Милано и Северна Италия - тема 18

• 29 817
  • 739
  •   1
Отговори
# 270
  • Вестерос
Аз посетих една пицария Flash, мисля се казваше, от пейката надолу по улицата, много наблизо. Доста ми хареса пицата. Обслужването беше много добро. За съжаление не успях да ям моята любов джелато, че бях болна до онзи ден, а преди десет дни спрях АБ заради ангина и ме достраша малко.
Иначе определено много ми е уютен Милано. Пак ми се ходи. В сравнение с Неапол, където не желая да се връщам 😁

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 10:42 от Tiffany А

# 271
  • Milano
Марулета, в Саленто са хубавите плажове, не в Бари.

Тифани, под бронзовата решетка се намира т.нар. "Камък на невинните" - мястото където са били убити 4-ма служители по заповед на император Валентиниано I, по времето когато Милано е била столица на Западната Римска Империя.
Имали дързостта да призоват в съда (не знам точният съдебен термин) един патриций, който не погасявал дебитите си.
Но той бил приятел на императора и четиримата били убити на това място и положен камък отгоре. Навремето е имало гора, църквата е построена впоследствие.

В нея е кръстен Микеланджело Меризи (Караваджо).

През 1571г там е убит херцога на Милано - Галеаццо Мария Сфорца, отишъл в църквата именно на Санто Стефано - 26/12, бил наръган с нож от трима.

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 11:41 от regina di cuori

# 272
Реджи, имам един любим подкаст - Mirabilia. Горещо го препоръчвам на всички, които разбират италиански!
Съвсем скоро слушах един епизод за папски убийства в горите край Милано, после там са вдигнали църква Simple Smile)) Но ставаше дума за Carino Pietro da Balsamo (Cinisello). Както и да е, исках само да отбележа, че е било доста "раздвижено" едно време. Grin

# 273
  • Вестерос
Mного благодаря, Реджи, интересно ми беше Simple Smile

В събота нали беше нашата задушница и реших, че ще е подходящо и това да е причината да вляза вътре и запаля свещ, не само желанието да я разгледам.

# 274
Благодаря, Реджи.Аз като не съм ходила,си знам Бари.
    Първия път преди да идем в Милано  четох из разни групи ,че нямало какво толкова да му се види на Милано,освен Дуомо, Галерията и Ла скала.Половин ден бил достатъчен.Глупости !!!За никой град не са достатъчни няколко часа. Два пъти съм била, а сега чета и научавам нови неща,които ми се иска да видя.
   Пазете се в метрото от джебчии.Те хората предупреждават, ама кой да чуе.Една от нас я обраха ,добре ,че ЛК беше в телефона, а той в ръката.Блокира картите, пластиките, защото после са правени опити да се пазарува с тях.Но е доста неприятно преживяване.Чантите отпред, или под якето, и пари и лк разделени.А най-добре да имаме и паспорт, в хотела/ апартамента.
    Мъничко от Бреша. Както вече казах, някъде четох ,че са достатъч
ни 2-3 часа.Мне, не са!Поне на нас не ни бяха достатъчни.Губиш се в малките улички, попадаш в някакво безвремие в катедралата. За мен това е точно безвремие.Не съм силно  вярваща, не съм наясно с разликите в католицизма и православието, но сякаш загубвам представа за време и място - звучи орган, звучи хор , някаква спокойна тишина.И красота, много красиви са тези храмове.Картини, олтари, скулптури,не мога да отделя поглед.Във влака, докато пътувахме към Бреша, едната ни приятелка,която се интересува от изкуство ни разказа за Микеланджело ди Караваджо.Защото една от спирките на влака беше Караваджо.Тя чете , интересува се и ни сподели доста смляна информация.Дори относно това,какви са теченията в скулптурите на Мадона-та. Отстарни на катедралата на Пияца ди Лоджия/мисля,че така се казва/ , има Ротонда.Чувала съм ,но не съм влизала досега .Внушителна е, поне за моите представи. И доста интересна , особено в контраст с красивата ,богато излисувана, пищна катедрала.

Скрит текст:
Скрит текст:

Естествено , направихме късен обяд ,полят с аперол шприц в едно от кафетата на пияцата.
   Предварително се извинявам, не съм добър фотограф, нямам око за тези неща.Но снимките са за мен, за да ми припомнят преживяното.
   Пак да кажа за картите Аз пътувам в Ломбардия- при всички случаи е по-евтино , отколкото да си купуваш билети за всичко, по-лесно е . Ползвайки градския транспорт в Бреша , напр. автобусите не спират на всяка спирка.Трябва да натиснеш бутон, за да спрат.Малко трудно се ориентирахме , но с питане се стига далеч.Наложи ни се да търсим един определен магазин, който беше в един от кварталите .Иначе от жп галата до площада с катедралата е на една спирка с метро,няма как да се обърка човек ,или пеша , също не е далече.Но заради мен ползвахме метро.

