Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема № 8

• 29 797
  • 516
  •   2
Отговори
# 165
102лв е този месец, миналият беше 92лв. Доволна 😄

# 166
  • Варна
Ток за м.Януари 237 лв.
Искам обаче да обърна внимание на нещо. Преди известно време имахме една дискусия(спор) относно конвекторите. Този месец си направих труда да засека с точност колко е изгорил конвектора в едната стая, който е 2500 вата.Стаята е 20 кв/м., с външна изолация,хубава дограма,но с френски прозорци, каменна вата на тавана. Точната консумация е 194 KwH,а в пари сумата е 50,4 лева по тарифата на Енерго Про. За сравнение, климатика за 30 дни,но предходния месец, който беше по-студен е изгорил 180 KwH, но така и не можа да ни стопли като конвектора. Климатика и конвектора бяха настроени на 23 C ,но с климатика ни беше студено.Трябваше да е на 25 C за да се доближи до топлината на конвектора. За мен извода е, че ако няма големи топлозагуби и конвектора е с читав електронен термостат, нещата не са чак толкова страшни ! Към тази сметката от 237 има и още един конвектор, който е 1500 вата.,и нормалните уреди за едно домакинство,сушилня,бойлер 100л и т.н. Двама възрастни,тинейджър и бебе.
Интересното е, че от тези 50,4 лв., 48 лв. са от дневната тарифа.Това е още едно доказателство,че когато радиатора е намален през нощта и НЯМА топлозагуби, той почти не се включва.Вечер го намаляваме на 21 C и толкова си е сутринта в стаята.
Миналия месец с климатик вместо конвектор тока ни беше 200 лв.

# 167
Мъж с пушка, не отчита нощно време, защото е премахната нощната тарифа, а не че ви е икономичен конвектора Simple Smile! Нашата сметка излиза утре.

# 168
Нали уж още не са махнати нощните?

# 169
Ние сме към EVN - нямаме промяна в консумацията, но нощните ни kW са на 1/3 в сравнение с преди. Така е от около 3 месеца.

# 170
  • Велики Преслав
Natt, аз още имам нощна тарифа!

А иначе Мъж с пушка има определено право,
За помещения което наистина имат добра изолация и са по-топли. Аз с конвекторите имах 600 лв ток, после с климатиците, далеч по-малко. А то в момента зимата, една зима 20° навън.

# 171
Нали нещо се говореше, че ще махат нощната тарифа? Но това откакто минем на свободния пазар май??? Не че искам, половината от изразходваните киловати са ми нощна.

# 172
На мен не са ми половината..а 1/3 или1/4 даже...

# 173
Дано не махат нищо че тия данъци всеки месец гълтат пари. То да са само те, ами и трябва да се яде Simple Smile

# 174
  • Велики Преслав
Преминем ли на основния пазар, моята сметка ще е около 1000 лв. Тайно се надявам, да го отменят.

# 175
  • Варна
Мъж с пушка, не отчита нощно време, защото е премахната нощната тарифа, а не че ви е икономичен конвектора Simple Smile! Нашата сметка излиза утре.

Очевидно е ,че това което държа в ръката си на снимката не е електромера в таблото.Това устройство е двутарифно. Няма как някой да влезе вкъщи и да му махне нощната тарифа. Както вече казах, жилището е топло и когато конвектора е намален през нощта почти не се включва, от там и по-малките киловати на нощна тарифа. И друг път съм казвал, и сега ще го кажа.Не убеждавам никой,че конвектора е икономичен. Със сигурност не е икономичен колкото климатика.Ама и климатика не топли колкото конвектора.
Иначе в електромера няма представа какво се случва.Не гледам фактурите за ток.Отивам и плащам.

П.П: Сега погледнах фактурата от миналия месец:  613 дневна и 237 нощна.

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 17:01 от Мъж с пушка

# 176
Аз се движа както предни години..новата сметка е 220 лв.
Колкото беше и миналата и по-миналата години. Изненади няма при мен...очаквам следващата да е към 250...както обичайно Grinning

Нищо че замених радиатор с климатик. Те пък вдигнаха цените. И те така...същите суми Grinning

# 177
  • Пловдив
Мъж с пушка ,а климатикът къде мери температурата ?Долу в дистанционното или горе на самия климатик ,ако е стенен ? Ако е горе ,нормално при настроени  23° ,долу където мери конвектора да е 22°-21,5° .
 Настроила  съм  термостата  на нашия климатик да мери 24°на 20-30см от пода .Близо до тавана е 26° .

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 18:37 от nelina_london

# 178
337 лв, при 250 миналият месец. Единственото нямах котлони една седмица, и готвех само на мултикукър. Другите неща са си като преди, бойлер, 3 климатика, пералня, миялна, сушилня, които както винаги се пускат само нощем.

# 179
  • София
Цената на ел. енергията на свободния пазар в последните две години е 0.35-0.36 лв/кВч, след компенсациите. Такава се очаква да бъде, ако ни метнат всички там от началото на 2026, т.е +40% на сегашната. Дали ще има две тарифи не се знае, но би трябвало. И без това в редица европейски държави тарифата с отстъпка започва от 18 ч, т.е когато хората е приберат от работа и започне пиковото потребление. Но това се прави за услуга и грижа за хората, тук такива дейности няма.

Общи условия

Активация на акаунт