Отговори
# 360
  • София
Аз уча немски в момента, но като цяло съм накарала кандидатстващата девойка да си чете и да се интересува.
Сега факт е че е пропуснала промяната в Мюнхен, но просто не е очаквала да има такава.

# 361
  • София
С медицината ми се струва сложно и може би ще ми е една идея по-спокойно да знам какво се случва или пък просто съм control freak:)))

# 362
  • София
С медицината ми се струва сложно и може би ще ми е една идея по-спокойно да знам какво се случва или пък просто съм control freak:)))
Тук има цял отбор знаещи всичко за медицината от А до Я, със сигурност ще помагат Simple Smile И някои от тях НЕ знаят немски, но въпреки това са наясно. Wink

Преди време до мен стигна списък (вероятно от фирма) с  медицинските факултетети в Германия, които изискват сертификат С2 по немски. Идеята е човек с ниво С1 да не ги пише...Може да  е бил от предходна година и за настоящата да  е бил все пак актуализиран (дано е било така), може обаче да е било и недоглеждане от фирмата, но с едно дете, тогавашен кандидат, седнахме с цел спокойствие  един следобяд и си разделихме всичките  39 факултета - да четем по сайтовете изискванията за език на всеки един от тях (какво ниво иска, кои сертификати призава)..Часове минаха , докато отметнем всичко, но си бяхме и взаимен контрол - намираш изискването на конкретно уни по този параграф, правиш скрийншот и пращаш на   другия за  втора сверка. Понеже повечето деца са все пак със сертификат за С1, рядко има някой с  ниво С2 ( а и не всяко С2 се признава), ако този детайл им убегне и цъкнат  финално  при приема "ДА" за  факултет, изискващ С2, край, гърмят, няма връщане назад... Въф фейсбук групата имаше такова изгоряло момиче.. А нашата съвместна проверка  с детето до какво доведе - ако в списъка примерно бяха  4 такива факултета, то в действителност бяха 5, упоменатите 4 и още един.. Тоест само един  може да ти докара голяма беля. И сега случаят, описан от Aila, е подобен - съученикът на дъщеря й е  с фирма, ще кандидатства  архитектура в ТУМ, а  видимо не знае, че има промяна в приемната процедура.. Кога ще го известят (ако знаят)....

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 21:57 от Просто русалка

# 363
  • FRANCE
Благодаря за информацията за TUM, препратих на девойката да чете.

# 364
На изложението за обучение в чужбина казаха, че за Германия се изисква C2 по Шилер и C1 тези, които минават изпит в езиковите гимназии.  Явно трябва да се проверява за всеки университет.

# 365
  • На планетата Земя
На сайта на ТУМ има обявени онлайн информативни часове

https://www.tum.de/studium/hilfe-und-beratung/hilfe-im-studium/studieninformation

Bewerbung an der TUM -> отваря се списък с дати и на какъв език ще се води. Има линк към зум, не е нужна регистрация.

След представянето от тяхна страна пише, че може да се задават въпроси. Бъдещите архитекти може да се пробват и да питат за изпита. Да се аргументират с това, че ,като са били на open campus, се е говорело само за портфолиото.

Нека опитат, макар че не ми се вярва да дадат повече информация. Не дадоха за портофиото нищо конкретно, когато ние бяхме преди 2 години.

Тези онлайн инфо сесии не са само за архитектура, така че и за другите специалности може да се чуе.

# 366
  • София
А какво смятате по въпроса, че няма обявена дата за този изненадващ изпит в Мюнхен? И това, че ще се обяви може и само седмица преди изпита. Това не затруднява ли и не ограничава ли чуждестранните кандидастващи младежи?
Николета така или иначе предпочита Виена, сега усещам, че с тези промени все повече се отказва от Мюнхен.

Благодаря за линка за информативните часове.

# 367
  • На планетата Земя
Aila, мисля, че имаше дати за този изпит обявени, не помня къде ги видях.

# 368
  • София
Брей...Поразчупват се на тема бумаги Sunglasses Май ще се окаже (но дъщеря ми ще си провери все пак), че ако си държал М2 в Северен Рейн - Вестфалия( предполагам и за други провинции е така), не трябва да пращаш в набора документи дипломата за средно и акта за раждане. За други е разбираемо, ако са се местили точно за практическата..Понеже има и такива.

# 369
  • На планетата Земя
Aila, на въпроса ти - няма разлика в обявяването на датите за събеседване/изпит в годините. Не мисля,  че специално чуждестранните студенти са ощетени. Все пак хората си имат организационно време, преглеждаха назад в годините толкова портфолия, това отнема време. А и в крайна сметка всички кандидатстващи лятото са на предстартова изчакваща позиция, който идва от чужбина - негов си е проблемът.

Датите за тези изпити са обявени ОБАЧЕ (по предварителни данни на MiletoGPT) в TUM WIKI.

https://collab.dvb.bayern/spaces/TUMedschooloffice/pages/7339029 … bung+FAQs+-+BA-AR

Много, много, много ровене му е майката, и писане на мейли. Който не е питал, на него не му е отговорено.

