Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...7

• 30 933
  • 738
  •   1
Отговори
# 420
Тук няма кой да ви назначи доза. Сама преценете. Вие покачихте ли стойностите си с тази доза?

# 421
  • ту тук, ту там
А, при мен също е отпреди дни изследването, съответно приемът, няма как да има резултат.
Ще почета по-стари теми, за да се ориентирам. ✌

# 422
elleni, може да пробваш с тази доза, която ти мислиш, 3000 IU и след 3-4 месеца прием и десетина дни почивка да направиш ново изследване и да видиш покачва ли се. Има хора, при които и с ниски дози става покачване. Просто при голяма част от списващите тук, по мои наблюдения, са трябвали по-високи дози. Но са писали и потребители, при които е постигнато повишение и с по-ниски.

# 423
Здравейте.
На своя глава реших да изследвам витамин Д на сина ми, на почти 14 г. Излезе недостиг, 16,9 ng/ml (при норма 30-100).
Мисля да започна да му давам капки Вигантол, докато направим консултация с лекар (мисля да търся ендокринолог, за да проверим дали има забавяне на растежа, че е по-нисък от съучениците си и се притеснява 😔). Можете ли да ми подскажете колко капки е ок да включа за ежедневен прием? 6 ок ли е (3000 IU) според вас, предвид че ги давам на своя глава? 😌
Честно. не разбирам тези големи дози и то на своя глава.  500 единици ( 1 капка) дневно е напълно достатъчно.

# 424
На младеж с доказан дефицит ли? Че той сигурно е почти колкото майка си вече, на 14 години. Дали би вдигнал нивото с дозата дето предписват на бебенца без дори и да ги изследват?

# 425
На младеж с доказан дефицит ли? Че той сигурно е почти колкото майка си вече, на 14 години. Дали би вдигнал нивото с дозата дето предписват на бебенца без дори и да ги изследват?
За почнем от младеж , стандартното ниво е 20 до 40 нг/мл от няколкото източника които можах да намеря, така че  мисля дефицита не е толкова тежък. Защо да не може да навакса тази разлика с 500 единици , освен ако не е пълничко детето.

# 426
Не ми се вярва изобщо да вдигне с толкова, момък на тия години като нищо ще е 50 кила без да е с наднормено тегло, там малко зависи че момченцата понякога по-късно дръпват. А и "тази разлика" предполагам имаш предвид до тоя мижав минимум от 20 нанограма... дето не знам някой счита ли го за оптимално да си в долния край. Утре ще провеси един сопол и ще се върне в първи клас.

# 427
За дете не тръгвайте с висока доза.
Даже 2000 или 1500 е ок според мен.

# 428
За 13 годишен предписаха 1 месец 1000, 1 месец 800. Той пи малко пп-дълго, навакса до долната граница, но като че ли натовари бъбреците.
17 беше в началото.

# 429
не разбирам тези големи дози и то на своя глава.

Ми, като не става с ниски дози, почваме с високите. Елементарна логика. Simple Smile
На "чужда" глава никога не е удачно да се вземат лични решения. Wink

# 430
не разбирам тези големи дози и то на своя глава.

Ми, като не става с ниски дози, почваме с високите. Елементарна логика. Simple Smile
На "чужда" глава никога не е удачно да се вземат лични решения. Wink
Някой пробвал ли е с "Ниска доза " ,че да твърди, че не става ?
ПС: Добре .че нямам вече никакви отношения с Мерк ,ще голямо писане щеше да падне, как се използва Вигантол на практика в България  Laughing

# 431
Накои сме изпробвали с ниски дози, да.
Резултат нямяше.

# 432
Доста има писали, които първо са били на по-ниски дози. Да не говорим че на повечето лекари у нас любимото им е да напишат рецепта точно с Вигантол - 2 х 20 капки на седмица или 1 х 40 Grinning Това като мантра, независимо дали е ОПЛ, ендокринолог... това е Схемата, друга не знаят. Не всичките, за щастие.
Но след такива предписания идват хора и казват - "О не, не ща Вигантол, той явно не действа защото нищо не вдигнах с него", че при някои даже и надолу отишло нивото.
Или предписват добавка която е с 1000 единици, по 1 на ден.
Е, тия хора като с такава доза не са вдигнали, какво им остава освен да вземат по повече? Да си висят с дефицита пак не е работа, той малко ли бели прави?

# 433
Някой пробвал ли е с "Ниска доза " ,че да твърди, че не става ?

Аз приемам по 10 000 IU - естествено, че съм пробвала с по-ниска доза. Simple Smile Разбира се - доза от порядъка на 3000 IU, а не нищожните, които ти препоръчваш.
"Вигантол" не вземам. Wink

# 434
  • Пловдив
Аз също съм започвала с ниска доза - 1000 единици , а витамин Д тогава ми беше 28 ng/ml при норми 30 ng/ml.
И какво стана след 6 месеца - вдигнах го на 35 ng/ml , което дори не се доближава до оптималните нива.
В момента моята поддържаща доза е 5000 единици на 2 дни.
Такава е и на 20 годишният ми син.

Общи условия

Активация на акаунт