Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...7

• 30 936
  • 738
  •   1
Отговори
# 435
Не уточнавате това дневни дози ли са и как сте изследвали, че не е имало резултат от ниски дози - със , или без спиране на приема.

# 436
Не уточнавате това дневни дози ли са и как сте изследвали, че не е имало резултат от ниски дози - със , или без спиране на приема.

Когато не се пише уточнение, според мен - това означава, че става въпрос за дневна доза. Поне аз такъв смисъл съм вложила. Simple Smile
Правя пауза винаги преди контролно изследване, но съм споделяла по-назад, че за мен това е правилният начин на тестване и не признавам другия, при който не се прави пауза.

# 437
Двама ендокринолози ми казаха да не правя пауза - и предишния и сегашната. Първия път бях направила и резултата ми беше паднал под изходната стойност. Голямо гадаене пардан защо и случайно споменах, че съм направила пауза. Док каза, че не се прави.
Сега ми казаха - без вит. Д знаем какво е, сега трябва да видим как е с тази доза.

Не зная дали вит. Д се натрупва в организма за по-дълго, но изглежда не, затова лекарите казват без пауза. На мен това ми звучи логично. Докато за В12 и фолиева, са ми казвали да изчакам месец и половина след спирането и тогава да изследвам.
Аз мисля да слушам лекарката, каза след 3 месеца да изследвам, спиране само предишния ден. Ще видя какво ще се случи.

Ако не бъркам, LionKing май беше написал, че вит Д има 20 часа полуживот.

# 438
На мен ендокринолог ми е казвал да направя седмица почивка преди изследването.
Бърз поглед на сайтовете на няколко лаборатории показват, че и те препоръчват почивка.

https://www.med-dia.bg/izsledvane-na-vitamin-d

https://www.genica.bg/test/vitamin-d-total

https://www.omed.bg/izsledvane-na-vitamin-d-ot-laboratorii-cibalab-p6478.html

# 439
Двама ендокринолози ми казаха да не правя пауза - и предишния и сегашната.
Да, разбирам, но за мен това е погрешно. Ако не се прави прекъсване, резултатът е фалшиво завишен. Лабораториите също изискват да е правена пауза - в условията им за самото изследване е упоменато.

Ако не бъркам, LionKing май беше написал, че вит Д има 20 часа полуживот.
Всъщност, първа именно аз в тази тема коментирах какъв е полуживотът на Витамин D (цък), но нито аз, нито LionKing, сме споменавали нещо за 20 ч. (напротив - полуживотът на Витамин D е много дълъг, особено след прием на синтетични добавкидо 82 дни!!! Спорадичен източник.).

Дано не помислиш, че те нападам, но ми прави впечатление, че за пореден път твърдиш, че в темата е било написано дадено нещо, а в действителност - няма нищо общо с истината.
Не е хубаво в здравна дискусия да се правят подобни неверни изказвания, без преди това да се провери с 2-3 клика на мишката.

Иначе, всеки да си прави изследването, по какъвто начин прецени. Simple Smile Лично решение е това, касаещо само собственото здраве.

Последна редакция: чт, 20 фев 2025, 00:24 от Гърне без похлупак

# 440
  • някъде другаде
Вчера си правих изследване , резултата ми е 21,3 ng/ml при норми >30 ng/ml. Колко еденици трябва да вземам според вас?

# 441
И аз пробвах с ниска доза- 3000 дневна доза за 2 месеца. Изследвах без пауза, защото бях бременна, а бременните не правят пауза на витамини. Бях вдигнала с 2 стойности. Като родих започнах схемата от 20 000/10 000/ 5000.

# 442
При бременност е различно. Тогава осигуряваш необходимите дози от всичко за двама. Първо за бебето и каквото остане за теб. Доколкото знам бременните не трябва да приемат повече от 2000 -3000 IU и тогава е най-добре да се консултираш със следващия те гинеколог.

# 443
Вчера си правих изследване , резултата ми е 21,3 ng/ml при норми >30 ng/ml. Колко еденици трябва да вземам според вас?

Колкото си прецениш. Аз бих пробвала с 5000 IU дневно. В комбинация с K2.
Поръчай си продукт от "iHerb".

