Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...7

• 30 968
  • 738
  •   1
Отговори
# 450
За 13 годишен предписаха 1 месец 1000, 1 месец 800. Той пи малко пп-дълго, навакса до долната граница, но като че ли натовари бъбреците.
17 беше в началото.
По какво преценихте, че са се натоварили бъбреците? Аз от това се страхувам за моите 10 и 11 годишни.
 Давам им по 1000 IU дневно почти всеки ден и отделно 2 -3 пъти в седмизата им давам мултивитамин, в който има по 500 IU.

# 451
  • ту тук, ту там
И на мен ми е интересно за бъбреците. 😌

Взех спрейчето на Бетър Ю с вит К, ще пръска по веднъж засега (1000 iu), докато не се консултираме с лекар.

# 452
Взе да има проблеми, каквито не е имал. Може и дане е свързано, разбира се. Написах го, за да внимавате.

# 453
  • София
Взе да има проблеми, каквито не е имал. Може и дане е свързано, разбира се. Написах го, за да внимавате.

Какви проблеми визирате?

# 454
Правих ми впечатление, че най- предубедените и притеснени от употребата на вит. Д са тези с дозите от 1000 до 3000 единици. Другите с над 10 000 си ги приемаме без да ни мигне окото 😃

# 455

Какви проблеми визирате?
Не можеше да ходи лесно по малка нужда. Спряхме вит Д, пи червена боровинка, уж по-добре.

# 456
# 457
Гърне без похлупак бъркаш формите за витамин Д.
Това което пиете е Холекалциферол и има полуживот 19 до 25 , средно 20 да речем. Статията е за 25(OH)D или по калцифедиол - полуживота е доста дълъг и затова лекарствата с него се взимат веднъж месечно.  Има и калцитриол (1,25(OH)2D) - той е активната форма и се синтезира само когато и колкото трябва. Полуживота е само 6-8 часа.

Няма никакво объркване. Wink Не дезинформирай, ако обичаш.
Направи ли си труда въобще да прочетеш статията или реши да пишеш на ангро? Защото по грешните заключения, които си си направил, съдя, че не си погледнал дори увода.
Участниците в проучването са приемали точно Холекалциферол (по 20 000 IU седмично), в продължение на 5 г. и коментарите в статията са именно за неговия полуживот, като пълната му елиминация от организма отнема дори няколко месеца.
Все пак, смятам, че едва ли много хора в темата се интересуват от подобни специфики и фокусът на дискусията е друг. Факт е, обаче, че Витамин D, особено при прием на добавки, не се преработва от днес за утре.
Но пак натъртвам - изцяло въпрос на лично информирано решение е кога и как да се правят профилактични тестове, какви дози да се пият и какъв препарат да се подбере. Всеки си има глава на раменете. Тук не вярвам някой да е под запрещение.
Има объркване но не е при мен. Затова и написах полуживота на всичките му форми. Полуживот е времето за което се елиминира половината от количеството на дадено лекарство. На практика трябва да минат поне 5-6 такива интервала за да се каже ,че нещо го няма. Затова са и тези почивки преди изследване иначе нищо не правите.  Моля те посочи ми къде е дезинформацията?
Правих ми впечатление, че най- предубедените и притеснени от употребата на вит. Д са тези с дозите от 1000 до 3000 единици. Другите с над 10 000 си ги приемаме без да ни мигне окото 😃
10000 няма проблем ако е веднъж седмично.

Какви проблеми визирате?

Най-често отлагане на калций където завари - най-често в бъбреците.

# 458
LionKing, не ми се влиза в демагогия и излишна полемика. Simple Smile

Не знам кои сме "ние" - аз самата, още преди ти да се появиш в темата, винаги съм съветвала да се прави голяма пауза преди контролно изследване. Именно от такъв мой пост отпреди няколко страници тръгна и настоящата дискусия.
Провери какъв е полуживотът на различните форми на D, защото в по-предишния си пост не си написал границите им правилно.
Спирам дотук.

# 459
И моля без категоричности дали веднъж седмично  е добре или ежедневно. Не съм отишла на лекар,  а пиша във форум и няма нужда от крайни препоръки.

# 460
На мен са ми полезни тези коментари.

# 461
  • София

Какви проблеми визирате?
Не можеше да ходи лесно по малка нужда. Спряхме вит Д, пи червена боровинка, уж по-добре.
Леле, не бях чувала за подобен симптом. Благодаря, че споделихте все пак!

# 462
  • Пловдив
Vitamin D , а каква е горната референтна граница ?
Коя е тази лаборатория , която не изписва нормално референтните граници?
Така написано стойността е висока.

# 463
Над 100 нг/мл е много , над 150 има риск от хиперкалцемия , над 200 е почти сигурно.
Не вярвам да има при теб при теб да има някакви оплаквания

# 464
  • Варна
Аз горна граница не съм виждала,  за ng/ml повечето лаборатории пишат просто >30

Общи условия

Активация на акаунт