Милано и Северна Италия - тема 18

• 29 804
  • 739
  •   1
Отговори
# 240
Благодаря ви! Четох че е лудница в парка в уикендите и нямало места по пакринга, а ние ще ходим в неделя и за това реших да видя вариантите с шатъл на самия парк.
Аз помислих, че колата е само за първият ден. Стори ми се странно при наличие да търсиш ГТ и шатъли.
Заслужава си и още как в Гардаланд с автомобил.

Като съм ходила във Верона, все в неделя, винаги е имало места в синята зона на Corso di Porta Nuova, който отвежда до Арената.
В делничен ден незнам как е, но има няколко паркинга (Saba, Cittadella о т.н.) на няколко минути от Portoni del Bra, откъдето почва ztl.
Цените им не са ниски, но всеки си решава, кое му е удобно.
Имат си сайтове, отзиви.

Чакаме Марулета да ни разкаже за изненадата.

# 241
  • Milano
Паркинга на Гардаланд е със 7000 места.
Не ми се е случвало да няма, а ходим по празници или в неделя.

Вълшебство, би трябвало да е така, но не го твърдя на 100%, понеже тези зони ги избягвам. И на мен от хотела в Болоня ми пратиха един ферман с инструкции понеже е в центъра...обаче аз съм с влак😊 - 1час със стрелите.

# 242
Рожденничката ми получи незабравим подарък.До последно не знаеше къде отиваме. Не знаеше къде ще се настаним,къде ще ходим.Успяхме да я забаламосаме,че с нея ще "проучим" влаковете за Милано,докато другите отидоха до апарт и подготвиха надуваеми 50, малко кексче и свещичка и я посрещнаха с ЧРД.Аз познавам района,апарт беше много близко до гарата.
    Влюби се в Милано.Присъствахме на неделната литургия-за  мен беше неповторимо.За другите също.Ходихме в музея на Дуомо,пейката-паметник на Пенчо Славейков,оставихме цветя.Сигурно сме изглеждали като откачалки за минаващите,обаче не ни пука.
   Първият ден прекарахме в Бергамо,страхотно място.Возихме се и на двата фуникуляра,ходихме до къщата на Доницети и замъкът,които не работеха за съжаление. Но гледките от терасата до фоникуляра си заслужават.Пихме кафе,обядвахме на едно от площадчетата,танцувахме на Пиаца Векиа, където уличните музиканти са страхотни.Толкова млади хора имаше там,седнали по стъпалата на библиотеката,минувачи,спират се,слушат.Влязохме и  в катедралата .
    Купихме си улична храна,ядохме на крак,после невероятните сладкиши , на които аз забравих името.
   Следващият ден ходихме в Кремона и Бреша,но това в следващ пост.
   Безкрайно благодаря на всички в темата,които са супер отзивчиви.

при музикантите на Пиаца Векиа.