# 444
Гърне без похлупак, не мисля, че ме нападаш, не се безпокой. Затова казах, ако не бъркам, че не бях много сигурна, а не ми се търсеше назад в темата. Не е бах с 2-3 клика. Но ще се допитам в тази връзка, натрупва ли се вит. Д, имам кого да питам.
Личните ми разсъждения са, че насищането бързо пада и затова излизат такива резултати след спиране. Не е както при Вит В.
Лабораторията на Александровска няма изискване за спиране от 10 дни. Не зная кое е правилното.

ПС
LionKing казва, че има кратък полуживот, каквото и да означава това, а ти казваш - дълъг полуживот. Объркващо е.
https://bg-mam.ma/p/1714171/49308427
Цитат
Заради краткият полуживот нивата след 10 дни почивка нивата ще са други
https://bg-mam.ma/p/1714171/49307404
Цитат
поради дългия му циркулиращ полуживот - 2-3 седмици.
Точно защото е с натрупване, не би трябвало само за месец нивата му да паднат драстично

Последна редакция: чт, 20 фев 2025, 13:01 от Diorela

# 445
Гърне без похлупак бъркаш формите за витамин Д.
 Това което пиете е Холекалциферол и има полуживот 19 до 25 , средно 20 да речем. Статията е за 25(OH)D или по калцифедиол - полуживота е доста дълъг и затова лекарствата с него се взимат веднъж месечно.  Има и калцитриол (1,25(OH)2D) - той е активната форма и се синтезира само когато и колкото трябва. Полуживота е само 6-8 часа.
Защо казвам.че големи дози са безсмислени (с изключение за маркетинга) : За да се превърне неактивният Д до формата за съхранение калцифедиол , трябва ензим и после свършващи белтъци . Всеки ензим има ограничен капацитет за преработка , а синтеза на белтъците върви с постоянен темп. Когато с приема надвишаваш този капацитет , просто си имаш много неактивен вит Д, а натрупването върви със същото темпо. Мисля ,че се сети какво се случва с излишъка ...

# 446
Моля, напиши какво се случва с излишъка.

# 447
Моля, напиши какво се случва с излишъка.
От това което остава да циркулира, голяма част се изхвърля през бъбреците , по-малка пак стига до тоалетната но по друг път. Това се повтаря на всеки цикъл докато не започва да се запълват капацитета ензимите, които го подготвят за изхвърляна. Тогава серумните нива почват да нарастват и съответният пациент се радва, че е изпълнил таргета Innocent  А на черният дроб му е все тая, докато свободният витамин Д не достигне токсичните нива.

# 448
  • някъде другаде

Колкото си прецениш. Аз бих пробвала с 5000 IU дневно. В комбинация с K2.
Поръчай си продукт от "iHerb".
Благодаря! Ще потърся продукта.

# 449
Гърне без похлупак бъркаш формите за витамин Д.
Това което пиете е Холекалциферол и има полуживот 19 до 25 , средно 20 да речем. Статията е за 25(OH)D или по калцифедиол - полуживота е доста дълъг и затова лекарствата с него се взимат веднъж месечно.  Има и калцитриол (1,25(OH)2D) - той е активната форма и се синтезира само когато и колкото трябва. Полуживота е само 6-8 часа.

Няма никакво объркване. Wink Не дезинформирай, ако обичаш.
Направи ли си труда въобще да прочетеш статията или реши да пишеш на ангро? Защото по грешните заключения, които си си направил, съдя, че не си погледнал дори увода.
Участниците в проучването са приемали точно Холекалциферол (по 20 000 IU седмично), в продължение на 5 г. и коментарите в статията са именно за неговия полуживот, като пълната му елиминация от организма отнема дори няколко месеца.
Все пак, смятам, че едва ли много хора в темата се интересуват от подобни специфики и фокусът на дискусията е друг. Факт е, обаче, че Витамин D, особено при прием на добавки, не се преработва от днес за утре.
Но пак натъртвам - изцяло въпрос на лично информирано решение е кога и как да се правят профилактични тестове, какви дози да се пият и какъв препарат да се подбере. Всеки си има глава на раменете. Тук не вярвам някой да е под запрещение.

Общи условия

Активация на акаунт