Пациентки на ЦРЗ "Надежда" - тема 93

• 39 282
  • 765
  •   1
Отговори
# 645
Благодаря за отговора!

# 646
Момичета, някаква идея резултат от ИМПО+    4 как се тълкува?
Преди да разбера, че ще ми правят ИМПО+, вече имам пуснати изследвания в Александровска и терапия от проф. Михайлова (ПРЕДНИЗОЛОН КОРТИКО, вливки Octagam/Flebogamma, аспирин и Tacrolimus/Prograf).
Възможно ли е в Надежда да ми назначат коренно различна терапия, която да противоречи на вече назначената и биха ли се съобразили с предписанията проф. Михайлова?
Притеснено ми е, защото ми казаха да отида 8-9 ден от МЦ, да коментираме резултатите и да ми назначат лечение и/или да ме готвят за трансфер.

# 647
Възможно е да ви назначат друго. Аз на Импо+ не бих се доверила, нямах успех в Надежда след терапия за него. Те го тълкуват, защото си е техен патент, но сякаш е някаква измислица. Може да изчакате да видите какво ще ви кажат и ако противоречи на Михайлова (а то ще, вероятно), казвате че се консултирате с нея и искате да обсъдите с нея и в крайна сметка най-добре да действате по нейните предписания, опитвайки се да не издразните репродуктивния си. Но сте си в правото си де. Ако се заядат, заядете се и вие, че без да видите резултата от Импо+, a виждайки само число няма как да се доверите.

Само за инфо Киовиг=Флебогама

# 648
Терапията на Михайлова е на база кръвни изследвания и си е за тях. ИМПО+ търси локални проблеми. Аз имам назначена терапия с Киовиг и Програф от имунолозите в Надежда заради положителен крос-мач. Отделно от имунологична биопсия и ИМПО+ находките бяха сходни и от имунолозите имам назначено 2 цикъла PBMC, а на база ИМПО+ един цикъл PBMC и Зарзио. Моя индекс също беше 4, но доколкото разбрах зад цифрата стоят различни отклонения. При мен е проблем в баланса на имунологичните клетки, както казах потвърдено от двете биопсии, и наличие на микрофаги (по спомен говоря, че ги обсъждахме преди 6 месеца резултатите).

Последна редакция: вт, 12 авг 2025, 09:01 от 2402

# 649
Ако са еднакви резултатите и от двете биопсии супер. Аз на Михайлова съм си показвала биопсиите и тя и на база тях си коригира терапията. И пак, ако е против PBMC например, аз бих го отказала. Тя се обосновава и обяснява защо се прави нещо, докато в Надежда поне на мен не обясняваха.

Последна редакция: вт, 12 авг 2025, 09:37 от Semirra

# 650
Аз това с ИМПО+ трудно го разбирам, защото е една сборна цифра на база брой клетки и съотношението им в маточната лигавица. Споделяла съм, че от 3 паднах на 1, сега на 0, според лекарят ми всичко е наред. Сега ще слагаме R1, което нямам представа какво е, но предполагам е от периферна кръв, тк ми взеха такава след несъстояла се пункция на естествен цикъл, поради спукан фоликул.

# 651
Аз наистина никога не съм имала проблеми с обясненията. Може би на 2ри преглед д-р Тихомирова каза нещо от сорта на "ти не го мисли, аз нали затова съм тук", но аз упорито си питах. От там нататък на всеки въпрос съм получавала отговор абсолютно винаги и доста от решенията свързани с лечението ми мога да кажа, че сме ги взели заедно.
Същото е и с имунолозите в болницата - доц. Балтаджиева си ме отсвири като питах дали трябва да пия дадено в нещо в посочената доза, защото дозата посочена на опаковката е различна ('ние знаем как да го изписваме, няма какво да питате, каквото сме писали това е'). Д-р Пенкова обаче ми е отделяла дори по 10 мин в телефонен разговор и ми е обяснявала кое защо ми е изписано и как действа.
Иначе за биопсиите - като показах на Калчев пакета биопсии, които имам правени в Надежда каза, че имам биопсии на "високо ниво" и няма нужда да ги повтаряме.

# 652
2404, Значи имате различен опит. Аз също много питах, но така и не получих адекватни отговори. Може би и вече просто съм негативно настроена от съвкупност от тъпотии в Надежда. Не настоявам, че съм права.

Dream fairy, доколкото помня се гони висок резултат на ИМПО+, тоест в посока 6. 0 май е зле. Поне аз бях с 0 и ми беше казано, че това е лош резултат. Или да се гони средата? Не съм сигурна, но определено помня, че 0 не е добре.

