Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...7

• 31 668
  • 738
  •   1
Отговори
# 465
  • Пловдив
Аз горна граница не съм виждала,  за ng/ml повечето лаборатории пишат просто >30

Аз до сега не съм виждала витамин Д без референтни граници от и до.
Кои са тези лаборатории?

# 466
Скрит текст:
Гърне без похлупак бъркаш формите за витамин Д.
Това което пиете е Холекалциферол и има полуживот 19 до 25 , средно 20 да речем. Статията е за 25(OH)D или по калцифедиол - полуживота е доста дълъг и затова лекарствата с него се взимат веднъж месечно.  Има и калцитриол (1,25(OH)2D) - той е активната форма и се синтезира само когато и колкото трябва. Полуживота е само 6-8 часа.

Няма никакво объркване. Wink Не дезинформирай, ако обичаш.
Направи ли си труда въобще да прочетеш статията или реши да пишеш на ангро? Защото по грешните заключения, които си си направил, съдя, че не си погледнал дори увода.
Участниците в проучването са приемали точно Холекалциферол (по 20 000 IU седмично), в продължение на 5 г. и коментарите в статията са именно за неговия полуживот, като пълната му елиминация от организма отнема дори няколко месеца.
Скрит текст:
Все пак, смятам, че едва ли много хора в темата се интересуват от подобни специфики и фокусът на дискусията е друг. Факт е, обаче, че Витамин D, особено при прием на добавки, не се преработва от днес за утре.
Но пак натъртвам - изцяло въпрос на лично информирано решение е кога и как да се правят профилактични тестове, какви дози да се пият и какъв препарат да се подбере. Всеки си има глава на раменете. Тук не вярвам някой да е под запрещение.
https://academic.oup.com/jcem/article/102/10/3731/4036364?login=false
Първо, това е проучване, хипотеза за ролята на калцифедиол [25(OH)D], а не постулат в медицината.
Накрая само 12 души са се съгласили на биопсия.
Участниците са  приемали холекалциферол по 20 000 IU седмично, равняващи се на 2 857 IU дневно, което изследователите наричат високи дози. Но самото проучване е за 25(OH)D - калцифедиол.
Цитат
Контекст
Витамин D и 25-хидроксивитамин D [25(OH)D] се съхраняват в мастната тъкан, но клиничната значимост е несигурна.
Извод
Витамин D и 25(OH)D, съхранявани в мастната тъкан след 3 до 5 години добавяне на витамин D, могат да имат клинично значим ефект върху серумното ниво 25(OH)D през следващата година.

Тъй като е известно, че серумният полуживот на витамин D е 15 до 24 часа, дългосрочните ефекти след високи дози перорален витамин D или UVB светлина биха били невъзможни без съхранение като витамин D или като 25(OH)D. Въпреки това, количеството 25(OH)D, открито в мастната тъкан, е сравнително малко.

В нашето проучване изчисленият полуживот на серум 25(OH)D в претерминалната фаза (0 до 3 месеца) е 83,4 дни. Това е почти идентично с периода на полуразпад от 82 дни, установен от Oliveri et al.

Ако серумният полуживот се изчислява с помощта на нива per se от 25(OH)D, предтерминалният и крайният период на полуразпад биха били още по-дълги. Тъй като проследеният полуживот на серум 25(OH)D е само около 15 до 25 дни (7, Sunglasses, постепенното освобождаване на витамин D, съхраняван в мастните и други тъкани, може поне частично да обясни бавно намаляващите серумни нива на 25(OH)D

ПС За информация, не съм поставена под запрещение, вменяема съм. Затова предпочитам да се доверя на лекарите и фармацевтите, които се очаква да разбират. А не аз, като лаик, да си правя нянакви заключения от едно единствено проучване от 2017г. Не зная дали има други, с различни изводи.

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 16:16 от Diorela

# 467
За мен много правилно решение, защото интоксикация с витамин Д е практически невъзможна, освен ако някой не приема по 150 000iU дневно в продължение на 3 години.

Всичко останало няма да коментирам, но може ли доказателство за това? Линк с изследване е достатъчно, благодаря. Защото съм прочела повечето и данните в тях са доста различни. Ако може това, което вие визирате, защото явно съм го пропуснала.
Защото това е доста смело твърдение, което би могло да навреди на някой.

# 468
  • Пловдив
Няма как точно витамин Д да няма горна референтна граница , защото   предозирането му води до интоксикация.
 Дали е трудно или не да се достигне до нея е строго индивидуално и зависи от много фактори .

И да , всички лабораторни резултати се интерпретират индивидуално.

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 19:04 от didi2004

# 469
Защо са изтрили по-горния пост (не мой)? Пак ли някой е докладвал? Rolling Eyes

# 470
Аз си го бях запазила, че ми беше интересен. Явно трябваше да направя скрийншот.Rolling Eyes

# 471
Пак ли се почна с триенето в тая тема... започва да изглежда познато, не знам само общи приказки ли се очаква да има в нея или какво?

# 472
Нека всеки си пише каква схема следва. Не сме тръгнали да отваряме никому устата с крик и да наливаме хапове, все пак. Unamused

# 473
На мен ми се струва , че тече някаква рекламна кампания , защото нови профили пишат за определени марки хранителни добавки.

# 474
Не съм забелязала в темата да се коментират конкретни марки чак в такава степен.

А и всеки пише за различни добавки, с които има опит. Аз, например, сякаш съм най-доволна от липозомалния D на "Dr. Mercola".

# 475
  • Пловдив
Защо липсва онова мнение на потребителя , който казва , че витамин Д много трудно може да се предозира и да доведе до интоксикация на организма , дори след дълъг прием с много високи дози ?

# 476
Погледни нагоре, коментирали сме.

# 477
Това не че отговаря на въпроса защо, но явно има някой който докладва всичко в тая тема с което не е съгласен, особено ако се намеква че не е толкова лесно да се предозира колкото изглежда че доста хора ги е страх. Или ако навлиза в някакви други свързани подробности, незнайно пък те кого и как засягат вече...

# 478
  • Варна
Ето ви моята лаборатория, горна граница няма, само пише да е над 30. Изследвам в една и също от поне 5г, никога не е било различно.

Скрит текст:

# 479
При мен пише малко повече - над 100 имаме интоксикация.

Общи условия

Активация на акаунт