Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...7

• 32 860
  • 738
  •   1
Отговори
# 255
Ето вижте и тази публикация за К2, това вече си е от авторитет:

Скрит текст:
Рей Пийт:
Не всички витамин ‘К’ са създадени равни (K1 срещу K2 / MK4 срещу MK7)
Има няколко различни форми на витамин К и те са доста различни.

Например, витамин К1 е най-често достъпната форма на витамин К. Получаваме го от храни и именно формата на витамин К е най-свързана със съсирването на кръвта. Това е и най-малко важната форма на витамин К, тъй като изискванията ни към него са минимални.

За разлика от витамин К2, доказано е, че използването на големи количества витамин К1 увеличава риска от редица нежелани странични ефекти, включително съсирване на кръвта и инсулт.

Някои животни могат лесно да превърнат витамин К1 във витамин К2.

За съжаление хората не са от тях.

Това, от което се нуждаем, е витамин К2.

И все пак, за да направим нещата по-объркващи, има дори различни видове витамин К2: MK7 и MK4.

Витамин К2-МК7 се получава от ферментирали соеви зърна ( натто ).

Докато мнозина се подвеждат да мислят, че MK7 е по-добър, просто защото остава в обращение по-дълго. Това обаче би било вярно само ако и двете форми са равни, което е далеч от истината.

Например…

MK4 се оказа ефективен за възстановяване на здравето на костите, докато MK7 не.
MK4 е доказано безопасен при високи дози, докато MK7 не.
Но най-важното е , че MK-4 е и единствената форма на витамин К, която контролира генната експресия. Така че, той играе по-голяма роля в цялостното здраве, тъй като помага да се включат гените, които поддържат клетките здрави. Ето защо MK4 е доказано, че осигурява терапевтични ползи при изпитвания при хора с различни здравословни състояния, включително рак. За съжаление MK7 не може да осигури тези основни ползи за здравето.
Имайте предвид, че MK-7 наистина се превръща в MK-4, но при хора проучванията показват, че преобразуването не е адекватно, поради което добавянето с MK-4 е по-добро.

И така, важно е да се разбере, че всяка форма на витамина всъщност е различна по своето въздействие и как действа в тялото. Така че, не е толкова просто, колкото това, което издържа по-дълго в обращение.

Ето защо ние препоръчваме използването на витамин K2-MK4

Витамин К, последният открит мастноразтворим витамин, изпълнява уникални и изключително важни функции в организма. Витамин К работи във взаимодействие с другите мастноразтворими витамини A,E,D.

Въпреки че това е мастноразтворим витамин, тялото не може да съхранява големи количества от него и се изчерпва доста бързо. Следователно, необходима е честа и адекватна диетична консумация на K2, за да се поддържат оптимални нива в организма.

Витамин К ( както К1, така и К2 ) помага за коагулацията на кръвта ( сгъстява кръвта ), противотуморен е, противокалцифицира , поддържа адекватен растеж , подпомага образуването на кости и насърчава чувствителността към инсулин.

Витамин К 2 също играе много важна роля в имунната система. Лимфните жлези и костния мозък натрупват големи количества от него и витамин К-зависим протеин, наречен газ6, играе роля във фагоцитозата (процесът, когато имунните клетки унищожават и консумират чужди клетки или собствените клетки на тялото, когато са заразени или вече не са необходими, или просто казано, добрите клетки ядат лоши клетки ), упражнява забележителни анти-пролиферативни ефекти върху раковите клетки и предпазва от апоптоза ( клетъчна смърт ).

ПОДОБРЯВА ЗДРАВЕТО НА КОСТИТЕ, СТАВИТЕ И АРТЕРИИТЕ
Витамин К действа като кофактор при превръщането на глутамат в Gla ( гама-карбоксиглутамин ). Съдържащите Gla протеини, MGP и остеокалцин участват съответно в образуването на колагенова матрица и калцификацията на костите.

Витамин К2 допълнително активира остеокалцин ( костнообразуващият протеин, синтезиран от остеобласт ) и матрикс-Gla протеин (MGP) ( анти-калцификационен протеин, синтезиран в кръвоносните съдове ), като прикрепя към него въглероден диоксид. Веднъж активни, тези протеини вече могат да се преместят на правилното място и да упражняват своите функции. Но с неадекватен витамин К2, тези протеини остават неактивни и могат да доведат до калциране на меките тъкани и хрущяла, вместо да поемат калция в костите и колагеновата матрица.

