Отговори
# 540
  • София
Haha, и "ние" бяхме все на Васил Левски, още от  2015  за голямата Simple Smile И все още сме, де.   Заради немски здравни удостоверение от унито не нося, но пък наскоро й превеждах там и легализирах експресно диплома за М3. И после се оказа, че все пак ще ползват в централата пуснатата някога  за М2 . Казах й да си я пази новонаправената, че нищо чудно и за апробация да я искат...Joy

Единствените задължени да работят  в малки населени места  са лекари, приети в специалност "Медицина" с обвързващ договор заради недостатъчен иначе успех от гимназията и /или изпит. Но дори и те, ако им позволява джобът, де, могат да платят огромното обезщетение и да не са вързани  с нищо. Но мноооого силно се съмнявам, че има  заблуден българин, който бе се хванал на това хоро. Нещо такова  се прокарва в момента и тук за част от местата - прием под условие.

Последна редакция: сб, 14 юни 2025, 19:07 от Просто русалка

# 541
Здравейте,
Следя темата от известно време, но сега ми предстои кандидатстване в Германия и Австрия. Ориентирала съм се към Информатика в ТУМ, RWTH или Виена.Смятам за момента да кандидатствам без фирма посредник, но имам няколко въпроса.

1.Нужно ли е в действителност превод и легализация на Удостоверението за завършен първи етап на средно образование? Знам, че се споменава в темата , но засега не намирам такова изискване.
2. Кандидатствала съм за общежитие в Аахен още през септември, но сложих като начална дата 01.10.2025. Чудех се дали да не променя датата на 01.09, но не знам дали това няма да изтрие напредъка ми в листа на чакащите.
3. Ще ми е нужен ли ПИК по време на кандидатстването и записването в университет? Във всички случаи ще си направя, но просто искам да се информирам предварително.

Благодаря  ви предварително.

За 1ва точка: Аз също чета за TUM и RWTH, но досега никъде не съм видял да искат "Удостоверение за завършен първи етап на средно образование"(Това е до 10 клас). Навсякъде пише само за Abitur или Hochschulzugangsberechtigung(каквато е и българската диплома, която се получава при завършен 12 клас). За TUM специално изрично е написало, че искат Апостил
https://www.tum.de/studium/bewerbung/infoportal-bewerbung/beglau … ng-von-dokumenten (от тази страница е и снимката на Русалката)
Най-добре прочети всичко, което е публикувано по тази тема в сайта на TUM
Писах имейл на RWTH за изискванията за дипломата, като ги питах относно превод, Апостил и преобразуване на оценките(понеже не използват uni-assist) отговора им беше следния:

"Sie brauchen nur das „Diploma za sredno obrazovanie" hochzuladen, mit Übersetzung auf Deutsch oder Englisch. Eine Apostille ist nicht notwendig.
Umrechnen brauchen Sie die Note nicht, das machen wir dann bei der Überprüfung!"

Аз въпреки това обмислям да си кача дипломата с Апостила.

# 542
  • София
Теди (предполагам така ти викат, адаш си ми, апропо), да, каченото от мен е за втори етап. НО...Един единствен случай знам (но ето, има го), в който дете нямаше оценка по даден предмет от  дипломата за втори етап. Не знам каква кореспонденция беше водило (точно с ТУМ), та допраща тази за първи, за да вземат от нея въпросната оценка. Сигурно е било някакво изключение, понеже  после така или иначе го викаха на събеседване.. Но пък щом са ти отговорили горното от Аахен, имаш черно на бяло  тяхно обяснение. И едно на милион ако се наложи да се допраща нещо, ще дадат аванс за краен срок. Simple SmileПо същия начин може да се пита и ТУМ.По-добре да попита човек и да му отговорят това, което вече и сам е установил, отколкото да пропусне неволно някой малък , но важен детайл.
Но да, като цяло няма да я искат въобще, какво остава за легализирана и прочие, понеже все пак трябва да се движат паралелно  с дипломите на немците. Така и нямам обяснение как се  е случило гореописаното. Доста вероятно е  (според мен) детето да е било подведено от недостатъчно информиран служител по мейла (има и такива), да я  е пуснало, а после да не е разглеждана въобще и заради липсата на оценка по въпросния предмет/и от втори етап да се е наложило събеседването.

