Слънчеви панели за подово отопление?

• 406
  • 6
  •   1
Отговори
Някой поставял ли е слънчеви панели на покрив на блока, ако е на последен етаж и знаете ли дали има нужда от разрешение от всички съседи? Идеята е тези панели да дават енергия към термопомпа , която топли бойлер с вода, който пуска топла вода към подово отопление за 2 спални.

# 1
Някой поставял ли е слънчеви панели на покрив на блока, ако е на последен етаж и знаете ли дали има нужда от разрешение от всички съседи? Идеята е тези панели да дават енергия към термопомпа , която топли бойлер с вода, който пуска топла вода към подово отопление за 2 спални.
С ТП сме, но в къща, а не в блок. Естествено, че ще трябва съгласие на етажната собственост, защото се нарушава целостта на покривното покритие, което може да доведе до течове. Не знам къде точно смятате да ситуирате ТП, защото това е система с много вътрешни уреди, които обичайно се инсталират в складово/избено/техническо помещение с доста големи размери. Системата вътре включва: вътрешно тяло на ТП https://atanasovclima.bg/shop/index.php?route=product/product&product_id=927 , буфер https://orenda-therm.com/product/buferen-sad-za-termopompa-120-l  , голям бойлер (за да е ефективна ТП, същият следва да минимум 300 л http://www.thermocomers.com/produkt/%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BB%D0% … 0%B4%D0%B0%D0%B5/) снопове от много тръби, както за връзка със слънчевите батерии, които искате да сложите, така и към отделните помещения за подовото и други https://generix-gas.com/projects/montazh-na-termopompa-vazduh-vo … isto-nova-kastha/ . Освен това имайте предвид, че външното тяло на ТП https://bulgarterm.bg/produkt/termopompi-mitsubishi-zubadan-inve … er-vanshno-tyalo/ също е доста обемисто, тежи си сериозно и от завихрянето на струята въздух има лек шум и вибрации. Не съм сигурна вашите съседи по балкон, където вероятно ще позиционирате това тяло дали ще са особено щастливи да чуват ТП денонощно. Помислете си сериозно преди да предприемете тази стъпка, защото инвестицията е сериозна, а може да ви създаде големи неприятности от всякакъв характер. Линковете, които съм дала са просто примерни, но какъвто и модел и марка ТП-система да изберете тези особености са валидни за всички видове.

# 2
Благодаря много да изчерпателния отговор! Да, проучваме най-рентабилния и ефективен начин за отопление.

# 3
  • Велики Преслав
Само да кажа, че има термопомпени инсталации без буфер, без вътрешно тяло (казва се термопомпа моноблок) та даже и без бойлер понякога, не пречи да имат стандартен. Така че описанието, че трябвали отделни помещения е строго зависим от това, каква термопомпа ще се инсталира.
 Действително, рядко се срещат машини, които да имат директен подгрев без буфер, но съществуват.
За апартамент обаче съм скептичен, термопомпа с подово е нерентабилна (ако апартамента е малък)
 Иначе, както е казала Фаталина, за една ефективна инсталация, която е направена както се изисква по всички параграфи си заема доста място.
Комбинация от подови климатици би била по-оправдана.

# 4
Няма да е явно с термопмпа, много главоболие, особено за апартамент - 90 кв чиста площ, като идеята ни е да намерим как да отопляваме спални 14 и 17 кв, хол с трапезария/бокс сме го решили на климатик или електрическа камина. Но проблемът със спалните е, че не искаме да бъде с климатик, защото ни запушва носовете и не можем да дишаме по цяла нощ, изсушава въздуха ужасно, освен това шуми понякога и дразни, но най-вече въздухът е проблема.
Затова другия вариант е електрическо подово или конвекторни печки, подовото е плюс, че няма уреди в стаята, които да се пречкат, но отново е малко как ще се поствят, дали ще отопляват повече съседите от теб, колко е скъпо, ако нещо се развали.... като дете в стаята ми имаше подово, когато слагаха ламинат го разбиха и повече нямах...
Конвектор е най-лесно, даже вече ги имаме печките, но като цяло е двойно повече от климатик като сметка, може би маслен радиатор, който се поставя на ниска температура и не се спира. Реално в спалнята няма да има никого цял ден, но не знам, ако преди лягане 2-3 часа се пусне нещо на макс да загрее колко е по-добре, отколкото радиатор, който не се спира на ниска температура. Но и не искаме да спим на много топло, с климатик на 19 градуса през нощта ни е ок като температура. Омръзна ми от студове и сметки, дали няма да ни е по-изгодно да отидем с евтин полет в някоя топла страна, вместо да седим тук и да плащаме.

Последна редакция: пт, 13 дек 2024, 11:22 от Tanya Valcheva

# 5
  • Велики Преслав
Значи това, че въздуха се изсушава в режим ОТОПЛЕНИЕ Е мит, който вие подхранвате поради това, че е съвпаднало със запушването на носа ви. Носа Ви може да се е запушил от течението но не и от изсушаване от климатика. Електрическата камина ще го изсуши повече. Купете си влагомер да видите, че точно обратно влагата скача. Аз бих ви показал нагледно вкъщи как е. Аз съм на климатици и в най-студеното и влажно време вътре работят влагоабсорбатори защото влагата е над 65%, а на мен пък носа ми се запушва точно от влага. В апартамента като живях пак беше така. Като тръгнеше на топло влагата скачаше.

Твърдението Ви обаче е вярно за режим охлаждане. Тогава вече, поради това че изпарителя вътре е студен и влагата кондензира по него и тече от вътрешното тяло изсушава.

За шума е субективно. Мен също ме дразнеха в началото, сега даже и на турбо не ги чувам. Пълен игнор.

А иначе може да разучите варианта за инфрачервено подово. Аз имам в хола и е добре, но с подов климатик ефекта е приблизителен и доста по-икономичен.

Последна редакция: пт, 13 дек 2024, 19:20 от Васил Василев

# 6
Покривът не е на хората от последния етаж.

Общи условия

Активация на акаунт