Витамин К2 подпомага заздравяването и укрепването на ставите.

И двата витамина А и D са много важни за регулирането на растежа на костите и когато съотношението на витамин А и витамин D е в дисбаланс, не може да се осъществи правилен костен растеж и да възникнат проблеми. Ето защо някои хора смятат, че витамин А и / или D е токсичен ( което е вярно при високи изолирани дози ), но те просто трябва да бъдат в равновесие и да му позволят да работи в синергия с К2.

ПОДОБРЯВА КОАГУЛАЦИЯТА НА КРЪВТА
Коагулацията на кръвта помага за регулиране на нейния вискозитет и предотвратява излишното кървене и свързаните с кървенето заболявания.

Дефицитът на витамин К може да доведе до нарушен метаболизъм на оксалат и по този начин да доведе до образуване на камъни в бъбреците.

Намалява естрогена и увеличава DHEA

ВИТАМИН К2 И ДЕТОКСИКИРАЩ ТИРЕОИД-ПОТИСКАЩИЯ ЕСТРОГЕН
В хипотиреоидното състояние естрогенът не може лесно да се детоксикира , така че има тенденция да се натрупва в кръвния поток и в тъканите на тялото ви.

Когато естрогенът се натрупва, без тялото ви да може да се детоксикира, той ви поставя в състояние, наречено естрогенно доминиране , и ви затваря във вечно състояние на хипотиреоидизъм.

Това е така, защото колкото повече естроген натрупвате, толкова повече потиска щитовидната жлеза …

… И колкото повече се потиска щитовидната ви жлеза, толкова повече естроген се натрупва в тялото ви.

Published май 30, 2024
Categorized as рей пийт
Tagged витамин К
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 26 яну 2025, 10:11 от Тhe little prince

# 256
Скрит текст:
Здравейте, днес си направих ПКК и си пуснах също Б12 и Д. Това е резултатът.  Не знам по какъв критерий ги определят референтните стойности, но някъде в интернет четох, че резултатът трябва да е минимум 10, а в моя случай 7.3ng/ml. Пред моя резултат няма буква L да е под нормата, но не знам какво да мисля.  Другата седмица съм на ендокринолог.  Може би тя (ендокриноложката) ще каже дали трябва да пия добавки.

Добавките при вас са задължителни.
Изключително ниско ниво на витамин Д.
Дозата да определи лекаря.
В12 - въпреки че е в референтни граници , е ниско.
Личният лекар ми изписа Хидроферол, но от вчера обиколих аптеките в 4-5 квартала и никъде го няма. По едно на месец ми каза доктора да го пия.
В Софармаси няма ли?
https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000030026932

# 257
А какво му е идеята на този препарат? Погледнах го и нещо ми се вижда странен.
Една доза е около 16 000 IU, а в опаковката има само 10 меки капсули. Пише да се приема по една доза месечно.
Ха-ха, успех с наваксването на дефицит по тази схема. Simple Smile

# 258
И на мама й предписаха това. Че и ендокринолога я наплашил, че с по-висока доза ще предозира. И вече не иска да приема по-голяма доза от 1 000 IU, въпреки огромния дефицит и остеопорозата.

# 259
Той е в различна форма, не можеш да сравняваш директно единиците, просто не се дозира по същия начин. Той мисля и че си е и по предписание де, не съм сигурна дали има такъв който е за свободно отпускане.

# 260
Стана ми интересно, natka. Може ли да кажеш каква е разликата във формите и в дозировката?

# 261
Не, не мога да кажа как се дозира този, защото не знам, знам само че не са едно към едно.
Който го предписва, на него му е работа да знае и да прецени дозата. Но това е за специалист, не за ОПЛ примерно. Камо ли човек сам да преценява доза за себе си.

# 262
Това е лекарство, а не добавка, като повечето.
Основната съставка е съвсем друга, и доколкото знам, се използва основно при остеопороза.
Тук стриктно трябва да се спазва дозата. Не, че и на нормалното Д не е желателно, по принцип.