Последна редакция: ср, 19 фев 2025, 09:22 от марулета

# 243
Здравейте! Преди няколко дни се върнахме от Милано и бих искала да споделя моите лични впечатления с цел да помогна на тези които планират пътуване на там!
Основната ни цел беше купуване на абитуриенски костюм и първите два дни разгледахме Орио център до летището в Бергамо, Franciacorta Village и Vicolungo The Style Outlets. В аутлетите имаше много голям избор, а цените са дори по-ниски от магазините тук в България! Аз харесах костюм на Boss Simple Smile но синът ни се спря на ANTONY MORATO, и в крайна сметка купихме костюм от Милано( ул. Буенос Айрес).
Първите два дни бяхме с кола под наем и беше удобно за обиколка на аутлетите, но в Милано…. моето мнение е - ако сте карали само в България, не рискувайте Simple Smile)) движението е доста натоварено!
След това си купихме три дневни билети за Ломбардия. Опитах се да пресметна колко би ни излязло ако си купувахме билети за всяко пътуване- малко по- скъпо щеше да ни е, ноооо най-голямото предимство е, че не се чудиш преди всяко качване на автобус, метро, влак и т.н. какъв билет да си вземеш. Навсякъде с тези зони, и в Бергамо и в Милано, трудно се ориентираш.     Билет сме си купували само от летището в Бергамо до гарата в Бергамо и се наложи да питаме една стюардеса която чакаше автобуса какъв билет да си купим( дори и до сега ми се струва 3 евро? че е скъпо за този билет????) Та, моето мнение е че билетите “Аз пътувам в Ломбардия” са много голямо удобство ако не искаш да губиш време! Валидирахме ги на зелените машинки преди първото пътуване!
Три дни прекарахме в разглеждане на забележителности.
Бергамо- стария град е чудесен!
Милано- Сан Сиро - бяхме на футболен мач- емоцията е страхотна, стадиона грандиозен!
Дуомо- впечатляващо!
Музей на науката и технологията „Леонардо да Винчи“ - това беше на косъм да отпадне и щеше да е голяма загуба. Много ни хареса и входа беше най-нисък от всичко което посетихме.
Музея на Милан- децата влязоха сами ( скъпичко ни се стори) казаха че им е харесало Simple Smile В фен шопа също беше доста скъпо, но това е нормално предполагам, аз не съм много голям футболен фен и затова така мисля Simple Smile
Замъка Сфорца разгледахме само отвън, нямахме вече време, но ще го имаме в предвид за следващо посещение- изглежда ще е много интересно!
Посетихме няколко църкви в Бергамо.
Местата в които нощувахме бяха супер, като от три места, видяхме хазяин само в едно - другите две бяха с код и пращахме снимки на документите.
Основно ядохме пица на парче, която определено си заслужаваше, едната вечер се разходихме до Navigli - не е нашето! Предимно заведения за коктейли, тип почти дискотека- шумни.
Ядохме и паста, но май не улучихме заведение за препоръка, но не сме и разочаровани!
На връщане полета ни беше от Малпенса. Пътувахме с картите, като си купихме онлайн билети за разстоянието от Ферно до летището без да слизаме от влака в Ферно. Никой не ни провери и не мога да гарантирам, че това е правилно. Интересно беше че питахме на гарата в Милано, никой не можа да ни насочи как да постъпим. Но поне казаха, че не е нужно валидиране на онлайн билетите, така че си проследихме точния влак и така пътувахме.
Това е! Чудесно изживяване беше!

# 244
Един бърз въпрос от мен. Ще имам ли проблем при проверката на багажа, ако си купя Оки? Все се моля на познати да ми взимат като са в Италия. А ето сега съм тук и се чудя дали ще има проблем. С ръчен багаж съм.

# 245
Oki се продава с рецепта. Без рецепта е Okitask.
Относно самолета, мисля, че има някакво ограничение в количеството, но по-добре да се види във FAQ на компанията.

# 246
Здравейте, аз винаги пътувам с един несесер лекарства в това число и 5-6 Оки и в двете посоки /от/за България. Нямала съм проблем. Един път като пътувах с детето носих два недесера в есини имаше и сиропи за него-бяха в Priority куфар отново не сме имали проблем. Според мен за може да махнете кутийката и да си ги пуснете насипно в багажа, ако много се притеснявате
[/b][/b]
Един бърз въпрос от мен. Ще имам ли проблем при проверката на багажа, ако си купя Оки? Все се моля на познати да ми взимат като са в Италия. А ето сега съм тук и се чудя дали ще има проблем. С ръчен багаж съм.

# 247
Дават все още Оки. В 1 от 5 аптеки могат да ти поискат рецепта. Това е моят опит, поне. Миналия месец се върнахме с пет кутии Оки, три някакъв Диклак на прахчета, беше поръчка на сина ми и една кутия  парацетамол, че на място пихме по един. Това цялото напълни почти приоритито

Хубаво, че един абитуриент е облечен🙂 Ние не успяхме, синът ми е по-едър и костюмите за фините италиански мъже му стояха потресаващо. От едната страна мери италианец,  от другата той и сравнението не беше в наша полза .
Иначе в уличките около Метрото на Буенос Айрес, даже не беше уличка, ами покрит проход, попаднахме на страхотно ателие, не мога да го възстановя, кое беше, но там трябваше да се поръча по размерите на сина ми, нищо от готовите не му стоеше.
Толкова е билетът от летището до Бергамо, 3 Е.  Навремето имаше един билет летище +града и фуникулярите, сега не можах да се разбера за такъв билет, продаваха ми 4+3 или 4.90+3, не помня точно. Това в кафенето на автогарата, където са локерите.

