Милано и Северна Италия - тема 18

• 29 759
  • 739
  •   1
Отговори
# 15
Реджи,добре дошла!

# 16
  • Milano
Мерси момичета!❤️

Мики, не нямам път натам.🤣

Има сняг на Витоша, бррр

Последна редакция: пн, 16 дек 2024, 13:36 от regina di cuori

# 17
Реджи, от сърце желая престоят ти да е спокоен и с порожителни емоции. Кажи, моля, показваш ли тези снимки на италиянци? Как реагират те като гледат нашенските кръчми, менюта, битова обстановка?
   С риск да си навлека негативни коментари, на мен понякога ми идват в повече натруфеността и недоброто съчетание на стилове.Хем да си покажем нашето типично, хем да не останем по-назад и да предложим пица, спагети, тирамису.А имаме толкова хубави ястия.И в битов ресторант да звучи чалга.

# 18
  • Milano
Мерси Марулета!
Естествено, че показвам снимките.
В Италия се ценят битови, типични ресторанти където и да било.

В конкретният случай няма нито едно от изброените от теб неща, а типични ястия.
Аз взех роженски шиш, който обаче за мен беше сух. Моите приятели качамак и агнешка главичка.
Музиката беше народна, а вечер идват музиканти да свирят наживо същата музика.
Десертите бяха някакви баници и сладолед.

Бяха почти всички чужденци - италианци, испанци, китайци и т.н.
Аз се очудих, че има толкова много отзиви на италиански.
Водят ги и от пешеходните турове там и явно е станало популярно.

Единствено ми беше странно, че в 13ч бяхме само 2 маси, а почна да се пълни след 14.30 и продължаваха да влизат и след 16ч...какъв е този обяд?!🤣

# 19
Страхотно!Аз не визирах точно мястото,което ти сподели, а по принцип. Но аз отдавна не съм ходила в такова заведение и това,което споделяш ме радва много.
  Приятна почивка!

# 20
Здравейте! За Коледа ще бъдем в Милано. В момента правим програмата, но за 24 декември виждам, че транспорта ще бъде с намалено разписание и приключва около 19:30ч, а на 25.12 няма никакъв транспорт. Какви са вариантите за придвижване след този час? Досега сме били в доста държави за Коледа, имало е случаи с намалено разписание, но никога с изцяло спрян транспорт.

Искахме на 24.12 от Дуомо да отидем за вечерна разходка и вечеря покрай каналите и след това да се върнем в апартамента, който сме наели, отново в близост до Дуомо.  За 25.12 ще трябва тепърва да пренаредим програмата, ако се окаже, че няма абсолютно никакъв транспорт.

6 възрастни сме, така че ако варианта е само такси, има ли големи, в които да сме всички, или ще трябва да търсим 2...?

Благодаря предварително!

# 21
Здравейте! За Коледа ще бъдем в Милано. В момента правим програмата, но за 24 декември виждам, че транспорта ще бъде с намалено разписание и приключва около 19:30ч, а на 25.12 няма никакъв транспорт. Какви са вариантите за придвижване след този час? Досега сме били в доста държави за Коледа, имало е случаи с намалено разписание, но никога с изцяло спрян транспорт.
Не ви е вярна информацията. На Коледа ще е до 19.30, на на 24-ти със съботно разписание.
Всички детайли тук: https://www.atm.it/it/ViaggiaConNoi/InfoTraffico/Pagine/guidaNatale2024.aspx

# 22
  • Milano
От поредицата "коледни елхи", тази в Централна гара:

Има картончета с форма на топка, от едната страна на които пише "моето желание е...", а от другата е празно, попълваш и окачваш.

И тази на площада пред гарата:

От 01.01.25г. ще бъде забранено да се пуши на открито на обществени места в Милано (в т.ч. и улици), ако няма поне 10м разстояние от други хора.

Глоби от 40 до 250 евро, като на първо време ще се набляга на разубеждаването, а не на санкциите.

Не се отнася за електронни цигари.

Досега на открито беше забранено да се пуши на спирките, до училища, в паркове, спортни съоръженив и т.н.

П.п. и така се спазва на стадионите, че излизаш като обгазен.

# 23
Хаха, Реджи, точно преди седмица-две в някаква тема тук се караха за пушенето в заведения и на някого му хрумна да дава Милано за пример, че се било пушело по ресторантите. Било факт. Flushed Питах къде са тези ресторанти в Милано, но така и не ми отговориха.

А пък пушенето вътре в заведенията в България всеки път ме учудва (забравям) и ми е много ретро преживяване от миналия век.

# 24
В нашия град отдавна не се пуши в заведение.Обаче покрай ходенето ни в Италия,за където масово се смята,че се пуши и то много,ММ започна да пуши само до кошче,което е за фасове.Вече и в Бг го прави.Преди пушеше,докато си върви и хвърля фаса в кошче.Сега търси пепелник.
Само много мрънка като търсим нощувки,че не се пуши в апартаментите,но то и тук е така.Ама да си мрънка.

# 25
  • Milano
Незнам Барба къде са🤣.

Помня като излезе забраната (преди над 20г мисля), че ресторантите можеха да имат зали за пушачи, ако инсталират някакви устройства.
И съм била в една пицария в зона Каналите тогава, която имаше и такава зала.
Май можеха да си ги позволят по-оборотните места.
Но хората свикнаха веднага и тези зали изчезнаха, или поне аз не съм ги срещала.

По отношение на пушенето на открито - още не е решено дали в т.нар. dehors (открити части на кафенета, ресторанти, хотели и т.н.) ще може да се пуши от Н.Г., защото трябва да установят дали било частна или общинска собственост.

Забраните на открито изобщо не се спазват, според мен даже хората незнаят, че не може да се пуши на спирки и т.н.

Според закона за бюджета за 2025г общините имат право да увеличат таксата за пребиваване до 2евро, в сравнение с тазгодишните.
Това във връзка със Святата година (Giubileo) в Рим, поради което се очаква голямо увеличение на туристите в страната.
Важи само за 2025г.

И Милано е гласувала увеличението. В 4* и 5* хотели таксата става 7 евро от 5 евро в момента.

За 3* увеличението май беше от порядъка на 1,80 евро.

# 26
Имаме билети за януари и сега се усетих, че можем да погледнем за някой парцал за моя син, който  ще е абитуриент догодина. Не, че идеята се прие радушно 😃

В тази връзка, къде да пазаруваме в и около Милано, без кола ще бъдем. Не търся високи марки, а по-скоро  италиански. Аз някои ги знам, но далече не всички.

# 27
Ще бъда  на 31 12 в Милано, дали ще работи и до колко часа метро 3
Весели празници

# 28
  • Milano
Работи нормално със съботно разписание. Последният влак зависи от спирката и посоката, но да кажем на Дуомо последните минават в 00.37ч.
След което има нощни заместващи автобуси на половин час.

За костюми бих се разходила и влизала, където ми хареса.
Най-общо което се сещам са магазини на Gutteridge, Doppelganger, Boggi, Roberto Leon, Il Lanificio и т.н.

# 29
Благодаря много,
само два от изброените знаех. Ако се сетиш за още, давай.

Общи условия

Активация на акаунт