Граници при малко дете

• 1 947
  • 23
  •   1
Отговори
# 15
Трудно ми е да дам съвет, защото и аз не знам къде точно са границите и се чудя дали постъпвам правилно. Имам син на подобна възраст, много енергичен. Той в група слуша и не съм имала оплаквания от градината, но вкъщи не е много изпълнителен.

Това, което помага е, както са написали изразходване на енергията. Не ходене пеша, ами тичане, скачане, каране на колело и тн. Относно границите, да трябва да ги има, но те не трябва да са всичко. Не може вкъщи да не скача, да не вдига шум, да не разхвърля и да стои седнал. Поставете малки граници и изпълними. В градината не трябва да се разхожда, като всички други стоят и ядат, но пък няма и как да слуша постоянно.

За логопедката не знам какво да кажа, ами няма как всички деца да седнат при непознат и да изпълняват команди и действия. За това умение някои деца трябва да се тренират. С времето се научават какво трябва да се прави. Има ли детето нужда от логопед, може би правенето на инат е начин да се изрази?

Последна редакция: ср, 18 дек 2024, 08:02 от BNHP

# 16
  • Между гори и планини
На 3-4 да наказвам дете до стената? Мислите ли , че толкова добре осъзнава причинно- следствената връзка? Две момчета имам, нито един не съм наказвала, никога. Много говорих обаче. Говорих, че дадена постъпка наранява мама, а те ме обичат. И когато обичаш някого не го нараняваш. После ги гушках, те ме гушкаха с обещанието да не нараняват малкото ми майчино сърце. С наказание, крясъци, отнемане на нещо любимо и т.н става по зле. Идват тъгата, озлоблението, тъгата, ината .
Големият ми син беше доста голямо диване - доста се оплакваха от него в градината и в първи клас. При него това, че сам се записа на пиано помогна. Вече е на 23 ги, свири на два музикални инструмента и като му разказвам какво диване е бил, аз се смея, а той се черви .
Малкия беше усмихнат и лек характер, но това дете не проходи, то директно започна да бяга. Краката му бяха като торпедо, ръцете му хиперактивни, постоянно нещо да пипа, чопли и разглобява. В първи клас го записах на лека атлетика по негово желание. След година тренировка с малките, на загрявките бягаше по бързо от момчетата в 7-10 клас. Краката торпедо бяха щастливи, а хипер активно ръце започнаха да се занимават с роботика, микроконтролери и хардуер. И той порасна. Насочихме енергия да облагородим това което някога другите виждаха като отрицателни качества в тях. Давахме любов, подкрепа, от това имат нужда децата. А не наказание до стената.

# 17
Доня, не знам с каква постъпка са обяснявали, че не искат да нараняват маминото сърце, но и това не ми звучи приемливо. Ако тези обяснения са използвани при правене не бели ми и непослушание ми звучи като манипулация с чувствата на децата. Звучи ми, като че ли трябва да са послушни, за да не нараняват мама.
И аз обяснявам, че в нашето семейство не се бием и държим лошо, а се обичаме, прегръщаме и тн, но това е друго. Използвам го само при агресия и лошо държание към другите.

# 18
  • Между гори и планини
Аз пък мисля, че трябва да възпитаваме емпатичност в децата. Разбира се, след един, два разговора спокойно , с гушкане и като им казвам , че ги обичам, те са разбирали . Да, може и да е манипулативно, но пък израснаха като добри деца, сега са добри младежи, които изпитват емпатия и към хората и животните. А не са озлобени от наказания. И никога не са ми правили на инат

# 19
Аз не казвам, че наказанията са по-добре.
Емпатия не се възпитава със страх да не сгрешим нещо и да не нараним мама. Аз написах, че сама не знам, какви са най-правилните подходи и още се лутам.
Коментирам го, защото имам дете на тази възраст и не искам да стои на тръни и постъпките му да са продиктувани от страх, дали ще ме нарани и как ще се чувствам.
Емпатия аз се опитвам да изградя с примери и обяснения и най-вече как той би се почуствал, ако някой направи същото.

Един-два разговора и децата са ви разбрали, но със сигурност не на 3-4 години или поне не за всичко. Струва ми се, че съветите и примерите са за по-голямо дете.

Напълно съм съгласна с даването на любовен и подкрепа.

# 20
Не знам дали правилно разбрах проблема, защото какво значи “иска да се налага”? Отказва да следва режима в градината, това ли е? За съжаление, в нашите градини не са толерантни към деца, които не искат да спят или не искат да правят конкретното нещо, което е за деня. Това е факт и разбиране няма да срещнете. Какъв е режима у дома? Опитвайте се максимално да репликирате в почивните дни, събуждане, закуска, игра навън, обяд, сън, пак игра и лягане на време. Говорете винаги какъв е режима първо закусваме, после играем, после спим и т.н След като отказва сам да подреди, дайте му някакъв стимул, но не сладко или детско, това ще ви изиграе кофти номер. Например, ако помогнеш да подредим, утре ще отидем да караш колело в парка, ако обича или в зоологическата или ще разреша да правиш сапунени балони в банята като се къпеш, нещо което той харесва,  не ви познавам детето. Стимулът да е някаква игра, забавление заедно. Шоколадът е храна, като всяка друга, не трябва да се превръща в награда за послушни деца.

# 21
Ами според мен ви липсва креативност.Една приятелка с малко дете обичаше да рисува по стените и тя измисли като му сложи картони за рисуване на една стена, детето рисуваше само на тази стена с картоните и така .

# 22
Синът ми имаше стена за рисуване. Без картоните, директно на стената с пастели, моливи, флумастри.. Една малка стеничка под прозореца в кухнята. Когато стана на 3 я пребоядисахме заедно. Но не е драснал и точка другаде, а беше голямо диване.

# 23
И според мен движението може да помогне за решаване на доста проблеми. При нас след градина се кара колело до някоя площадка, там се играе. И така 2-3 часа. През това време другият родител приготвя вечеря, оправя разни неща вкъщи и т.н. И когато се прибере малкият, (че и нашият е 3-годишен юнак) тогава вече четем книжки и си играем вкъщи още малко. След вечеря го къпем и след 2 книжки вече е заспал.

Общи условия

Активация на акаунт