Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №31

• 37 381
  • 736
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Не, пълнея от въздуха, а в областта на корема ми се появи една възглавничка, която не съм имала никога!
Същата работа. Казаха ми, че е от промени в кортизола вероятно.

Момичета, с каква цел изследвате хормоните?

Скрит текст:
Аз виждам един положителен ефект - целулитът, с който съм водила неравна битка цял живот, изчезна мистериозно.
Ами, може би ще ми покажат, дали разбутването в цикъла се дължи на тях, знам ли?!

# 706
За да разбера къде имам липси и да започна терапия. Не бих приемала хормони на сляпо.

# 707
За да разбера къде имам липси и да започна терапия. Не бих приемала хормони на сляпо.
А по принцип би ли приемала? Това също не е съвсем безопасно!

# 708
Стойностите на половите хормони в перименопаузата се променят непрекъснато, дори по много пъти на денонощие, и нямат особена самостоятелна диагностична стойност, когато и да ги изследвате. Повечето лекари в България също така не знаят как да изписват ХЗТ. По един начин се изписва на жени с хистеректомия, а по друг - на такива с матка. Има смисъл, но трябва да се гледат индивидуални особености - ген за тромбофилия, семейна и лична история на онкологични заболявания, доброкачествени образувания... Отделно, че тук от пазара липсват елементарни съвременни лекарствени форми като пачове и т.н., а пер ос формите съвсем не се понасят добре от всички.
За OTC прием на хормони от хора без познания и без лекарско мнение съм говорила, няма да започвам пак. Всеки си има глава на раменете и сам решава за тялото си.

Истинските драми с горещи вълни, болки, стави, кости настъпват, когато спаднат нивата на естрогена - по-ранният етап с прогестерона е само лека загрявка и при повечето жени не създава особени проблеми, въпреки писанията във форуми и социални мрежи.
Малко преди 49-ия рожден ден стигнах този етап 2 и направо ми иде да си направя сепуко, честно.
Досега не съм се оплаквала от нищо сериозно, освен че от 3-4 г. цикълът ми стана по-обилен заради миоми и понякога от главоболия в началото на менструацията (достатъчно слаби все пак, за да не вземам нищо).

Последна редакция: чт, 06 фев 2025, 14:48 от Параход

# 709
Аз не бих приемала хормони и затова попитах защо ги изследвате.
На мен ми е ясно, че промените в цикъла идват от това. Ходя на профилактични прегледи поне веднъж годишно и ако имаше гинекологична причина, предполагам, че щеше да се намери.

# 710
Аз не бих приемала хормони и затова попитах защо ги изследвате.

То много хора не биха, но понякога мъчението е голямо. Не се живее така...! Cry

# 711
Тъкмо щях да питам има ли в БГ читави лекари, които изписват адекватна ХЗТ, а за биоидетнична някой?
Параход, май е отговорила преди още да питам.
За себе си подозирам, че на сегашния етап май имам нужда от малко прогестерон, но никак не ми се учи ендокринология, искам да намеря адекватен лекар, на който да мога да се доверя.

# 712
  • Пловдив
Аз съм доволна от моята ендокриноложка, но за ЩЗ. За полови хормони не мога да кажа. Общо взето, в тази област са ми помогнали хора от нета, отколкото лекари. Има много инфо във фб групата (без)опасна красота и Рей Пийт. Лично аз се информирам най-вече от там, на база симптоматика.

# 713
А по принцип би ли приемала? Това също не е съвсем безопасно!
Аз съм на дуфастон по схема заради страшно обилен цикъл

# 714
Велинка, това е временно. Говорим за допълване на хормони дългосрочно. На повечето ни се е налагало временен прием, заради обилен или неспиращ цикъл.

# 715
  • София
Мина прегледа. Всичко е наред според доки. Ще ми дойде до около седмица според дебелината на лигавицата. Ще изследвам хормони, за да видим какво е положението. Каза, че не препоръчва хормонална терапия на този етап за мен. Евентуално да мислим за някакъв прогестерон, който се нанасял върху кожата, по сгъвките. Каза, че ще ми обясни, ако се наложи. Засега добавките и чакаме.

# 716
Мина прегледа. Всичко е наред според доки. Ще ми дойде до около седмица според дебелината на лигавицата. Ще изследвам хормони, за да видим какво е положението. Каза, че не препоръчва хормонална терапия на този етап за мен. Евентуално да мислим за някакъв прогестерон, който се нанасял върху кожата, по сгъвките. Каза, че ще ми обясни, ако се наложи. Засега добавките и чакаме.
Това кремче излиза много скъпо ако чакате да влезете в менопауза

# 717
  • София
Скрит текст:
Това кремче излиза много скъпо ако чакате да влезете в менопауза
Не ми каза цена. Каза, ако се наложи, ще ми обясни. Говори за естествен прогестерон.
Иначе ми препоръча Theresienoil за хидратация, действало и антисептично.

# 718
А кой крем с прогестерон ти препоръча?

# 719
А кой крем с прогестерон ти препоръча?
Мари, този е хубав, ако не издържа ще го почна! Sad

Общи условия

Активация на акаунт