# 263
Това е от описанието на Хидроферол :
Цитат
Обичайни дози:

Лечение на дефицит на витамин D и превенция от дефицит на витамин D при пациенти с установени рискове: 1 капсула (0,266 mg калцифедиол) веднъж месечно.
 Добавка  към специфична терапия на остеопороза: 1 капсула (0,266 mg калцифедиол) веднъж месечно. Има популации с висок риск от дефицит на витамин D, които може да се наложи да приемат по-високи дози. След аналитична проверка на степента на дефицит, докторът може да обмисли доза от една капсула на всеки две седмици или всяка седмица.
Това лекарство не трябва да се прилага ежедневно.
За сравнение, 1 мл Вигантол = 40 капки - 0,5 мг холекалциферол. Т.е 1 капсула Хидроферол  се равнява на около 20 капки вигантол.

Пак за сравнение, при 5,6 ng/ml, ендокринолог ми изписа по 6 капки Вигантол на ден, т.е. 180 месечно, равняващи се на 9 капсули Хидроферол. Почти цяла опаковка. Излиза, че дори и при доза от 1 капсула седмично, пак е под дозата, която ми назначи ендокринолог. А нивата на дефицит, са близки до моите.
Май някои лекари са ги споходили представители на фирмата, която го предлага.

ПС Освен, ако съставката калцифедиол е в пъти по-силна от калциферол.

Последна редакция: пн, 27 яну 2025, 00:37 от Diorela

# 264
Благодаря, Diorela.

За наплашването от доктора не уточних, че мама всякаква форма на витамин Д не иска да приема повече от 1000 IU на ден.

# 265
Пак ще ми изтрият коментара,  но пак ще кажа- Аман от тези лекари за пореден път...Да не знаят как да лекуват остеопороза...

# 266
Не са едно към едно да сравняваш двете форми кое колко е, не знам точно съотношение дали има но не е изобщо само да гледаш милиграмите. То е различно вещество.
Ако правилно си спомням, прескачаше едната конверсия в тялото, ами в един през нощта нито ще се сетя подробности, нито ще искам да проверя кое какво беше. Т.е. смисъл има да се предписва това нещо вместо обикновен витамин Д, ако по някакъв начин човекът не го конвертира достатъчно добре или де да знам, наистина е за лекар да прецени дали да е това и в каква доза.
Но твърдо не важат тия милиграми или единици като дози, които са за Д3 който е в стандартните добавки.

# 267
Съгласна съм, че не е едно и също, но все пак такава разлика ми се струва прекалена.
За Хидроферол  пише, че е форма на вит. Д, без да уточняват дали е Д2, или Д3. За съставката му калцифедиол нищо не пише, каква е формата на вит. Д.
tps://apteka.framar.bg/30116297/%D1%85%D0%B8%D0%B4%D1%80%D0%BE%D … 6-%D0%BC%D0%B3-10

Намерих тук различните подгрупи. Всяка форма е с линк към описанието и свързани продукти. Например ергокалциферол  е витамин Д2, видно от един продукт. Единствено за холекалциферол изрично пише, че е вит. Д3. А май точно него трябва да приемаме. Някои са метаболит на холекалциферол, примерно калцитриол, т.е. трябва да се преобразуват в организма до холекалциферол.Ако човек не може да го преобразува, защо въобще да пие нещо различно, а не направо Д3?
https://medpedia.framar.bg/%D1%84%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BA% … D0%BE%D0%B7%D0%B8

Цитат
ATC подгрупи
A11CC
ВИТАМИН Д И АНАЛОЗИ

A11CC01 ергокалциферол ergocalciferol
A11CC02 дихидротахистерол dihydrotachysterol
A11CC03 алфакалцидол alfacalcidol
A11CC04 калцитриол calcitriol
A11CC05 холекалциферол colecalciferol
A11CC06 калцифедиол calcifediol
A11CC07 парикалцитол paricalcitol
A11CC20 комбинации combinations

Последна редакция: пн, 27 яну 2025, 01:17 от Diorela

# 268
Нямам начин да съдя дали е прекалена тази разлика или не, нямам познания никакви от които да тръгна. Знам че е специфичен такъв препарат и рядко е първият избор и на лекар, освен ако има конкретни съображения, те си знаят там.

# 269
Подозирам, че маркетинга в лекарските кабинети, е съществено съображение.

ПС По време на ковид, вигантол беше изчезнал. Като го намерих, купих няколко да има за родата. В момента още пия такъв, в годност е и виждам, че цената му е била 2,88 лв. А сега в Софармаси е 7,78 лв. Егати ценовия скок, повече от 2,5 пъти.

Общи условия

Активация на акаунт