Последна редакция: нд, 15 юни 2025, 00:25 от Просто русалка

# 543
Ха, явно не само черпя информация от опит, но и от адаш!
Честно казано, изобщо не бях чувал за такъв случай с дипломата от първи етап – доста странна ситуация… ама щом го е имало, значи е възможно. Благодаря ти, че го сподели!!!

# 544
Здравейте! Следя от доста време темата, тъй като дъщеря ми ще кандидатства медицина в немски университет тази година.  Благодарение на споделените от вас съвети вече е на финална права - попълнила е в Hochschulstart данните си,  взет ТМС и че кандидатства от чужда държава. Имам следното притеснение - никъде в платформата за медицина AntOn няма възможност за попълване на точни данни за диплома - номер, оценки и т. н. При кореспонденция са й отговорили, че няма нужда да си попълва оценката никъде, трябва само да изпрати дипломата по пощата и там й я приравняват като част от самата кандидатура. Но кой и кога нанася оценките й в hochschulstart? Бъркаме ли някъде?
Ще съм благодарна на вашите коментари🥰

# 545
Не бъркате - оценките се нанасят от тях.

# 546
Здравейте! Следя от доста време темата, тъй като дъщеря ми ще кандидатства медицина в немски университет тази година.  Благодарение на споделените от вас съвети вече е на финална права - попълнила е в Hochschulstart данните си,  взет ТМС и че кандидатства от чужда държава. Имам следното притеснение - никъде в платформата за медицина AntOn няма възможност за попълване на точни данни за диплома - номер, оценки и т. н. При кореспонденция са й отговорили, че няма нужда да си попълва оценката никъде, трябва само да изпрати дипломата по пощата и там й я приравняват като част от самата кандидатура. Но кой и кога нанася оценките й в hochschulstart? Бъркаме ли някъде?
Ще съм благодарна на вашите коментари🥰

"взет ТМС" - може бе искате да кажете, че детето е доволно от изпита и добре се е представило , защото резултатите още не са излезли

# 547
Може да се е явила на ТМС миналата година.

# 548
Да, яви се през ноември миналата година.

# 549
Здравейте, синът ми е втори семестър в Мюнстер. Изтече му европейската здравна карта и я подновихме. Трябва ли някъде да уведомим, че е продължена или автоматично става някак.
Благодаря Ви предварително!

# 550
  • София
Не, не трябва да уведомвате никого.Ако му се наложи да я ползва, дано не, лекарят ще гледа дали е валидна.

# 551
Не, не трябва да уведомвате никого.Ако му се наложи да я ползва, дано не, лекарят ще гледа дали е валидна.

Много благодаря за отговора!

# 552
Аз вече имам казус с администрацията.Имаме получен имейл за оферта в общежитие ,но ние нямаме прием .Даже още не сме подали документите за кандидатстване в университета,защото дипломата ще я получим утре.Срокът за приемане на офертата е днес.Синът ми писа още миналата седмица,за да им обясни ситуацията ,но още няма отговор.Аз се притеснявам да не изпадне от листа на чакащите,ако не изпрати потвърждение.Какво още може да направим?

# 553
  • София
Не съм сигурна, дали успях да разбера проблема. Не може да получите общежите без да са ви приели, или се притеснявате, че не знаете дали ще ви приемат?
Ако е така голяма част сме в тази ситуация, но аз лично не мога да рискувам да остане девойката без общежитие, ако я приемат. Затова приех предложението, платих си първоначалната такса, която може да изгори и стискам палци да я приемат. При нас става въпрос за Австрия.

# 554
  • София
И аз съм в същото положение като Aila. Дъщеря ми прие оферта за общежтие преди да е приета и с риск да изгуби първоначалната вноска. Но може да няма друга оферта.

Общи условия

Активация на акаунт