Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 8

  • 33 118
  • 887
  •   6
Отговори
# 870
  • Къде ли не
  • Мнения: 844
Преди шест месеца, благодарение на препоръките тук, купих същата фурна Бош. Не съм я ползвала много, но нямам наблюдения да не пече отдолу. Горният реотан действително е по- мощен и тавите ги слагам на реда под средния. Първото печено го изгорих. Фурната е много хубава за цената си
Лесно се държи чиста, програмите и екстрите са достатъчни.

# 871
  • София
  • Мнения: 2 386
Според мен това е “болежка”, която Бош имат. Не за първи път чувам, че някой се оплаква за недоизпичане отдолу и то конкретно на Бош. Когато избирах фурна си бях казала, че няма да е Бош, колкото и огромен фен да съм, но ми изпадна добра оферта на Нефф 😆

# 872
  • Къде ли не
  • Мнения: 844
При мен за сега не бих казала, че е проблем, а по скоро особеност. Когато ползвах вентилатора и по - долна позиция, всичко беше наред. Но аз имам 25 годишен опит в готвенето.       Ако не е някакъв дефект или повреда, на младежа може би ще му трябва време да се научи да работи с фурната.

# 873
  • Мнения: 7 852
Ами, не бих казала, че е болежка на Бош - ползвам фурната си повече от 5 години интензивно и за всякакви печива - от манджи, през хляб и питки, до фини сладкиши. Нито веднъж не е останало каквото и да е недопечено или да е прегоряло. Просто е въпрос на адекватен избор на режима, нивото на скарата, температурата и съдовете (не по-малко важно е в какви съдове се пече!) спрямо вида и количеството храна и състав на тестата, като в началото печивата се наглеждат по-често, ползва се редовно и таймер, защото преди смяната на фурната всички сме свикнали интуитивно да определяме начина и времето на печене по старите си фурни, каквито и да са били те.
В селската къща фурната е Neff - също не ми беше необходим някакъв период на нагаждане. Изобщо, и от двете нямам никакви оплаквания, ако не се случи майсторката да сбърка, ама тогава която и да е фурна няма да спаси манджата Simple Smile

# 874
  • Мнения: 76 298
Много ли се различават по мощност горен и долен реотан?

# 875
  • Мнения: 7 852
Аз не съм гледала мощност, вероятно Вилемина ще каже, но все пак горният реотан е открит, което само по себе си вече може да дава разлика при изпичането, особено на по-тежки теста и баници, затова се регулира внимателно температурата - с електронната регулация това е лесно. 

# 876
  • София
  • Мнения: 2 412
Според мен това е “болежка”, която Бош имат. Не за първи път чувам, че някой се оплаква за недоизпичане отдолу и то конкретно на Бош. Когато избирах фурна си бях казала, че няма да е Бош, колкото и огромен фен да съм, но ми изпадна добра оферта на Нефф 😆

Няма никаква болежка тук, напротив - хубавите фурни имат силни нагреватели. По-скоро е често срещано явление човек да е свикнал на някоя по-стара и по-слаба фурна, след което да се изненада от по-бързото печене на фурна като тази.

Нагревателите на Неф са абсолютно същите като на Бош, Сименс и другите марки на групата. Имат по няколко варианта за различните модели, но са със сходни мощности.


Много ли се различават по мощност горен и долен реотан?

При някои фурни се различават много, при други - по малко. Когато реотанът е по-силен, фурната го включва за по-кратък интервал.

В конкретния случай, фурната е с двоен горен реотан, който при класическия режим работи само с единия си кръг, ако не се лъжа, този който е 1500 вата. Другият кръг е 1300 вата и така фурната има по-голяма мощност за режим "грил", в който включва и двата кръга.

# 877
  • София
  • Мнения: 1 614
Различават се доста по-мощност горния и долния реотан. Когато и аз имах проблем с печенето отдолу на моя Bosch, проучих мощностите при отделните програми. Горният  реотан при повечето модели общо е 2800 w 1500 + 1300. При стандартно печене работи външният - 1500. Долният при някои модели е 1100, но има и такива с 1300 вата. Тогава предположих че тези са моделите, които повечето хора хвалят и не се оплакват от печенето Simple Smile или пък нямат проблем при печенето само на вентилатора кръговия нагревател, който мисля беше 2200 вата, но при него пък отдолу в средата ми оставаха леко недопечени, а отгоре изсушени и с твърдa коричка печивата.

