Отговори
Здравейте, вече втори месец съм на нова работа за ноември месец бях на график от неделя до четвъртък, сега на 1-ви декември бях си точно на деня имаме на дъската, обаче снощи отидох на нощна и колегата, като се видяхме в автобуса каза, че ме няма на графика му и трябва да съм от понеделник до петък, а това никой не ми го е съобщил/обяснил и дал график, а аз не бях петък (понеже, попринцип е пожелание 6-ти ден), колегата каза че сигурно ще имам самоотлъчка, ако е така ще ми е втора (първата е щото испуснах автобуса 1 минута е работата, даже бягах и мина пред мен 100м),та мога ли да взема отпуск за изминал ден, тоест петък?

Също, ходих на доктора за да искам болничен, но не става щото е два дни назад и няма как каза ми, че мога да взема отпуск..

Координатора длъжен ли е сам да ти каже / съобщи, че ѝ петък си на работа, нов график имаш? Или, аз съм си виновен и трябвало е сам да питам това?

Понеже, координатор каза на друг колега за събота да дойде (, а му е пожелание), но няма хора в болничен са..

Но, не може на мен да каже, това важно нещо така ли?

Също, питах адвокат и каза че в началото на месеца трябва да ми дадат новия ми график и да се разпиша..нито график, нито нищо не ми е казано и дадено, а бях 4 дни от новия месец на работа ѝ е имала възможност.. (тя е от понеделник до събота), има един график на таблото, на които мисля че винаги пише от понеделник до петък за всеки и машината на която е но, аз съм си от неделя до четвъртък, неделя бях точен и сега изведнъж става и петък.. Та, да предполагам че тя може да си измие ръцете с таблото кво пише, и или "що не си ме питала", и така? Какво мога да направя и кои греши? Найстина ли трябва в началото на месеца да ми дадат график и кажат, или сам да питаш трябва? За миналия месец ноември имам график даден в мен, на всеки са дали

Освен, ако не си е в правото.. Не зная, споделете вашите мнения и съвети..

Относно разговор с началник сега съм нощна другата седмица втора, а той е редовна другата седмица на живо може да говоря (освен, ако не кажете да му се обадя през деня)

Благодаря ви предварително

# 1
  • София
Вече година и половина работя на график. Графикът се прави и съгласува от 25 до 30 предния месец. Ако стане издънка в графика, това е отговорност на управителя, а не моя. Още повече, ако е в началото на месеца, спокойно може да си отработиш някой ден, без да има нужда да пускаш отпуск.

# 2
Вече година и половина работя на график. Графикът се прави и съгласува от 25 до 30 предния месец. Ако стане издънка в графика, това е отговорност на управителя, а не моя. Още повече, ако е в началото на месеца, спокойно може да си отработиш някой ден, без да има нужда да пускаш отпуск.

Дай боже да си права, че се притеснявам ще видим какво ще каже и ще ти пиша какво е станало мисля, че ще излезна виновен ще каже "защо не си питала" и край.. Ох, важното е да сме живи и здрави всяко зло за добро

Последна редакция: пн, 09 дек 2024, 17:30 от Dimitrova160

# 3
Колегата каза...
Има кой да каже дали си самоотлъчка или друго.
Изчакай.

# 4
Много объркано е написано, аз лично нищо не разбрах. Имате график, който е само за параван, а всеки си работи по негов си график ли? И ние работим на график, но нокой никъде не ни кара да се разписаваме. Пращат ни примерен такъв в края на предходния месец и ако някои иска промени отива при HR. Да, случва се да променят графика в движение, но или пращат нов, или се обаждат да предупредят. Не знам какви са порядките при вас, но по принцип ако имаш промени по-скоро те трябва да ти кажат, то иначе трябва всеки ден всеки от вас да се изрежда да пита дали има промяна.
И много странно това със самоотлъчката, зарадади изпуснатия автобус. Въобще ли не отиде на работа в този ден? Друг автобус, пък макар и по-късно нямаше ли?

# 5
Много объркано е написано, аз лично нищо не разбрах. Имате график, който е само за параван, а всеки си работи по негов си график ли? И ние работим на график, но нокой никъде не ни кара да се разписаваме. Пращат ни примерен такъв в края на предходния месец и ако някои иска промени отива при HR. Да, случва се да променят графика в движение, но или пращат нов, или се обаждат да предупредят. Не знам какви са порядките при вас, но по принцип ако имаш промени по-скоро те трябва да ти кажат, то иначе трябва всеки ден всеки от вас да се изрежда да пита дали има промяна.
И много странно това със самоотлъчката, зарадади изпуснатия автобус. Въобще ли не отиде на работа в този ден? Друг автобус, пък макар и по-късно нямаше ли?
[/quote

Испуснах автобуса на нощната смяна по-късен има да да отидеш първа 5ч сутринта.., въобще не ходих, татко можеше да ме закара, ама не знаех че така седят нещата

Графика си е точен, няма промени в движение и тн обясних ѝ нещата, казва че ми била казала как стоят нещата.., а като не знам да питам.. (питах колега от същия график дали е ходил петък и каза, че да и тя му е казала) Казах на нея, тя каза че той щото я е питал самоотлъчката остава и не може да се изчисти, щото точно петък били дошли директорите още двама има като мен.. Та, ще ми отрежат бонусите каза и така..

