Отговори
# 555
Не съм сигурна, дали успях да разбера проблема. Не може да получите общежите без да са ви приели, или се притеснявате, че не знаете дали ще ви приемат?
Ако е така голяма част сме в тази ситуация, но аз лично не мога да рискувам да остане девойката без общежитие, ако я приемат. Затова приех предложението, платих си първоначалната такса, която може да изгори и стискам палци да я приемат. При нас става въпрос за Австрия.
Да,притеснявам се да приемем офертата,без да имаме прием.Синът ми е с отлична диплома и оценки от ДЗИ и се надявам на прием,но все пак...А и естествено не може да представи документ за прием и немска банкова сметка.Преди 5 години дъщеря ми получи оферта за общежитие ,след като вече беше приета и тогава притеснението ни беше само за банковата сметка,но платихме от българска сметка.

# 556
  • София
Ако е в града с най-желаното уни,  бих приела офертата. Simple Smile Понеже след отхвърлянето й, може следващата да е доста след приема. А и нека не се заблуждаваме, много нищожен процент българчета няма да бъдат приети. А ако стане, едва ли ще е  заради успех/ незадоволително представяне на изпит/събеседване, а заради неточност с документи..Трудене е не приемът,а после Simple Smile

Няма никакво значение липсата на немска сметка, може от родителска тук да се преведат кауциона и първия наем. Moже и от немска на приятел, роднина..А за приема просто ще напише мейл на Studierendenwerk, че веднага щом има Zulassungsangebot и после Zulassungsbescheid, ще ги изпрати.

# 557
Ако е в града с най-желаното уни,  бих приела офертата. Simple Smile Понеже след отхвърлянето й, може следващата да е доста след приема. А и нека не се заблуждаваме, много нищожен процент българчета няма да бъдат приети. А ако стане, едва ли ще е  заради успех/ незадоволително представяне на изпит/събеседване, а заради неточност с документи..Трудене е не приемът,а после Simple Smile

Няма никакво значение липсата на немска сметка, може от родителска тук да се преведат кауциона и първия наем. Moже и от немска на приятел, роднина..А за приема просто ще напише мейл на Studierendenwerk, че веднага щом има Zulassungsangebot и после Zulassungsbescheid, ще ги изпрати.

Благодаря много!Да ,това е за най-желания университет ,така че това ще направим-ще приеме офертата с горните уточнения.Изгубила съм представа за цените на стая в общежитие ,но май каквото са предложили, трябва да го приемем .

# 558
И ние приехме общежитие преди да е ясен приема, но изчетохме внимателно договора и сме наясно какво ще загубим ,ако не го приемат в уни. Платихме два наема депозит от българска сметка.

# 559
Здравейте! Днес ходих в агенция за преводи и легализация "Митра" във Варна и пускам тук чисто информативно актуалните цени:
Превода е 30лв/страница,
цената за слагане на Апостил + заверка на подписа на преводача от КО(Дирекция "Консулски отношения") варира: 9 дена - 123 лв., 6 дена - 148 лв, 4 дена - 174лв.

Имам и следното питане: Копието, което ще заверявам при нотариус, как трябва да е принтирано? Всяка страница на отделен лист или може двустранно?

# 560
Здравейте! Днес ходих в агенция за преводи и легализация "Митра" във Варна и пускам тук чисто информативно актуалните цени:
Превода е 30лв/страница,
цената за слагане на Апостил + заверка на подписа на преводача от КО(Дирекция "Консулски отношения") варира: 9 дена - 123 лв., 6 дена - 148 лв, 4 дена - 174лв.

Имам и следното питане: Копието, което ще заверявам при нотариус, как трябва да е принтирано? Всяка страница на отделен лист или може двустранно?
Здравейте!
В предходните теми прочетох, че е желателно страниците да са едностранно принтирани, за да са по-лесни за сканиране.
Тъй като и ние сме във Варна, бих искала да Ви попитам дали запазихте вече час за немското консулство? Моето дете завършва МГ и дипломите им ще се връчват на 20-ти вечерта. За съжаление не са склонни да ни я дадат по-рано и ще загубим няколко дни.

