Сушилнята - всякакви въпроси и отговори - тема 27

• 26 313
  • 736
  •   1
Отговори
# 75
Аз до сега разпитвам за нова сушилня, но да питам нещо за старата. Тя не качва водата горе в резервоара, а всичко се излива долу при кондензатора. Иначе си работи и суши, но след всяко сушене попиваме вода с кърпи. Затова и търся нова. Имате ли идея обаче това дали е някакво запушване и може ли да се оправи? Беко на поне 5-6 години.

# 76
Тази машина да не е с опция източване през маркуч и да сте избрали тази опция? Вижте и помпата, почистете…

# 77
Здравейте! За много години 🎀🎀🎀Преди време благодарение на вас избрах сушилня (Шарп) и пералня (Електролукс) на родителите ми Hug Ползват ги и са доволни 🤗 А аз спокойна и щастлива от направения избор, за което отново ви благодаря Heart

Ние пък сме с комбинирана пералня Уърлпуул, купена преди 5 години и решихме да я сменим за отделни пералня и сушилня. Аз не съм проучвала почти нищо, но мъжът ми е чел предишни теми и се беше спрял на едно Miele с много добри отзиви тук, TWC560WP, 2000 лв :
https://shop.miele.bg/peralni-sushilni-gladachni-sistemi/12194150.html

Аз пък сякаш клоня към (следващия) модел, TWF760WP, 2400 лв , заради програмата DayCare40
https://shop.miele.bg/sushilni-mashini/12194180.html

Вчера обаче из мненията на Петя попаднал на този Електролукс, който също е с добри отзиви и цената е доста по-ниска, EW8H358S, 1217 лв. . Макар че според мен този модел не е наличен дори в този сайт вече...

https://xn--80ajklkii.xn--90ae/produkt/%d1%81%d1%83%d1%88%d0%b8% … ctrolux-ew8h358s/

Какво бихте ни посъветвали? Да вземем някое от двете Miele-та или да търсим въпросния Електролукс? Разликата в цената не е малка. Общ бюджет за двата уреда е 3000 лв, евентуално още малко нагоре...

# 78
  • София
Благодаря 😊
А вълнени пуловери?

Вълната не бива да се върти много-много в барабана, затова повечето сушилни нямат специална програма за нея, а вместо това към тях продават кошници за вълна. Кошницата лесно се поставя вътре в сушилнята и става нещо като рафт, върху който се поставят сгънати вълнените изделия:

В тази кошница могат да се сушат и маратонки, плюшени играчки и всякакви неща, които не искате да се премятат из барабана на сушилнята. Аз например в нея суша постелки за баня.

В Техномикс продават такива кошници за АЕГ/Електролукс, за Бош/Сименс/Неф и за Miele:

https://www.tehnomix.bg/postavka-za-sushilnya-aeg-a4yh200

https://www.tehnomix.bg/koshnitsa-bosch-wmz20600

https://www.tehnomix.bg/koshnitsa-za-sushilnya-miele-trk555

Последна редакция: ср, 01 яну 2025, 19:41 от Vilemina

# 79
Нейният модел на АЕГ е базов и няма програма за сушене на вълна, както тези от 8 и 9 серия. Кошница няма да ѝ върши работа.
Тези неща се оглеждат преди да се купи, а не след това, както се е случило. Иначе сушилнята е добра и здрава машина, която няма екстрите на по-високия клас.

# 80
  • София
Нейният модел на АЕГ е базов и няма програма за сушене на вълна, както тези от 8 и 9 серия. Кошница няма да ѝ върши работа.
Тези неща се оглеждат преди да се купи, а не след това, както се е случило. Иначе сушилнята е добра и здрава машина, която няма екстрите на по-високия клас.

Петя, проверих в сайта на АЕГ - според него кошницата е съвместима с модела TR718L4E, а мисля че и с всички останали модели от марката. В инструкциите за употреба на самата кошница пише, че в нея може да се сушат вълнени изделия:

Кошницата се използва само на програмата за време и затова няма отделна програма за вълна. Същото е и при Miele, Bosch и други марки, без значение от какъв клас е моделът.

Това че някои модели АЕГ имат специална програма за вълна е плюс за тях, но не означава непременно, че в останалите модели не може да се суши вълна.

Последна редакция: чт, 02 яну 2025, 14:02 от Vilemina

# 81
Моята Miele няма истинска програма за вълна, а само Finish Wolle, която е 5мин. и на практика не суши, а само релаксира дрехите. Успешно суша 100% кашмирени пуловери на Feinwäsche /деликатни/ без кошница.  Излизат пухкави и без поражения. На мое запитване в кол центъра на Miele ми беше отговорено, че обувки също се сушат на тази програма. Все още нямам кошница и ако си взема ще е само заради обувките.

