Семейни модели при разведени родители?

• 7 167
  • 167
  •   1
Отговори
# 150
От изливане на агресия върху предмети, до заместването на предмета с човек е много тънка границата, и често след първото следва второто. Аз лично видя ли някой да блъска стени, врати или да хвърля предмети съм до там с отношенията ни, без да слушам и дума повече от човека осмелил се да се държи така.

# 151
  • София
Изчетох краткте описания и на трите книги и са страхотни попадения по темата. Благодаря ти много за хубавият подарък за коледа. Ще прочета поне една от тези книги.
.  https://www.colibri.bg/knigi/650/mari-frans-irigoajen-zheni-pod-vliqnie
След “Моралния тормоз” и тази ще ти е интересна и по-разбираема. Темата е дълбока и трудна и по нея се пише трудно като за широката аудитория. Надявам се да ти е интересно, тези книги са научно обосновани и то сериозно, но са написани на разбираем език и без псвевдомодерни уклони.

# 152
Не всеки живот е като от списание -
Носи висока заплата, поема домакинството, няма финансови сътресения, съпругата няма трудни моменти.
Твърде високи очаквания, които естествено ще бъдат изцяло покрити от следващия, или от този след него, които пък бонус към това с радост отглеждат чуждо дете като свое.
Макар и по-късно, разведената бгмама намира г-н идеален.

# 153
Не. Ненормалните се държат така.
Явно някой тук не знае елементарни неща за нормалното поведение.
Кое е нормално?

Елементарно възпитано поведение.
Описаното от Фиоре не е нормално.
И гледам има "мъже" тук се разпознават в описания и го считат за нормален.
И детето трябвало да седи в тая среда.
То да се отървеш от такъв "родител" е щастие.

# 154
Носи висока заплата, поема домакинството, няма финансови сътресения, съпругата няма трудни моменти.
Твърде високи очаквания, които естествено ще бъдат изцяло покрити от следващия, или от този след него, които пък бонус към това с радост отглеждат чуждо дете като свое.

А жените как го правят? Аз как работя по 9 часа, чистя, готвя, дете гледам и не се оплаквам?
Вие мъжете с какво сте по-различни? Както аз мога, защо ТОЙ да НЕ може?
Егото нещо е много засегнато ама има защо.

# 155
Така вероятно разсъждават хората, които не могат да останат сами, и не виждат перспектива в живота си без да 'скачат от клон на клон'. Не важи за всички обаче.

# 156
Живота не е холивудски филм с романтика, има възходи и падения, много хора са с нереолистичти очаквания, но все пак всичко има граница и всеки психолог ще ви каже, че да живеете с някого само защото имате дете е абсолютно неправилно, дори и обстановката да е мирна и тиха, но да осъзнаване, че не искате да сте с този човек. Да се разделите, да спазвате цивилизовани отношения и да носите отговорност, грижейки се пълноценно и двамата е най-правилното решение. Моделите да търпиш в стил миналия век, мисля, че са отживелица, хиляди съсипани животи и нещастни хора  останали в брак заради детето, което реално е ежедневно в нездравословта среда, но "това е правилно, ние сме семейство" не е модел, който ще даде добра основа на бъдещото поколение. Сещам се да моя приятелка баща й пияница, с майка й скандали, праща го на вилата, постоянен стрес, истории, но са заедно, колко велико и жертвено, днесхи тя и брат й нямат партньор, тя е изявена феминистка  ВСИЧКИ мъже са еднакви, което е "ограничаващо вярване, защото естествено не е вярно, е не са разведени нейните родители, тя гони 40, брат й и той, няма партньор, та камоли брак и поколение, съсипан животи, но родителите заедно, тя идеализира майка си, като жертва и героиния, а всъщност тя е обсебващо, токсична и агресивна в моите представи.  За съжаление това не е изключение, има само нюанси, а именно или никакъв партньор, или като родителите токсични, алкохолици и т.н. и така следващото нещастно поколение.

Последна редакция: пт, 20 дек 2024, 15:02 от Sephora ❤

# 157
Моя роднина жена на 40 години вече и не иска семейство. Аз също съм била свидетел на скандалите на нейните родители. За изневери и побоища само тя знае през какво е минала. Сега майка й е с отключено психично заболяване и трябва да я гледа. Абе ужасна картинка. Самочувствието й е нула след тия техни отношения.
Не всички семейства са такива, разбира се. Имам щастието да имам само приятелки със здрави семейства. Но там мъжът е наистина модел за подражание. Хем работят, хем помагат на половинките си. Имам един случай където мъжът е по 12 часа+ на работа и нямам как да бъде адекватен след като се прибере, но за сметка на това жена му не е нужно да работи, защото той изкарва предостатъчно пари за семейството. Драма няма, тя не се оплаква, защото детето като е на детска градина, тя има време за себе си.
 Такива семейства ще се запазят, защото няма наслагване на напрежение , защото всеки си има задълженията без да обременява другия.

