Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...7

• 32 846
  • 738
  •   1
Отговори
# 285
Гърне без похлупак имам предвид при профилактика и лек дефицит няма смисъл да се пият големи дози защото 1, Внасянето на витамин д отвън ,намалява синтеза в тялото 2. има риск от хипервитаминоза (концентрация в кръвта повече  от 300 нмол/л водят до отлагане на калций на всевъзможни места). Затова и обичайната доза е 400  IU и така може да си го пиеш целогодишно. Ако има нарушен синтез/малаборция на витамин Д ,няма проблем да се пият и 4000 IU постоянно.
Диорела 0.266 микрограма са 10000 единици така че е нормално Simple Smile

# 286
LionKing, благодаря, че се включи, да дадеш професионално мнение. Ние тук сме лаици, особено аз.
Цитат
Диорела 0.266 микрограма са 10000 единици така че е нормално
Това за калцифедиол  ли се отнася, за холекалциферол, или за всички форми на вит. Д?
Тази доза 10000 единици месечно, не е ли твърде малка, за сериозен дефицит 7.3ng/ml, както е посочила didis_28?

Правилни ли са ми разсъжденията тук, където съм сравнила Хидроферол  с Вигантол?

Скрит текст:
Това е от описанието на Хидроферол :
Цитат
Обичайни дози:

Лечение на дефицит на витамин D и превенция от дефицит на витамин D при пациенти с установени рискове: 1 капсула (0,266 mg калцифедиол) веднъж месечно.
 Добавка  към специфична терапия на остеопороза: 1 капсула (0,266 mg калцифедиол) веднъж месечно. Има популации с висок риск от дефицит на витамин D, които може да се наложи да приемат по-високи дози. След аналитична проверка на степента на дефицит, докторът може да обмисли доза от една капсула на всеки две седмици или всяка седмица.
Това лекарство не трябва да се прилага ежедневно.
За сравнение, 1 мл Вигантол = 40 капки - 0,5 мг холекалциферол. Т.е 1 капсула Хидроферол  се равнява на около 20 капки вигантол.

Пак за сравнение, при 5,6 ng/ml, ендокринолог ми изписа по 6 капки Вигантол на ден, т.е. 180 месечно, равняващи се на 9 капсули Хидроферол. Почти цяла опаковка. Излиза, че дори и при доза от 1 капсула седмично, пак е под дозата, която ми назначи ендокринолог. А нивата на дефицит, са близки до моите.
Май някои лекари са ги споходили представители на фирмата, която го предлага.

ПС Освен, ако съставката калцифедиол е в пъти по-силна от калциферол.

При голям дефицит, има ли значение дали ще пиеш  Хидроферол, или Вигантол?

Последна редакция: пн, 27 яну 2025, 22:37 от Diorela

# 287
Това се отнася за калцефедиол за да се сравняват ябълки с ябълки Той е 3,2 по-силен от холекалциферола, остава по дълго в организмът  и затова е регистриран като лекарство.

# 288
Всичките дози в единици дето ги коментираме из цялата тема, се отнасят за прием на холекалциферол, какъвто е във Вигантол, в капсулите дето се продават навсякъде и в тия спрейчета дето също се коментираха. Другото е... ами друго. Не знам защо толкова се опитва някой да ги сравнява двете.
Холекалциферол има капсули дори с по 10к и май дори с по 50к единици в една, които си се продават свободно като добавка. Калцифедиол няма, там не се очаква човек сам да си решава и да си купува, явно има защо.

# 289
Всичките дози в единици дето ги коментираме из цялата тема, се отнасят за прием на холекалциферол, какъвто е във Вигантол, в капсулите дето се продават навсякъде и в тия спрейчета дето също се коментираха. Другото е... ами друго. Не знам защо толкова се опитва някой да ги сравнява двете.
Холекалциферол има капсули дори с по 10к и май дори с по 50к единици в една, които си се продават свободно като добавка. Калцифедиол няма, там не се очаква човек сам да си решава и да си купува, явно има защо.
Диорела търсеше информация дали могат да се сравнят. Не е препоръка да се сменя едното с другото , тъй като има много подробности които не съм описал. Как ще се регистрира едно нещо зависи от това какво ще разреши една регулаторна агенция а това зависи от профила на безопасност на един продукт.