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 13:03 от марулета

# 275
  • Milano
Ужас Марулета, много неприятно.
Често ги дават циганките в метрото по тв, водят ги в полицията и после ги пускат.

Естествено, че не е достатъчен половин ден.
Трябва да си любопитен, за да откриваш Милано, не само да цъкнеш снимки за Инстаграм.

Мисля, за да не се набива на очи строителството в града е било на принципа невзрачно отвън.
Зад невзрачното се крият красоти - различните знатни къщи и т.н.
А тичичен пример е Ла Скала. Външният й вид с нищо не предполага пищността й вътре.

Мерси Барба, не го знаех.

Ето за теб:

# 276
   Предварително се извинявам, не съм добър фотограф, нямам око за тези неща.Но снимките са за мен, за да ми припомнят преживяното.
Авторът на този подкаст, който споменах по-горе, май е бил в Бреша с Марулета Satisfied пуснал е много хубави снимки като сторита в инстаграм. Идете да ги видите, докато не е изтекло времето: https://www.instagram.com/storvandre/
Повечето са от Museo di Santa Giulia.

# 277
  • Milano
На мен ми дава грешка.
Не бях забелязала, че Марулета се е допълвала.
Много топло днес, даваше ми 15° преди час, а аз съм излезнала с дебелото яке.😱

# 278
  • In transit
Барба, много красиви снимки. Благодаря за споделеното и подкаста. Намерих още места където да разгледам в Бреша. Т.е имам причина да отида отново. Simple Smile

Това знаеш ли откъде е?

Тифани, много добре сте си изкарали.

Марулета, чудесен разказ. Съжалявам за лошото изживяване. Следващия път, ако ходите към Бреша се качете до крепостта. Чудесна гледка се открива.
Скрит текст:

# 279
  • Русе
Здравейте!
Нашето пътуване с децата е в петък и вчера паднах на лед и си счупих дясната китка, сега съм с гипс.
Чудя се какво да правим и за сега не съм отменяла нищо. Много неприятно. Не знам как ще се оправяме, че този път сме без ММ. И сега с тези джебчии се притесних съвсем.

# 280
Много неприятно....ако са ви малки децата, помислете добре....

# 281
libito задължително попитай лекар дали можеш да летиш с гипса който са ти сложили!- аз си бях счупила китката лятото в Италия и преди да ме гипсират ме попитаха дали ще се прибирам със самолет, защото не можело с този гипс, ние бяхме с кемпер и нямаше проблем.

# 282
  • Русе
Не знаех, че е проблем да се лети с гипс. Лекарят от спешното каза, че мога, стига да намеря кой да ми носи багажа. Иначе на въпроса - децата са на 10 г. и 16 г.

# 283
Хайде още една прибрала се още вчера, но нямах сили за писане Simple Smile
Благодаря на всички за споделянето и помощта!
За първи път аз организирах пътуване за два дни на семейството със самолет и на място, което никога не съм посещавала - Милано, ама то не било толкова страшно Smiley Сега остава да спечля от тотото и мога да правя организации за всеки месец хахаха, че и по-често.

Всичко мина по план. Идеята ни беше да се разходим из улиците, да разгледаме сградите и да си хапнем доволно италианска храна. От летището има автобуси на 4-5 минути, които тръгват за Милано. Оттам насетне с Гугъл картата през местата, които бяхме набелязали, като Tiffany А ще се оплача леко от времето в събота, но пък то дъждът беше леко преваляване и приключи за час-два.
Миланска ботаническа градина, Via Brera, 28, 20121 Milano MI, Италия не беше нашето, вероятно заради сезона и дъжда Sad
Площат Кастело и Сфорцеско ни впечатли.
Намерихме някакъв забутан ресторант недален от мястото, където спахме - Organic Pizza and Food, Via Morigi, 8, 20123 Milano MI, Италия
Скрит текст:
Много бързо обслужване, изключително вкусни пици и фокача.
До Дуомо за 2 дни отидохме няколко пъти Smiley по светло, по тъмно, рано сутринта в неделя. Това ми беше мечтата, да видя катдралата на живо - приказна.
Както казах на моите хора - проучихме града, научих пътя, ориентирам се вече, спкойно може да отидем отново за повече време и да набележим места за посещения.
Сега следва подготовка за следващо пътуване до Бари Simple Smile

# 284
  • Вестерос
Хах и моето следващо е в Бари, ни с приятелки вече, не сама и по работа Simple Smile

Според мен метро като метро. То и в автобуса във Варна могат да те оберат съвсем спокойно. Според мен отиди, ако не ти създава проблем ръката, не те боли нещо.

Общи условия

Активация на акаунт