Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 89

• 24 955
  • 735
  •   1
Отговори
# 690
Аз не съм поставяла ваксина, нямам и намерение. Като цяло смятам, че организмът на човек в 20-тте - 50тте години е достатъчно силен, че да се справи и без помощта на ваксини. Не съм слагала и ваксина за ковид или за грип, съответно и не съм боледувала. Ваксината за коклюш не знам колко предпазва и бебето.

# 691
Предпазва бебето, затова се слага, иначе нямаше да е одобрена за бременни. Новородените не се справят лесно, тази ваксина е за тях.

# 692
Предпазва бебетата докато стане време за редовната имунизация.

# 693
Коклюшът е на 2рия месец, при условие, че бебето дотогава почти не излиза, за себе си лично не виждам смисъл да слагам ваксина. Достатъчно химия пих и слагах тези 9 месеца Simple Smile

# 694
Аз също няма да слагам и АГ каза че не е нужно и за ковид не съм слагала, и няма и да сложа. А бяхме в Испания 2020 муждудругото, от март до октомври, в ,,най-големия пик"... И никой нямаше ваксина и никой не се разболя.

# 695
Коклюшът е на 2рия месец, при условие, че бебето дотогава почти не излиза, за себе си лично не виждам смисъл да слагам ваксина. Достатъчно химия пих и слагах тези 9 месеца Simple Smile

Ако имаш голямо дете, което ходи на училище/градина и носи всякакви.вируси вкъщи няма никакво значение бебето излиза или не. Колкото до двата месеца - тогава е първата от три дози, смята се, че защита се постига след третата, така че двумесечното с една доза не е още защитено.

Разбира се, ваксината е препоръчителна и всеки има право да реши за себе си (и детето си).

# 696
  • Телиш/Плевен
Предпазва бебето, затова се слага, иначе нямаше да е одобрена за бременни. Новородените не се справят лесно, тази ваксина е за тях.
Какво точно значи, че е одобрена за бременни? Предполагам, че всеки е наясно, че клинични проучвания не се правят върху бременни жени.
Както казах, не е много редно да се агитира за ваксини, които не са задължителни и продължавам да съм на това мнение. Организмът на една бременна жена е достатъчно натоварен и дори да стане някакъв проблем с реакцията след поставянето, никой няма да понесе отговорност за това или дори да признае, че е от ваксината. И последиците, ако не дай Боже има такива, си остават изцяло за жената. Така че е хубаво да се споменават и тези неща, за да може човек наистина да направи избор, а не само да се агитира за ползите.

# 697
Мислех да си правя ваксина против коклюш. Поразпитах няколко АГта. И този с най-много опит с бременни каза, че няма смисъл да слагам. По-добре било да се сложи противогрипна (но вече е късно) с идеята докато си бременна да не се разболееш. А за коклюш не се знаело каква част от антителата ще преминат в организма на бебето и затова нямало много смисъл. А всяко допълнително неразположение в този период не е желателно за жената. Та нито я препоръча, нито я отхвърли. Към момента нямало данни да се очаква бум на болестта. Просто всяка бъдеща мама да си реши дали да слага.

# 698
Нека не се нападаме и всеки сам да прецени за себе си. Моля, без излишна паника, нито някой който не си е сложил, нито някой който си е сложил е навредил на бебето си по някакъв начин. Най-добре всеки който иска да вземе информирано решение да се допита до следящия АГ, да си прочете в интернет научни изследвания за плюсовете и минусите и да прецени. Защото тук основно споделяме как е "според нас" или "по наше мнение", но засега никой не предостави конкретни данни от научни изледвания за рисковете, какви са точно и реални ли са, както и за плюсовете, точно колко антитела се изграждат и прехвърлят към бебето и сигурно ли е.

# 699
  • Телиш/Плевен
но засега никой не предостави конкретни данни от научни изледвания за рисковете, какви са точно и реални ли са, както и за плюсовете, точно колко антитела се изграждат и прехвърлят към бебето и сигурно ли е.
За съжаление, няма такива, защото не се правят клинични проучвания върху бременни и новородени. И точно затова не смятам, че е редно да се пише само за ползите и да се стресират бременните, които не са си сложили ваксината, че едва ли не обричат бебетата си на риск. Защото не е така. Противоепидемичните мерки за коклюш бяха в сила до края на миналата година. Но дори по време на тях, тази ваксина беше по желание, а не задължителна.

# 700
Лекарите нямат място да дават лични мнения дали ваксините са ефективни и какви антитела предават. Те не правят проучване и нямат тази анализирана информация. Това се прави от други хора в научната сфера и има специални организации, които определят какво е задължително и какво е препоръчително. Лекарите би трябвало да следват препоръките, но това не винаги се случва. Моя опит дори показва, че повечето мислят че "няма смисъл сега" и т.н. От там насетне всеки сам за себе си... Аз лично се информирам от фейсбук групата Ваксини, където администратори са и лекари, които следват препоръките и често отговарят на въпросите в групата.

# 701
Вие си носите отговорност за плода и знаете най-добре, правете каквото искате. Както се вижда тук всеки АГ и лекари от други специалности, всеки има различно мнение и различни наблюдения. Е аз много ясно, че ако се чувствам добре при моя лекар ще слушам него, а не хората в бг мама, които не са с медицинско образование или какво им казал техния лекар за техния случай. Като цяло не виждам и смисъл да се обсъждат тези неща. Ми ти ако искаш да я слагаш пък АГ-то ти каже категорично не, ще я сложиш напук, само защото ние сме решили да си слагаме ваксината.
Аз работя с педиатър, който ще ми следи бъдещите деца, имам медицинско образование и си слушам АГ-то, имам си мнение по въпроса и си действам. Вие си правите вашите избори и така. Нека приключим спора. 🙂

# 702
Всъщност не ми се занимаваше, но тъй като не обичам празни приказки ето за 10 минути какво успях да открия за който може да е полезно или интересно. Това са научни изследвания правени за ефективността, безопасността и най-подходящия период на поставяне на ваксината. А и 1-2 от проучвнията бяха за какво количество антитела се изграждат спрямо периода на ваксиниране на майката като е взета кръвна проба от бебетата:

Разбира се друг е въпросът кой какво доверие ще има на тези проучвания, но моите възможности опират до тук.

А лекарите би следвало да са най-подходящия човек който да даде обоснован съвет, поне по-професионален отколкото случайни хора в анонимен форум, но съм съгласна, че зависи от лекаря, защото някои не ги интересува и не следят новосите по отношение на ваксини и медикаменти. Та може и хора от форум да са по-адекватни. Не знам какъв съвет да дам честно казано, освен късмет и здрав разум на всяка бременна да може да преценяваме адекватно всяко нещо свързано с бебчетата ни.

# 703
Кога трябваше да заведем бебето за 1 път/преглед при ортопед? Като е на 1-2 месеца ли беше💐

# 704
Кога трябваше да заведем бебето за 1 път/преглед при ортопед? Като е на 1-2 месеца ли беше💐

Аз моето го заведох малко преди да навърши два месеца. Между 1.5-2 м. най-оптимално

Общи условия

Активация на акаунт