Питах за допълнителна застраховка как седят нещата, питах дали ако ме махнат не дай си боже, или аз сам и тн все тая, но преди това съм ползвал застраховката после да не искат пари и каза, че няма да искат то е от работата тн, да си питам за всеки случай..

Работата, без тва е много мръсна човек.. Не съм мислил да се задържа вреди ти на дробовете и стомашно чревния тракт, всеки ден напускат! За това задължително ще си пусна изследвания, боли ме корема, а колега мисли да напуска(ппц си ме боли, ама щом и други ги..) имат едни измислени маски нищо не става от тях, уж идват проверки тия проверки слепи ли са? Хубава работа, ама българска все тая, тия дето са от там 10г да му мислят, викат ми "кво се плашиш, няма такива работи нищо ни няма" дали се шегуват нз

Колегата каза...
Има кой да каже дали си самоотлъчка или друго.
Изчакай. - ами, той е от години там и знае, найстина имам самоотлъчка..

Те в правото ли са си да режат бонуси? Просто ми е интересно какви са нещата, как работят четох, че трябва първо забележка никъде не четох рязане на бонус и такива... Нямам, нищо против супер, ама е интересно

Много ли ще е лошо, ако не мина изпитателния срок и напишат член, че не съм се справил? Или дали това, или съкращение е едно ѝ също? Гледат ли преди да те вземат на работа трудовата книжка и да сверят всичко истина ли е? Ония ден станах на 21г.. Некво, да.. Това ми е трета работа, другите две са за по 1м, първата нямах желание или, щото екипа не ми допадна все тая първа работа, а за втората му работа 2с нищо не ми дадоха да работя по позицията, щото няма кои и къде да ме обучи?! После за една  седмица да се уча, обучаващия се държи гадно нищо не мога и знам тн после седмица с друг обучаващ научих се ама тая пуста норма и ме махнаха.. Вика "ей браво кои те научи"
И така, сега мисля за мотокар след като ме съкратят като дойде края на изпитателния, или друга позиция на същата фирма ще видим каква ще разуча малко повече.. Не е лошо, че си съкратен / не си одобрен след изпитателния срок / просто не може всеки да работи всичко? А, и вече желанието ми се губи? По-добре да напусна ли отколкото да ме махнат, като не съм се дпрвивл да пише в трудовата, или ще пише съкратен, щото няма работа?

Последна редакция: вт, 10 дек 2024, 08:13 от Dimitrova160

# 6
  • София
Не пиши такива чаршафи.
Тотално си объркан.
Колко пише като заплата по трудов договор? Това не могат да пипат. Но ако ти дават отгоре, на ръка - могат.
Съкращение е нещо съвсем различно и рядко се прави. По вероятно ще те освободят по "взаимно съгласие".

# 7
Ако те освободят преди края на изпитателния срок, ще е по чл71 от КТ. Така ще имаш право на повече време на борсата, докато си намериш друга работа. Всеки следващ работодател гледа трудовата ти книжка или по точно счетоводителя на фирмата се занимава с това. В книжката не се пише защо си освободен, а само по кой член от кодекса на труда. В самата заповед се записва основанието с думи.

# 8
Ако те освободят преди края на изпитателния срок, ще е по чл71 от КТ. Така ще имаш право на повече време на борсата, докато си намериш друга работа. Всеки следващ работодател гледа трудовата ти книжка или по точно счетоводителя на фирмата се занимава с това. В книжката не се пише защо си освободен, а само по кой член от кодекса на труда. В самата заповед се записва основанието с думи.

Да, знам кодекса и тн него визирах.. Ако е лош член няма проблем, щом само счетоводителя гледа? Всъщност, казваш че е важно, или?

чл71 от КТ. Този, мисля че е да изпитателния е 6м те ги освобождават 5м и 25дни примерно? То, пак си е така и не е проблемно?

Искам, ако може по директно - да напусна ли е по-добре, или да ме махнат по този член и няма да ми навреди този Член от кодекса в бъдеще?

Колко пише като заплата по трудов договор? Това не могат да пипат. Но ако ти дават отгоре, на ръка - могат.
Съкращение е нещо съвсем различно и рядко се прави. По вероятно ще те освободят по "взаимно съгласие".

1320 лв 140лв ваучер, предполагам че говори за коледните бонуси, и или че ще се работи на Коледа 24,25,26 и май се плаща двойни та, сигурно за него

Съкращение е нещо съвсем различно и рядко се прави. По вероятно ще те освободят по "взаимно съгласие". - чл71 това взаимно съгласие ли е? Вече написах нещата по-горе няма да ги повтарям (Бих, ама се виждат в отговор на другата дама, та ако искаш и ти отговори), за същия член ли говориш? По-добре ли е да напусна, отколкото да ми пише като член от кодекса на труда, че не съм се справил.. Ще пречи ли за намиране на нова работа, то имат и други отдели / позиций..

