Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 8

• 36 390
  • 905
  •   1
Отговори
# 525
А дали има подобна като функции, но по- бюджетна?
Всъщност само линкът е от този магазин. В друг ми казаха, че не е пиролитична.
Кои функции? Ако конкретизирате ще Ви насочат към модел, но с толкова електроника и модерен дизайн по-скоро няма евтино.
Иначе  ето с пиролиза и по-евтина (орязана), но като не е ясно кои функции търсите
https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-bosch-hba372eb3-71-l-piroliza
И още една пак скъпа, но с по-различи параметри
https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-bosch-hbg6764b1

# 526
  • София
https://www.technomarket.bg/furni/bosch-hbg7741b1-09213233
Моля за мнение за тази фурна. Пише с пиролиза, в магазина момчето казва, че не била... И има ли модел с подобни функции, който е по- добър. Това ми е макс за бюджета.

Щом ви стига бюджетът, взимайте я. Няма по-добор модел, който да не е и по-скъп. Това е базовият модел на серия 8 и в него има всичко необходимо за една съвременна фурна, включително пиролиза, всякакви режими, асистент за готвене и т.н. Другите модели от серията имат допълнителни екстри, които качват цените им още повече.

Фурната е страхотна и има куп удобства. Страничните решетки могат да остават във фурната и да се почистват с пиролизата - нещо, което само няколко модела Bosch/Neff и Miele предлагат. С други думи, няма да съжалявате.

# 527
  • София
Привет и тук. Добре че изчетох темата. Тази марка Neff я бях изключила напълно. Нямам представа защо.
Ще съм благодарна за мнения за плотовете на Фалмек? Търся заместител на моята Тека с нестандартна форма. Свикнах с едноредните котлони и си ги харесвам и обичам така. Но Кубратова ми обърна внимание, че вече не ги предлагат индукционни (а моите са) и добре че го каза. Щях да си ги купя ей така с лека ръка, защото кой се връща назад във времето. Дори не ми мина през ума да чета спецификации.
Скрит текст:

Новият плот е за нова кухня и няма значение дали е 80 или 90 см. Щеше ми се да е до към 1500 лв, но явно държа повече на правоъгълната форма. А и тези благинки, които видях тук в темата ме изкушават. Ще бъдат поставени на остров. Харесах си аспиратор на Фалмек и искам да ползвам функцията за свързаност с плота. На Neff има само един островен аспиратор и не съм сигурна дали ми харесва.
Харесах тези:
https://veto.bg/products/kotlon-falmec-induction-e-g-o-basic-4-2
https://veto.bg/products/kotlon-falmec-induction-hob-88-panoramic
https://veto.bg/products/kotlon-neff-line-t69ptx4l0 - това най-малко, заради аспиратора

Плотовете с интегрирана аспирация засега ги изключвам само защото няма възможност за прекарване на тръба по пода. А аборбацията / работата с филтри не ми вдъхва доверие.

Прилични са плотовете Фалмек, с маркова стъклокерамика и маркова индукционна техника. Според мен обаче, изобщо не си заслужават високата цена. Макар и от реномиран производител, техниката им е доста базова, предназначена за плотове от ниския клас. Същата техника се вгражда в плотовете от марки като Whirlpool и Beko, които се продават на 1/4 до 1/3 от цената на Фалмек. Тя има само 9 степени на котлоните и не предлага кой знае какви екстри. Плотът Neff е много по-добър - със 17 степени на котлоните и с екстри като flex-induction, функция против загаряне и др.

Управлението на аспиратор е хубава екстра, но поставянето ѝ като условие много силно стеснява кръга от възможности за избор. Аспираторите са особен тип уреди и при тях водещите фирми са едни, а при плотовете - други. Няма производител, който да е достатъчно добър и в двата вида уреди, камо ли пък да предлага достатъчен избор. 

Ако допуснете възможността аспираторът и плотът да са от различни марки, ще откриете не само повече възможности, но и по-разумни цени. Не знам кой аспиратор Фалмек сте харесали, но съвместимите с плота модели не са много, а сред тях не откривам такъв за по-малко от 2800-3000 лв. От друга страна, производители като Елика и Фабер предлагат богат избор на островни аспиратори, много от които са на половината от тази цена:
https://www.leksgroup.com/l_bg/?s=3&i=9&c=47&n=1
https://elicabg.com/?category=3

С други думи, аз не бих дала общо 6000 лв за двата уреда само за да ги свържа, лишавайки се от възможността да ползвам плот Неф със страхотни „благинки“ само защото е от друга марка. По-скоро бих дала общо 3800-4000 лв за плот Неф + аспиратор Елика, преглъщайки липсата на свързване между двете.

Дори бих могла да помисля и за по-бюджетно решение, щом казвате, че ви се ще плотът да е под 1500 лв. Бош имат 80-сантиметров плот, който е със същата техника и предимства на споменатия Neff, само че с по-малко гъвкавост на зоните и без магнитното копче:
https://veto.bg/products/24ad3200-4b86-47dc-a247-7e4379c29441

С този плот и аспиратор от моделите на Елика или Фабер, бих могла да се вместя дори в бюджет от под 3000 лв. Ако пък бюджетът не ми е проблем, бих си взела избрания аспиратор Фалмек и прекрасния плот Neff, въпреки липсата на връзка, вместо да правя компромис с функциите на котлоните.