# 653
Сигурна съм, че не е добре. Аз задавам въпросите си, на някои от тях получавам отговори, на други не. Моята лекарка е много внимателна, но задавайки въпроси на колегите й, все едно им е досадно и проявявам недоверие към експертизата им. Отделно ми омръзна да ме третират на моменти като малоумна и да се спестяват важни подробности. Колкото и да питам, все една мъка за разяснения. И винаги да се правя абсолютно неадекватни коментари от сорта: сега не го мисли, почивай, че после няма да можеш с децата😃😃😃😃 хахаха, много е забавно!

# 654
Semirra, то е ясно, че всеки има различен опит, затова и не обичам да генерализирам и се старая винаги да пиша за кой лекар става дума. Защото репродуктивните лекари в Надежда в момента май са 6 (като броя д-р Крайрякова и д-р Илиев), та да се напише "в Надежда не ти обясняват" примерно е едно такова много общо. В Щерев например имам много горчив опит (по-горчив от неуспешен трансфер), но като цяло избягвам да ги храня на общо основание. Придържам се към фактите - бях при д-р Савова и стана това и това. Колкото и емоционална да е за всяка от нас тази борба смятам, че за да сме си от помощ трябва да сме обективни.
Пиша го това, защото наистина по темите ми прави впечатление, че си доста огорчена от опита си в Надежда, но ако паметта не ме лъже от предишни постове си била при д-р Цветков, а той вече не е там дори и липсата на обяснения от негова страна не означават, че като цяло това е политика на болницата.
Разбира се далеч не твърдя, че щом аз получавам отговори и обяснения в Надежда, и конкретно при д-р Тихомирова, значи всеки ще получава. Не ми е целта да ги защитавам. Знам, че има много хора, които не успяват там, но успяват другаде и такива хора има при абсолютно всеки един лекар. За мен обаче комуникацията си е до лекар и до съвместимост на лекаря и пациента.

# 655
Разбира се да, съгласна съм, права си. Давам конкретика, тя е важна. Да, при Цветков бях, в интерес на истината той даже доста ми обясняваше въпреки късите прегледи, защото аз отивах с набор въпроси на листче и макар и за 5 минути, отговаряше на всичко.

В случая по-скоро коментара за липсата на обяснения е конкретно по темата имунология. Там съм била 2 пъти в кабинета на имуноложките, мисля че беше при Пенкова. Уж беше консултация с тях да видим изследванията, първо от биопсиите, после от кръвните, но просто ми дадоха лист с предписанията. Минало е вече над година, не помня много, но дори да прозвучи грубо, сякаш всички в този кабинет, вкл. сестрата са тамън пред пенсия, пускат си един еднакъв набор изследвания на всички за 450лв. без да се проведе особен разговор какво защо, да се свери с вече направените биопсии, с които би трябвало да има някаква връзка и да се търся някакъв конкретен проблем. Пускат се едни клетки, назначава се едно PBMC масово и примерно омега 3?!

После докторът (Цветков в моя случай) казва "хм ето тук виждам те са назначили PBMC, айде аз пък ще сложа програф според ИМПО+, защото едните клетки са надолу другите нагоре".
Горе долу това ми се случи, като даже цитата на Цветков е почти дословен, някак много несериозно ми прозвуча. Анализът му по темата беше около минута зяпане на мистичното ИМПО+.

Карах го да ми покаже какви са тия клетки, питах защо имунологичната ми биопсия е ок, а ИМПО+ не, каза че те били различни, не можел да ми каже. Исках си резултатите от ИМПО+ от информация, не ги дадоха, питах пак Цветков, той каза, че няма да ми ги дадат, защото е патент.

Като контраст Михайлова разгледа всичко, което имам, включително не само имунологични изследвания, разпита за цялостна история и не ме бута за нищо, даже каза, че са ми много леки отклоненията и според нея не е в имунологията разковничето. Каза за успокоение да пусна пак ако искам в Александровска основните показатели и те излязоха по-зле от в Надежда и тогава чак изписа терапия. И за едни 180лв. дадени за първоначална консултация ми отговаря на мейли вече 4-5 месеца по-късно да коригира терапия.
Контрастът е огромен просто.

Знам че не е готино с генерализациите, но аз наистина нямам едно добро нещо да кажа за Надежда. Други имат и го казват, но аз от време на време си изплювам моя хейт и той наистина е на ниво цялата болница. Гледам да го давам с някакви сравнително конкретни параметри по конкретни теми, когато някой е задал въпрос.