# 82
При сушилни miele  в зависимост от модела /програма с кошница, топло или студено проветряване/си има инструкция за ползване и артикули, които могат да се сушат.
Вълнени артикули-дребни/Ръкавици, шалове, чорапи, шапки/
Препоръка: Не сушете големи вълнени тъкани, като пуловери, тъй като гънките могат да не  се оправят и да останат трайни.

Последна редакция: чт, 02 яну 2025, 10:19 от bubanka

# 83
Vilemina, говорим за различни неща... Няма нужда ме апострофираш.

# 84
niljaniljo, сега като пльоснеш едни инструкции на немски колко мислиш е полезен поста ти?!
Не ми остава друго, освен да ги преведа за тези, които нямат опция. Казала съм аз на какво суша, както и, че няма поражения никакви дори при 100% кашмир.

Последна редакция: чт, 02 яну 2025, 08:48 от •mimoza•

# 85
mimoza, това, което е поставено като въпрос /сушене на вълнени тъкани /съм го превел.
Радвам се, че сте открили и за вас инфо за обувки. Не съм ви чел поста когато отговорих.
Сушенето на Кашмир на избрана от вас програма е ваше решение, което ви удовлетворява, но не може да бъде еднакво приложено към материи.

# 86
Дала съм за пример 100% кашмир, защото е много капризна материя, но на същата програма суша вълнени пуловери и палта. В моите инструкции програмата за топъл въздух я дават за следното /вж.снимката/ и никъде не пише, че може да се използва и за вълна. Мнението на сътрудник на Miele е същото, така, че смятам да се придържам към него. Цитираното питане е по повод сушене на обувки.
Скрит текст:

# 87
Можете да се придържате и експериментирате. И в двата случая отговорността  е следствие от избора ви.
Имайте предвид
_Всички продукти, които се проветряват/сушат трябва да издържат на термична обработка! Ако се съмнявате, оставете да изсъхне на въздух.
_Някои производители посочват в инструкциите си за експлоатация коя програма е най-подходяща за сушене на материи или обувки.  Ако тази информация липсва, простото правило е: колкото по-мек е цикълът на сушене, толкова по-добре за посочените артикули.  По правило програмата за деликатни изделия е най-подходяща.

И накрая за " вина и причина" в  най-общ смисъл, към момента е всеки вид защита срещу риска. Накрая го "отнася" потребителят.
СМ>материи>задсушилно "устройство", което избира коя програма за кой артикул.
P. S.
Барбалена, бих ви препоръчал да се насочите към AEG /пред Elektrolux/още повече, че ви предстои закупуване на две устройства и съчетанието и синхрон на работа м/у двете би бил желан.
 petiaivanov и Васил Василев, с включване и коментари по вашия въпрос  биха ви били особено полезни.
И двата модела на Miele, посочени от вас са удачни, особено 760 WP. Имате вашето виждане за материите, които ще сушите.
Ако не ви е спешно изчакайте Великденските отстъпки. Предстоят нови модели/ново поколение/ на Miele за СМ и ПМ в началото на 2025г.,които бяха представени на IFA Berlin и които ще укажат своето влияние при избор и ценови диапазон.
Успех!

Последна редакция: чт, 02 яну 2025, 12:37 от niljaniljo

# 88
Здравейте! Честита Нова година! Живи и здравеи да сте! Може ли мнения за конкретно тези модели? Благодаря

# 89
Барбалена, с този бюджет, който си определила, може да разгледаш и за комбинация пералня и сушилня Бош. Моите уреди Бош са дори под този праг и се справят чудесно/пералнята е 9 кг., 1400 об. с iDos/. Сушилнята е BOSCH WQG233D1BY и беше на цена 1490 лв. преди около година. Комбинацията на Бош почти по нищо/до момента/ не отстъпва на другата комбинация Миле/пералня 8 кг. и 1600 оборота/ и MIELE TWF760WP .На Милето ми е по-удобно настройването на програмите от панела за управление и това, че ме известява кога е свършила от приложението. Изглежда и малко по-тиха, въпреки описанието в техническите характеристики/там Бош е описана като малко по-тиха/. Филтрите на Милето са малко по-различни и удобни/за мен/ за чистене. Третият филтър, който е като гъба, все още не съм сменяла, за да видя разликата в цената.
А относно MIELE TWF760WP  и 560 мисля, че разликата беше само във вида на люка.... и цената.
Lady90, за конктретните модели нямам мнение, но мога да споделя опит с двете марки. Не намерих разлика между ползването на Бош 6-та серия и Сименс Q500, но аз основно ползвам програма за памук. Обаче  при тези, които показваш, освен в програмите, може да има разлика и в техническото състояние/което не може да прецениш от пръв поглед/. Изтегли ръководствата и сравни програмите и тяхната продължителност. Прецени дали разликата  в цената си заслужава.

Последна редакция: чт, 02 яну 2025, 11:53 от Мари-ана

Общи условия

Активация на акаунт