме две неуспешни.

# 308
Ем как, Rouina91, нали ти казвам, от глупост - не ми се стори задължително, въпреки настояването на гинеколога ми, защото много кратко било. Викам си: 'ей такива големи т*пки имам, ще избутам - хората раждат без упойка, аз тука...' Grinning Ама и не разбрах да може чак така да се компрометира изследването, де.

Имах и други съображения - да не се изпусна, докато съм упоена, това ми е голям ужас и явно голяма простотия от моя страна (oще една).

Ще знам занапред, а и сега понемога да напиша уверено: ако ще правите цветна снимка на тръби (хистеросалпингография), ЗАДЪЛЖИТЕЛНО си вземете упойката.

Иначе не съм сигурна дали има смисъл да повтарям изследването - при нас проблемът е основно лошата морфология и това, че възрастта ни е далеч от оптимална. Една запушена тръба само ще удължи малко времето за 4-те инсета и после ин витро. Ако АГ-то е права и лявата тръба е супер (може да взема предвид спазмите от болката, не знам, ще я разпитам като я видя скоро), току-виж пък забременея отляво с инсе.

Ще я питам дали има нужда да повтаряме, то и финансово е един кошмар като гледам... 200 тука, 300 там, 430 снимка, 600 инсе, 500 добавки. Б@си.

П.П. Мъжът ми (лоша морфология и кратка преживяемост) го удари някакъв вирус и вече 4 дни е с висока температура - да се настройвам ли, че е по-добре да изчакаме допълнително време за първото инсе?

Tinky, ужас как си се съгласила да го правиш това нещо без упойка? Аз бях с пълна упойка, но и нямах избор. Моята лекарка директно ми беше заявила, че не го прави без упойка още на първия преглед, та трябваше да се подготвя психически, че с упойка ще се прави (не се разбирам много с тия упойки - винаги имам някакви странични ефекти от тях, пък съм и със сърдечни проблеми, но имахме и одобрение от кардиолога ми). При мен заключението беше, че и двете тръби са без дефекти и пропускат контраста без проблем (т.е няма запушвания, нагъвания и тнт поне така пише) и все още помня, че точно докато ме будеха от упойката се тресях на масата и докато се доизпразваше контраста изпитвах някакъв ужасен дискомфорт. Докато чакахме за резултатите бях сигурна, че ще кажат, че тръбите не функционират, точно заради това усещане, защото бях чела че то има болка и дискомфорт при запушване, иначе нямало....Глупости, то дори с пълната упойка докато те будят се усеща дискомфорта от изпразването на контраста. Та девойки ако ви се налага действайте си с пълна упойка, доста дискомфорт ще си спестите (тук вече не знам как е било при самото впръскване, но си представям, че е било много по-неприятно).
ПС: Също така аз не бих разчитала на валидността на тези изследвания при теб Tinky. Ако си изпитала силна болка и си се стегнала от самите спазми може да изглежда сякаш тръбите не пропускат или са нагънати. Имай го напредвид и това - не за малко случаи съм чела където уж запушени тръби докато са будни, но при повторно изследване с пълна упойка тръбите функционират.

# 309
  • Sofia
Tinky, задължително изчакайте и приемайте добавки, че нещата със спермограмата много се влошават след настинки/вируси, особено ако има и висока температура. При нас както всичко беше добре при първите изследвания, които правихме, след ковид (2021) моят беше с много висока температура и след няколко месеца правихме спермограма отново като показателите бяха тотална леща (тук ще вметна, че през това време не сме приемали добавки) и доста време трябваше да се възстанови, като морфологията от тогава ни е ниска и няма особено оправия с нея. Попринцип спермата се обновява на 3 месеца, но пък не се знае как са нещата при вас, та ако бързате и искате да направите 1вата няма лошо - тъкмо ще видите показателите (на нас поне ни даваха спермограмата и резултатите след изчистване на спермата, когато правихме инсеминация, та знаем кога как са му вървяли показателите) и ако видите, че са зле нещата за 2рата може да поизчакате месец - 2 да се оправят показателите.

# 310
Приемаме и двамата една торба неща в големи дози, ама може би само някаква слаба, поддържаща роля ще имат в тоя случай. Пак по-добре от без хич, де. Което ме подсеща да поръчам нова опаковка Q10, че е на привършване. Пооспамих малко, ама Relaxed

Tinky, задължително изчакайте и приемайте добавки, че нещата със спермограмата много се влошават след настинки/вируси, особено ако има и висока температура. При нас както всичко беше добре при първите изследвания, които правихме, след ковид (2021) моят беше с много висока температура и след няколко месеца правихме спермограма отново като показателите бяха тотална леща (тук ще вметна, че през това време не сме приемали добавки) и доста време трябваше да се възстанови, като морфологията от тогава ни е ниска и няма особено оправия с нея. Попринцип спермата се обновява на 3 месеца, но пък не се знае как са нещата при вас, та ако бързате и искате да направите 1вата няма лошо - тъкмо ще видите показателите (на нас поне ни даваха спермограмата и резултатите след изчистване на спермата, когато правихме инсеминация, та знаем кога как са му вървяли показателите) и ако видите, че са зле нещата за 2рата може да поизчакате месец - 2 да се оправят показателите.

