Отговори
# 525
Има ли някой учещ магистратура в ТУМ в областта на компютърните науки? Много ще съм благодарна за всякаква информация. Дъщеря ми е приета в Делфт и университета на Амстердам, подала е в ТУМ и чакаме. Но ако резултатите излизат септември, тя вече ще е почнала в някой от другите и трябва да се отписва и записва. Въпросът е дали си струва или да си остане в Нидерландия? Аз разсъждавам така - ако отиде в Германия за магистратура, вероятно като завърши ще остане там да работи, но заплатите са като че ли по-ниски в сравнение с Нидерландия. Но пък ако гледаме класациите, ТУМ като че ли е по-добрият избор. Ще съм благодарна за вашите мнения.

# 526
  • Немция
Стела, животът в Нидерландия е до известна степен по-скъп в сравнение с Германия- тази вметка е относно заплатите.

# 527
  • София
Защо да трябва да остане да работи в Германия, ако завърши master там?  Дипломата от ТУМ, натрупаният опит, ако по време на следването човек работи по специалността си, отварят врати за навсякъде (ако ти се поема в друга посока).. Само на първо четене се сещам за 4 деца от тази тема, които завършиха и бакалавър, и магистър в Германия, а  към днешна дата работят извън нея - в европейска държава, в която ако гледаме само заплащането като критерий ( а не бива, понеже има и ред други фактори), то то нето е сигурно толкова колкото в Германия и Нидерландия сборно, ако не и по-високо. И какво точно показва това, когато наемите и цените по магазините  са поне двойни, здравното осигуряване също, за транспорта да не говорим?  Бибит правилно е отбелязала, че такива сравнения са малко или много неточни, понеже не отчитат стандарта на живот тук и там.

Освен това образованите млади хора днес са гъвкави, мобилни, поемащи рискове, търсещи предизвикателства.  Роднинско дете с баща бг и майка холандка, родено и отраснало в Амстердам, работи като лекар в  Белгия Simple Smile

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 17:52 от Просто русалка

# 528
Учебната година в ТУМ започва на 15 октомври. Сесията на машиностроене и производните му е от средата на юли до края на август. Няма поправка или само за някои изпити има през септември, обикновено имаш право на селедващата сесия, когато отново излиза същият изпит. Това е, което аз знам. Може да се включат и други.
По-евтино е от Нидерландия - храна, такси и общежитие, поне от това, което съм чела в темата за Нидерландия.
ТУМ за започване на работа в Германия е предпочитан от работодателите. Мисля, че по-назад Криси го беше коментирала, заедно с Карлсруе и Ахен, но и следването е голямо изпитание.

# 529
Здравейте,
Следя темата от известно време, но сега ми предстои кандидатстване в Германия и Австрия. Ориентирала съм се към Информатика в ТУМ, RWTH или Виена.Смятам за момента да кандидатствам без фирма посредник, но имам няколко въпроса.

1.Нужно ли е в действителност превод и легализация на Удостоверението за завършен първи етап на средно образование? Знам, че се споменава в темата , но засега не намирам такова изискване.
2. Кандидатствала съм за общежитие в Аахен още през септември, но сложих като начална дата 01.10.2025. Чудех се дали да не променя датата на 01.09, но не знам дали това няма да изтрие напредъка ми в листа на чакащите.
3. Ще ми е нужен ли ПИК по време на кандидатстването и записването в университет? Във всички случаи ще си направя, но просто искам да се информирам предварително.

Благодаря  ви предварително.

# 530
  • София
1.

Tова е за ТУМ, при търсене ще се намери и за Аахен същото. По-скоро във Виена  може би не искат заверки и легализации.
2. Ако смените заявените вече общежития/видове стаи, да,  ще промените поредността си в листата. Но ako става дума само за дата на нанасяне, може и да не се случи нищо. Пишете един мейл на Studierendenwerk Aachen, питайте и след това действайте според отговора им. Направете се малко на ударена,  че сега разбирате, че преди старта на семестъра има разни опресняващи курсове, по мат примерно, та Ви се иска да сте там за тях.
3. Не

# 531
  • София

2. Кандидатствала съм за общежитие в Аахен още през септември, но сложих като начална дата 01.10.2025. Чудех се дали да не променя датата на 01.09, но не знам дали това няма да изтрие напредъка ми в листа на чакащите.

Така направи и дъщеря ми миналата година.
Заявлението беше за настаняване от 01.10,но някъде юли месец го преместихме за 01.09,за да се пораздвижат нещата.
Не съм сигурна дали това имаше значение,но още в началото на август имаше предложена стая в общежитие.
Не се размести в листата на чакащите заради промяната на датите.

Тази година може и да е различно.Може да попитате както е предложила Русалка.
Успех Simple Smile

# 532
Много благодаря за бързите отговори Simple Smile

# 533
Не знам дали сте го отбелязали,но вярно ли е че в Германия се планира всички чуждестранни студенти завършили там да работят три години след завършването си в малки населени места,понеже няма кой?

# 534
deaf за първи път чувам такова нещо. Студентите от ЕС кандидатстват равнопоставено с немците. В този ред на мисли, няма как едните да имат задължение за работа , а другите да нямат.

# 535
  • Deutschland/HE
Корнелия, не му обръщай внимание. Това е трол и за съжаление е налазил и тази част от форума Sad

# 536
Да ви попитам, знаете ли дали заявката за Апостил може да се направи онлайн без ел подпис?
Може ли да препоръчате агенция за пълен набор от услуги?

# 537
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Не знам дали сте го отбелязали,но вярно ли е че в Германия се планира всички чуждестранни студенти завършили там да работят три години след завършването си в малки населени места,понеже няма кой?

Да! Вярно е!
Бакалаврите - в бакалия, а магистрите по магистралите.

# 538
Тина, аз съм доволна от Prevodachi.eu на бул. Васил Левски, и по специално от Даниела. Ползвала съм ги и с двете деца. Бързо и точно ми направиха цялата услуга + заверка в Немското Посолство. Ползвам ги и сега за превод на удостоверението за студент , което носим в НАП.

# 539
  • На планетата Земя
И аз съм доволна от преводачите на Левски, пускам там удостоверенията на студентката за освобождаване от здравни вноски. За актуализиране на стандартни форми с повтарящ се почти  еднакъв текст ми взимат 12 лв.

Добри, разсмя ме! Айде още малко усилия и ставаме експерти в бакалските услуги 😁

Общи условия

Активация на акаунт