# 290
Почти всички препарати съдържат Вит Д3, защото той е крайната активна форма. Стандартната доза за профилактика е 400 IU дневно когато се използва за профилактика. Максималната дневна доза е до 4000 IU дневно без да има проблеми. Големите дозировки за дълго време не са желателни , тъй като принципа на обратната връзка действа с пълна сила - внасянето да външен вит Д, намалява синтеза в тялото и след като сме се набълбучили с големи дози вит Д и го спрем, след време се оказва че пак сме дефицит. Да наистина има състояния където трябват 100000 единици но това са редки състояния (хипопаратиреоидизъм). За остеопороза вит д  и калций вече са допълващо лечение при наличие на много по-модерни лекарства , но пак може да се взима до 4000 -5000 единици. По принцип едно време ни учеха че вит Д3 при бременност не се взима, но вече и това изписват (до 600 единици максимум). Вит Д2 не го коментирам , защото той е прекурсор на Д3 и не виждам . По-горе имаше споменат и калцитриол (Рокатрол) той вече си е лекарство и за пациенти с бъбречна недостатъчност ,които не могат да си преработят Д3 до активна форма.
Здравейте! Да разбирам ли ,че ако приемам по 1000 IU витамин Д на ден , не е нужно да приемам витамин К.
Никога не съм го изследвала него , а чета, че при прием на витамин Д , витамин К се покачва. Преди месец изследвах витамин Д и се оказа че съм си вдигнала нивото , но пак съм под норма- 70 nmol при референтни ст. 80-120

# 291
  • Пловдив
Здравейте, моля за мнение за този витамин Д3:

Благодаря

# 292
Почти всички препарати съдържат Вит Д3, защото той е крайната активна форма. Стандартната доза за профилактика е 400 IU дневно когато се използва за профилактика. Максималната дневна доза е до 4000 IU дневно без да има проблеми. Големите дозировки за дълго време не са желателни , тъй като принципа на обратната връзка действа с пълна сила - внасянето да външен вит Д, намалява синтеза в тялото и след като сме се набълбучили с големи дози вит Д и го спрем, след време се оказва че пак сме дефицит. Да наистина има състояния където трябват 100000 единици но това са редки състояния (хипопаратиреоидизъм). За остеопороза вит д  и калций вече са допълващо лечение при наличие на много по-модерни лекарства , но пак може да се взима до 4000 -5000 единици. По принцип едно време ни учеха че вит Д3 при бременност не се взима, но вече и това изписват (до 600 единици максимум). Вит Д2 не го коментирам , защото той е прекурсор на Д3 и не виждам . По-горе имаше споменат и калцитриол (Рокатрол) той вече си е лекарство и за пациенти с бъбречна недостатъчност ,които не могат да си преработят Д3 до активна форма.
Здравейте! Да разбирам ли ,че ако приемам по 1000 IU витамин Д на ден , не е нужно да приемам витамин К.
Никога не съм го изследвала него , а чета, че при прием на витамин Д , витамин К се покачва. Преди месец изследвах витамин Д и се оказа че съм си вдигнала нивото , но пак съм под норма- 70 nmol при референтни ст. 80-120
Витамин К подобрява резорбцията на калция но при лек дефицит не виждам смисъл от него. Ако към дефицита има и нещо друго , намалена костна плънтост. може да се колсултирате лекаря да включи и К (просто с него не е хубаво да се прекалява ).

# 293
Здравейте, направих тест и се оказа, че съм с остър дефицит на вит. D - 10 при норма >30. Личният ми лекар ми предписа 30 капки Вигантол през ден без да взимам витамин К2. Според вас нормална ли е тази доза?

# 294
Не е много. С подобни дози аз от 10 стигнах до ...9,8 Sad

Сега пия по 5000 или 10 000 на ден (както ми дойде) и другия месец ще проверя ефекта.

# 295
Не е много. С подобни дози аз от 10 стигнах до ...9,8 Sad
Сега пия по 5000 или 10 000 на ден (както ми дойде) и другия месец ще проверя ефекта.
30 капки не се ли равняват на 15000 IU?

# 296
Не знам колко е, но аз пиех по 10 капки на ден май и видях ефекта.

# 297
Толкова са - 15 хиляди единици. Но през ден реално не са чак толкова много, това са по 7500 на ден. Странни са ми като почнат с тия схеми по 1-2 пъти в седмицата или там през ден или през 2. Като то се вижда че има много за наваксване, какво пречи да бяха написали 15 капки на ден вместо това?

# 298
Да, пий си го всеки ден в по-малка доза. Няма смисъл да го правиш през ден - сигурно ще се случи и да забравяш.

# 299
Здравейте, направих тест и се оказа, че съм с остър дефицит на вит. D - 10 при норма >30. Личният ми лекар ми предписа 30 капки Вигантол през ден без да взимам витамин К2. Според вас нормална ли е тази доза?

30 са 15000 единици ,но интервала ми се вижда доста малък, но не и невъзможен (тоест не би трябвало да има проблем).Калциевите нива как са?

Общи условия

Активация на акаунт