# 370
  • София
100% съгласна съм  с  написаното от Милето.  Във всеки един момент може да настъпят промени  в регламенти, дати, изисквания и е нужно регулярно да се гледа, чете, пита при нужда. Точно така стават гафовете с фирмите, понеже когато интересът е личен, гледаш под лупа, четеш,  ровиш, пишеш мейли, питаш настоятелно при неясноти за себе си  или за детето (ако говорим  не за бъдещия студент, а за родител), даже телефона вдигаш... Фирмите все пак движат нещата на много хора (не че това оправдава евентуални пропуски). И точно понеже се познавам, ако се бях спряла на фирма и при трите,  щях да я следя изкъсо за възможен пропуск/недоглеждане във всяка една посока.. Което пък обезсмисля  ползването на услугите й и плащането. Но това го казвам за себе си/децата си, иначе всеки си знае..

И Русалка Джипити я намери информацията  за изпитната дата/дати, но минавайки през TUM Architektur FAQ Simple Smile

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 12:27 от Просто русалка

# 371
  • София
Много благодаря и на двете!
Явно трябва и девойката и за да се усъвършенстваме в търсенето.
Първата дата е точно на рожденият ден на близначките и ако не се лъжа те вече имат запазена почивка някъде в Бг по това време. Другата дата би трябвало да е свободна. Довечера след работа ще го обсъдя с тях и ще прочета подробно за двете дати, но доколкото разбирам в зависимост от напредъка на университета в обработката се разпределят по дати кандидатстващите. Тоест не е въпрос на избор, а ако я разпределят на първата дата няма да е никак щастлива, но това е положението.

# 372
  • На планетата Земя
Да, май няма как да се избере датата. Августовската ще е неприятна заради РДто, но пък ще знаете по-рано и ще сте по-спокойни с организацията. Септемврийската дата е 3 седмици преди самото начало на следването.

# 373
  • София
Aila,  почти пълно съвпадение -
Скрит текст:
едната ми близначка  се роди в последните минути точно на 06.08 (не че мога да бъда сигурна при  този стрес, хаха, понеже  аз въобще не бях  на вълна раждане още), а другата - в първите на  07.08, но и двете  са записани на  една дата, 07.08.  Simple Smile Сега ако кажеш, че  освен за   близначки, освен за дата, говорим извън рамките на логиката (поне моята) и при вас за рaждaнe първо на по-дребната, съвпадението вече ще е  сериозно..Laughing Laughing

За четенето по-задълбочено - един съвсем добронамерен  съвет:
Всяко допълнително линкче НЕ го пропускате..  Важна информация може да има буквално навсякъде. Примерно във вашия случай - отваряте страницата на ТУМ в частта бакалавър архитектура, натискате надолу Bewerbungsablauf примерно. Oт детайли в крaя на прозoреца минавaте И през третата точка Wichtige Infos der School zur Bewerbung.Отваря  ви се пак нов прозорец и  докато четете информацията там, изведнъж попадате на още два нови линка - единият е към ТUMArchitekturWiki, другият е към TUMArchitekturFAQ. Милето е  намерила датите през единия от тях, аз  - през другия. Идеята е да НЕ оставяте за всяко едно нещо, касаещо специалността,  ни линк, ни линкче ненатиснaто и със съответно  непрочетена информация от него. Да, много четене е това, но гарантира липсата на пропуски. Ползвах вашия случай само за онагледяване, но подходът важи за всички, без значение кой е университетът и каква е специалността.

# 374
Аз също съм съгласна че не може да се има 100% доверие на фирмите. Проверявам всичко до последния детайл.
В този ред на мисли, Русалка може ли да споделиш кои са петте университета които изискват от кандидатстващите медицина немски С2? Мисля че единия е Хайделберг но не съм се ровила през всичките 40.
Тъй като сега точно проучвам за медицината исках да споделя какво съм открила. За Германия, това клипче (за владеещите немски) ми се стори много полезно-обяснява за "новото" разпределение на местата по квоти, отпадането на бонус точки ако чакаш, има ли смисъл от TMS и т.н. Не е супер ново но за мен беше полезно. Също сравних с таблицата от Hochschulstart с квотите и мисля отговаря на истината.
https://www.youtube.com/watch?v=61A-pvyj-RI&pp=ygUZQWJpdHVyYmVzd … YAKO1ajebQw%3D%3D

А ето това е което научих за Австрия-има 4 държавни програми по медицина. 75% от местата са запазени за австрийци. Кандидатсва се с тест подобен на TMS който се провежда през юли и резултатите излизат началото на Август. Обаче може да се кандидатсва само в 1 университет в съответната година. До колкото разбрах за тези 25% от местата всички европейци кандидатстват равностойно.
Надявам се съм била полезна.

Общи условия

Активация на акаунт