Любители на котки - Тема 202

• 26 818
  • 775
  •   1
Отговори
# 645
Ване, огледай устичката. Водих Тери на лекар заради лош дъх и опита, добит косвено чрез темата, че това е сигнал за проблем.Лекарката освети с фенерче гърлото - каза, че проблемите с венците са сигнал за автоимунно заболяване, което започва с устата и продължава с рани по кожата. Пита дали котето се чеше/ближе на определени места. Ако е така - никакви витамини и имуностимуланти - ке влошат и за жалост - кортикостероиди
).
Потвърждавам. При Пуфи така започна проблема. В момента е на инжекции подтискащи имунната система, през 2 до максимум 3 седмици изкарва. Понякога се налага и антибиотик да включим, както е в момента.

# 646
  • Между гори и планини
И аз щях да кажа това - сменете си паспортите в посолството.

# 647
  • До хладилника, който обичам
Maya cat, няма ли човек около вас, който да познава?
Котката си е котка, но човек понякога иска да отсъства.
Лятото ги оставих за 3 седмици под грижата на съседчето, с посещения сутрин и вечер, но моите са друг типаж, едната е резервирана, но не наплашена, другата е готова да пристане на всеки, който я повика за храна, та бяха сравнително лесни.
Бих работила в посока да има доверен човек, който да може да ида да наглежда, без котето да е супер стресирано.

# 648
Благодаря ви момичета. Да вчера ми казаха че в консулството може да се сменя лични документи. Но сякаш и ние имахме малко нужда да видим близките си хора. Дори да пропуснем и тази година все някога ще трябва да се случи.
Аз и за това от малък го научих на разходки с повод, хем да не стои постоянно затворен вкъщи, хем на можем да се прибираме или да идем някъде на почивка. С часове може да стои в гората, даже като се измори си полягва обаче тръгнем ли на обратно посока колата започва едно дърпане. Със много лъжи и заигравки успяваме да се приберем.
Може би ако тръгнем ще трябва на няколко пъти да спираме да се раздвижва, хем и после да спи по сладко няколко часа.
Вкъщи сам си е направил е ритуали 24/7 които си държи да се случват точно по този начин. Но този голям страх към външни лица е много трудно преодолим.
Като дойде някой в нас, минават няколко часа докато се отпусне и излезне от скривалището си и то много плахо. Но ако мен мен няма примерно никога не би излезнал. Ако мъжа ми го няма вкъщи изобщо не му дреме. Даже ако се наложи да е командировка и не спи в нас, Мунчо е толкова щастлив че съм само негова. Цяла вечер мърка и се гушка. Но за мен....голямо търсене пада.
Опитвам се да го социализирам, но без да го правя насилствено.  Честно не мисля че ще се получи. В котешка група във фейсбук четох че като ги оставят сами котките им или преяждат и повръщат, или не ядат, или започват да акат и пишкат из апартамента.  Крият се от "надзирателя". И точно за това не мога да преценя моята липса или дългият път ще му се отразят по негативно.

Усещам че и тази година няма да мога да взема решение и ще си останем отново тук. И ще сменя личната карта в консулството.
Сега събирам нови съвети. Темата е "социализиране на котка и преодоляване на страхове" Kissing Heart
Котешки психолози ваш ред е Heart

# 649
  • До хладилника, който обичам
Няма как да разбереш, докато не пробваш. Цура се крие и бяга от непознати хора вън, но ако са на гости в къщата, приема, че не са заплаха и подушва, понякога дава да я галят. Минка е лека котка, няма нужда да я убеждава човек, на всеки дава да я гали.
Избери кой ще ги гледа и нека дойде на гости няколко пъти да общува с котето, за да може то да свикне и да го зачисли към котешкия инвентар. Особено преди да заминеш, да не го приема като чужд човек. Пробвай един-два пъти да го оставиш след това да го нахрани през деня, да поседи дам си котето за половин час примерно, без ти да си там и ще знаеш ще стане ли.

# 650
  • В кошера...
Maya cat, не съм котешки психолог, но разсъждавам в тази посока - котката се привързва повече към дома, не към стопанина... Вероятно за нея ще е по-голям стрес да пътува и да се среща с непознати хора и миризми, отколкото да тъгува самотно известно време, но в позната среда. Ако идва някой поне веднъж на ден да я вижда и храни, може да е по-малко стресиращо сякаш.

