(преди да започна уточнявам, че имаме записан час за психолог и психиатър)
Имаме дете на 5 години, което има кошмарен страх от пътуване с автомобил (с други превозни средства за момента няма проблем). Страхът се прояви, когато беше малка, след пътуване в планинска местност с много завои, където му стана лошо и повръща. От тогава е ад, като спиралата се върти и влошава, вместо да се подобрява с порастването и осъзнаването.
Детето започна да е тревожно постоянно за всичко и да пита по безброй пъти на ден дали няма да пътува. Плаче. Страхува се. Дори повръща от страх и тревожност.
Опитали сме всичко от добро до лошо, много, много разговори, обяснения, разбиране, поощрения, подаръци, или строгост, наказания, и прочие. Нищо не помага.
Чувствам, че се проваляме като родители, защото търпението ни е на предела и вече основно се караме и семейната ни среда е крайно влошена. Не пътуваме никъде и сме затворници в града ни. Всяко излизане на по-далечна дестинация е проблем, пресмятат се варианти, градски транспорт, какво ли не. Ужасно сме изнервени, защото винаги закъсняваме и бързаме, тъй като с транспорта ни е сложно. Отказваме покани от роднини и приятели, тъй като няма как да идем с градски или няма как да се приберем. Всичко се превръща в драма, рев, повръщане и прочие.
Меко казано съм съм в ужас какво се случва с детето ни, какво и как да направим, за да й помогнем. Притеснявам се, че има някакво психично разтройство, изчетох целия интернет и съм ужасена.
Иначе детето е съвсем нормално развито във всеки един друг аспект. Няма социални проблеми, адекватно е за възрастта си. Но стане ли въпрос за пътуване просто се превръща в друго дете. Не може да формулира какво става. Многократно сме говорили, обяснявали, обещавали и какво ли не. Но нещата стават от зле по-зле с всеки изминал ден.
Преди време правихме отново консултация и получихме стандартните насоки, които ги има и в интернет относно тревожностите при малки деца. Но нищо не помага.
Някой сблъсквал ли се е някога с подобен проблем, успял ли е да го разреши някак? Да препоръчате специалисти? (за гр. София) Буквално сме отчаяни…