# 311
  • Sofia
Мисля, че в такъв случай, ако искате да се приключва по-бързо с цялото чакане може да направите 1вата, да видите показателите как са и да прецените дали ви се чака за 2рата или да ги правите 4те последователно една след друга.
Ние докато правихме инсетата взимахме една добавка, която наща лекарка препоръча, ама нещо не бяхме много доволни и направих един ресърч и решихме да приемаме добавките по отделно като са в по-големи дози и концентрация и от г/д месец и половина вече и при двамата си усещаме подобрени, пък и като цяло парите не са много повече, от това което давахме преди това.

# 312
Май така ще е, нямам вяра, че ще стане с инсетата, затова вече ми се иска просто да ги избутаме и да пробваме с по-сериозни техники. Е, ако се получи пък - добре дошло. Heart

За добавки даваме откачени суми вече една година. Току-що изръсих поредните 230лв, като това не е някакъв месечен пакет а част от всичкото там - което се изчерпа, поръчвам го.

Към момента сме и двамата на:

- фертил баланс, Q10 с пиперин, NAC, Л-глутатион, Л-аргинин, Ацетил-Л-карнитин, метилфолат, магнезий бисглицинат, омега 3, едно витамин Ц, което е комбинирано с цинк, биофлавоноиди, кверцетин, шипка и бъз, холин иии... не знам дали пропускам нещо, ама сигурно. Grinning Гледам каквото можем да взимаме на прах или да изсипваме от капсулите, че вече, поне на мен, ми се повдига от капсули само като ги видя.

Преди това бяха други и работи, но май това е финалният формат. Бях писала и преди - всички показатели в спермограмата се удвоиха и утроиха, тъпата морфология не е мръднала като процент, но пък е спаднал броят на дефектите поне.

За инсетата и как да подходим ще видим и Ставрев какво ще каже в петък. На мен инвитрото ми е в главата - щом при мен всичко изглежда съвсем наред, би трябвало да стане с ИКСИ, или аз поне така си фантазирам, че е редно.

Мисля, че в такъв случай, ако искате да се приключва по-бързо с цялото чакане може да направите 1вата, да видите показателите как са и да прецените дали ви се чака за 2рата или да ги правите 4те последователно една след друга.
Ние докато правихме инсетата взимахме една добавка, която наща лекарка препоръча, ама нещо не бяхме много доволни и направих един ресърч и решихме да приемаме добавките по отделно като са в по-големи дози и концентрация и от г/д месец и половина вече и при двамата си усещаме подобрени, пък и като цяло парите не са много повече, от това което давахме преди това.

# 313
  • Sofia
При всички случаи ще стане, въпросът е как и колко търпение и финанси имаш да се занимаваш с това. Ако не стане с инсеминации, с инвитро ще стане - дори да не е от първият опит все някога ще стане. Направете си 4те, пък ако не стане ще го мислите. Стискам палци да се размине инвитрото при вас.

Иначе нещата, които ние взимаме са пробиотици, аз приемам колаген по друга линя, но някъде четох, че помагал и за такива неща (имам драми със сухожилията, та от година някъде ми натресоха колаген), като сутрин в праха с колагена слагам и едно прахче инофолик (фолиева киселина и инозитол). Също така решихме да изпробваме Wellman Conception и Pregnacare before conception като мултивитамини. И двамата взимаме CoQ10 300 mg с пиперин, Витамин Ц - 500 мг, Омега 3 - 1500 мг, Витамин Д+К (ние взимаме в поддържаща доза, защото нормализирахме нашите нива), L-arginine  - 1000 мг, Витамин Е - 200 UI, NAC - 600 mg, Магнезий бисглиценит - 400 мг и пробвах мелатонин с идеята, че ще ми помогне със съня, но нещо файда сякаш няма. Отделно ММ приема бабини зъби , Детралекс поради разширена веничка на тестисите и Спимен форте (като тези неща са му изписани от уролог).

# 314
A, ти си от моята партия Grinning

Ето какво съм пропуснала - витамин Д с К и витамин Е. И тях взимаме, но вече по-разредено (май съм ги сложила 3 пъти седмично, а и във фертил баланс има някаква доза), че много време стана, а този моят хубостник един креатинин не мога да го накарам да иде да си пусне.

Пробиотици периодично. Колаген си набавяме основно от домашно приготвени костни бульони - правя ги супер концентрирани и ги пием с лимон и черен пипер. Колагеновата пудра не можах да я преживея. Grinning

При всички случаи ще стане, въпросът е как и колко търпение и финанси имаш да се занимаваш с това. Ако не стане с инсеминации, с инвитро ще стане - дори да не е от първият опит все някога ще стане. Направете си 4те, пък ако не стане ще го мислите. Стискам палци да се размине инвитрото при вас.

Иначе нещата, които ние взимаме са пробиотици, аз приемам колаген по друга линя, но някъде четох, че помагал и за такива неща (имам драми със сухожилията, та от година някъде ми натресоха колаген), като сутрин в праха с колагена слагам и едно прахче инофолик (фолиева киселина и инозитол). Също така решихме да изпробваме Wellman Conception и Pregnacare before conception като мултивитамини. И двамата взимаме CoQ10 300 mg с пиперин, Витамин Ц - 500 мг, Омега 3 - 1500 мг, Витамин Д+К (ние взимаме в поддържаща доза, защото нормализирахме нашите нива), L-arginine  - 1000 мг, Витамин Е - 200 UI, NAC - 600 mg, Магнезий бисглиценит - 400 мг и пробвах мелатонин с идеята, че ще ми помогне със съня, но нещо файда сякаш няма. Отделно ММ приема бабини зъби , Детралекс поради разширена веничка на тестисите и Спимен форте (като тези неща са му изписани от уролог).

Общи условия

Активация на акаунт