А, да питам за ваучерите те са ни на карта електронни, та примерно идва края на изпитателен махат ме, или сам се няма значение, то още ще може ли да ползвам ваучерите ако, съответно нали имам пари в тях, или ще искат да си върна картата? И тоест, трябва да си си използвал ваучера, докато можеш.. Примерно за застраховката картата, казаха че като вече не работя при тях ще си вземат картата, сигурно и с ваучера е така, то е логично де, ама да

Последна редакция: вт, 10 дек 2024, 09:26 от Dimitrova160

# 9
Не мога да ти кажа кое е по-добре. Зависи от гледната точка. Трябва да си прочетеш и договора, който си подписал. Там ще е описано самия изпитателен срок в чия полза е. Като цяло от писанията ти изглежда, че си неориентиран какво всъщност искаш да работиш. А на такива, дето сменят работните си места през месец-два, а и по често, не се гледа с много добро око. Първо си изясни каква работа търсиш, пък после предприемай действия по напускане на сегашната.
По принцип при напускане връщаш всичко, което си получил като служебна карта за достъп, служебна кола или каквито други привилегии ползваш. За електронните ваучери не съм запозната - питай си началниците.
Чл 71 не е по взаимно съгласие. Чл 325 е по взаимно съгласие.
В ТД което е описано като основна заплата, не могат да ти удържат от нея. Но всичко което е като допълнително начисление - празнични, бонуси, различни финансови стимули, всеки месец са различни, в зависимост от отработените смени и достигнатите цели. Така че това е допълнение към заплатата което може да получиш, може и да не получиш, зависи как си работил дадения месец.

Последна редакция: вт, 10 дек 2024, 09:38 от Marmoleta

# 10
Не мога да ти кажа кое е по-добре. Зависи от гледната точка. Трябва да си прочетеш и договора, който си подписал. Там ще е описано самия изпитателен срок в чия полза е. Като цяло от писанията ти изглежда, че си неориентиран какво всъщност искаш да работиш. А на такива, дето сменят работните си места през месец-два, а и по често, не се гледа с много добро око. Първо си изясни каква работа търсиш, пък после предприемай действия по напускане на сегашната.
По принцип при напускане връщаш всичко, което си получил като служебна карта за достъп, служебна кола или каквито други привилегии ползваш. За електронните ваучери не съм запозната - питай си началниците.
Чл 71 не е по взаимно съгласие. Чл 325 е по взаимно съгласие.
В ТД което е описано като основна заплата, не могат да ти удържат от нея. Но всичко което е като допълнително начисление - празнични, бонуси, различни финансови стимули, всеки месец са различни, в зависимост от отработените смени и достигнатите цели. Така че това е допълнение към заплатата което може да получиш, може и да не получиш, зависи как си работил дадения месец.

Аз и да не напусна, те сигурно ще ме махнат.. Да седя да се разболявам ли с тия химий нз

Никога не съм напускал от работа обясних причините, що са ме махнали от предишните и тн, а ако не съм пишете ще обясня

# 11
  • София
По кой член ще Ви освободят няма значение във връзка с обезщетението за безработица в случая, защото, за да се взима такова, трябват година и половина, май беше за последните 2 гг. по памет, сумарно в осигуряване.

По отношение на ваучерите за храна - те имат давност 1 г. от зареждането им, т. е. картата си остава във Вас и можете са си я ползвате.

Застраховката - щом е с карта, най-вероятно е здравна. Тази карта я връщате, нищо че на нея пише валидност до еди кога си. Служителите вече не са застраховани към съответния здравен фонд от датата на напускане.

# 12
По кой член ще Ви освободят няма значение във връзка с обезщетението за безработица в случая, защото, за да се взима такова, трябват година и половина, май беше за последните 2 гг. по памет, сумарно в осигуряване.

По отношение на ваучерите за храна - те имат давност 1 г. от зареждането им, т. е. картата си остава във Вас и можете са си я ползвате.

Застраховката - щом е с карта, най-вероятно е здравна. Тази карта я връщате, нищо че на нея пише валидност до еди кога си. Служителите вече не са застраховани към съответния здравен фонд от датата на напускане.

Относно застраховка вие ползвали ли сте нещо, такова от работата ви? Нали, след като използвал възстановяване на сума за очила, изследвания и тн след, като ме махнат/напусна след един месец от изследванията и са възстановени разходи, то дължа ли им нещо или нещо да ме търсят? Питах координатора, каза не то си е платено от работата

# 13
Щом координатора ти е казал, че няма да ти спират пари за допълнителната здравна застраховка, защо питаш и нас?! Тези всички условия по допълнителните възнаграждения и социалните услуги се описват във вътрешните правила за работната заплата на всяка компания, а те са различни за всяка организация.

# 14
Ами според мен ти вече си решил да се махнеш, по-добре не губи времето и на себе си, и на тях. Като започваше тая работа не знаеше ли за химиите? Изасни си какво искаш да работиш и се насочи натам. Дали или ние не можем да ти кажем, в догора ти и в длъжностната характеристика ги има отговорите на повечето ти въпроси.

Общи условия

Активация на акаунт