Ето още малко конкретика по други въпроси в кратце:
Не можаха да ми направят цветна снимка ама не изчакаха да се събудя да ми кажат, че е имало проблем, дадоха ми лист, на който пише, че не се визуализират тръби и матка!? Един ден живях с идеята за запушени тръби и евентуално по-генерален проблем.
Цветков налучкваше с какво да ме стимулира. Всяка следваща стимулация - по-лош % зрели яйцеклетки и оцелели бластоцисти, а съм си със супер АМХ и антрални фоликули.
Кога да ми е пункцията със сигурност се нагласяше, така да не е неделя, защото все трябваше да е някога тогава. За контраст в Турция ме преглеждаха и събота и неделя, всеки ден преди пункция, за да я таймираме идеално.
Отношение - обидно от Стаменов, Ненов, Цветков, Тихомирова. Гонили са ме от кабинет, подигравали са ми се, пращали са ме да ходя да ям локум, Тихомирова ми е казвала "ми аз откъде да си извадя яйцеклетки като то нямаше". Това при извадени 8я. от 19 фоликула.
Усещане за конвейр - на 100%.
Ембриология - не съм си говорила особено с тях, ама като си сравня резултатите в Турция и при тях, еми... Аз с една година по-стара, но с 3 бластоциста повече от една стимулация.

Та така от мен генерален хейт за Надежда на макс и мнение, че от имунология не разбират, а правят бизнес.
То си е лично мое мнение, радвам се, че при други е било различно и имат успех и слава богу!

Но аз много се радвам, че стегнато си прекарах при тях само около година в 3 опита, извадих си изводите и бързо се ориентирах навън. Сега ходя да си пускам хормони там, защото имат лека ръка и бързо излизат и сякаш са коректни стойностите.

Мисля, че са хубави и лошите мнения, но да, както казваш когато има конкретика.

# 656
Калчев точно обратното ми каза , както че е тези единици реално нищо не говорят на никой ....
Аз наистина никога не съм имала проблеми с обясненията. Може би на 2ри преглед д-р Тихомирова каза нещо от сорта на "ти не го мисли, аз нали затова съм тук", но аз упорито си питах. От там нататък на всеки въпрос съм получавала отговор абсолютно винаги и доста от решенията свързани с лечението ми мога да кажа, че сме ги взели заедно.
Същото е и с имунолозите в болницата - доц. Балтаджиева си ме отсвири като питах дали трябва да пия дадено в нещо в посочената доза, защото дозата посочена на опаковката е различна ('ние знаем как да го изписваме, няма какво да питате, каквото сме писали това е'). Д-р Пенкова обаче ми е отделяла дори по 10 мин в телефонен разговор и ми е обяснявала кое защо ми е изписано и как действа.
Иначе за биопсиите - като показах на Калчев пакета биопсии, които имам правени в Надежда каза, че имам биопсии на "високо ниво" и няма нужда да ги повтаряме.

# 657
polina, тогава нямах импо+. Имах имунологична, микробиологична, вирусологична и ИМПО. Както казах призна ми ги.

semirra, за възрастта на имуноложките съм съгласна. Честно казано и аз бях скептична, защото се чудих дали са в крак с последните проучвания. Но не виждам нищо необичайно в терапията ми на база отклонения. Първата ми консултация с тях продължи към 20 мин, но е добре да уточня, че аз отидох основно заради друг имунологичен проблем (понижен имунитет и невдигане на температура), а след това обсъждахме как хем да борим него, хем да не вредим инвитрото.
Друг е въпроса, че аз няма да следвам имунолгичната терапия, но то не е защото не виждам смисъл от нея, а защото отключих други здравословни проблеми, поради които е желателно да избягвам такива медикаменти.
И наистина съжалявам, че си получи кофти отношение. Аз такова получавах в Щерев (буквално са ми викали в кабинета като попитам нещо) и се радвам, че в Надежда досега не е имало нищо подобно. Имала съм точно един преглед, от който си тръгнах по-изнервена, но в повечето случаи даже си се шегуваме в кабинета и излизам усмихната.

# 658
Здравейте момичета, имам 4 и половина опаковки естрофем, ако мога да помогна на някоя от вас бих се радвала.

# 659
Благодаря за насоките и изчерпателните отговори, момичета.
Има ли как да получа информация какво стои зад този резултат 4?
Доколкото чета, репродуктивния ще ми разтълкува резултатът, но ако имам опция да си го получа и да се консултирам и с Михайлова, ще съм по-спокойна.
Аз също съм при д-р Тихомирова, дали защото е претрупана, но не обича много да я питам Simple Smile Все пак каквото ме е интересувало до сега е обяснявала. Вярвам й, но понеже този път нямам право на грешки искам да знам, че съм направила всичко. Предстои в края на месеца да се видим и да й споделя за терапията на Михайлова, малко се притеснявам как ще реагира, но мисля, че трябва да е наясно, за да са адекватни действията й.

Общи условия

Активация на акаунт