Относно моето клепоухо момченце - на 4 месеца е взет от развъдник - с паспорт, ваксина, обезпаразитен.
Като го водих за окото, което вече е ок, му правиха и някакви тестове ректално - беше отрицателно всичко.
Вчера без пауча беше доста по-добре изхождането - дори нормално на 2 пъти. А на тази възраст, предполагам ходят и по-често - 3-4 пъти ходи. Яде само Пурина за малки котенца гранули.
Ще го заведа на ветеринар, разбира се.
Какво мога да му давам друго на такава възраст? Кисело мляко като пробиотик по-малко?

# 651
Момичета, при нас беше малък дявол, при все че една дама тука в темата бая ме уплаши и хукнахме веднага по доктори.
Раздразнен стомах и черва, докторката забелязва, че много често се облизва /то и аз, но откъде да знам, че е важно/ и още преди прегледа каза - гади й се, най-вероятно е нещо стомашно. Та, последва пълен преглед, изследвания ехограф и рентген, биха й две инжекции и по живо по здраво - вкъщи. Разбира се, още от вратата отиде при паничките, похапна, пи вода и си полегна да си почине от стреса, говедцето. Joy
До вечерта нямаше и помен от неразположението й - навакса си и с ядене и с пиене.
Ей го, стресираното в клиниката:

# 652
Благодаря за съветите! Тя си се чеше от години, коремът й е оголен от близане. Огледах й устата, но нищо не се вижда. Нито има лош дъх. Възрастна е, явно имунитетът й вече сдава багажа. Зълва ми каза пак да й направя десетдневен курс кортикостероиди. И да й правя вани с калиев перманганат на лапите. Ще й купя и някакви по-специални хипоалергенни гранули. Знам, че е по-чувствителна котка, от малка си е такава. Ще я караме някак. По метода на елиминациите един ден ще разберем какво й има.
Не обичам здравословни проблеми, защото конвенционалната медицина ме плаши. Лекарите, и човешки и ветеринарни, са учени да лекуват симптоми, а реално трябва да се търси причината и да се отстрани. Голям проблем е това, голям. Много малко лекари са добри диагностици. Повечето знаят само как да се справят със симптома.

# 653
Ще обмисля оставането на Мунчо сам тук. Даже още днес ще потърся да поръчам някакви камери от тему.

# 654
Добре де толкова ли ще го е страх? То страхът ще е само докато човекът, който го храни е вътре. После може би пак ще си се успокои. А? Или няма начин?

# 655
Здравейте!
Пиша в темата по повод котенцето на майка ми, което е доста дивичко на този етап. Laughing
Тя отсъства цяла седмица по празниците и  то седя самичко в апартамента, посещавано от нас два пъти дневно за игри и храна. Да не казвам голяма дума - може би този период му подейства благотворно. Започна повече да се гали и дори да мърка. Разбира се, не трае дълго, но все пак е  нещо.

Сега влизам с въпрос - по разни сайтове виждам различни занимания за котки, но не знам кое е качеснвено и кое си струва. Искам да му купя някои забавление, за да има с какво да си играе. Топчетата и дребните играчки, с които разполага, му омръзнаха.

Моля, подскажете ми за хубави и занимателни играчки. Ако не са много скъпи, още по-добре!!!

Ето, поздравче от Рони.

# 656
  • Между гори и планини
Ние оставяме нашите котки сами за около 2 денонощия максимум, с легени с вода и храна. Ако е зимата, стоят вън, ако е лятото им оставяме достъп до вътре в къщата. Малко ни се карат, като се приберем, но толкова. За дълго оставих Кети и заминах за САЩ, тогава дали от мъка по мен, или просто малшанс - се разболя. И аз много бързо гледах да се прибера. Когато живяхме в града и майка ми можеше всеки ден да ходи и да ги храни и наглежда, сме ги оставяли и за по седмица - две. Майка ми казваше, че въпреки че я познават, стоят зад пердетата и се крият. Излизали са да ядат , пият и до тоалетната когато си е тръгвала. Онзи ден големият ми син, с който намерихме Лео се прибра от София, 2 месеца и Лео се кри и в началото се страхуваше от него.

# 657
Все забравям да похваля Лео каква хубава толумбичка е станал Purple Heart

# 658
Нашият маймун има час на 11.01 в друга клиника, не в нашия град. Ако сме с него, всичко е ок. Ние вече и не го оставяме. У дома идва приятелка, която познават двамата с Кардю. Сина първо отива да се погалят, и чак тогава обръща внимание на храната.

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 15:26 от cardhu

# 659
Каква клиника? Сина ли? А куч как е, Кардю?

Общи условия

Активация на акаунт