# 248
Рожденничката ми получи незабравим подарък...
Скрит текст:
До последно не знаеше къде отиваме. Не знаеше къде ще се настаним,къде ще ходим.Успяхме да я забаламосаме,че с нея ще "проучим" влаковете за Милано,докато другите отидоха до апарт и подготвиха надуваеми 50, малко кексче и свещичка и я посрещнаха с ЧРД.Аз познавам района,апарт беше много близко до гарата.
    Влюби се в Милано.Присъствахме на неделната литургия-за  мен беше неповторимо.За другите също.Ходихме в музея на Дуомо,пейката-паметник на Пенчо Славейков,оставихме цветя.Сигурно сме изглеждали като откачалки за минаващите,обаче не ни пука.

Първият ден прекарахме в Бергамо,страхотно място.
Скрит текст:
Возихме се и на двата гуникуляра,ходихме до къщата на Доницети и замъкът,които не работеха за съжаление. Но гледките от терасата до фоникуляра си заслужават.Пихме кафе,обядвахме на едно от площадчетата,..
танцувахме на Пиаца Векиа, където уличните музиканти са страхотни.Толкова млади хора имаше там,седнали по стъпалата на библиотеката,минувачи,спират се,слушат.Влязохме и  в катедралата .

Скрит текст:
Купихме си улична храна,ядохме на крак,после невероятните сладкиши , на които аз забравих името.
   Следващият ден ходихме в Кремона и Бреша,но това в следващ пост.
   Безкрайно благодаря на всички в темата,които са супер отзивчиви.

при музикантите на Пиаца Векиа.

Ето това се казва приятелство!
От м. декември 2024 г. преди Коледа, ние имаме незабравим спомен от това място. Присъствахме на предложение за брак, което беше подготвено предварително, разбира се, защото го снимаха. Имаше таньори, момъкът и той се включи в танците. Беше мега яко!

За съжаление не можах да споделя видео от предложението.

# 249
  • Beyond the stars
марулета напълнихте ми душата.Heart Exl
На всеки желая приятелки като вас - страхотна изненада и огранизация.

loliy С кутийка Okitask се прибираме почти винаги в ръчния, няма проблем.

# 250
  • In transit
Окитаск се продава и в България. А вече има няколко еквивалента на Оки в аптеките, като Кетонал(абсолютно идентично и по-евтино), че не си струва да го мъкнете от Италия.

# 251
Кремона-магия!Малко,с тесни улички градче, а музиката сякаш е във въздуха.Градът, в който са работили фамилия Амати ,Страдивари,а тук е роден и Клаудио Монтеверди.Малки магазини за музикални инструменти , от които се чува как се настройват цигулки.Малки страхотни магазинчета за ръчно правени шоколад и различни сладкиши с нуга халва.Тесни улички с малки кафенета и навсякъде чуваш Бонджорно,прего,грация....И говорят английски,някъде като мен,но се разбираме.
   От гарата до площада с катедралата е около 20 Мин ход,като аз съм по-бавна,защото съм с проблем в коленете,имам става за смяна.
     Площадчето те връща във времето на Страдивари.Сякаш е спряло. Казват,че Страдивари всяка нощ е донасял по едно дърво което оставял да пренощува в кулата с камбанарията.Затова цигулките му са вълшебни.От изток са сградите,свързани с духовния живот на хората-кулата на камбанарията,на която можеш да се изкачиш и да видиш Кремона като на длан.Катедралата е до нея,а след това други сгради на епископията.Катедралата,музеят и кулата имат работно време за посетители.Една от нашите я заключиха,но веднага след това отключиха.Един леко груб чичко,се развика нещо на италиански.Катедралата е прекрасна.
   На обяд всичко е затворено,дори и повечето кафенета и заведения.
   Не пропускайте да опитате сладкишите с нуга халва.

На кулата има астрологичен часовник.Имтервсно,защото църквата отрича астрологията,но всъщност....На часовника в Бреша също има,и В Рилския манастир,но не със стрелки,а е нарисуван.

# 252
  • Вестерос
Колко горе-долу е продължителността на пътя от летището на Бергамо до централната гара в Милано? Час?

# 253
  • София
Колко горе-долу е продължителността на пътя от летището на Бергамо до централната гара в Милано? Час?
Толкова е горе долу, да.

# 254
  • Milano
Марулета, страхотна изненада! Такива подаръци се помнят повече от материалните.
Остава да ни разкажеш и за Бреша и да ни черпиш по едно виртуално кафе.😊

Общи условия

Активация на акаунт