# 561
Превода е 30лв/страница,

Здравейте!
В предходните теми прочетох, че е желателно страниците да са едностранно принтирани, за да са по-лесни за сканиране.
Тъй като и ние сме във Варна, бих искала да Ви попитам дали запазихте вече час за немското консулство? Моето дете завършва МГ и дипломите им ще се връчват на 20-ти вечерта. За съжаление не са склонни да ни я дадат по-рано и ще загубим няколко дни.
За нотариуса- отидохме миналата година  при него с дипломата и там на място я принтираха и подготвиха. За немското консулство във Варна, ако искате звъннете и питайте, но нас ни отрязаха за предварително записване. Когато вземете дипломата, готова, преведена и легализирана, тогава записвате час(пиша за миналата година).

Последна редакция: чт, 19 юни 2025, 08:22 от ninamus

# 562
ЕленаП, приготвила съм 50-60лв повече за експресната от 4ри дни и си изчаквам дипломата "спокойно".
 Консулството не записват часове за такова нещо, като гледам ще си правим сбор в края на следващата седмица  там

# 563
Не вярвах, че само за година време ще забравя, НО имаше някаква опция да се издаде от училището препис от дипломата преди връчването (тоогава се връчва дипломата в оригиналното й оформление с голяма тържественост). С преписа дъщеря ми извади апостил и го завери в Консулската служба за един ден - апостилът бил готов за половин час, а заверката - в рамките на работния ден.

# 564
Когато и ние бяхме на този етап и гонехме срокове, отидох при директора на училището и го помолих да ми даде вътрешните страници от иначе луксозната обложка на дипломата. Това дни преди официалното раздаване. Човекът беше много разбран, каза, че доста родители са взели дипломите по рано в което той не вижда проблем, на официалното раздаване им връчи само луксозните опаковки. А аз бързо и навременно заверих и дадохме  в агенцията да пътува за подписи и печати. Документите му бяха в Германия съвсем навреме, помня, че на 15,07 имаше потвърден прием от първи университет ( технически).

# 565
Не вярвах, че само за година време ще забравя, НО имаше някаква опция да се издаде от училището препис от дипломата преди връчването (тоогава се връчва дипломата в оригиналното й оформление с голяма тържественост). С преписа дъщеря ми извади апостил и го завери в Консулската служба за един ден - апостилът бил готов за половин час, а заверката - в рамките на работния ден.
Благодаря за информацията. Вече ще ме намразят в канцеларията на училището😅.
А за заверките ще използваме фирма, защото сме във Варна. Надявам се следващата седмица да приключим с всичко. Ако успеем да изпратим документите на 27 юни, до 15 юли има достатъчно време да стигнат.

# 566
Превода е 30лв/страница,

Да ,и аз проверих цените в тази агенция. Уточниха ми ,че дипломата и приложението към нея се броят за два отделни документа.Освен това има и вариант само за превод и апостил и  после самостоятелна заверка в Немското консулство във Варна,което спестява време.

# 567
Превода е 30лв/страница,

Здравейте!

Здравейте! Аз все още не разбирам какво точно се прави в немското посолство. Защо са ми тези допълнителни копия? Аз ще кандидатствам в RWTH, KIT и TUM, а доколкото съм запознат там процеса е изцяло онлайн(и трите университета са написали, че не трябва да се праща нищо по пощата за кандидатстването). Не ми ли трябва реално само едно копие-това което ще изпратя до университета при записването?

# 568
След като имаш 3 безплатни си ги направи. Нищо, че едно ще ползваш. И не забравяй сертификати - 2 са безплатни.
За НАЦИК не трябва копие заверено при нотариус.
Да попитам, записването в университета само на място става, нали?

# 569
Може и да не ви трябва за кандидатстването, но при записването (синът ми учи медицина) му поискаха още едно копие. Освен това не знаете кога ще ви потрябва. В Германия нотариалните услуги са скъпи. Само за заверка на една служебна бележка, при това издадена от немска институция, платихме 20 Е. Щом имате възможност да получите 5 копия -възползвайте се.

Общи условия

Активация на акаунт