Последна редакция: пт, 15 авг 2025, 13:13 от Vilemina

# 528
  • Варна
Vilemina, много благодаря. Ще си обмисля по-добре желанията и пак ще задавам въпроси.

# 529
Здравейте, имам нужда от фурна която да ми служи дълго. Обиколих веригите и си промених критериите. Харесах https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-za-vgraz … BG7741B1/p/650080 . Ако някой я ползва, ще бъда благодарен ако сподели мнение дали си струва инвестицията или има нещо по-добро за бюджет около 1800-1900лв. Не искам да има въртящи се термостати и превключватели, тоест да е изцяло цифрова.

Последна редакция: сб, 16 авг 2025, 10:04 от TorbaLan1

# 530
  • Точно където трябва
Плот за вграждане/ 2-ка,  може ли да се монтира хоризонтално? Котлоните да са един до друг,а не един зад друг.

# 531
Може..при мен са така.

# 532
Даже хоризонтално е по-добре, по-лесно може да се използват и двата едновременно, ако се налага. При вертикалното трябва да се навеждаш напред, ако искаш да опиташ нещо. Редовно си удрям главата в абсорбатора /при мен е доста голям и монтиран по-близо до котлоните заради кухненските шкафове/. Който гледа визия, а не практичност, става така.

# 533
Идеята да са вертикални е да се спести място в полза на работния плот.

# 534
Така е, ако работните повърхности са малки. При мен не са, но от липса на практически опит, представа при готвене, сложих вертикални. При сина ми са хоризонтални, но те имат и повече от мен място, така че остава само ползата от такова поставяне. А, да, при мен сложих и керамична скара вертикално /видяла жабата, че ...../която сигурно използвам 2 пъти в годината, защото е оребрена и трудно се чисти.

# 535
  • Точно където трябва
Сега се загледах, че избраната от мен фурна няма автоматични програми. Аз сякаш държа на такива. Не разбирам логиката по-евтини да имат. Нещо пропускам ли?

# 536
Сега се загледах, че избраната от мен фурна няма автоматични програми. Аз сякаш държа на такива. Не разбирам логиката по-евтини да имат. Нещо пропускам ли?
Къде видя това? На стр.15 от упътването са описани. Има си всичко фурната.

# 537
  • Варна
Днес отидох до Лекс груп да видя аспираторите на живо и се оказа, че и те предлагат индукционни котлони с правоъгълна форма. Дали са качествени? Сравнени с Neff, Falmec и Bosch?
1, 2 и 3
Аз направих сравнение между трите - разликата е в размерите, брой зони 4 или 5 и функция Ultra boost (което явно е различно от бързо загряване, защото е отбелязано отделно и в трите модела). Всичко останало им е еднакво. Въпросът е дали може да се разчита на качество.

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 13:42 от Lady April

# 538
Те са си Фабер, което не е лоша марка. Имат доста функции, но 9 степени днес се смята за малко. И важно е какво стъкло ползват. На снимката не е брандирано.

# 539
  • София
Днес отидох до Лекс груп да видя аспираторите на живо и се оказа, че и те предлагат индукционни котлони с правоъгълна форма. Дали са качествени? Сравнени с Neff, Falmec и Bosch?
1, 2 и 3

Faber ползват абсолютно същата техника като Falmec. Първият Фабер е дори със същата конфигурация като втория Фалмек. При стъклата може и да има някаква разлика, но според мен плотовете са на едно ниво. Качеството със сигурност е добро, но функционалността е базова. Дори името на техническата платформа издава това: „Basic 4“.

За мен, 9 степени са много малко, защото индукционните котлони нямат онази инертност на нагревателните и понякога намирането на точната степен може да се окаже трудно. Моят плот е с 14 степени и въпреки това ми се е случвало, макар и рядко, да ми липсва някоя междинна степен.

Наличието на 17 или 18 степени на мощност не само е по-удобно за готвещия, но и към днешна дата то е белег за висок клас уреди.

Индукционна техника произвеждат само Бош и още 2 фирми в Европа, както и разни китайски производители. С техника Бош са оборудвани само техните марки: Bosch, Neff, Siemens и др. Всички останали марки на пазара са или с техника на една от въпросните 2 фирми, или с китайска. Затова изборът се свежда до:

група А: Miele, Bosch/Neff
група Б: Whirlpool, Electrolux/AEG и др., включително Faber, Falmec, Teka, SMEG
група В: „маркови“ китайски
група Г: безименни китайски

Според мен, за предпочитане е група А, в която не само качеството е високо, но има и важни функционални удобства като сензори за пържене, адаптивни гъвкави зони и др.

От група Б е все едно коя марка ще изберете, защото като качество и функции са на едно ниво, съответно може да избирате по външния вид, цената и т.н.

Останалите групи няма да ги коментирам, защото се съмнявам, че изобщо предлагат 80- или 90-сантиметрови плотове.

П.П. Под понятието „китайска техника“ разбирам такава, разработена от китайски фирми, а не просто произведена в Китай.

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 14:55 от Vilemina

Общи условия

Активация на акаунт