# 158
  • София
Около мен има доста примери на деца от лоши семейства във всеки смисъл, които са създали чудесни свои семейства. По-наивни сме тия от съвършените семейства, защото очакваме всичко да е цветя и рози по естествен път. В тоя смисъл, ако се върнем на темата, децата, които са видели и от лошото вероятно ще имат нюх за него, може да им е като ваксина, и да не повторят модела.

# 159
Скрит текст:
Моя роднина жена на 40 години вече и не иска семейство. Аз също съм била свидетел на скандалите на нейните родители. За изневери и побоища само тя знае през какво е минала. Сега майка й е с отключено психично заболяване и трябва да я гледа. Абе ужасна картинка. Самочувствието й е нула след тия техни отношения.
Не всички семейства са такива, разбира се. Имам щастието да имам само приятелки със здрави семейства. Но там мъжът е наистина модел за подражание. Хем работят, хем помагат на половинките си. Имам един случай където мъжът е по 12 часа+ на работа и нямам как да бъде адекватен след като се прибере, но за сметка на това жена му не е нужно да работи, защото той изкарва предостатъчно пари за семейството. Драма няма, тя не се оплаква, защото детето като е на детска градина, тя има време за себе си.
Такива семейства ще се запазят, защото няма наслагване на напрежение , защото всеки си има задълженията без да обременява другия.
Не съм съгласна. Може би на теб ти се струва добър защото виждаш само позитивите.
Децата докато са малки е едно, в градинска възраст е добре единия да е под ръка, но после те растат и стоенето на майката вкъщи е по скоро вредно. Първо, че го попиват като пример и те самите после го смятат за нормално, второ ако майката прави всичко вкъщи те трудно поемат отговорност по някакви задължения. И за нея е вредно, еднообразието е една от причините за отключване на депресия, наред с това, че всички в картинката приемат слугинажа за даденост и спират да го оценяват като дейност. На мъжа също му писва да се трепе от сутрин до вечер, вместо да си "разделят" ваденето на парите.

Пак казвам, за някакъв къс период, да, без значение кой е изкарващия доходите, но за дълъг период е вредно за всички в семейството

# 160
  • София

Пак казвам, за някакъв къс период, да, без значение кой е изкарващия доходите, но за дълъг период е вредно за всички в семейството
Чак пък вредно и чак пък за всички, въпрос на вкус. Има хора, които не са вкъщи и са с прислуга, и не с родител домакин и пак нищо не умеят вкъщи. Повечето поколения са отгледани от майки домакини и нямат щети от това.

# 161
А жените как го правят? Аз как работя по 9 часа, чистя, готвя, дете гледам и не се оплаквам?
Вие мъжете с какво сте по-различни? Както аз мога, защо ТОЙ да НЕ може?
Егото нещо е много засегнато ама има защо.
Може, и още как може, ако се налага. Мислиш ли, че ще остане без храна, без чисти дрехи или ще се зарине с боклуци, ако няма кой да му сготви, изпере и почисти?
И честно казано, аз също нищо няма да похвана вкъщи, ако има кой да свърши всичко. Особено пък, ако този някой не мрънка, не показва, че му е неприятно, нищо не изисква от мен, дори и пари не ми иска, защото ходи на работа, просто като се прибера е чисто, сготвено и чистите ми дрехи са сгънати в гардероба.
А като чуя за мъж да помага вкъщи... Rolling Eyes Може да ми помогне да си боядисам косата или да си пренеса новите обувки от колата, ако са повечко. В домакинската работа не искам помощ, тя си е обща
Да уточня, обща за обитателите и се върши от всички Simple Smile

Последна редакция: пт, 20 дек 2024, 15:24 от ttiholova

# 162
Ако битовизмите са общи, се вършат от живеещите.
Ако се върши от един, не е обща.

# 163
С две думи казано,с мъжа трябва да ти е по-добре,отколкото без него. И двете оплакващи се дами са сгрешили в избора си.Сега тряба да направят най-доброто за децата и за себе си.
И физическото и психическото насилие са недопустими.Каква е ползата децата да живеят в семейство където родителите са нещастни?

# 164
Опитвам се, но партньора ми  е нарцисист и много скандали имаме. Имало е и други неща, които уж бях преглътнала ама явно не съвсем. Притеснено ми е единствено за детето как ще го приеме и за това създадох темата.

Дете съм на разведени родители. В моя случай майката е "лошият герой"... Явно жената няма майчински инстинкт, безобразен нарцисист, който ми разбиваше години наред психиката, докато родителите ми бяха заедно. Това, което мога да кажа като личен опит - децата, дори и много малки, усещат и разбират всичко. Моите травми са от преди развода, а не след него. По - добре разделени и грижещи се за детето (перфвктният модел, при мен това го нямаше), отколкото дете с разбита психика и проблеми с доверието, защото "не е хубаво да расте с разделени родители".
Може би може да е полезно за детето да го заведете на психолог няколко пъти поне, ако се решите.

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 19:13 от darbie9596

Общи условия

Активация на акаунт