Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...7

• 31 615
  • 738
  •   1
Отговори
# 660
И аз вдигам дозата двойно, когато усетя че се разболявам. Приемам така, докато усетя че съм добре.

# 661
  • София
Благодаря за отговорите. А забелязвате ли по-бързо да се "преборите" с болеста?

# 662
Да, определено. Аз добавям и повече витамин ц и цинк и виждам много бързо подобрение. Дори като се хвана навреме, успявам и да не се разболея. Или поне симптомите не успяват да се развият.

# 663
Добре е по тези теми да изгедате канала на д-р Берг.В него има и много казано за витамин D(D3).Вкл. разговор с най-големия изследовател на вит. D,....има препоръки за дали и колко трябва да приемате,може ли да се набави само от храната и слънцето...и.т.н.
https://www.youtube.com/watch?v=egzsqmxazE0&list=PL_I6gaZ5lFicdu … TpvaZ3-xE&index=3

# 664
Понеже материала е на руски, а не на български, е хубаво да синтезираш основната информация на български в поста си. По-полезно ще е за аудиторията.

# 665
Канала го има и на английски.Търсите с търсачката.Д-р Берг е канадец и има милиони абонати.                                                                                 Основната информация е трудно да обобщя защото е обемна и трябва да бъде разбрана.Кой и дали ще е съгласен е друга тема....
Някои основни изводи по въпроса                                                                              1.Вероятно вит.D e с огромно влияние върху целия организъм.Изследванията обаче дори в САЩ и Канада не се спонсорират ,защото от него печалбата е по-малка.Или както казва д-р Берг...''big farma'' компаниите не позволяват това.
2.Повечето хора страдат от недостиг на вит. D.До скоро се препоръчваха дози от 400-800 международни единици,които не са достатъчни.Също,че основната част от витамина в тялото не е в кръвта и изследванията не са на 100%.Препоръчваната доза е 10 000 межд. единици ,ако имате проблем с недостиг понякога и много повече.
3.Ако се взимат и другите ко-фактори-магнезий,К2 цинк е почти невъзможно да има предозиране и по-лесно ще постигнем резултатите.....

Това са някои от изводите,но темата е огромна и Ви съветвам ако се интересувате да изгледате видеата.
Приятен ден

# 666
Благодаря за основната информация.
Идеята ми беше, че не всеки говори чужд език и за това е хубаво да има някакво обобщение на видеото. Другото е, че като се синтезира най-важното от материала, човек може да прецени знае ли го това и дали изобщо да го гледа.

# 667
да няма прераждане?

# 668
Здравейте, отдавна не съм писала в темата, но ви чета редовно. Съпругът ми беше с недостиг и след като го навакса продължи с поддържаща доза от 10 000 единици Д+К2,  общо две капки на ден. Все му казвах да се изследва и да провери нивата си отново, но или забравя или няма време и отлагаше във времето. И така  година и пет месеца по-късно се изследва най-накрая и каква изненада.

25-OH-Vitamin D   S        >300       nmo/L     80 - 250     ECL

В Бодимед е правено изследването вчера. При норма до 250 неговите нива са над 300, но колко точно 400, 500,600 или повече, не се знае ?
Няма никакви оплаквания, но сега спря с приема и към есента ще се изследва пак. Притеснено ми е обаче с този висок резултат.

# 669
necha, правена ли е пауза преди изследването? Иначе колко точно над 300 няма как да се разбере.

Времето ще покаже. За сега не ми звучи на такова. Ама знае ли човек.

# 670
Здравейте, отдавна не съм писала в темата, но ви чета редовно. Съпругът ми беше с недостиг и след като го навакса продължи с поддържаща доза от 10 000 единици Д+К2,  общо две капки на ден. Все му казвах да се изследва и да провери нивата си отново, но или забравя или няма време и отлагаше във времето. И така  година и пет месеца по-късно се изследва най-накрая и каква изненада.

25-OH-Vitamin D   S        >300       nmo/L     80 - 250     ECL

В Бодимед е правено изследването вчера. При норма до 250 неговите нива са над 300, но колко точно 400, 500,600 или повече, не се знае ?
Няма никакви оплаквания, но сега спря с приема и към есента ще се изследва пак. Притеснено ми е обаче с този висок резултат.

Пишем вит.D,но е препоръчително да се взема D3.Струва ми се ,че  изследванията не са вит.D3.
Там минималните нива са повече от 30,но е добре да са над 50,дори 80 до 100.
Казвате две капки.За кой препарат става въпрос с 5000 в една капка?

Мисля,че няма место за притеснение.Вит. D се набавя и в значителни дози от слънцето.20 минути са приблизително 10 000 межд. единици.Така,че......                                                                                                      Гледал съм и някои лекари които говорят за опасности пот предозиране,но за жалост не мога да Ви препоръчам.Всичките които съм гледал говорят малко наизуст-т.е.  един пациент предозира,ама не казва колко време е пил,какво количество ,от колко е започнал.....Поне до сега не съм попадал на задълбочени факти за това.

# 671
Това приемаше-

2-3 дни пауза преди изследването. И аз вече не знам за колко време да се спира. Толкова различни мнения срещам. От това да не се прекъсва  до 2 седмици преди изследване.

# 672
В учебниците едно време пишеше Д3 в кожата от слънцето,  Д2 в червата от храни. Предозира се.

Какво е обяснението, защо в комбинация с К и Мg не се предозира?
Мg не се предозирало, но не е ясно и колко се усвоява.

# 673
Няма  как да Ви отговоря на всички въпроси.Като за начало изгледайте това видео -интервю с най-компетентния човек на света proff. Bruce Hollis по въпроса.Има и много други.
Който иска да го намери в англоезичния канал.Аз просто по-лесно разбирам руския,нищо друго.
https://www.youtube.com/watch?v=xeJQ89de9Wk&list=PL_I6gaZ5lF … 3-xE&index=90

Ако след това намерите нещо което може да опровергае това е добре да споделите.

Пишете защо с K не се предозира...Става въпрос не за Калий ,а за вит. K2.
И най-добре се усвоява с тези ко-фактори.
Най-добрите форми за усвояване на mg са глицинат и треонат.

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 13:24 от Honor

# 674
necha, на мен ендокринолог ми е казвал, че се спира за 7-10 дни преди контрола. Аз бих изследвала отново, след 10 дни без прием на витамина.

Общи условия

Активация на акаунт