Много висок кортизол

• 582
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте , в годината два пъти си правя профилактични изследвания и за втори път кортизола ми излиза два пъти над горната граница. Опитах се да намеря предишни теми и мнения, но не успях да попадна на нещо, което да ми е полезно. Имам три неуспешни инвитро опита и вече над 15 кг в повече .
Прикачам и резултати от изследванията си :

Последна редакция: ср, 11 дек 2024, 14:49 от •MERA•

# 1
  • Бургас
Ще следя темата и аз, че дъщеря ми също е с високо ниво на кортизола, а при ендокринолог сме чак януари.

# 2
Кортизол се мери в слюнка с трикратен тест. Или се събира 24 чаа урина. Кръвния тест не е достоверен.

Кортизол се сваля с витамин с, мелатонин, магнезий. Може да пробвате да приемате добавките /мелатонин от време на време/ и седатиф.
Ще трябва да се направи и изследване на надбъбречните желези.

# 3
Прочетете за болест или синдром на Кушинг и се консултирайте с ендокринолог запознат с тази диагноза. В Александровска има такива специалисти. Външни симптоми са големи стрии по тялото, "гърбица" на тила. Неравномерно напълняване преобладаващо в областта на гърдите и корема. Освен надбъбречните жлези и хипофизата има отношение към  Кушинг, което може би означава че има отношение и към високия кортизол. Кръвните тестове се правят сутрин до 8.30 в краен случай до 9 и същия ден и следобяд около 16-16.30ч.

# 4
Прочетох за Кушинг. Въпреки че качих 15 килограма , нямам стрии, а те са характерни за синдрома. Ще се огледам по-обстойно за т.нар. “Гърбица “. Нямам възможно да повторя теста следобед, защото тръгнах на път, но ще се изследвам отново при първа възможност. Освен Кушинг дали има други причинители на този висок кортизол като изключим и стреса ? Имам и нарушения в менструацията, 3 неуспешни към момента инвитро процедури. Изследвала съм кариотип , Fragile X - няма хромозомни аномалии. И за Крон съм изследвана.
Не съм си взимала Мелатонин, тъй като спя добре и 7-8 часа обикновено, но ще добавя витамин Ц. Какво имате предвид като седатив ?

Последна редакция: ср, 11 дек 2024, 20:39 от •MERA•

Общи условия

Активация на акаунт