# 878
  • Мнения: 7 852
Не знам, пека на различни режими според печивото/ястието, но според мен не е само до мощност на нагревателя (който, както каза Вилемина, ако е по-мощен, се включва за по-кратко време, при което реално условията на печене се изравняват), а и до температура и време за печене, които трябва да са нагодени към конкретната фурна - и не визирам само Бош.
Давам пример - в една ваканционна къща пекох суджучета на грила на фурната (модел на Евролукс, не от най-базовите им модели) - ами, за 5-те минути, за които ги пека обичайно на моите фурни на същия режим, там ги препекох доста, макар и да ставаха за ядене, а в цялата фурна при отварянето на вратата (не съм ги държала вътре и секунда след свършване на програмата, бях пуснала таймера на 5 минути)  имаше обилно количество мазнина и вода - по стените, по вътрешната част на стъклото, направо си течеше сякаш съм лиснала вътре чаша вода и масло...изпитах ужас, когато я отворих. Такова нещо при нито една от моите не съм виждала, нито подозирала. След това злополучно за мен печене и най-вече омокряне и омазване на цялата фурна, повече не посмях да я включа, а колко я мих, че нямаше и пиролиза...Поне я оставих безупречно чиста след едно ползване Simple Smile .
Не си представям да готвя в такава фурна ежедневно.

# 879
  • Мнения: 76 298
Не разбрах какво искаш да кажеш с гортия пост, Кубратова?
Печеш суджуци в Боша вкъщи и стават..как?
В електролукса разбрах.

# 880
  • Мнения: 8 074
Не разбрах какво искаш да кажеш с гортия пост, Кубратова?
Печеш суджуци в Боша вкъщи и стават..как?
В електролукса разбрах.
В еУролукса не стават! В Боша стават и фурната не образува конденз, аз това разбрах.

# 881
  • Мнения: 76 298
И аз нещо такова, но не съм сигурна че е това ...
Тоест да стесним - в Боша не пръскат грам, фурната е чиста след печене на суджучета...това ми е питането ?

# 882
  • Мнения: 1 345
Благодаря ви, ще си отбележа съветите ви и ще му ги изпратя, наистина сега се учи. Ще видя кога ще имам възможност и аз да го посетя и да видя как стоят нещата. Тъкми и той ще е щастлив, че мама ще му наготви.

# 883
  • София
  • Мнения: 1 614
Ще ми е интересно да споделиш после впечатленията си. Може би, ако има предварително загряване на фурната, при печене с горен и долен реотан, ще пече  по-добре.

# 884
  • Мнения: 7 852
Значи Драго е разбрала и е обобщила с едно изречение съвсем точно - ще я черпя суджуче, щом ми се появи наблизо Simple Smile

Тета, ако дори и от половин мое изречение следва точно този ти извод "Тоест да стесним - в Боша не пръскат грам, фурната е чиста след печене на суджучета", бих искала да знам откъде.
Ясно съм написала, че от тази фурна на Евролукс обилно се стичаха вади мазнина и вода отвсякъде веднага след отваряне на вратата, а не че Бош остава чиста след печене на суджук на грил. Просто нищо не се стича в такъв вид по стените и стъклото на вратата, камо ли да тръгва да излиза и навън (на въпросната фурна се чудех тавата ли да вадя или да бърша това, което вече и към пода протичаше). Суджуците си стават в моите фурни, както трябва да си станат суджуци на грил - не ти разбирам тук въпроса - изпечени, но не препечени.
Разбира се, че фурната не остава чиста, но мазнината, и да я има, си остава почти суха на стената на фурната, после пиролизата я почиства, конденз няма - именно това е и очаквания вид на фурната след печене, не очаквам чиста фурна, но и не очаквах при отваряне на вратата отвсякъде да се стича смес от мазнина и вода и то не малко количество.
Пекох на еднакъв режим и за еднакво време, както в моите, но фурните пекат различно - това имам предвид. Имала съм очакванията да е същото, ама не беше. Може би така е със смяната на всяка фурна - иска си време да се  опознаеш с нея.

Общи условия

Активация на акаунт