Милано и Северна Италия - тема 18

• 28 838
  • 739
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Ние се качихме с фуникуляра и когато да слизаме се оказа, че някъде съм изгубила билета. Слязохме за около 10 минути по стълбите встрани от него. Хубавото на тези стълби е, че са дълги и ниски, т.е. няма натоварване на колената нито при качване, нито при слизане. После в самолета намерих билета, но пък така минахме по стълбите SmileSmile

# 706
  • In transit
Нямам представа обаче, как се смъква човек от Стария град. Преди години като ходихме,  от гарата, Порта Нуова до долната спирка на фуникуляра не сме взимали ГТ, но катеренето/слизането, нямам представа как е, особено в тъмни зори.
Има стълби, както е писала Veka, но има и пътека, минава се през порта S. Giacomo https://www.google.com/maps/place/Porta+San+Giacomo/@45.7012292, … MDSoASAFQAw%3D%3D и се излиза на центъра по китни малки улички.

снимката е от гугъл.

# 707
  • Milano
Дамата не е казала в кой ден е пътуването до летището, понеже има различни часове на тръгване ако е понеделник-петък, събота или неделя.

Мики, лятното разписание го слагат, като свършат училищата или по-скоро матурите.

От адреса, който е дала за мен е отиване пеш до Колле аперто (Colle aperto), което се явява първа спирка - 550м, 9 мин:

Спирката на н.1 е на предпоследната точка.
Вие всъщност ще трябва да слезете там и на отиване и да си проверите разписанието за летището.

От понеделник до петък директно е от 6,38ч с пристигане в 7.05ч на летището.

Аз го виждам перфектен този час.

Има различни номер 1, 1А,  1B, 1C.
Вас ви интересува: 1 AEROPORTO и нарисуван самолет на него.

Ето и карта на разклоненията на н.1 до различните градчета до които ходи (Scanzo, Grassobbio, ecc):

Не разбрах за какъв автобус става въпрос, който ходел от центъра на Милано до Комо?
Щом не можете да си пренаредите графика в ден с ж.п. стачка вие си поемате риска. Може и на отиване да сте късметлии, а на връщане - не.

Последна редакция: вт, 13 май 2025, 14:03 от regina di cuori

# 708
Regina, много благодаря пак за подробните разяснения!!! За делничен ден става въпрос за пътуването от Бергамо към летището.

За придвижването от Милано до Комо още не съм наясно откъде се хваща автобус (линкът по въпроса от първа страница не ми се отваря). Но сега ще проучвам и това. А споменах за тръгване от центъра, в смисъл, че в този район сме резервирали.
Но може и да пренаредим графика, както казваш.

За „Тайната вечеря“ пак насърчавам очакващите билети да проверяват сайта. Вчера ми изскочиха  билети за майска дата, която перфектно ни устройваше, но не взех, защото часът съвпадаше с резервацията за Дуомо. - Късметлийска история! Simple Smile

# 709
  • Milano
Отидох да се документирам на първа страница.

Това не са автобуси Комо-Милано, а градска и извънградска мрежа на Комо и провинция и до Лекко и Бергамо.

https://www.asfautolinee.it/

На мен не ми излизат никакви резултати за директни автобуси от Милано до Комо, само с хиляди прекачвания през Бергамо.

Но другите да кажат, ако са ползвали.

Последна редакция: вт, 13 май 2025, 16:28 от regina di cuori

# 710
За автобус между Милано и Комо и аз не знам, освен че минава FlixBus, но часовете са по-ограничени от влака.

https://www.flixbus.it/tratte-autobus/milano-como

# 711
Regina, Barbabeau, благодаря! Безценни сте!
Сега разбрах. Значи само влак е вариантът - значи задължително в ден, различен от стачния.

Или да е извън часовия диапазон на стачката, тя за 17.05. гледам е обявана от 9 до 17 часа. На това може ли да се разчита или пак е според зависи?

Последна редакция: вт, 13 май 2025, 17:00 от bedrjih

# 712
  • Milano
Няма да има ж.п.стачка на 17/05.
Изместена е на 23/05.

Постигнато е съгласие да не се състои на 17/05 по молба на съответните органи с цел да се гарантира свободното придвижване на хората.
Очакват се 250 000 човека за интронизацията на Папа Леоне  XIV на 18/05 и стачка ба 17/05 би довела до сериозни проблеми в придвижването.
Освен това има и други 2 големи спортни събития  - GP di Imola - Ф1 и международният турнир по тенис в Рим.

Информация излезла преди малко.

Късметлийка си.😊

# 713
Мале, тия лисици да не я изместят за първи, или втори, защото ще полудея 😁

Може би глупавичък въпрос, но има ли някое ястие/десерт типично за региона, което трябва да се опита на всяка цена според вас? Ясно е, че няма да минем без пица, паста и сладолед, но ми е интересно дали Северна Италия има специфични вкусотийки. Четох за миланското ризото, но аз не съм от най-големите фенове на ориза 😁

# 714
Хей, Regi, ей това се казва новина! Благодаря за добрите вести!!!

Казвам ви - друго си е да имаш вътрешни хора по тия далечни земи! Simple Smile Пълни душата.

Oliboo, на тема ястия точно сега разбрах от сина, че искал да опита някакви макарони, дето ги имало само на гарата в Милано и в Париж, не разбрах точно за какво говори - нещо сладкарско - френско ли е, италианско ли, не знам. Та и това ще е в списъка със задължителности, явно.

# 715
  • In transit
Мале, тия лисици да не я изместят за първи, или втори, защото ще полудея 😁

Може би глупавичък въпрос, но има ли някое ястие/десерт типично за региона, което трябва да се опита на всяка цена според вас? Ясно е, че няма да минем без пица, паста и сладолед, но ми е интересно дали Северна Италия има специфични вкусотийки. Четох за миланското ризото, но аз не съм от най-големите фенове на ориза 😁
Има страшно много специфични вкусотии, буквално всеки град си има типични ястия. За Милано специално, ако питаш, освен ризото миланезе с шафран, особукото е другото. Те даже се сервират заедно обикновено. Също котлет по милански, паниран и изпържен в масло телешки шницел. От сладките - Панетоне. Ето повече инфо: https://www.yesmilano.it/articoli/i-piatti-tipici-della-cucina-milanese

и за Бергамо: https://www.travel365.it/bergamo-dove-mangiare.htm

bedrijih, да не става дума за френски макарони?

# 716
Mikkey, предполагам, че е това. Синът не ми е пред очите сега да го питам, но каза, че на централната гара в Милано се продавали.

Сега прочетох, че всъщност това било италианско изобретение още от Средновековието, но този им вид е развит и популяризиран от френската сладкарница Ladurée.

# 717
  • In transit
Ако е това, има ги в почти всяка пастичерия в Италия и Франция, не само на гарата. Grinning Но явно там ги е видяло и опитало детето. Simple Smile
Както и на доста места в България, между другото.

# 718
Ето точно тази сладкарница си е набелязал: https://www.milanocentrale.it/stores/pierre-herme

# 719
  • In transit
Ясно. Пиер Ерме е един от най-големите френски сладкари. Буквално е икона в областта.

Общи условия

Активация на акаунт